גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב נישאר בלי מים? במקורות מאיימים להוריד את השיבר

זו פעם ראשונה שעובדי מקורות נוקטים צעד כזה ■ מקורות ייזום עתרה למחוזי נגד הוועדה הבינמשרדית להתפלה והחשב הכללי: "גלו את המסמכים הנוגעים למתקן ההתפלה באשדוד ובשורק, הוועדה פועלת בחוסר שקיפות"

מקורות "שוברת את הכלים" במאבקה נגד כוונת משרד האוצר לבטל את ההסכם להקמת מתקן ההתפלה באשדוד אם לא תעמוד במחיר המים שנקבע לה: חברת-הבת הממשלתית מקורות ייזום הגישה היום (ג') עתירה מנהלית נגד המדינה ובמקביל הודיעו עובדי מקורות על כוונתם לנתק את מתקני ההתפלה באשקלון ובחדרה ממערכת המים הארצית.

בהודעה שפרסם ארגון העובדים הערב נאמר כי "ממשלת ישראל תישא באחריות הבלעדית לשיבוש באספקת מים לתושבי המדינה". גורמים בהנהלת מקורות אמרו ל"גלובס" כי בחברה בודקים את המשמעויות של ניתוק מתקני ההתפלה, האחראיים לאספקת כרבע מהמים שצורך המגזר הביתי. מימוש האיום מותנה בהסכמת יו"ר ההסתדרות עופר עיני לבקשה שהגישו העובדים להכריז סכסוך עבודה.

עובדי מקורות טוענים כי המדינה הפרה את ההסכם לשינוי מבני לפיו הסכימו העובדים לפיטורי כ-250 עובדים בתמורה להבטחה שחברת הבת של מקורות, מקורות ייזום, תקים את מתקן ההתפלה באשדוד.

חברת הבת של מקורות, מקורות פיתוח וייזום, הגישה היום עתירה מנהלית לביהמ"ש המחוזי בירושלים נגד ועדת המכרזים הבינמשרדית להתפלת מי ים ואגף החשב הכללי במשרד האוצר.

החברה מבקשת מבית המשפט להורות לוועדה למסור לה לעיון את כל המסמכים הנוגעים לפרויקט מתקן ההתפלה באשדוד, ששימשו אותה לקביעת מחיר המים. עוד מבקשת החברה את מסמכי המכרז להקמת מתקן ההתפלה בשורק ומסמכי ההצעה הזוכה במכרז, שהיוו לטענתה את הבסיס היחידי לקביעת מחיר המים בפרויקט אשדוד.

בחודש שעבר הודיעה הוועדה הבינמשרדית הודיעה למקורות ייזום כי עליה להתחייב למחיר שלא יעלה על 2.36 שקל למ"ק מים. זאת לאחר במכרז להקמת מתקן ההתפלה בשורק זכתה הצעה להתפלת מים ב-2.01 שקל לקוב. מקורות ייזום התבססה בחישוביה להקמת מתקן ההתפלה באשדוד על מחיר של 2.86 שקל לקוב ששיקף את מחירי השוק לפני המכרז בשורק.

"לממשלת ישראל יש התחייבות חתומה ואני מצפה ממנה לכבד הסכמים"

לפני שבוע דיווח "גלובס" בהמשך לדברים, כי מקורות ייזום התכוונה להגיש הצעת מחיר נגדית למחיר המים שקבע לה האוצר עבור מתקן ההתפלה באשדוד, ויו"ר מקורות, אלי רונן אמר כי החברה תאבק על קיום ההסכם להקמת המתקן, שנחתם עם המדינה ב-2007.

"לממשלת ישראל יש התחייבות חתומה ואני מצפה ממנה לכבד הסכמים", אמר רונן ל"גלובס", "מדובר במתקן חיוני שאם לא יוקם, המשבר במשק המים יעמיק וכולנו נתגעגע למס הבצורת".

לדברי רונן, "הרצון לחסוך כמה אגורות לקוב עלול להוביל אותנו למצב שנצטרך לייבא מים מטורקיה ב-1.5 דולר לקוב. אף גורם אחר לא מסוגל לבנות מתקן כזה בתוך שנתיים. אנחנו לקראת סגירת המימון הבנקאי ומוכנים לעלות לשטח מחר".

גורמים באוצר אמרו ל"גלובס" כי בהסכם מ-2007 התחייבה מקורות לספק את המים המותפלים במחיר שוק, ובהתאם לכך נקבע המחיר שנדרש. יצויין כי במכרז להקמת מתקן ההתפלה בשורק זכו חברות פרטיות שהציעו מחיר של 2.01 שקל לקוב. מקורות ייזום מציינת בעתירתה כי ביצעה את כל אשר הוטל עליה בלוח זמנים מצומצם ודחוק, ובין היתר התקשרה בהסכם עקרונות עם בנק מלווה לשם מימון ההקמה של המתקן, והפקידה ערבות בנקאית בסך של 20 מיליון שקל. זאת, עוד בטרם הגישה את הצעתה להקמת המתקן.

למרות זאת, לטענת העותרת, הוועדה הבינמשרדית הודיעה לה כי המחיר בו תרכוש ממנה המדינה את המים המותפלים, יהיה כזה שלמעשה יביא לסיכול החלטת הממשלה באופן שלא ניתן יהיה להקים את הפרויקט. "הוועדה הבינמשרדית טענה ללא נימוק ובחוסר תום לב כי מחיר המים נקבע על ידה בהתאם למחיר שהוצע ע"י הזוכה, קונסורציום בו שותפה חברת IDE, במכרז שורק", נטען בעתירה.

לטענת מקורות ייזום בקשותיה מהוועדה להתנהל בשקיפות ולקבל לידיה את פירוט שיקוליה, חוות הדעת של יועצי הוועדה לקביעת המחיר וההתאמות למחיר במכרז שורק, מסמכי מכרז שורק וההצעה הזוכה - "נדחו ללא כל נימוק", כדברי העותרת. "סירוב זה להעביר את המסמכים אינו מאפשר התדיינות אמיתית והוגנת, ומעורר חשד כי ועדת המכרזים החליטה לעשות כל שלאל ידה כדי למנוע מהחברה את הקמת מתקן ההתפלה באשדוד", ציינה מקורות ייזום.

החברה מבקשת לקבל את המסמכים הדרושים לה על מנת שתוכל לקיים דין ודברים הוגן וראוי ביחס למחיר המים. לדבריה, "התנהלות האוצר כעת היא המשך להתנהלותו לאורך השנים כאשר סיכל את הקמת מתקן ההתפלה באשדוד כבר שנת 2001, מתקן אשר ממזער את משבר המים הנוכחי. מקורות ייזום טוענת כי "כעת מנסה האוצר לסכל בשנית את הקמת מתקן ההתפלה ולייצר משבר מים נוסף במדינה". העתירה הוגשה באמצעות משרד עוה"ד ראב"ד מגריזו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר