גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמות, מגפות, אסונות טבע וטרור - כנס של המטפלים בזה

דרור פויר הלך לכנס IPRED, הכנס הבינלאומי הראשון למוכנות ולמענה למצבי חירום ואסון - וחזר מבועת

מלון הילטון בתל אביב, יום שני, שמונה בבוקר. כנס IPRED - הכנס הבינלאומי הראשון למוכנות ולמענה למצבי חירום ואסון (באנגלית זה נשמע הרבה יותר מפחיד) - עומד להתחיל. עיון בנושאים שעל סדר היום יכול להרטיט את לבו של כל ישראלי: מלחמה, מגפה, אסון טבע, פיגוע ביולוגי. כל הקטסטרופות שבעולם. בתור לקבלת התגים עומדים הרבה אנשים במדים: חיילים, שוטרים, פרמדיקים במד"א (לרובם כרסים נאות למדי), מספר גדול של נשים דתיות בכיסויי ראש, וגם לא מעט אנשים רזים ומטופחים בחליפות, שעשו את כל הדרך מחוץ לארץ. 700 איש הגיעו, מתוכם מאתיים אורחים מ-32 מדינות. אף אחד מהם לא מפורסם, אלא אם כן אתם בברנז'ה של האסונות.

אני לוקח את התג שלי ונכנס, מתרשם מהניגוד הנהדר בין הפאר של ההילטון והבופה המושקע לבין תערוכה של מוצגים שכל מטרתם היא להוציא לך את התיאבון: אוהלי חירום גדולים פרוסים בלובי, תחבושות, חדרי ניתוח ניידים, אלונקות, מסכות אב"כ, ועוד.

יאיר עמיקם, סמנכ"ל הסברה וקשרי חוץ במשרד הבריאות (יוזמי הכנס, יחד עם פיקוד העורף), מסביר לי קצת מה קורה ומי נגד מי. אני מתעניין אם צפויים להגיע בעלי שם. בטח, אומר עמיקם, יאיר גולן. מי, אני שואל. אלוף פיקוד העורף, עונה עמיקם. גם רון חולדאי יגיע לברך. אני מביט סביבי, איפה כל החבר'ה הטובים של זק"א - הייתכן כנס אסונות בלעדיהם? נראה שכן.

משעשע להקשיב לסמול טוק של אנשים בכנס מוכנות למצבי חירום ואסון. בחור ממד"א מנסה להתחיל עם בחורה מפיקוד העורף ומרשים אותה בסיפורי גבורה על תרגילי חילוץ נפגעים. היא מחייכת חיוך ביישני, שעומד בסתירה ללהט בעיניה. גברים כאלה, שיודעים לעשות הנשמה מפה לפה, עושים לה את זה. אני עוזב את האוהבים הצעירים לנפשם ועובר לצותת לשיחה של שני רופאים שמריצים קטעים מההשתלמות ברפואת חירום. היו שם קטעים שחבל על הזמן.

הכנס הזה מאושש אצלי תחושה שמשהו רע עומד לקרות. מישהו מתכנן משהו, זה ברור לי. פה כנס בענייני אסונות, שם ניסיונות להרחבת הממשלה. עשור חדש בפתח, וזה תמיד זמן טוב למלחמה או להפצצה או למשהו כזה. אני יכול להרגיש את זה אפילו פה, בהילטון, בין הקרואסון לדוכן של התחבושות בלחץ נגד כוויות כימיות. אני יכול להרגיש את זה במבטים האטומים של כל מיני אל"מים שמסתובבים פה. משהו עומד לקרות.

היזהרו מסופי שבוע!

המינגלינג נקטע על-ידי צלצול פעמון, ואנחנו נכנסים לאולם הגדול והאפלולי. ברמקולים מוזיקה של סרטי אסונות, ועל המסכים מוקרן שלל זוועות מרחבי העולם, מלוות בציטוטים בנושאי מנהיגות. שילוב ביזארי. פרופ' אבי ישראלי, המנחה, מברך את הבאים באנגלית - השפה שבה נערך הכנס. יש לו ההונור והפלז'ר להזמין את ראש עיריית תל אביב, "שהוא אחד מהמנהיגים הגדולים שלנו", גרייט לידר, ממש כך.

חולדאי מספר איזה סיפור על אביו, אחר כך מספר איזה סיפור על תל אביב, ולבסוף מזמין את הקהל לבלות בעיר. צאו החוצה בשתיים בלילה, הוא אומר להם, ותראו שהעיר חיה יותר מאשר בשתיים בצהריים.

אחר כך מברך האלוף גולן. אחריו מישהו ממשרד החוץ שמוסר את ברכתו של השר. בין דובר לדובר מדגיש ישראלי את הפלז'ר וההונור שיש לו להציג את הדובר הבא, ומזמין עוד גרייט לידר, ד"ר איתן חי-עם, מנכ"ל משרד הבריאות. חי-עם מדבר על פרדוקס המניעה: מוציאים המון כסף, שהדבר הכי טוב שיכול לקרות לו זה שהוא בוזבז לשווא. הוא גם מדגים: כמנהל בית החולים סורוקה הוציא המון כסף על פילטרים נגד אב"כ במקום לתת אותו לחולים. אכן גרייט לידר.

בין דובר לדובר עולים בכל פעם המוזיקה המפחידה וקטעי הווידיאו הזוועתיים. הדובר הבא, מרווין בירנבאום מהאיגוד העולמי לאסונות, מדגיש את רוחב היריעה של הקטסטרופה. כמעט חצי מהאנושות סבלה ב-15 השנים האחרונות מאסון זה או אחר. הוא מסביר שתחום האסונות הוא תחום בעייתי משהו: אין לו מסורת, אין לו ספרות, אין לו מדע, אפילו טרמינולוגיה מוסכמת אין להם, לאנשי האסונות. כולם רוצים לראות את הקורבנות ולהצטלם בטלוויזיה כמחלצים, אבל לא תמיד זה עוזר. גם הוא, כמו חי-עם, מתעכב על פרדוקס המוכנות: אי-אפשר להוכיח שזה עובד, זה הרי עובד רק אם כלום לא קרה.

הדובר שאחריו, אחד ג'רלד רוקנשואו מהאו"ם, בא עם מצגת פאואר פוינט - כבר אסון. הוא מספר שבכל רגע נתון מתרחשים אסונות בשלושים עד ארבעים מדינות ברחבי העולם. אני יוצא החוצה להפסקת קפה יזומה ומתיישב ליד שלושה פרמדיקים שמעשנים ומחשבים כמה כל הכנס הזה עלה ומה אפשר היה לעשות בכסף.

כשאני חוזר לאולם מוקרן עוד סרט אסונות. הכול גורם לי, ולכולנו אני משער, להרגיש נורא בחזית, נורא חשובים. אל"מ ד"ר אריאל בר, קצין הרפואה של פיקוד העורף, נותן פרזנטציה לא רעה בכלל. איתו על הבמה רביעייה קאמרית של חיילים במדים, והם מדגימים על-ידי נגינה בזיופים איומים מה קורה כשלא כל הגורמים מתואמים. בר מסכם את עקרונות השת"פ: נתינה, הבנה, מנהיגות, משמעת. הוא מונה את יתרונותיו ואת חסרונותיו של הישראלי. מצד אחד כולנו שירתנו בצבא ואנחנו מאוחדים (מה?), מצד שני אין לנו משמעת והיחסים הבין-אישיים לא משהו. המצגת נגמרת בהדגמה מה קורה כשכולם עובדים יחד: הרביעייה הקאמרית מנגנת מוזיקה צלולה, מעבירה בי שוב אותן צמרמורות עונג ידועות.

אחר כך סרט האסונות הגדול מכולם: המטוסים במגדלי התאומים, כולל האיש הנופל. עדיין מרטיט גם אחרי כל השנים.

אחריו הנואם הראשי של היום, ארג'ון קאטוש ההודי, שעבד שנים באו"ם; ב-140 אסונות, כולל מהגדולים ביותר בעשור האחרון, האיש נכח באופן אישי. המצגת שלו מרתקת. מאחר שהוא עזב את האו"ם אין לו בעיה לבקר את הארגון: יותר מדי גופים שהאג'נדה היחידה שלהם היא להופיע בטלוויזיה, עזרה לא מתאימה שמגיעה לא בזמן, נטייה של ארגונים הומניטריים להגיע לאזור אסון ולהפריע, לבקש אוהלים, אוכל, ציוד. הוא מדבר על שינוי פרדיגמה שצריך להיעשות - לשתף יותר גורמים לא מערביים, החל בסעודים שיש להם כסף וכלה בהודים ובסינים שיש להם ניסיון רב באסונות טבע. חשוב לזכור, הוא אומר בסיום הפרזנטציה, שאסונות גדולים קורים תמיד בסופי שבוע.

בלובי החליפו את הקרואסונים ואת הבורקס בבראנץ' די מפואר, כולל טחינה שהוגשה בכוסות מרטיני, בחיי, חצאי פיתות מעוצבות, פלאפל, עמבה. נדמה שכל האסונות עשו את כולם רעבים נורא, וההתנפלות על המזנון לא משאירה לי שום צל-צלו של סיכוי. אז אני עולה על האופניים ונוסע הביתה בזהירות. היו לי מספיק אסונות לבוקר אחד.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?