גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רזניק: "אמרתי לז'ק חן: 'אנחנו כל העשור יחד. זה הזמן להיפרד"

לאחר 17 שנות עבודה משותפות, עוה"ד יהושע רזניק וז'ק חן מפרקים את החבילה ■ בשיחה עם "גלובס" מדבר רזניק על הסיבות לפרידה, על הצרות של הקולגה יעקב וינרוט ועל המינוי של וינשטיין ליועמ"ש החדש

"יש שלב בחיים שאתה רואה מה נעשה מסביבך, אתה חש את המאורעות, מרגיש את הרצונות והשאיפות של שותפיך ומבין לאן נושבת הרוח. במהלך העבודה המשותפת בשנים האחרונות, חשתי ששותפי ז'ק חן מבקש ליטול לידיו את המושכות ולנהל משרד משל עצמו. מה שבעיניי הוא טבעי לחלוטין אחרי 10 שנים במשרד משותף, כשבן אדם מתקרב לאמצע שנות ה-40 לחייו".

עו"ד יהושע רזניק (60), שהודיע השבוע על פרידה משותפו הצעיר למשרד, עו"ד ז'ק חן, לא הופתע מכך שחן רוצה לשמש כינור ראשון במשרד פרטי. בשיחה שערך אתמול (ד') עם "גלובס" חשף רזניק איך צפה את הנולד ויזם את הפרידה מהשותף שעליו אמר בעבר: "לא יודע אם הוא אחי הצעיר או בני הבכור".

לדברי רזניק, "אנחנו נפרדים כידידים, זה לא סכסוך. היינו שותפים, ואנחנו ידידים שמכבדים מאוד אחד את השני. אני מאוד מעריך אותו, את יכולותיו ועבודתו המשפטית המקצועית, אבל אני תמיד אומר לעצמי שטוב ליזום ולהקדים בצעד את מה שצפוי. לכן יזמתי את הפרידה הזאת. מוטב לדעת לקרוא את המפה ולומר בסיטואציה שנוצרה 'בואו ניפרד כשותפים בידידות', ולא נגיע חלילה למצב שבו יהיו דרישות שיביכו את השותפות. זה מה שעשיתי.

"אמרתי לז'ק: 'אנחנו כל העשור יחד, 2000-2010, וזה הזמן להיפרד ושכל אחד ילך לדרכו'. ניסיון החיים שלי אמר שאם אתה קולט שכך רצונם של אנשים, יותר טוב שתגיד 'בוא ניפרד. תנהלו את המשרד שלכם', במקום שהעתיד יהיה מלווה באי-אלה רחשים וטענות".

וכך נפרדו דרכיהם של השותפים-ידידים-חברים, כשרזניק ימשיך לעבוד עם עו"ד ינון סרט, המשמש כשותף במשרד המתפצל, וחן יפתח משרד עצמאי עם שותף אחר במשרד, עו"ד יצחק יערי.

עם זאת, נכון להיום ימשיכו הארבעה לעבוד תחת קורת-גג אחת, במשרדם במגדל אמות השקעות מול בית המשפט המחוזי בתל-אביב. "מטעמי נוחות. יש לנו חוזה שכירות עד אוגוסט 2010, ואנחנו מתכוונים להישאר כאן עד תום תקופת החוזה", מסביר רזניק.

עזבו את הפרקליטות

רזניק וחן עזבו את הפרקליטות לפני 9 שנים והקימו משרד משותף. בתפקידו האחרון בפרקליטות שימש רזניק כמשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, וחן עבד איתו במרבית התיקים. בין היתר עבדו יחד בפרקליטות על תיק השר לשעבר אריה דרעי. כסניגורים ייצגו לאחרונה, ביחד, את משה טלנסקי, שהעיד נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, בפרשת מעטפות הכסף; כמו כן הם מייצגים את חברת דורות וד"ר צבי דינשטיין,בחקירה בחשד לעבירות בניירות ערך, שהולידה באחרונה כתב אישום.

בעבר ייצגו את ליאורה גלט-ברקוביץ, שהורשעה בהדלפת מסמכים בפרשת סיריל קרן, הנוגעת לראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון. כמו כן ייצג רזניק את יגאל סער, לשעבר נציג המכס בארה"ב, בשימוע בפרשת רשות המסים, וייתכן כי ימשיך לייצגו גם בהמשך הפרשה, שהוגש בה כתב אישום לאחרונה. חן, מצידו, מייצג את נחום גלמור, המואשם כמי שהיה 'איש הקש' של ארקדי גאידמק בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים.

* איך יתחלקו ביניכם התיקים?

"ז'ק יעבוד על התיקים שלו, ואני עובד יחד עם ינון על התיקים שלנו, ויש לנו כמה תיקים משותפים שנמשיך לשתף בהם פעולה. אנחנו מופיעים יחד בתיק של אביגדור יצחקי, נופיע יחד כנראה בפרשת דורות. בעניין טלנסקי, נכון למועד זה אין המשך טיפול. היו מגעים כאלה ואחרים לסגירת התיק שלו, אבל בינתיים הוא סיים את חלקו באופרה הזאת. בנוסף, אני מייצג נאשמים כאלה ואחרים, אבל אלה לא תיקים תקשורתיים. כרגע אין לי תיקים תקשורתיים שאני יכול להתקשט בהם.

"אגב, יש איזה תפיסה לא נכונה לגבי מה זה משרד שעוסק בפלילים. משרד כזה מטפל בתיקים ארעיים. מגיע לקוח, מקבל ייצוג, נגמר עניינו הפלילי - וזהו. הוא אינו לקוח קבוע שלנו. אין לנו ריטיינרים, ולכן יותר קל להיפרד בלי לריב על תיקים".

רזניק, שמעיד על עצמו שהוא "ג'ינג'י ולעיתים אימפולסיבי", דווקא מתייחס לפרידה מחן בסוג של שוויון-נפש. בלי התלהמות, עצבים או הטחות רפש, הוא מודיע כי הוא ישרוד את ה'גירושים' שיזם, ואף יותר מכך: "אני ממשיך להתקדם באותו מסלול, באותה מסגרת, והכול יהיה בסדר. אין כאן זעזוע גדול. מעבר לכך, אני רוצה להמשיך להתפתח. עיניי לא נשואות רק לתיקים של צווארון לבן, אלא אני אשמח ללמד סניגוריה בתחומים רחבים יותר".

לא סובל מרגשי נחיתות

הגם שרזניק נחשב לאחד מעורכי הדין המובילים בתחום עבירות הצווארון הלבן, נדמה היה תמיד שהוא לא משתכשך באותה ביצה יחד עם עורכי הדין הבולטים בתחום הצווארון הלבן, ששמם מתנוסס מדי יום כמעט בתקשורת, ביניהם עו"ד דן שינמן, עו"ד ד"ר יעקב וינרוט ועוד.

אך רזניק לא סובל מרגשי נחיתות: "ביחס לאותם משרדים פליליים ותיקים בתל-אביב, שטיפלו בעיקר בעבריינות של צווארון לבן, אנחנו עדיין נחשבים למשרד יחסית צעיר. זה בא לידי ביטוי בעיקר במאגר הלקוחות, וזה טבעי. לוקח זמן להיכנס לתודעה, אם כי אני חושב שאני כבר נמצא בתודעה של רבים. תודה לאל, היו לקוחות ויש עבודה.

"זה לא קל למשרד כמו שלי, שהתחיל את דרכו בסוף שנת 2000 להתמודד עם אותם משרדים קיימים, אבל התקבלנו בסבר-פנים יפות והצלחנו להשתלב בנוף של משרדי עורכי הדין הפליליים שעוסקים בנושא שהמשרד שלי שואף או עסק בו. אולי לא תמיד רק בנושאים הפליליים של הצווארון הלבן, כי עסקתי גם בהרבה תיקים שאינם צווארון לבן, אבל אנחנו במקום טוב".

* הפרידה מז'ק חן תפגע במעמד המשרד?

"אני מקווה שלא".

"תיק וינרוט לא היה צריך להגיע למישור פלילי"

בראיון שנתן ל"גלובס" בעבר ביקר רזניק את התנהלותו של היועץ המשפטי היוצא, מני מזוז. "מני מזוז כשל בפרשת הנשיא משה קצב", הוא אמר. "בעיניי, פרשת קצב הורידה את מזוז לתחתית", וכן: "גם פרשת רמון היתה יכולה להתנהל אחרת. היועץ המשפטי אמר בתקשורת 'אם היתה לך בת, היית רוצה שיעשו לה את זה?'. יש לי בת קצת יותר מבוגרת מהקצינה בפרשת רמון, ואני רוצה להגיד ליועץ המשפטי שאם בתי היתה רוצה להתחבק עם השר, והיתה שמה עליו ידיים והיתה נשיקה כזאת - לא הייתי מתעלף מזה. זה לא היה מסוג המקרים שהיה צריך להעמיד בגללו לדין שר משפטים. אפשר היה לפתור את זה אחרת".

על רקע הביקורת, ניתן להבין מדוע רזניק מברך על מינוי הקולגה שלו, עו"ד יהודה וינשטיין, מהסניגורים הבכירים בישראל בתחום הצווארון הלבן, למחליפו של מזוז.

"הפונקציה החשובה ביותר שממלא היועמ"ש היא להיות התובע הכללי של מדינת ישראל. מעצם מהותה של העבודה, הוא צריך להיות בר-סמכא בנושא הפלילי ולהחליט באותם עניינים פליליים חשובים, בעיקר שנוגעים לנבחרי ציבור ולפקידי ציבור. הוא גם צריך להיות הגורם המקצועי המנחה בתחום. נכון שיש את פרקליט המדינה, אבל פרקליט המדינה הוא אחד מהתובעים מטעמו של היועמ"ש. לכן, מינויו של וינשטיין טבעי וראוי ונכון", הוא אומר.

עוד קולגה של רזניק שעלה לכותרות באחרונה, הפעם שלא בטובתו, היה עו"ד ד"ר יעקב וינרוט. בסוף החודש שעבר הוגש נגד וינרוט כתב אישום בגין חשד למתן שוחד ולהלבנת הון, בפרשה המכונה "פרשת שוקי ויטה".

"אני חושב שהפרשה הזאת היא לא נושא לאישום פלילי", אומר רזניק, "היא נושא לעיון ברמה האתית, בשאלה אם נכון וראוי שעורך דין ייצג פקיד ציבור שעוסק בענייני לקוחותיו. זה באמת נושא חשוב. אני לא יודע אם יש קווים מנחים כאלה או אחרים, אבל אולי לעורכי דין צריכים להיות קווים מנחים.

"להפוך את התיק הזה לתיק פלילי, ולהתווכח עכשיו אם צריך לגבות 20, 30 או 50 אלף שקל שכר-טרחה, זה חסר חשיבות בעיניי ולא משמעותי. מה שמשמעותי בעניין הזה הוא הקשר שנוצר בין עורך הדין לפקיד הציבור. קשר כזה הוא קשר בעייתי שמוטב שלא יתקיים במצבים מסוימים. עורך דין צריך לבחור את מי לייצג במצב כזה - את פקיד הציבור או את לקוחותיו שנזקקים לשירותיו של פקיד הציבור. לחלופין, הוא יכול לבקש שפקיד אחר יטפל בעניינם. כך או כך, אני חושב שזה לא היה צריך להגיע למישור הפלילי".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות