גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברק נשם לרווחה, לבני איבדה נקודה

חידת החמיצר השבועית בביצה הפוליטית: מדוע אופיר פינס בחר לפרוש דווקא עכשיו?

שני מכתבים הפיחו רוח חדשה במפלגת העבודה וחיזקו את בסיס האחיזה של יו"ר המפלגה, אהוד ברק: מכתב האיומים שקיבל שר הביטחון בשבוע שעבר, ומכתב ההתפטרות של ח"כ אופיר פינס שהוגש כמה ימים אחר כך.

סנגורית יפה ורהוטה

עד כמה קבעה פרישת פינס את מעמד ברק אפשר ללמוד מישיבת סיעת העבודה שהתקיימה ביום שני בכנסת. ישיבות הסיעה הן כמו נייר לקמוס לבדיקת מעמדו הציבורי של ברק: כל פרסום על עוזרות פיליפיניות, על שדרוג כרטיסי טיסה ועל שהיה בסוויטות מפוארות גורם לח"כים להעדר מהישיבה בתירוצים שונים ומשונים, אבל כשיש התרוממות - שיעור ההשתתפות של החברים עולה איתו. השבוע היה קשה למצוא מקום סביב השולחן.

אם נדרש השבוע ברק לחשב את מאזן הרווח וההפסד, את אובדן פינס, הפרלמנטר המצטיין אל מול הח"כית הנאה שנכנסה במקומו לכנסת ומסנגרת עליו ללא הפסקה, ללא ספק הוא ירים כוסית לחיי עינת וילף.

סוף סוף מצא סנגורית רהוטה ("ברק ראוי להיות ראש הממשלה הבא של ישראל") שבאמת מאמינה במנהיגותו בניגוד לרוב מוחלט בציבור ולחלקים גדולים במפלגתו שלו.

כבר בישיבת הסיעה הראשונה שלה, היה מי שביקש לוודא שוילף לא תקבל שום תפקיד. אולי לנוכח גל השמועות כי ברק יציע לה לכן כיו"ר הסיעה, ואולי בלי שום קשר, הציעה ח"כ שלי יחימוביץ' כי השר שלום שמחון יכנס לתפקיד שדניאל בן סימון השאיר פנוי. יש במפלגה מי שפירשו זאת כהכרזת מלחמה בטריטוריה הנשית על רקע ההערכות שוילף הצעירה והנמרצת תתגלה כמלאת מוטיבציה שתצטיין בעשייה פרלמנטרית.

וילף מצידה הבהירה כי את תפקיד יו"ר הסיעה לא תקבל על עצמה, אולם באשר לראשות ועדות הקליטה והחינוך, הצפויות לעבור לידי העבודה במהלך כהונת הכנסת הנוכחית, לא אמרה דבר.

חידת חמיצר

במערכת הפוליטית, פרישת פינס היא חידת חמיצר. התהיות למה בחר לפרוש דווקא עכשיו עדיין מעסיקות גם את הקרובים ביותר אליו. חצאי השמועות וההערכות באשר לסיבה האמיתית לפרישה מתחילים להתברר רק עתה: ארבעת "המורדים"- יולי תמיר, איתן כבל, עמיר פרץ ופינס היו במגעים מתקדמים למעבר לקדימה, הכוללים הבטחות לשיריונים, כך מספרים בקרב הרביעייה. לא סתם נצפה באחרונה חיים רמון יוצא ונכנס מלשכתו של כבל בכנסת. הם אמנם חברים טובים, אבל לא ביקור נימוסין הוא שהביא אותו לשם.

פינס, בין חברי הכנסת היחידים שעוד מחזיקים בערכי העבודה של פעם, שלא הסכים לחבור למפלגתה של ציפי לבני, היה מוצא את עצמו בראש סיעת יחיד אחרי הפרישה. כשהבין שנקלע לסיטואציה בלתי אפשרית: לימינו מעבר לקדימה או הפיכה לאלי אפללו של העבודה, לשמאלו הישארות בעבודה, ומולו תהום - העדיף פינס ליישם את סיסמת הקמפיין שתבע כשהתמודד לראשות סיעת העבודה "ריסטרט ישראל" - על עצמו, זרק את הקלפים ופרש.

אז מה נשאר מהמורדים? אחד התפטר, אחת עם רגל בחוץ ואחד עם רגל שבורה. או לפי הבדיחה השחוקה בכנסת: הפינס נשבר והכבל נקרע. ותמיר? בחודשים האחרונים התבטאה וילף לא מעט בענייני חינוך. היא השמיעה ביקורת פומבית על שרת החינוך לשעבר בעבר ושיבחה את השר הנוכחי, גדעון סער, שמתנהל יותר טוב מקודמיו בתפקיד. סביר להניח שההתבטאויות האלה לא גרמו לתמיר לחבב יתר על המידה את וילף או לרצות לעזור לה להיכנס לכנסת. אולי כעת, כשפרישתה תכשיר את כניסתו של ראלב מג'אדלה למשכן, יהיה לתמיר יותר נוח להגיש את מכתב ההתפטרות.

השבוע לא הסתירו המורדים את כעסם על פינס שסיכל את תוכנית הפרישה. מכה קשה לא פחות חטפה גם יו"ר האופוזיציה. מי שכינתה את הבחישות של נתניהו בקדימה "פוליטיקת ביבים", עשתה זאת בעצמה בעבודה, אך שוב ללא הצלחה. בחורה סדרתית לבני. בפעם השלישית שהיא נכשלת בניסיון להרכיב משהו - בין אם קואליציה ובין אם אופוזיציה. אם אחרי שכבר היו המורדים עם חצי רגל בפנים לא מצאה את הדרך לפתות גם את פינס, הכישלון הוא גם שלה.

פינס הותיר את העבודה "ברקיסטית". כיום מאוד קשה לבנות אופוזיציה ליו"ר המפלגה. מי שמאס בו פשוט הולך. כרגע לא נראה דבר שיטלטל את הכיסא של ברק בטווח הקרוב אבל לא בטוח שהיציבות הזו כאן בשביל להישאר. כבר עכשיו אפשר לשמוע את השר יצחק (בוז'י) הרצוג יוצא נגד היו"ר בסגנון שלא מאפיין אותו ובניגוד מוחלט ללויאליות ארוכת השנים שהפגין בתקופות הרבה פחות נעימות ובחדרי חקירות. מעניינת גם הביקורת של סגנית השר אורית נוקד, ביקורת שהופנתה לברק בגנות התחמנות והבחישות בקדימה. נוקד הדגישה שלא זו הדרך לשיקום המפלגה וזאת אחרי תקופה ארוכה בה התייצבה לצידו של ברק. הסדקים האלה, אם יתרבו, עלולים לערער את השרידות הפוליטית של ברק.

סדק בסכר של ציפי לבני

בעוד לבני ממשיכה בניסיונותיה להציג את סיעת קדימה מאוחדת ומזמינה את חבריה לערב הווי במסעדה בירושלים, לא הפסיק לרגע מספר 2 שלה, ח"כ שאול מופז, בפעילותו להרחבת התמיכה הפוליטית.

בכנס שקיים השבוע בקיסריה, הפתיע והגיע גם ראשון תומכיה של לבני בפריימריז הקודמים, השר לשעבר גדעון עזרא.

עבור לבני מדובר בסדק גדול בסכר. עוד בימי כהונת אולמרט, כשברק התחיל לבחוש בקדימה, היה זה עזרא הראשון לעלות לשידור ברדיו, ולהביע תמיכה בהקדמת הפריימריז ובלבני. הביטחוניסט לשעבר, שכיהן כשר בממשלת אולמרט, לקח סיכון וקרא להדחתו עוד לפני שהתברר אם למהלך יהיה רוב. בקדימה סבורים שעזרא יביא איתו למופז את המגזר הערבי, אבל גם אם עזרא לא נחשב לקבלן הקולות הכי מבטיח בשטח, מבחינה פוליטית, לחציית הקווים שלו למופז יש משמעות סמלית.

קיסינג'ר היה אופטימי

הנרי קיסינג'ר אמר פעם שלישראל אין מדיניות חוץ אלא רק מדיניות פנים. פרשת טורקיה מוכיחה שגם הוא היה אופטימי. מסתבר שאפילו מדיניות פנים אין, מקסימום פוליטיקת פנים. גורם בישראל ביתנו אישר השבוע שהזובור שנעשה לשגריר טורקיה בישראל נועד לטרפד את נסיעתו בשבוע הבא של ברק לביקור אצל השכנה האסטראטגית.

אביגדור ליברמן מצידו ניצל את ההזדמנות להתנהג בלאומית, שלא לומר בלאומניות, להחריב את הביקור של אהוד ברק בשבוע הבא באנקרה ולתקוע טריז בינו לבין ראש הממשלה. סקרים עדכניים שהגיעו לעיניו הראו שליברמן נבחן ויבחן על ידי המצע הלאומי שהציג בבחירות ועל הנושאים האזרחיים, סיבה טובה להתחיל לחדד מסרים. וכמו שאומר הפתגם אין סכין מתחדדת אלא בירך חברתה - ליברמן וברק מתחדדים ומחדדים.

שניהם יושבים בממשלה כמו שני קטבי המגנט - כשזה נופל זה קם, וכשה קם - זה נופל. סכסוך ביניהם מועיל לשניהם פוליטית. בשבועות האחרונים היה זה ברק. הוא ושרי העבודה תקפו את ליברמן על האמירות הלאומיות אחרי כנס השגרירים, הם לעגו לו כשעלה על מהמורות מדיניות כשר החוץ, וצחקו מאחורי גבו כשטרפדו את יוזמת פיצול סמכויות היועץ המשפטי לממשלה.

עכשיו הגיע תור ליברמן. נמאס לו. הוא לא מוצא את עצמו בממשלה. ברק מנהל את המו"מ המדיני, המינויים שלו בשירות החוץ מטורפדים וש"ס לא מאפשרת תזוזה בנושאים האזרחיים כפי שהתחייב לבוחריו. אם במערכת המדינית הגדירו את ליברמן כפירומן כבר מההתחלה, עכשיו הוא משחק באש מתוך בחירה גם בזירה הפוליטית. מלחמת הכל בכל. מי שעשוי לשלם את המחיר הגבוה בסופו של דבר הוא נתניהו.

ההתנהלות של ליברמן מעכירה את היחסים שבין נתניהו לברק ופוגעת בשלמות הקשר ההדוק מאוד בין השניים. זה בדיוק מה שליברמן רוצה. הוא כועס על נתניהו- על טרפוד מינויי הבכירים בשירות החוץ באופ ובני יורק, על טרפוד פיצול סמכויות היועמ"ש, על כך שהפך לשר חוץ לא רלוונטי, הוא מאשים את נתניהו שהצעת החוק נגד דרעי מכוונת בעצם נגדו. מבחינת ליברמן, אם הדרך לנקום בראש הממשלה עוברת דרך השפלת שגריר טורקי נמוך קומה, אז שיהיה, הוא הולך על זה.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"