גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית נאמן לקיצור הליכים משפטיים: יקדם שופטים הכותבים פסקי דין קצרים

שר המשפטים הציג תוכנית בת 11 נקודות להורדת מלאי התיקים בבתי המשפט: צמצום מספר השופטים בהרכב, הוספת תקני שפיטה, הטלת הוצאות גדולות על הליכי-סרק, הפניית תיקים לגישור ובוררות ועוד

שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, מתכוון להמליץ לוועדה לבחירת שופטים לקדם דווקא שופטים הנוהגים לכתוב פסקי דין קצרים, ולא ניתוחים משפטיים בני עשרות עמודים. זאת במסגרת תוכניתו לייעל את ההליכים המשפטיים המתנהלים בבתי המשפט ולקצר את הסחבת בניהול תיקים. כך הודיע נאמן הבוקר (ה') בדברים שנשא בפורום עורכי דין סגור בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן.

לדברי נאמן, "הציבור בישראל מרבה לעשות שימוש בבתי המשפט. מדינת ישראל היא המובילה ביחס בין מספר התיקים לשופט, ובין האחרונות בפנייתם של אזרחים להליכים אלטרנטיביים, דוגמת בוררות".

לנאמן תוכנית בת 11 נקודות, שיישומן במשולב יסייע להוריד את מלאי התיקים הנשמעים בערכאות המשפטיות השונות, חלקן נמצאות בשלבי יישום שונים:

1. שר המשפטים מתכוון לפעול לשינוי חקיקה, שיצמצם את הרכבי השופטים היושבים בסוגים מסוימים של הליכים. כך, חלק מהתיקים הנדונים כיום בפני הרכבים של 3 שופטים יעברו לדיון בדן יחיד.

"אין סיבה שעל כל ערעור על פסק דין של בית משפט השלום יישבו 3 שופטים בבית המשפט המחוזי", אמר נאמן, "ואין סיבה שיישבו 3 שופטים בבית המשפט העליון. זה גורם לסחבת בעשיית צדק. השופט העליון יהיה זה שיחליט אם לצרף לדיון שני שופטים נוספים, או להכריע בתי בעצמו".

2. נאמן יבחן את ביטולם של הליכים משפטיים מיותרים, הגורמים לדבריו עומס לא מוצדק על המערכת. כך, למשל, תיבחן האפשרות לבטל את הזכות להגיש ערעור שני לבית המשפט העליון על החלטת מעצר לפני הגשת כתב אישום או על החלטות בדבר עיכוב ביצוע. הצעות אלה נמצאות בימים אלה בדיון בוועדה בראשות השופטת מרים נאור, העוסקת בבחינת שינויים בדין הפלילי.

ניוד תיקים

3. נאמן מתכוון ליזום חקיקה שתאפשר את ניתובם של תיקים בהיקף גדול בין בתי משפט שונים, על מנת לווסת את העומסים בין בתי המשפט.

יצויין כי קודמו של נאמן בתפקיד, פרופ' דניאל פרידמן, הסתבך כשניסה ליזום חקיקה מעין זו שתעניק לשר סמכות לנייד תיקים בין בתי המשפט, עם הקמתו של בית המשפט המחוזי מרכז, וזאת בשל החשש לכך שגורם פוליטי יחליט מי יהיו השופטים היושבים בדין בתיקים ספציפיים.

4. קיצור פסקי הדין: שר המשפטים, המשמש גם כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים, בוחן אפשרות להנחות את הוועדה לתת עדיפות לקידום מועמדים לשפיטה הכותבים פסקי דין קצרים וממצים, המתייחסים רק לשאלות שבמחלוקת באותו תיק. "אין כל צורך שעל כל פסק דין בעבירת תנועה ייכתב פסק דין בן עשרות עמודים", אמר נאמן הבוקר.

5. הוספת תקני שפיטה למערכת: לדברי נאמן, יש מקום להוסיף תקנים נוספים לשופטים במערכת בתי המשפט, זאת בנוסף למילוי התקנים הקיימים. בעניין זה ציין שר המשפטים כי באחרונה מונו לכהונה 67 שופטים, לשלום, המחוזי והעליון.

בוררות חובה

6. הפניית תיקים להליכי גישור ובוררות: נאמן ציין כי הוא מקיים בימים אלה דיונים עם נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בדבר הליך "בוררות חובה". בעניין זה, אמר, סוכם כי בהליכים אזרחיים תוענק לשופט הדן בתיק סמכות, לפי שיקול-דעתו, להעביר את המחלוקת להכרעה בבוררות, והוא יוכל לכפות זאת על הצדדים כדי לחסוך בזמן שיפוטי יקר.

7. הטלת הוצאות בסכומים גבוהים על צדדים להליכי-סרק: לדברי נאמן, יש להגביר את השימוש מצד שופטים בהטלת הוצאות גבוהות, "בסכומים ריאליים" לפי הגדרת נאמן, על צדדים המפסידים במשפט - וזאת גם בהליכים פליליים.

"על צד שמפסיד, או מי שתובע 5 מיליון ומקבל רק 50 אלף, לספוג הוצאות משפט", אמר השר, "מה שיוריד משמעותית את מספר הפונים".

8. הקמת בית משפט לעניינים מינהליים גם בדרג בית משפט שלום: כיום פועל, מתחת לבג"ץ, גם בית המשפט המינהלי בדרגת בית המשפט המחוזי. בנוסף ליצירת סמכויות מינהליות גם לבתי משפט השלום והעתקת נושאים מסוימים לטיפולם, אמר השר כי באחרונה הועברו סמכויות נוספות מידי בג"ץ לבתי המשפט המינהליים המחוזיים, כדי להקל בעומס על בית המשפט העליון.

9. יצירת מחלקות בבתי המשפט שיתמחו בסוגים ספציפיים של הליכים משפטיים: כך, לפי הצעת שר המשפטים, יופנו הליכים מסוימים למחלקות ייעודיות, דוגמת מחלקה כלכלית, כדי לקצר ולייעל את הטיפול בתיקים אלה.

10. הפרדת מערכת ההוצאה לפועל מהנהלת בתי המשפט: מהלך זה יצא לדרך כבר בשנת 2009, במטרה להתמקד לכל אחת משתי המערכות להתמקד במטרתה העיקרית. לדברי נאמן, "אנו לקראת מיצוי המהלך".

יצויין כי אף שנעשתה הפרדה ארגונית בין הגופים והוקמה רשות האכיפה והגבייה, חלק מלשכות ההוצאה לפועל עדיין שוכנות פיזית בתוך בנייני בתי המשפט.

11. הנחיה לנשיאי בתי המשפט ולשופטים לצמצם ככל הניתן בדחיית דיונים. הנחיה זו פורסמה על-ידי ביניש בימים האחרונים, ולדברי שר המשפטים, "דחיית הדיונים משבשת את סדרי הדיון וגוזלת זמן יקר ומשאבים חשובים".

תוכנית הייעול

* צמצום הרכבי השופטים היושבים בסוגים מסוימים של הליכים

* בחינת ביטולם של הליכים משפטיים מיותרים

* ניתוב תיקים בהיקף גדול בין בתי משפט שונים

* ייבחן קידום שופטים הנוהגים לכתוב פסקי דין קצרים

* הוספת תקני שופטים למערכת

* הטלת הוצאות בסכומים גבוהים על צדדים להליכי-סרק

* הפניית תיקים להליכי גישור ובוררות

* יצירת מחלקות בבתי המשפט שיתמחו בהליכים מסוימים

* הקמת בית משפט לעניינים מינהליים גם בדרג בת משפט שלום

* הפרדת מערכת ההוצאה לפועל מהנהלת בתי המשפט

* הנחיה לשופטים לצמצם ככל הניתן בדחיית דיונים

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות