גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם מ-פ-ח-ד-י-ם

שמאלנים, ימנים - כל מי שרוצה להפגין נגד הקונצנזוס חושש לעשות זאת

א. כמה ארגוני שמאל, כך שמעתי, נפגשו לאחרונה על מנת לארגן אירוע או הפגנה או עצרת לציון שנה למבצע בעזה, אבל החליטו לרדת מזה אחרי שהגיעו למסקנה שלא יגיעו מספיק אנשים ושכל העניין יכול להפוך לפדיחה.

אכן פדיחה, אבל הפדיחה האמיתית היא שאף אחד כמעט כבר לא יוצא מהבית להפגין כמעט בשביל שום דבר, לא משמאל ולא מימין.

אבל גם זו, אפילו זו, לא הפדיחה האמיתית. אנחנו טועים וחושבים שאנשים לא יוצאים להפגין כי הם אדישים. אני לא חושב שזו כל האמת. זו לא אדישות, זה פחד. והפחד גרוע הרבה יותר מהאדישות.

כמעט בכל פעם שכבר מתארגנת הפגנה היא מתפוצצת מאלימות, כמעט תמיד אלימות של המשטרה. ב-5 השבועות האחרונים נעצרו כ-70 מפגינים מהשמאל שעמדו במשמרות מחאה שקטות בשכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים. למעצרים האלה לא היתה שום עילה חוקית, ורוב המפגינים הוחזקו במעצר במשך כל סוף השבוע. הם לא נעצרו כי היו אלימים, והם לא נעצרו כי המשטרה או המדינה פוחדים מהם. לא, מה פתאום. הסיבה האמיתית למעצרים האלה היתה להפחיד את כל אלה שנשארו בבית, לרמוז להם שעדיף להמשיך ולהירקב מול הטלוויזיה.

זה לא קורה רק למפגינים משמאל, אם כי שם נדמה שהיד קלה יותר (המשטרה, שהיתה עסוקה במעצר של השמאלנים, די העלימה עין מחבורת מתנחלים שבאו קצת אחר-כך, התפרעו, ניפצו שמשות ופגעו באנשים). גם האחים החרדים, כמו החברים מהימין, כמו הערבים, כמו הבליינים, כמו כמעט כל מי שמעז לפצות פה ולמחות, נתקל באלימות מאורגנת, נדחף, מוכה, נעצר, מוטרד.

אז אנשים מעדיפים להישאר בבית ולצקצק בלשון. על צקצוקים בלשון אף אחד עוד לא בילה סוף שבוע במעצר או קיבל קת של רובה לפרצוף.

עדיין, זאת אומרת. תמיד יש למה לחכות, לא?

ב. בישראל של 2010 אתה צריך להיות די דפוק בראש בשביל להרים את עצמך מהכורסה וללכת להפגין למען משהו ששנוי במחלוקת קצת יותר מגירוש של ילדי עובדים זרים, נניח, שזה דבר שבסך-הכול די קל ונוח להזדהות איתו (וגם שם אף פעם אין מספיק אנשים, לעזאזל). לפני יציאה להפגנה אתה צריך להיות מוכן לקבל מכות / לנשום גז / להירמס תחת פרסות סוסים - סמן את ההעדפה שלך כאן, והמשטרה תחזור אלייך בהקדם.

או במילים אחרות: בשביל לצאת מהבית ולהביע את דעתך באחד מהנושאים העומדים על הפרק אתה צריך להיות קיצוני. אבל רגע - מה קיצוני באדם שרוצה לבטא את עמדתו, ותהא אשר תהא, במדינה דמוקרטית (בהנחה שאינו אדם אלים או קיצוני על אמת)? זו אינה קיצוניות, זה אמור להיות הבסיס של כל העניין, לא? אחרת מה שווה הכול?

רוב האנשים, הרי, לא רוצים להיחשב לקיצוניים, לא בעיני עצמם ולא בעיני סביבתם. רוב האנשים - תמוה, אבל נכון - לא מעוניינים לקבל מכות. רוב האנשים רואים את עצמם כנורמטיביים (הו, מילה בזויה!), אז רוב האנשים מעדיפים להמשיך ולשתוק, לשבת בבית ולהמשיך להירקב מול הטלוויזיה.

על הרקע הזה אפשר לראות גם את הירידה בשיעורי ההצבעה. גם לצאת ולהצביע הפך לאקט קיצוני.

ג. אז כולם נשארים בבית, ומה שיוצא מזה הוא שמי שבכל זאת יוצא מהבית נחשב אוטומטית לקיצוני, ובקיצוניים, אנחנו כבר יודעים, מותר לטפל ביד קשה. המעגל מזין את עצמו, והוא נסגר עלינו עם כל מפגין שמעוכב לחקירה או נעצר, ולא משנה אם הוא מהימין או מהשמאל, אם הוא ערבי או חרדי, פועל קשה יום או נכה בכיסא גלגלים.

הקיצוניים הם הדבר הכי טוב שקרה לרשויות החוק - גם קל יחסית לטפל בהם, הרי הם מעטים, גם אף אחד לא ממש שם לב או מתעניין במה שקורה איתם מאחורי הקלעים או בחדרי החקירות.

לפעמים אתה לא יודע מה גרם למה, הרבה פעמים עצם הטיפול המשטרתי בהפגנה, לא משנה על מה, הופך אותה אוטומטית להפגנה של קיצוניים. בקטע הזה לא צריך שניים לטנגו. ברוב המקרים, על-פי עדויות שחוזרות על עצמן, האלימות מגיעה מצד אלה שהגיעו לשמור על הסדר. אלימות היא הסדר בישראל של 2010.

ד. אבל הרווח הכי גדול שנוצר למדינה מכל אותם קיצוניים הוא כאמור האפקט שנוצר על שאר התושבים הטובים: הם רואים איך מסתיימת כמעט כל הפגנה, וזה לא ממש עושה להם חשק לצאת מהבית. ועוד מעגל נסגר. הקיצוניים, מכל הצדדים, הם ככל הנראה הדבר הכי טוב שקרה למדינה - הם משתיקים את כולנו. הם הרי קיצוניים, אז קל לנו להתעלם ממה שקורה להם.

על הרקע הזה צריך לראות את ההתייצבות של כמה מארגוני הימין לטובת העצורים מהשמאל אחרי המעצרים בשיח ג'ראח. לאט-לאט מבינים אותם קיצוניים, משני הצדדים, שהם באותה סירה מחורבנת. הימני יכול לחשוב על השמאלן שהוא קיצוני, ולהפך, אבל בסופו של יום הם נפגשים בזינזאנה.

היום זה הם, מחר זה אולי אתה. בתנאי שתקים את עצמך מהכורסה ותצא מהבית, כמובן. וכמו שזה נראה כרגע, אין סכנה כזאת.

ה. למדינה זה הכי נוח, כמובן, כי אין דבר יותר נוח מאזרח שסותם את הפה, משלם את המסים שלו בזמן ונשאר בבית. הרי אין כמו בבית, בבית יש טלוויזיה, ובטלוויזיה יש פרסומות עם מתי כספי. למדינה הכי נוח שהרוב המוחלט של אזרחיה חושב שבאמת הכול בסדר, אולי חוץ מכמה קיצוניים שעושים בלגן.

אם יורשה לי אצטט משיר ילדים נפלא של חוה אלברשטיין (מילים של עדולה), ומיד אחר-כך אוציא אותו מהקשרו: "אני במיטה / המיטה בחדר / החדר בבית / הכול בסדר. / הציפור בלב והנוף בתמונה / העולם מסתובב / ואני ישנה".

השיר מדבר על תחושת ביטחון מקסימה של ילדה קטנה, אבל אם נוציא אותו מהקשרו הרי שהוא מדבר על כולנו. אנחנו חושבים לעצמנו שאם אנחנו על הכורסה והכורסה בסלון והסלון בבית אז הכול בסדר; שאם הנוף נשאר בתמונה, תמים ופסטורלי, אפשר להמשיך ולישון בשלווה. אבל לא הכול בסדר, חברות וחברים, והנוף שבתמונה (כלומר, במסך הקטן) הוא לא הנוף האמיתי.

למדינה זה הכי נוח שכולנו נחשוב על עצמנו כאילו אנחנו הילדה הקטנה מהשיר המקסים של חוה אלברשטיין. למדינה זה הכי נוח שכולנו נהיה ילדות קטנות וטובות שהולכות לישון בזמן ולא עושות בעיות.

ו. זה לא נגמר כאן. למדינה, ותסלחו לי אם נראה שאני גולש לקונספירטיביות מה, זה גם הכי נוח לטפח את מיתוס האדישות. שימו לב כמה מהפוליטיקאים מדברים ומלינים, חזור ודבור חזור והלין, על האדישות של הציבור.

אבל הם מבינים, אני חושש, שהם מדברים שטויות. הם מבינים, או לפחות חלקם החושב (וזה חלק די קטן לדאבוננו), שלא מדובר באדישות, שמדובר בפחד (היי, כמה מסובך זה יכול להיות אם אפילו אני הבנתי את זה?).

אבל באינסטינקטים של פוליטיקאים הם מבינים שהרבה יותר נוח ומשתלם לטפח את מיתוס האדישות על חשבון הפחד. כי הפחד, רחמנא לצלן, עוד עלול לגרום לאנשים לשאול שאלות. הפחד, שלא נדע מצרות, עוד עלול להניע את האנשים לפעולה.

אז את הפחד שלנו הם שומרים לדברים כמו הפצצה האיראנית או הטילים של החמאס והחיזבאללה או הקיצוניים מכל הצדדים. הם מעדיפים שנפחד מאלה, ולא ממה שבאמת צריך להפחיד אותנו: שמדינת ישראל צועדת במסלול בטוח להפיכתה לדיקטטורה של חוק וסדר.

דרור פויר

הרהור

בישראל של 2010 אתה צריך להיות די דפוק בראש בשביל להרים את עצמך מהכורסה וללכת להפגין למען משהו

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון