גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגן נשיא במעבדות אבוט: "ישראל היא שוק קטן, אבל זה טוב לנו"

ענקית התרופות האמריקנית סיכמה בדצמבר על רכישת סטארלימס הישראלית ■ בראיון ל"גלובס", אדוארד מייקל מתייחס לאפשרויות הבאות בשוק המקומי: "אנו מתעניינים בתרופות, מכשור רפואי, דיאגנוסטיקה ותחומים חדשים"

אמנם רכישת סטארלימס בידי ענקית התרופות Abbott טרם הושלמה, אבל היא כבר מעוררת את תאבונה של החברה האמריקנית לבצע עוד רכישות בישראל.

אבוט, שעוסקת בתחומים שונים של תעשיית הבריאות - מפיתוח תרופות, דרך דיאגנוסטיקה ותוספי תזונה, ועד למוצרי בריאות לבעלי חיים - יצאה למסע רכישות, שרק ב-2009 הסתכם ביותר מ-7 מיליארד דולר. הרכישה האחרונה שלה היא סטארלימס, שהקימו ומנהלים האחים יצחק וחיים פרידמן, ומספקת מערכות תוכנה לניהול מידע במעבדות. אבוט תשלם תמורתה 123 מיליון דולר.

עם השלמת הרכישה, תהפוך סטארלימס ליחידה עסקית בניהול יצחק פרידמן, בתוך חטיבת הדיאגנוסטיקה של אבוט. החטיבה עוסקת בשלושה תחומים - מכשירי דיאגנוסטיקה למעבדות, אבחון מולקולארי וזיהוי מחלות גנטיות, ו- Point of care - מכשירים ידניים שמאפשרים אבחון מהיר של בדיקות דם במרפאות.

"לא אתן לטבע יתרון"

סגן נשיא אבוט ומנהל חטיבת הדיאגנוסטיקה, אדוארד מייקל, מבקר בימים אלה בישראל. בראיון ל"גלובס", הוא לא פוסל אף אפשרות להתרחבות בשוק המקומי, ובכלל זה רכישות, השקעות והסכמי שיתוף פעולה.

הוא גם לא מצמצם את התחומים הפוטנציאליים: "אנחנו מתעניינים בתרופות, תזונה, מכשור רפואי, דיאגנוסטיקה וגם בכניסה לתחומים חדשים".

אילו חברות מתאימות לאבוט?

"אנחנו ממוקדים בתחומים שזיהינו כמעניינים. ישראל היא כמובן לא המקום היחיד שאנחנו מחפשים בו, אבל יחסית לגודל השוק, יש כאן רמה גבוהה של חדשנות בתחומים שמעניינים אותנו, ואין סיבה שלא נגדל פה".

אם תשקיעו בביומד הישראלי, תמצאו את עצמכם מתחרים בטבע.

"אם נזהה הזדמנות טובה להשקעה, נבחן אותה ברצינות. ובכל מקרה", מייקל מחייך, "אני לא רוצה לפרט על הנושא, כדי לא לתת לטבע יתרון".

לחברת סטארט-אפ ישראלית אחת כבר יש שיתוף פעולה עם אבוט. זו BioView , שעוסקת במערכות אוטומציה של בדיקות. בסוף 2006 נחתם ההסכם בין השתיים, במסגרתו אבוט משווקת את מוצרי ביו-ויו בארה"ב.

מדבריו של מייקל, לא נראה כי הפריצה הגדולה של החברה הישראלית תגיע דווקא משיתוף הפעולה הזה.

"ההסכם עם ביו-ויו מעולם לא היה בלעדי", הוא אומר. "לא הייתי אומר שזה שיתוף פעולה אינטנסיבי, אבל מערכת היחסים שלנו איתה בהחלט טובה".

ב-2004 אבוט פתחה נציגות בישראל, בה היא מעסיקה מעל 100 עובדים בתחומי התזונה והתרופות, כשבשנה האחרונה מספר עובדיה גדל ב-30, למרות המשבר. בין המותגים שאבוט משווקת בישראל ניתן למנות את מזון התינוקות סימילאק.

"הפעילות שלנו בישראל מתקדמת צעד אחר צעד", אומר מייקל. "התחלנו בתזונה והתרחבנו לתרופות ודיאגנוסטיקה באמצעות מפיץ, אילקס".

לדבריו, "אבוט אינה פוסלת את האפשרות של העברת חלק מהדיאגנוסטיקה בישראל גם להפצה ישירה", ומדגיש ש"ישראל היא אמנם שוק קטן, אבל טוב ומוצלח לאבוט". אגב, משרדי אבוט נמצאים בקרית עתידים וסטארלימס ממוקמת כקילומטר משם, ברמת החי"ל.

"נשאיר את סטארלימס בתל-אביב", מבטיח מייקל. "אין לנו כוונה לשנות את הצוות והמטרה היא להמשיך ולצמוח פה". על המו"מ עם סטארלימס הוא מספר שהיה מקצועי, וסטארלימס לא שיחקה "קשה להשגה". ובכל-זאת, הוא אומר, לא היה קל להסכים על המחיר".

מה מצאתם בסטארלימס?

"ב-2007 התחלנו לבחון את נושא הדור הבא של הפלטפורמה למעבדות. שאלנו את הלקוחות מה הגורם הקריטי בבחירת ספק שירותי וציוד דיאגנוסטיקה. כך הגענו ל--12 חברות שפעילות בתחום, והתחלנו לצמצם את הרשימה.

"דיברנו עם סטארלימס בהתחלה על שיתוף פעולה, וב-2009 התחלנו לדבר על רכישה. זו השלמה טובה לאבוט, גם כי סטארלימס מביאה איתה לקוחות בתחום הלא-קליני, למשל מעבדות של חברות תעשייה וזיהוי פלילי, וגם כי אפשר להתאים את הפלטפורמה של סטארלימס לתחום הקליני שלנו".

לקוחות סטארלימס מהתחום הלא-קליני לא חששו שתתמקדו בתחום הקליני ותזניחו אותם?

"זו ממש לא הכוונה שלנו. אנחנו רוצים להשקיע ולצמוח שם".

מייקל מזכיר גם את Ibis , שאבוט רכשה לפני שנה, רכישה שהכניסה את אבוט לתחום הלא-קליני. "הדיאגנוסטיקה לא צומחת מהר, וחיפשנו הזדמנויות בסגמנטים שלא היו לנו, כמו בריאות הציבור וזיהוי פלילי", הוא אומר.

"רפורמת אובמה היא צעד בכיוון הנכון"

לדבריו, בדיאגנוסטיקה המולקולארית וב-Point of care הצמיחה היא דו-ספרתית, אבל בתחומי דיאגנוסטיקה אחרים הצמיחה איטית. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2009, הכנסות הדיאגנוסטיקה של אבוט הסתכמו ב-2.6 מיליארד דולר, ירידה של 3% לעומת התקופה המקבילה ב-2008.

במקביל, סך ההכנסות של אבוט דווקא עלה ב-2% ל-22 מיליארד דולר. מייקל מדגיש שאין זה המשבר הכלכלי שהשפיע על החטיבה שלו. "ההסבר העיקרי לירידה הוא שינויי שערי חליפין, שהיו פחות חיוביים לאבוט", הוא אומר.

אז המשבר אולי לא השפיע מהותית על אבוט, אבל כיצד תשפיע עליה רפורמת הבריאות שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, מקדם? "כרגע עדיין לא ברור איך ייראה החוק בנושא", אומר מייקל. "אם הוא יהיה דומה להצעה הנוכחית, הרי שיהיו השפעות חיוביות והשפעות פחות חיוביות על חברות המכשור הרפואי והתרופות. אבל הרפורמה בארה"ב נדרשת והיא צעד בכיוון הנכון".

הרפורמה של ממשל אובמה שמה דגש גם על רפואה מותאמת אישית. תיאורטית, אבוט יכולה ליהנות ממגמה כזאת, מכיוון שהיא עוסקת גם בתרופות וגם בדיאגנוסטיקה. מייקל מציין שאבוט מפתחת את פעילותה בתחום גם באמצעות שיתוף פעולה עם חברות תרופות אחרות, בהן פייזר ובריסטול מיירס.

הוא מעריך שחלק מחברות התרופות יחליטו בשלב מסוים לפתח או לרכוש עסקי דיאגנוסטיקה. "אבוט ממוצבת היטב בתחום", הוא אומר, "אבל התהליך עוד ייקח שנים ארוכות".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו