גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הרחובות כבר ריקים

יום אחד נשאל את עצמנו איך הפכה ישראל למדינה שמסוכן להפגין בה

א. כמה ארגוני שמאל, כך שמעתי, נפגשו לאחרונה על מנת לארגן אירוע או הפגנה או עצרת לציון שנה למבצע בעזה, אבל החליטו לרדת מזה אחרי שהגיעו למסקנה שלא יגיעו מספיק אנשים ושכל העניין יכול להפוך לפדיחה.

אכן פדיחה, אבל הפדיחה האמיתית היא שאף אחד כמעט כבר לא יוצא מהבית להפגין כמעט בשביל שום דבר, לא משמאל ולא מימין.

אבל גם זו, אפילו זו, לא הפדיחה האמיתית. אנחנו טועים וחושבים שאנשים לא יוצאים להפגין כי הם אדישים. אני לא חושב שזו כל האמת. זו לא אדישות, זה פחד. והפחד גרוע הרבה יותר מהאדישות.

כמעט בכל פעם שכבר מתארגנת הפגנה היא מתפוצצת מאלימות, כמעט תמיד אלימות של המשטרה. בחמשת השבועות האחרונים נעצרו כשבעים מפגינים מהשמאל שעמדו במשמרות מחאה שקטות בשכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים. למעצרים האלה לא הייתה שום עילה חוקית, ורוב המפגינים הוחזקו במעצר במשך כל סוף השבוע. הם לא נעצרו כי היו אלימים, והם לא נעצרו כי המשטרה או המדינה פוחדים מהם. לא, מה פתאום. הסיבה האמיתית למעצרים האלה הייתה להפחיד את כל אלה שנשארו בבית, לרמוז להם שעדיף להמשיך ולהירקב מול הטלוויזיה.

זה לא קורה רק למפגינים משמאל, אם כי שם נדמה שהיד קלה יותר (המשטרה, שהייתה עסוקה במעצר של השמאלנים, די העלימה עין מחבורת מתנחלים שבאו קצת אחר כך, התפרעו, ניפצו שמשות ופגעו באנשים). גם האחים החרדים, כמו החברים מהימין, כמו הערבים, כמו הבליינים, כמו כמעט כל מי שמעז לפצות פה ולמחות, נתקל באלימות מאורגנת, נדחף, מוכה, נעצר, מוטרד.

אז אנשים מעדיפים להישאר בבית ולצקצק בלשון. על צקצוקים בלשון אף אחד עוד לא בילה סוף שבוע במעצר או קיבל קת של רובה לפרצוף.

עדיין, זאת אומרת. תמיד יש למה לחכות, לא?

ב. בישראל של 2010 אתה צריך להיות די דפוק בראש בשביל להרים את עצמך מהכורסה וללכת להפגין למען משהו ששנוי במחלוקת קצת יותר מגירוש של ילדי עובדים זרים, נניח, שזה דבר שבסך-הכול די קל ונוח להזדהות איתו (וגם שם אף פעם אין מספיק אנשים, לעזאזל). לפני יציאה להפגנה אתה צריך להיות מוכן לקבל מכות / לנשום גז / להירמס תחת פרסות סוסים - סמן את ההעדפה שלך כאן, והמשטרה תחזור אליך בהקדם.

או במילים אחרות: בשביל לצאת מהבית ולהביע את דעתך באחד מהנושאים העומדים על הפרק אתה צריך להיות קיצוני. אבל רגע - מה קיצוני באדם שרוצה לבטא את עמדתו, ותהא אשר תהא, במדינה דמוקרטית (בהנחה שאינו אדם אלים או קיצוני על אמת)? זו אינה קיצוניות, זה אמור להיות הבסיס של כל העניין, לא? אחרת מה שווה הכול?

רוב האנשים, הרי, לא רוצים להיחשב לקיצוניים, לא בעיני עצמם ולא בעיני סביבתם. רוב האנשים - תמוה, אבל נכון - לא מעוניינים לקבל מכות. רוב האנשים רואים את עצמם כנורמטיביים (הו, מילה בזויה!), אז רוב האנשים מעדיפים להמשיך ולשתוק, לשבת בבית ולהמשיך להירקב מול הטלוויזיה.

על הרקע הזה אפשר לראות גם את הירידה בשיעורי ההצבעה. גם לצאת ולהצביע הפך לאקט קיצוני.

ג. אז כולם נשארים בבית, ומה שיוצא מזה הוא שמי שבכל זאת יוצא מהבית נחשב אוטומטית לקיצוני, ובקיצוניים, אנחנו כבר יודעים, מותר לטפל ביד קשה. המעגל מזין את עצמו, והוא נסגר עלינו עם כל מפגין שמעוכב לחקירה או נעצר, ולא משנה אם הוא מהימין או מהשמאל, אם הוא ערבי או חרדי, פועל קשה יום או נכה בכיסא גלגלים.

הקיצוניים הם הדבר הכי טוב שקרה לרשויות החוק - גם קל יחסית לטפל בהם, הרי הם מעטים, גם אף אחד לא ממש שם לב או מתעניין במה שקורה איתם מאחורי הקלעים או בחדרי החקירות. לפעמים אתה לא יודע מה גרם למה, הרבה פעמים עצם הטיפול המשטרתי בהפגנה, לא משנה על מה, הופך אותה אוטומטית להפגנה של קיצוניים. בקטע הזה לא צריך שניים לטנגו. ברוב המקרים, על-פי עדויות שחוזרות על עצמן, האלימות מגיעה מצד אלה שהגיעו לשמור על הסדר. אלימות היא הסדר בישראל של 2010.

ד. אבל הרווח הכי גדול שנוצר למדינה מכל אותם קיצוניים הוא כאמור האפקט שנוצר על שאר התושבים הטובים: הם רואים איך מסתיימת כמעט כל הפגנה, וזה לא ממש עושה להם חשק לצאת מהבית. ועוד מעגל נסגר. הקיצוניים, מכל הצדדים, הם ככל הנראה הדבר הכי טוב שקרה למדינה - הם משתיקים את כולנו. הם הרי קיצוניים, אז קל לנו להתעלם ממה שקורה להם.

על הרקע הזה צריך לראות את ההתייצבות של כמה מארגוני הימין לטובת העצורים מהשמאל אחרי המעצרים בשיח ג'ראח. לאט-לאט מבינים אותם קיצוניים, משני הצדדים, שהם באותה סירה מחורבנת. הימני יכול לחשוב על השמאלן שהוא קיצוני, ולהפך, אבל בסופו של יום הם נפגשים בזינזאנה.

היום זה הם, מחר זה אולי אתה. בתנאי שתקים את עצמך מהכורסה ותצא מהבית, כמובן. וכמו שזה נראה כרגע, אין סכנה כזאת.

ה. למדינה זה הכי נוח, כמובן, כי אין דבר יותר נוח מאזרח שסותם את הפה, משלם את המסים שלו בזמן ונשאר בבית. הרי אין כמו בבית, בבית יש טלוויזיה, ובטלוויזיה יש פרסומות עם מתי כספי. למדינה הכי נוח שהרוב המוחלט של אזרחיה חושב שבאמת הכול בסדר, אולי חוץ מכמה קיצוניים שעושים בלגן.

אם יורשה לי אצטט משיר ילדים נפלא של חוה אלברשטיין (מילים של עדולה), ומיד אחר כך אוציא אותו מהקשרו: "אני במיטה / המיטה בחדר / החדר בבית / הכול בסדר. / הציפור בלב והנוף בתמונה / העולם מסתובב / ואני ישנה".

השיר מדבר על תחושת ביטחון מקסימה של ילדה קטנה, אבל אם נוציא אותו מהקשרו הרי שהוא מדבר על כולנו. אנחנו חושבים לעצמנו שאם אנחנו על הכורסה והכורסה בסלון והסלון בבית אז הכול בסדר; שאם הנוף נשאר בתמונה, תמים ופסטורלי, אפשר להמשיך ולישון בשלווה. אבל לא הכול בסדר, חברות וחברים, והנוף שבתמונה (כלומר, במסך הקטן) הוא לא הנוף האמיתי.

למדינה זה הכי נוח שכולנו נחשוב על עצמנו כאילו אנחנו הילדה הקטנה מהשיר המקסים של חוה אלברשטיין. למדינה זה הכי נוח שכולנו נהיה ילדות קטנות וטובות שהולכות לישון בזמן ולא עושות בעיות.

ו. זה לא נגמר כאן. למדינה, ותסלחו לי אם נראה שאני גולש לקונספירטיביות מה, זה גם הכי נוח לטפח את מיתוס האדישות. שימו לב כמה מהפוליטיקאים מדברים ומלינים, חזור ודבור חזור והלין, על האדישות של הציבור.

אבל הם מבינים, אני חושש, שהם מדברים שטויות. הם מבינים, או לפחות חלקם החושב (וזה חלק די קטן לדאבוננו), שלא מדובר באדישות, שמדובר בפחד (היי, כמה מסובך זה יכול להיות אם אפילו אני הבנתי את זה?).

אבל באינסטינקטים של פוליטיקאים הם מבינים שהרבה יותר נוח ומשתלם לטפח את מיתוס האדישות על חשבון הפחד. כי הפחד, רחמנא לצלן, עוד עלול לגרום לאנשים לשאול שאלות. הפחד, שלא נדע מצרות, עוד עלול להניע את האנשים לפעולה.

אז את הפחד שלנו הם שומרים לדברים כמו הפצצה האיראנית או הטילים של החמאס והחיזבאללה או הקיצוניים מכל הצדדים. הם מעדיפים שנפחד מאלה, ולא ממה שבאמת צריך להפחיד אותנו: שמדינת ישראל צועדת במסלול בטוח להפיכתה לדיקטטורה של חוק וסדר.

הרהור

בישראל של 2010 אתה צריך להיות די דפוק בראש בשביל להרים את עצמך מהכורסה וללכת להפגין למען משהו

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר