גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותלני רוט

השטן ירד להאיטי

הנה הגיע אסון נורא, ואיתו ההוכחה - גם אחרי ספטמבר 2008 - אין לארה"ב תחליף

אויביה של אמריקה יכולים להמשיך לכנות אותה בשמות גנאי ולתאר אותה כשטן הגדול - כל מי שראה את הכוחות שהיא שלחה להאיטי יודע שהם דמו הרבה יותר למלאכים.

ההיסטוריה מלמדת אותנו שבשנת 1492 גילה כריסטופר קולומבוס את אמריקה. אבל האמת היא שהוא מעולם לא הגיע לאמריקה ממש. הוא גילה כמה איים באזור הבהאמה, ומה שחשוב יותר לעניינו - את האי היספניולה. שם, בערב חג המולד, הוא ייסד את "לה נבידד", היישוב האירופי הראשון שהוקם אי פעם מחוץ לגבולות העולם הישן.

הניסוי הוכתר ככישלון: העיר נהרסה כבר בשנה הראשונה לקיומה, ותושביה נרצחו על ידי המקומיים. "לה נבידד" שכנה בעצם בהאיטי, צפונית לבירה הנוכחית פורט אופרנס, הקבורה כעת תחת גלי ההריסות שהותירה רעידת האדמה העוצמתית שפגעה בה.

גם לפני רעידת האדמה לא הייתה סיבה של ממש לקנא בהאיטי: מחצית מאוכלוסייתה מתקיימת על פחות מדולר ליום, מה שהופך אותה למדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי. שיעור תמותת התינוקות במדינה גבוה מבמרבית מדינות אפריקה, ותוחלת החיים בה היא 44 שנים בלבד. יותר מ-98% מהחורש הטבעי במדינה נגדע לצורך חימום ובערה, כשהאזור בו היא שוכנת פגיע במיוחד לשיטפונות והוריקנים, וסובל מסדרת מגפות טרופיות שמשתוללות בו וכוללות קדחת דנגי, טיפוס, מלאריה, צהבת ועוד.

אבל ב-12 בינואר המצב הפך כידוע לגרוע הרבה ביותר. רעש אדמה בעוצמה של 7 בסולם ריכטר שמרכזו כ-15 ק"מ מערבית לפורט אופרנס, החריב את בירת המדינה. חלק מההערכות בנוגע למספר ההרוגים מדברות על לא פחות מ200 אלף, ויהא אשר יהא המספר המדויק ברור שהוא עומד לגדול בימים ובשבועות הקרובים.

ביום ראשון, 17 בינואר, קיימו הנשיאים ברק אובמה, ג'ורג' בוש (הבן) וביל קלינטון מסיבת עיתונאים משותפת, לאחר שאובמה ביקש משני קודמיו בתפקיד לרכז את מאמצי השיקום בהאיטי. זו הייתה הפעם השנייה בתולדות ארה"ב ששלושה נשיאים פועלים יחד למען מטרה משותפת. הפעם הראשונה הייתה בדיוק לפני חמש שנים, כאשר הנשיא בוש ביקש משני קודמיו בתפקיד, קלינטון ובוש האב, לעמוד בראש כוח משימה דומה, שמטרתו הייתה לסייע לקורבנות הצונאמי בדרום מזרח אסיה.

כוחה הרב של ארה"ב נתפס בדרך כלל ככזה שנובע מכלי נשק כמו מפציצים חמקנים, נושאות מטוסים עצומות, טילים חודרי בונקרים וצוללות גרעיניות. ואכן יש לה את הצבא החזק ביותר בעולם. אך לדעתי, כוחה האמיתי כמעצמת על נובע דווקא מיכולתה לשנע את כל אותן נושאות המטוסים, יחד עם מטוסי ההרקולס 130C ואוניות משמר החופים הגדולות לצורך ניוד אלפי חיילים, חובלים, נחתים ומתנדבים, ולהקים בתי חולים שדה מרובים תוך ימים ספורים בלבד.

קשיים מבית, עזרה כלפי חוץ

בתקופה הנוכחית, בעוד העולם מביע ספק באשר לאפשרות שארה"ב תמשיך להתקיים כמעצמת על יחידה לאורך זמן, אני תמה האם מדינות הBRIC - האהובות כל כך על המשקיעים בשווקים המתעוררים - יתעוררו ויתגלו כמנהיגות גלובליות הראויות להתחרות עמה.

אני שואל היכן בדיוק אפשר למצוא את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ושאר מיני מעצמות לכאורה, בעת התרחשותם של משברים ואסונות גלובליים?

נכון, האיטי אכן קרובה יותר מבחינה גיאוגראפית לארה"ב, אך אמריקה הייתה גם ספקית הסעד הראשית להודו, לאינדונזיה, לסרי לנקה, לתאילנד ולמדינות רבות אחרות שסבלו מהשפעות הצונאמי בדצמבר 2004, ואלה, כידוע, מרוחקות ממנה אלפי קילומטרים.

הכלכלה האמריקנית, תיבדל לחיים ארוכים

הכל מניחים שראוי שארה"ב, בתור הכלכלה הגדולה בעולם, תיקח על עצמה את נטל הסיוע למדינות שלא שפר עליהן גורלן, בין אם באמצעות עזרה הומניטארית מתמשכת למדינות אפריקה, או על ידי עזרה לנפגעי אסונות טבע בכל מקום שבו הם פורצים. וארה"ב אכן נטלה על עצמה את האחריות הזו באופן שאינו פרופורציונאלי במשך מאה השנים האחרונות. אחרי מלחמת העולם השנייה, בבוסניה, בקוסובו ובמקרים רבים נוספים.

יתרה מזאת, היא ממשיכה לעשות זאת גם היום, בזמן שהיא מתמודדת עם אתגרים כלכליים יוצאי דופן, כאשר בתוכה פנימה אזרחים רבים הופכים מובטלים, נותרים חסרי ביטוח רפואי בסיסי ונאבקים כדי להאכיל את משפחותיהם.

ואמנם, יש אמריקנים הסובלים מבעיות כספיות ובעיות אשראי, ועומדים על סף פשיטת רגל, המתנגדים למחויבות היקרה ורבת השנים של מדינתם לשיקומן של ארצות זרות. ועדיין, רוב האמריקנים תומכים ביוזמות הסיוע, ואף משתתפים במאמצים בעצמם. מאות מתנדבים אזרחיים נסעו להאיטי, והצלב האדום וארגוני סיוע אחרים גייסו מאות מיליוני דולרים במגוון דרכים, כולל באמצעות הודעות SMS.

המלאך הקטן

לישראל, למרבה הצער, יש ניסיון רב ועשיר בכל הנוגע למאמצי חיפוש והצלה. רובו נרכש במהלך חילוץ נפגעים מבניינים ואוטובוסים שהוכו על ידי פעולות טרור אלימות מסוגים שונים. זו בדיוק הסיבה לכך שהיא פיתחה מומחיות ויכולות מתקדמות בכל הנוגע לטיפול ראשוני בנפגעי טראומה. ישראל יישמה את הידע הזה באתרי אסון קודמים בכל רחבי העולם, ובהם מקסיקו, ארגנטינה, ארמניה, קניה וטורקיה.

כך שגם אם קולומבוס לא באמת גילה את אמריקה, הרי שכעת אמריקה - יחד עם שאר העולם - מגלה את האיטי. ובעוד מתנדבים מישראל, מטורקיה, משוודיה ומעוד כ30 מדינות מכל רחבי העולם עוזרים לניצולי האסון בהאיטי להתאושש, אנו למדים שבאסון מסוג כזה אין כל משמעות לגזע, למוצא או לרקע הכלכליחברתי. דווקא בימי טרגדיה כוחה האמיתי של הפעולה ההומניטארית בא לידי ביטוי.

ובאופן אישי, אני לא יכול שלא להתמלא גאווה בעודי מתבונן בפועלן של שתי הישויות הזוכות לעיתים לשמות הגנאי "השטן הגדול" ו"השטן הקטן", כשהן מתפקדות על תקן "המלאך גדול" ו"המלאך קטן", ולא כדי לקבל תשואות.

עוד כתבות

ירון זליכה, רשימת המילואימניקים והכלכלית. הפודקאסט של עו''ד אלון עמר, 17.09.26 / צילום: שלומי יוסף

האם ירון זליכה היה היחיד שהצליח להוריד את מחירי הדירות?

פרופ' ירון זליכה טוען כי רק בתקופתו מחירי הדירות ירדו • בדקנו את הנושא מכמה זוויות - וכולן מובילות לאותה מסקנה • המשרוקית של גלובס

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

רשות החברות לצים: נעצרו הדיונים בעסקת המכירה

רשות החברות הממשלתיות הודיעה לצים כי היא מפסיקה את הטיפול במתווה למכירת החברה להפג-לויד ולקרן פימי, זאת לאחר שהאוצר ומשרד ראש הממשלה הביעו הסתייגויות מהעסקה, שמשקפת לצים שווי של 4.2 מיליארד דולר

דיוויד רובינשטיין / צילום: ap, Julia Nikhinson

בן 77, מיליארדר ועדיין עובד: "לא רוצה לרדת מהבמה"

דיוויד רובינשטיין, מייסד ענקית ההשקעות קרלייל ובעל קבוצת הבייסבול בולטימור אוריולס, אומר שהוא ורבים מחבריו בני דור הבייבי־בום עובדים כיום קשה כמו לפני עשור או שניים: "אנחנו לא רוצים לרדת מהבמה" • וגם: העצה שלו לצעירים בעידן ה-AI

סקוט ראסל / צילום: NiCE

האם אחרי שנים של אכזבות, מניית הטכנולוגיה הישראלית משנה כיוון?

מאז השפל האחרון בחודש יוני, מניית נייס כבר טיפסה מעל ל־40%, אחרי שנים של ביצועי חסר ● האם מכירת החברה הבת אקטימייז תעלה את נייס על מסלול של צמיחה? ● אנליסטים מעריכים שכן, ואף צופים מהפך בהשפעת ה–AI, שבעבר הפיל את מנייתה והיום מסתמן כמנוע צמיחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת הנאסד"ק; תשואות האג"ח בשיא של 19 שנה

וול סטריט ננעלה בירידות שערים, במרכז העניינים בולטות מניות מטא ואנבידיה; מדד הפחד (VIX) זינק ● האג"ח ל-10 שנים טיפס לרמת שיא של 19 שנה ● לאחר יום מסחר תנודתי, הברנט ננעל בעלייה קלה סביב 105.28 דולר לחבית ● הביטקוין השלים רצף ירידות של 5 ימים, הארוך מזה 4 חודשים ● פדרל ריזרב הבהיר כי טכנולוגיית הבינה המלאכותית לא צפויה לבלום את לחצי האינפלציה בטווח הקרוב

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

לקראת הנפקת אנתרופיק: ההכנסות זינקו פי 12, ההפסד הנקי הגיע ל־42 מיליארד דולר, ועדיין החברה מזהירה מסכנה לאנושות

לפי תשקיף ההנפקה שהגיע לידי רויטרס, מפתחת קלוד רשמה ב-2025 הכנסות של 4.6 מיליארד דולר והפסד נקי של כ-42 מיליארד דולר ● עם זאת, כ-34 מיליארד דולר מההפסד נובעים משינוי חשבונאי בשווי התחייבויות הקשורות לגיוסי הון קודמים, ולא מכסף שהחברה הוציאה בפועל ● ההפסד התפעולי הסתכם בכ-8 מיליארד דולר, והחברה נערכת להנפקה לפי שווי שעשוי לחצות את רף 2 טריליון הדולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב''כ לשעבר רונן בר / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש שב"כ לשעבר נגד ראש ממשלה: מהם הסיכויים המשפטיים, ומהו סכום הפיצוי המקסימלי?

ראש השב"כ לשעבר רונן בר מתכנן להגיש תביעת דיבה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות האשמותיו סביב האירועים שקדמו ל-7 באוקטובר ● האם חסינותו של נתניהו תעמוד לו, איך תפעל דוקטרינת "הגלישה מהתפקיד", ומהי תקרת הפיצויים בתביעה?

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

אחרי ההדחה: התביעה האזרחית הצפויה נגד יו"ר נתיבי איילון

בממשלה נערכים לגיבוש תביעה אזרחית נגד עידן דוד, יו"ר נתיבי איילון המודח, בין היתר בגין קבלת שכר שלא כדין בהיקף המוערך בכ־300 אלף שקל ופגיעה במוניטין החברה ● דוד הודח לאחר שעלו חשדות כי ניפח לכאורה את קורות־החיים שהציג לצורך מינויו ● אירועים ומינויים

אפליקציית מיטב טרייד

ניסיון הפריצה למיטב טרייד: מה הלקוחות צריכים לדעת?

ניסיון הפריצה לאלפי חשבונות במיטב טרייד העלה חששות לא מעטים בקרב לקוחות ומשקיעים ● מה בדיוק קרה שם, מהי האחריות המוטלת על החברה בצל תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, ומאילו סיכוני הונאה והתחזות על הלקוחות להיזהר כעת? ● גלובס עושה סדר

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

משרד האוצר נגד עסקת צים: "סיכונים מהותיים" וחשש ממעורבות קטאר

האוצר: מבנה העסקה אינו מבטיח שליטה ישראלית אפקטיבית, פיקוח על הבעלות וההנהלה או צי שיתאים לצרכים הלאומיים לאורך זמן ● גם משרד ראש הממשלה הודיע על התנגדותו לעסקה ● מטעם פימי נמסר: "חוות-הדעת גובשה לפני הצגת מלוא פרטי העסקה המעודכנת והמשופרת, שיוגשו באופן מסודר בתוך 45 יום"

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני, שתצטרף לקרן כמנהלת פלטפורמה, אמרה לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

ספוטיפיי / צילום: Shutterstock

מאות אלפי משתמשים מדווחים על תקלה עולמית בספוטיפיי

יותר מ־200 אלף דיווחים על תקלות בספוטיפיי התקבלו ביותר מ־170 מדינות, בהם כמה מאות בישראל ● משתמשים מדווחים על קשיים בהפעלת האפליקציה, בהשמעת מוזיקה ובחיפוש שירים ● בחברה מסרו כי הם מודעים לבעיות ובודקים אותן

תמונה מתוך סרטון התעמולה שפרסם איתמר בן גביר / צילום: צילום מסך מרשת X

התשובה לאחוז החסימה: בינה מלאכותית

נתוני השבוע האחרון מלמדים: המפלגות הקטנות מסתערות על הבינה המלאכותית ● ולמה לפיד וגולן נאלצו להסיר פוסטים? ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

המניה שצנחה היום ב-16% ואיבדה כבר למעלה ממיליארד שקל

מניית אלקטרה נדל"ן, המתמחה ברכישת מקבצי דיור בארה"ב, צללה במסחר בת"א ● בשוק יש מי שמצביע על יציאתה הצפויה של המניה ממדד ת"א 90 בעדכון המדדים הקרוב, אך גם עליית הריבית בארה"ב עלולה להיות קשורה למגמה השלילית

מכלית מובילה נפט סעודי במפרץ הורמוז / צילום: ap

חברת הספנות שפיצחה את השיטה ושטה בהורמוז מתחת לאף האיראני

למרות האיומים, הירי וסגירת עורקי האנרגיה, חברת הספנות סינוקור ומדינות המפרץ מצאו את השיטה לעקוף את המצור ● השיטה: כיבוי מכ"מים והעברת נפט מספינה לספינה ● בינתיים, הסעודים הצליחו להגדיל את היצוא חזרה ל־6 מיליון חביות

מיכאל בן יעקב, פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"שיא של כמעט 20 שנה": מנהל ההשקעות שמסמן את הלהיט הבא בבורסה

מיכאל בן יעקב, מנהל השקעות ואנליסט בפרופאונד, הגיע לשוק ההון בניגוד לאזהרות אביו, שנכווה ממשבר מניות הבנקים ● זה לא מפריע לו להמליץ על סקטור הפיננסים, הודות לפוטנציאל ההתייעלות שהוא טומן ● וגם לאנרגיה המתחדשת והתשתיות הוא חוזה עתיד ירוק

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

מחיר הדלק יזנק מחר בלילה לשיא כל הזמנים

מחיר הדלק יעלה מחר בלילה ל-8.27 שקלים לליטר, קפיצה של 52 אגורות ● "ההתייקרות נובעת מעליית מחירי הנפט בשווקיים העולמיים, עקב העמקת המשבר במפרץ גם לזירה החות'ית"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

סמוטריץ' יעמיק את סבסוד הדלק כדי לרסן את המחיר לקראת הבחירות

משרד האנרגיה הודיע הבוקר כי מחיר הדלק יעלה בחצות ל־8.27 שקלים לליטר – שיא של כל הזמנים ● בעקבות זאת, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי יעמיק את הסבסוד, שכבר עלה לקופת המדינה 268 מיליון שקל, במטרה למנוע את עליית המחיר לקראת הבחירות הקרבות