גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השטן ירד להאיטי

הנה הגיע אסון נורא, ואיתו ההוכחה - גם אחרי ספטמבר 2008 - אין לארה"ב תחליף

אויביה של אמריקה יכולים להמשיך לכנות אותה בשמות גנאי ולתאר אותה כשטן הגדול - כל מי שראה את הכוחות שהיא שלחה להאיטי יודע שהם דמו הרבה יותר למלאכים.

ההיסטוריה מלמדת אותנו שבשנת 1492 גילה כריסטופר קולומבוס את אמריקה. אבל האמת היא שהוא מעולם לא הגיע לאמריקה ממש. הוא גילה כמה איים באזור הבהאמה, ומה שחשוב יותר לעניינו - את האי היספניולה. שם, בערב חג המולד, הוא ייסד את "לה נבידד", היישוב האירופי הראשון שהוקם אי פעם מחוץ לגבולות העולם הישן.

הניסוי הוכתר ככישלון: העיר נהרסה כבר בשנה הראשונה לקיומה, ותושביה נרצחו על ידי המקומיים. "לה נבידד" שכנה בעצם בהאיטי, צפונית לבירה הנוכחית פורט אופרנס, הקבורה כעת תחת גלי ההריסות שהותירה רעידת האדמה העוצמתית שפגעה בה.

גם לפני רעידת האדמה לא הייתה סיבה של ממש לקנא בהאיטי: מחצית מאוכלוסייתה מתקיימת על פחות מדולר ליום, מה שהופך אותה למדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי. שיעור תמותת התינוקות במדינה גבוה מבמרבית מדינות אפריקה, ותוחלת החיים בה היא 44 שנים בלבד. יותר מ-98% מהחורש הטבעי במדינה נגדע לצורך חימום ובערה, כשהאזור בו היא שוכנת פגיע במיוחד לשיטפונות והוריקנים, וסובל מסדרת מגפות טרופיות שמשתוללות בו וכוללות קדחת דנגי, טיפוס, מלאריה, צהבת ועוד.

אבל ב-12 בינואר המצב הפך כידוע לגרוע הרבה ביותר. רעש אדמה בעוצמה של 7 בסולם ריכטר שמרכזו כ-15 ק"מ מערבית לפורט אופרנס, החריב את בירת המדינה. חלק מההערכות בנוגע למספר ההרוגים מדברות על לא פחות מ200 אלף, ויהא אשר יהא המספר המדויק ברור שהוא עומד לגדול בימים ובשבועות הקרובים.

ביום ראשון, 17 בינואר, קיימו הנשיאים ברק אובמה, ג'ורג' בוש (הבן) וביל קלינטון מסיבת עיתונאים משותפת, לאחר שאובמה ביקש משני קודמיו בתפקיד לרכז את מאמצי השיקום בהאיטי. זו הייתה הפעם השנייה בתולדות ארה"ב ששלושה נשיאים פועלים יחד למען מטרה משותפת. הפעם הראשונה הייתה בדיוק לפני חמש שנים, כאשר הנשיא בוש ביקש משני קודמיו בתפקיד, קלינטון ובוש האב, לעמוד בראש כוח משימה דומה, שמטרתו הייתה לסייע לקורבנות הצונאמי בדרום מזרח אסיה.

כוחה הרב של ארה"ב נתפס בדרך כלל ככזה שנובע מכלי נשק כמו מפציצים חמקנים, נושאות מטוסים עצומות, טילים חודרי בונקרים וצוללות גרעיניות. ואכן יש לה את הצבא החזק ביותר בעולם. אך לדעתי, כוחה האמיתי כמעצמת על נובע דווקא מיכולתה לשנע את כל אותן נושאות המטוסים, יחד עם מטוסי ההרקולס 130C ואוניות משמר החופים הגדולות לצורך ניוד אלפי חיילים, חובלים, נחתים ומתנדבים, ולהקים בתי חולים שדה מרובים תוך ימים ספורים בלבד.

קשיים מבית, עזרה כלפי חוץ

בתקופה הנוכחית, בעוד העולם מביע ספק באשר לאפשרות שארה"ב תמשיך להתקיים כמעצמת על יחידה לאורך זמן, אני תמה האם מדינות הBRIC - האהובות כל כך על המשקיעים בשווקים המתעוררים - יתעוררו ויתגלו כמנהיגות גלובליות הראויות להתחרות עמה.

אני שואל היכן בדיוק אפשר למצוא את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ושאר מיני מעצמות לכאורה, בעת התרחשותם של משברים ואסונות גלובליים?

נכון, האיטי אכן קרובה יותר מבחינה גיאוגראפית לארה"ב, אך אמריקה הייתה גם ספקית הסעד הראשית להודו, לאינדונזיה, לסרי לנקה, לתאילנד ולמדינות רבות אחרות שסבלו מהשפעות הצונאמי בדצמבר 2004, ואלה, כידוע, מרוחקות ממנה אלפי קילומטרים.

הכלכלה האמריקנית, תיבדל לחיים ארוכים

הכל מניחים שראוי שארה"ב, בתור הכלכלה הגדולה בעולם, תיקח על עצמה את נטל הסיוע למדינות שלא שפר עליהן גורלן, בין אם באמצעות עזרה הומניטארית מתמשכת למדינות אפריקה, או על ידי עזרה לנפגעי אסונות טבע בכל מקום שבו הם פורצים. וארה"ב אכן נטלה על עצמה את האחריות הזו באופן שאינו פרופורציונאלי במשך מאה השנים האחרונות. אחרי מלחמת העולם השנייה, בבוסניה, בקוסובו ובמקרים רבים נוספים.

יתרה מזאת, היא ממשיכה לעשות זאת גם היום, בזמן שהיא מתמודדת עם אתגרים כלכליים יוצאי דופן, כאשר בתוכה פנימה אזרחים רבים הופכים מובטלים, נותרים חסרי ביטוח רפואי בסיסי ונאבקים כדי להאכיל את משפחותיהם.

ואמנם, יש אמריקנים הסובלים מבעיות כספיות ובעיות אשראי, ועומדים על סף פשיטת רגל, המתנגדים למחויבות היקרה ורבת השנים של מדינתם לשיקומן של ארצות זרות. ועדיין, רוב האמריקנים תומכים ביוזמות הסיוע, ואף משתתפים במאמצים בעצמם. מאות מתנדבים אזרחיים נסעו להאיטי, והצלב האדום וארגוני סיוע אחרים גייסו מאות מיליוני דולרים במגוון דרכים, כולל באמצעות הודעות SMS.

המלאך הקטן

לישראל, למרבה הצער, יש ניסיון רב ועשיר בכל הנוגע למאמצי חיפוש והצלה. רובו נרכש במהלך חילוץ נפגעים מבניינים ואוטובוסים שהוכו על ידי פעולות טרור אלימות מסוגים שונים. זו בדיוק הסיבה לכך שהיא פיתחה מומחיות ויכולות מתקדמות בכל הנוגע לטיפול ראשוני בנפגעי טראומה. ישראל יישמה את הידע הזה באתרי אסון קודמים בכל רחבי העולם, ובהם מקסיקו, ארגנטינה, ארמניה, קניה וטורקיה.

כך שגם אם קולומבוס לא באמת גילה את אמריקה, הרי שכעת אמריקה - יחד עם שאר העולם - מגלה את האיטי. ובעוד מתנדבים מישראל, מטורקיה, משוודיה ומעוד כ30 מדינות מכל רחבי העולם עוזרים לניצולי האסון בהאיטי להתאושש, אנו למדים שבאסון מסוג כזה אין כל משמעות לגזע, למוצא או לרקע הכלכליחברתי. דווקא בימי טרגדיה כוחה האמיתי של הפעולה ההומניטארית בא לידי ביטוי.

ובאופן אישי, אני לא יכול שלא להתמלא גאווה בעודי מתבונן בפועלן של שתי הישויות הזוכות לעיתים לשמות הגנאי "השטן הגדול" ו"השטן הקטן", כשהן מתפקדות על תקן "המלאך גדול" ו"המלאך קטן", ולא כדי לקבל תשואות.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao

סערת המכסים חוזרת: איך מגיבים השווקים ומה צפוי כעת?

שעון החול לפקיעת האולטימטום שהציב נשיא ארה"ב מתקתק, ובינתיים הושגו הסכמות סחר רק עם בריטניה ווייטנאם ● אתמול שיגר טראמפ מכתבים ל-14 מדינות והודיע להן כי החל מאוגוסט יתמודדו עם מכסי יבוא גבוהים ● מי השתיים שייפגעו במיוחד?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

תקציב של 250 מיליון שקל לתוספת קווים ותדירויות טרם מומש / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האגף שמופקד על 20 מיליארד שקל בשנה במשרד התחבורה התרוקן מקצועית

שרשרת עזיבות התרחשה באחרונה בהנהגה המקצועית של מינהל התשתיות במשרד התחבורה שאמון על כמחצית מתקציבו ● המנהל החדש מכהן במקביל גם כראש הרשות לתחבורה ציבורית ● בינתיים, פרויקטים משמעותיים במרכז ובירושלים מעוכבים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אילוסטרציה: Shutterstock

האם לקנות את הדולר בשפל? חשבו על זה שוב

"הציפייה שלנו היא שהשיפור הגיאופוליטי (בישראל), שכבר בא לידי ביטוי בשיפור התמחור בחלקים רבים משוק ההון, כמו בשוק המניות והאג"ח בארץ, יבוא לידי ביטוי גם בשקל ויתמוך בייסופו מול סל המטבעות", אומר קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

השקעה סולידית שהכזיבה: צניחת הדולר היכתה במי שחיפשו מקלט באג"ח זרות

משקיעים שביקשו מקלט סולידי מהרפורמה המשפטית והמלחמה בדמות אג"ח ארה"ב, ספגו בשנה האחרונה הפסדים ניכרים ● יניב פגוט, סמנכ"ל בבורסה: "הכסף מהאפיקים האלה מתחיל לצאת החוצה כי המשקיעים נשברים. אתה מאבד שם בבת אחת תשואה של שנה ויותר"

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה