גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השטן ירד להאיטי

הנה הגיע אסון נורא, ואיתו ההוכחה - גם אחרי ספטמבר 2008 - אין לארה"ב תחליף

אויביה של אמריקה יכולים להמשיך לכנות אותה בשמות גנאי ולתאר אותה כשטן הגדול - כל מי שראה את הכוחות שהיא שלחה להאיטי יודע שהם דמו הרבה יותר למלאכים.

ההיסטוריה מלמדת אותנו שבשנת 1492 גילה כריסטופר קולומבוס את אמריקה. אבל האמת היא שהוא מעולם לא הגיע לאמריקה ממש. הוא גילה כמה איים באזור הבהאמה, ומה שחשוב יותר לעניינו - את האי היספניולה. שם, בערב חג המולד, הוא ייסד את "לה נבידד", היישוב האירופי הראשון שהוקם אי פעם מחוץ לגבולות העולם הישן.

הניסוי הוכתר ככישלון: העיר נהרסה כבר בשנה הראשונה לקיומה, ותושביה נרצחו על ידי המקומיים. "לה נבידד" שכנה בעצם בהאיטי, צפונית לבירה הנוכחית פורט אופרנס, הקבורה כעת תחת גלי ההריסות שהותירה רעידת האדמה העוצמתית שפגעה בה.

גם לפני רעידת האדמה לא הייתה סיבה של ממש לקנא בהאיטי: מחצית מאוכלוסייתה מתקיימת על פחות מדולר ליום, מה שהופך אותה למדינה הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי. שיעור תמותת התינוקות במדינה גבוה מבמרבית מדינות אפריקה, ותוחלת החיים בה היא 44 שנים בלבד. יותר מ-98% מהחורש הטבעי במדינה נגדע לצורך חימום ובערה, כשהאזור בו היא שוכנת פגיע במיוחד לשיטפונות והוריקנים, וסובל מסדרת מגפות טרופיות שמשתוללות בו וכוללות קדחת דנגי, טיפוס, מלאריה, צהבת ועוד.

אבל ב-12 בינואר המצב הפך כידוע לגרוע הרבה ביותר. רעש אדמה בעוצמה של 7 בסולם ריכטר שמרכזו כ-15 ק"מ מערבית לפורט אופרנס, החריב את בירת המדינה. חלק מההערכות בנוגע למספר ההרוגים מדברות על לא פחות מ200 אלף, ויהא אשר יהא המספר המדויק ברור שהוא עומד לגדול בימים ובשבועות הקרובים.

ביום ראשון, 17 בינואר, קיימו הנשיאים ברק אובמה, ג'ורג' בוש (הבן) וביל קלינטון מסיבת עיתונאים משותפת, לאחר שאובמה ביקש משני קודמיו בתפקיד לרכז את מאמצי השיקום בהאיטי. זו הייתה הפעם השנייה בתולדות ארה"ב ששלושה נשיאים פועלים יחד למען מטרה משותפת. הפעם הראשונה הייתה בדיוק לפני חמש שנים, כאשר הנשיא בוש ביקש משני קודמיו בתפקיד, קלינטון ובוש האב, לעמוד בראש כוח משימה דומה, שמטרתו הייתה לסייע לקורבנות הצונאמי בדרום מזרח אסיה.

כוחה הרב של ארה"ב נתפס בדרך כלל ככזה שנובע מכלי נשק כמו מפציצים חמקנים, נושאות מטוסים עצומות, טילים חודרי בונקרים וצוללות גרעיניות. ואכן יש לה את הצבא החזק ביותר בעולם. אך לדעתי, כוחה האמיתי כמעצמת על נובע דווקא מיכולתה לשנע את כל אותן נושאות המטוסים, יחד עם מטוסי ההרקולס 130C ואוניות משמר החופים הגדולות לצורך ניוד אלפי חיילים, חובלים, נחתים ומתנדבים, ולהקים בתי חולים שדה מרובים תוך ימים ספורים בלבד.

קשיים מבית, עזרה כלפי חוץ

בתקופה הנוכחית, בעוד העולם מביע ספק באשר לאפשרות שארה"ב תמשיך להתקיים כמעצמת על יחידה לאורך זמן, אני תמה האם מדינות הBRIC - האהובות כל כך על המשקיעים בשווקים המתעוררים - יתעוררו ויתגלו כמנהיגות גלובליות הראויות להתחרות עמה.

אני שואל היכן בדיוק אפשר למצוא את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ושאר מיני מעצמות לכאורה, בעת התרחשותם של משברים ואסונות גלובליים?

נכון, האיטי אכן קרובה יותר מבחינה גיאוגראפית לארה"ב, אך אמריקה הייתה גם ספקית הסעד הראשית להודו, לאינדונזיה, לסרי לנקה, לתאילנד ולמדינות רבות אחרות שסבלו מהשפעות הצונאמי בדצמבר 2004, ואלה, כידוע, מרוחקות ממנה אלפי קילומטרים.

הכלכלה האמריקנית, תיבדל לחיים ארוכים

הכל מניחים שראוי שארה"ב, בתור הכלכלה הגדולה בעולם, תיקח על עצמה את נטל הסיוע למדינות שלא שפר עליהן גורלן, בין אם באמצעות עזרה הומניטארית מתמשכת למדינות אפריקה, או על ידי עזרה לנפגעי אסונות טבע בכל מקום שבו הם פורצים. וארה"ב אכן נטלה על עצמה את האחריות הזו באופן שאינו פרופורציונאלי במשך מאה השנים האחרונות. אחרי מלחמת העולם השנייה, בבוסניה, בקוסובו ובמקרים רבים נוספים.

יתרה מזאת, היא ממשיכה לעשות זאת גם היום, בזמן שהיא מתמודדת עם אתגרים כלכליים יוצאי דופן, כאשר בתוכה פנימה אזרחים רבים הופכים מובטלים, נותרים חסרי ביטוח רפואי בסיסי ונאבקים כדי להאכיל את משפחותיהם.

ואמנם, יש אמריקנים הסובלים מבעיות כספיות ובעיות אשראי, ועומדים על סף פשיטת רגל, המתנגדים למחויבות היקרה ורבת השנים של מדינתם לשיקומן של ארצות זרות. ועדיין, רוב האמריקנים תומכים ביוזמות הסיוע, ואף משתתפים במאמצים בעצמם. מאות מתנדבים אזרחיים נסעו להאיטי, והצלב האדום וארגוני סיוע אחרים גייסו מאות מיליוני דולרים במגוון דרכים, כולל באמצעות הודעות SMS.

המלאך הקטן

לישראל, למרבה הצער, יש ניסיון רב ועשיר בכל הנוגע למאמצי חיפוש והצלה. רובו נרכש במהלך חילוץ נפגעים מבניינים ואוטובוסים שהוכו על ידי פעולות טרור אלימות מסוגים שונים. זו בדיוק הסיבה לכך שהיא פיתחה מומחיות ויכולות מתקדמות בכל הנוגע לטיפול ראשוני בנפגעי טראומה. ישראל יישמה את הידע הזה באתרי אסון קודמים בכל רחבי העולם, ובהם מקסיקו, ארגנטינה, ארמניה, קניה וטורקיה.

כך שגם אם קולומבוס לא באמת גילה את אמריקה, הרי שכעת אמריקה - יחד עם שאר העולם - מגלה את האיטי. ובעוד מתנדבים מישראל, מטורקיה, משוודיה ומעוד כ30 מדינות מכל רחבי העולם עוזרים לניצולי האסון בהאיטי להתאושש, אנו למדים שבאסון מסוג כזה אין כל משמעות לגזע, למוצא או לרקע הכלכליחברתי. דווקא בימי טרגדיה כוחה האמיתי של הפעולה ההומניטארית בא לידי ביטוי.

ובאופן אישי, אני לא יכול שלא להתמלא גאווה בעודי מתבונן בפועלן של שתי הישויות הזוכות לעיתים לשמות הגנאי "השטן הגדול" ו"השטן הקטן", כשהן מתפקדות על תקן "המלאך גדול" ו"המלאך קטן", ולא כדי לקבל תשואות.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי יוצא לעסקת ענק בתל אביב: המספרים והשותף שעושה קאמבק

מדובר בקרקע שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י – וכעת מוכרת אותה בכ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן