גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משהו חמור קורה בשווקים

מדדי הטווח הקצר והבינוני מכתיבים לצאת מפוזיציות לונג ולהיכנס לפוזיציות שורט

ב-22/1/10 הסתובב השוק הגלובלי מטה, זאת, בהשוואה למדד העיקרי של שוק ארה"ב שעדיין נמצא בכיוון מעלה. יחד עם זאת, מדדי הטווח הקצר והבינוני בארה"ב מכתיבים זהירות ואת הצורך להמשיך לצאת מפוזיציות לונג (קניות) ולהיכנס בהדרגה לפוזיציות שורט (מכירה בחסר). קיימת אפשרות לעליה נוספת של השוק לפני הסיבוב מטה, וזאת תאפשר נקודות כניסה אידיאליות לשורט.

לאלה המתעקשים להחזיק בפוזיציות הקניה שלהם, אופציות פוט הן הגנה סבירה לקראת שיטפון דוחות הרווחים שבדרך. בד בבד, אנו מתקרבים למועד שבו ניתן להסיר את ההגנות על הדולר ולהשקיע בדולר עולה.

מדד השוק הגלובלי

השוק הגלובלי שהיה חזק יותר מהשוק האמריקאי, מאז תחילת השוק השורי במרץ, הסתובב מטה ב-22/1/10. את המכות הגדולות ביותר בשבועיים החולפים חטפו תעודות הסל של ברזיל, דרום אמריקה, השווקים המתעוררים ו-11 המפותחות באירופה.

את סימני העצירה הראשונים סיפק מדד השוק הגלובלי, כאשר עצר ב-64 שלוש פעמים מאז אוגוסט 2009, לפני הסיבוב מטה.

אברהם קוגל מדד השוק הגלובלי



מדדי ניו-יורק המסורתיים

מדדי ניו יורק, דאו ג'ונס , נאסד"ק ו-S&P 500 , שספגו ירידה תלולה ביומיים האחרונים של סוף השבוע שחלף, אינם בהכרח מתארים את כל השוק לאורכו ולרוחבו, מאחר והם נותנים משקל רב יותר למניות הגדולות שבמדדים אלה, מניות עם שווי שוק גדול. לכן, על מנת להבין את מה שקורה בשוק, יש לסקור את תתי הזרמים שמתחת לקרקע, שאינם נראים לעין בנקל.

הדאו נתן איתות מכירה ב-10,200 ובטווח הקצר מראה חולשה, אך גם הדאו וגם מדדי ניו-יורק האחרים לא שינו את מגמת העליה שלהם מאז מרץ 2009 מדד הנאסד"ק ממשיך לעלות עם שפלים ושיאים עולים, הגיע לשיא ב-2,320, ובימי הירידות התלולות תיקן מטה לרמת 2220 שהוא המיקום הטבעי שלו, על בסיס רצועת ניוד מחירים של עשרת השבועות האחרונים. בדומה, מדד S&P500 גם הוא נמצא במיקום הטבעי שלו, בסביבות 1100 1110.

למרות שעל פני השטח תארנו את מדדי ניו יורק כאיתנים, ונראה שהם רק עשו תיקון מטה למקומם הטבעי, מתחת לפני השטח החלה הידרדרות שתתואר מטה.

אחוז המניות שחצו את ממוצע 30-שבועות

כאשר מחיר נוכחי של מנייה חוצה מעלה, מעל ממוצע המחירים של אותה מנייה ב-30 השבועות האחרונים, הדבר נובע מעליית המחיר של אותה מנייה כתוצאה משליטת הקונים בטווח הבינוני-ארוך. לכן, בהתבוננות מקרו, כאשר אחוז המניות בשוק המאופיינות בתופעה זו הולך וגדל, פירושו שכל השוק חזק ונשלט ע"י הקונים בטווח הבינוני-ארוך.

עד ספטמבר 2009 טיפס מדד זה לשיא ב-86%, אך באוקטובר התהפך הכיוון מטה (עמודה של אפסים), ולאחר מנוחה קלה, שוב התהפך מטה, וב-22/1/10 יצר שפל חדש ב- 68%. היפוך במדד מזהה את שליטת המוכרים לטווח הבינוני-ארוך.

אחוז המניות שחצו ממוצע 10-שבועות

כאשר המחיר הנוכחי של מנייה חוצה מעלה, מעל ממוצע המחירים של אותה מנייה ב-10 השבועות האחרונים, זה נובע מעליית המחיר של אותה מנייה כתוצאה משליטת הקונים בטווח הקצר. לכן, בראיית מקרו, כאשר אחוז המניות בשוק המאופיינות בתופעה זו הולך וגדל, פירושו שכל השוק חזק ונשלט ע"י הקונים בטווח הקצר.

אברהם קוגל מדד 10 השבועות


כיום המגמה התהפכה, האחוז הולך וקטן ומצביע על שליטת המוכרים גם בטווח הקצר. תופעה זו אופיינית לכל השוק, אך במיוחד פגעה במניות בורסת NYSE הגדולות, שבה ספג המדד ירידה יומית של 21% ב-22/1/10, והגיע קרוב לתחתית דצמבר 2009.

מדדי הסיכון של S&P500 ו-NDX

מדד הסיכון של מניות S&P500 הפך כיוון מטה ב-22/1/10 ומשקף התגברות מוכרים על קונים. בדומה, מדד הביקוש של NDX, המניות הגדולות של ההיי-טק, גם הוא הסתובב מטה ב-22/1/10.


הסקטורים בארה"ב

14 מתוך 40 הסקטורים בשוק האמריקאי נמצאים במגמת ירידה, כאשר 7 מתוך ה-14 הסתובבו מטה ביומים האחרונים 21/1-22/1/10, מתכות יקרות, טקסטיל, הובלה, וול סטריט, כימיקלים ופלדה. בנוסף, סקטורים המכוניות וחלקי חילוף, ושירותי הנפט קרובים לסיבוב מטה.

הדולר האמריקאי

בטווח הארוך נמצא הדולר במגמה שלילית (נע ברצועה יורדת), מאז מרץ 2009, עם שיאים יורדים ושפלים יורדים. המדד מתאר את כוח הקניה של סל המטבעות העולמי ע"י הדולר. במרץ היה בכוחו לקנות 89.5% של סל המטבעות, ובתחתית, בנובמבר 2009, 74.5% . מגמת הירידה תישבר בעליית המדד מעל הרצועה ל-82.

בטווח הקצר, פרץ הדולר את קו ההתנגדות שנמשך מ-3/09 עד 12/09, ונתן שני איתות קנייה ראשונים מהתחתית, הראשון ב-76.00 והשני ב- 78.25, עם שפלים עולים ב-74.5 ו- 76.75.

למרות התמונה החיובית של הדולר בטווח הקצר, רצוי להסיר הגנות ולהשקיע בדולר בהדרגתיות, עד שיקרה אחד מארבעת התרחישים: א) המומנטום יסתובב מעלה, ב) המדד יפרוץ את מגמת הירידה, בעלייה ל-82, ג) המדד יתקן מטה לסביבת 77.5 ויצור יחס תמורה-סיכון אטרקטיבי , או ד) המדד העיקרי של השוק האמריקאי יסתובב מטה וימשיך את המתאם ההפוך בין הדולר לשוק.

בשוק עצמו, רצוי להמשיך לממש רווחים מפוזיציות לונג, ולאתר מועמדים למכירות בחסר, או קניית מדדים הפוכים, העולים במחירם כאשר השוק יורד.

אברהם קוגל מדד הדולר





  1. אברהם קוגל, הוא בעל תואר שני בהנדסה ו-MBA מאוניברסיטת ניו-יורק. הוא מומחה בשיטת Point & Figure DWA ובשווקים הגלובליים. הוא סוחר פעיל בשוק ההון ומנהל תחום Point & Figure DWA במרכז להשכלה פיננסית מבית Matrix, שם הוא מרצה ומדריך בשיטה.
  2. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו- עושה זאת על דעת עצמו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב ו/או החברות בבעלותו ו/או כל הקשור אליו, מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל".

עוד כתבות

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת משיק את "הסל של המדינה"; ברשתות טוענים: אין כאן בשורה

שר הכלכלה הציג היום את פרויקט "הסל של המדינה" - סל של 100 מהמוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר ● הסל יוצע ללקוחות ברשת מזון אחת שתיבחר במכרז ● ברקת טוען כי המהלך יסייע לבלום את יוקר המחיה, אך ברשתות השיווק לא מתרשמים

אתר בנייה במרכז הארץ. מבנייה של שכונות חדשות הדגש עובר להתחדשות עירונית / צילום: Shutterstock

"את העיניים אפשר לעצום, את האוזניים לא": מה עושים עם הרעש מאתרי בנייה

הבנייה המואצת וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית, מובילים לכך שרעשי הבנייה הפכו למטרד חמור לתושבים ● הציבור סובל מבעיות בריאות, לחץ נפשי, שחיקה, חוסר שינה ואובדן ערך כלכלי של נכסיו, ולא תמיד זוכה להגנה מצד הרשויות ● מה אפשר לעשות? "אל תתנו לעיריות שלכם ולקבלנים להרגיש יותר מדי בנוח עם בנייה רועשת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הקרנות של המיליונרים שהיכו את ת"א כשרוב תעשיית הגידור נשארה מאחור

בשנה החולפת השאיר מדד הדגל של ת"א אבק לרוב קרנות הגידור המנייתיות - למעט 3: ורטיקל לונג, ואר אקוויטי וספרה וואליו ● מנהל הקרן המצטיינת מסביר את סוד ההצלחה: "חשיפה גבוהה לסקטורים הביטחוני והפיננסי" ● במבט ל–3 שנים בין קרנות הגידור, בלטו לטובה גם נוקד וטוטאל

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית

יאנה גור בקולקציית עונת הנדודים 2016. השראות מקומיות / צילום: פרטי

"זה מאוד לא כלכלי לייצר אופנה בארץ, אבל רציתי לייצר רק פה"

מעצבת האופנה דורין פרנקפורט הקפידה תמיד על ייצור ועל מקורות השראה מקומיים, שנפרשים בתערוכה מרהיבה לציון 50 שנות עשייה ● זו אינה עוד רטרוספקטיבה, אלא צלילה לרעיונות שמרכיבים את יצירתה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום־לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה, והיא חויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

דיווח: משלחת פלסטינית הגיעה לקהיר כדי לדון ביישום השלב השני של תוכנית טראמפ

שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הפטורים והמסים: כל מה שכדאי לדעת על השכרת דירה

חובת הדיווח החדשה והקפאת תקרת הפטור מאיימות לשחוק את הרווח של בעלי הדירות, אך תכנון מס נכון יכול לחסוך לכם אלפי שקלים ● מניצול ההטבה למשכירים שהם גם שוכרים, ועד לבחירה בין המסלולים - אלו הדרכים לשמור על התשואה גם כשהחוקים משתנים

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

חנות ברחוב אלנבי ליד נחלת בנימין בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

מה עשו חפירות הרכבת למחיר חנות באלנבי פינת נחלת בנימין?

חצי חנות ברחוב אלנבי בת"א נרכשה ב־1.5 מיליון שקל, כשלפני שלוש שנים עסקה זהה נסגרה ב־1.6 מיליון שקל ● שמאי המקרקעין ארז כהן: "כיום, כשאלנבי חסום לתנועת רכבים ולתחבורה ציבורית והפך לאתר בנייה עבור הרכבת הקלה, הגישה לנכס נפגעה אנושות, ועמה גם הפוטנציאל העסקי של שטחי המסחר"

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

לפי שווי של 1.1 מיליארד שקל: יצחק תשובה רוכש 27% ממדיקל סנטר

לאחר הרכישה הרצליה מדיקל סנטר תהיה בבעלות קופ"ח כללית (40%), תשובה, יאיר לנדאו וכלל ביטוח ● בעקבות כך שואפים בבית החולים הפרטי להתרחב לרשת, והם לא היחידים שמנסים לעשות זאת

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב