גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משהו חמור קורה בשווקים

מדדי הטווח הקצר והבינוני מכתיבים לצאת מפוזיציות לונג ולהיכנס לפוזיציות שורט

ב-22/1/10 הסתובב השוק הגלובלי מטה, זאת, בהשוואה למדד העיקרי של שוק ארה"ב שעדיין נמצא בכיוון מעלה. יחד עם זאת, מדדי הטווח הקצר והבינוני בארה"ב מכתיבים זהירות ואת הצורך להמשיך לצאת מפוזיציות לונג (קניות) ולהיכנס בהדרגה לפוזיציות שורט (מכירה בחסר). קיימת אפשרות לעליה נוספת של השוק לפני הסיבוב מטה, וזאת תאפשר נקודות כניסה אידיאליות לשורט.

לאלה המתעקשים להחזיק בפוזיציות הקניה שלהם, אופציות פוט הן הגנה סבירה לקראת שיטפון דוחות הרווחים שבדרך. בד בבד, אנו מתקרבים למועד שבו ניתן להסיר את ההגנות על הדולר ולהשקיע בדולר עולה.

מדד השוק הגלובלי

השוק הגלובלי שהיה חזק יותר מהשוק האמריקאי, מאז תחילת השוק השורי במרץ, הסתובב מטה ב-22/1/10. את המכות הגדולות ביותר בשבועיים החולפים חטפו תעודות הסל של ברזיל, דרום אמריקה, השווקים המתעוררים ו-11 המפותחות באירופה.

את סימני העצירה הראשונים סיפק מדד השוק הגלובלי, כאשר עצר ב-64 שלוש פעמים מאז אוגוסט 2009, לפני הסיבוב מטה.

אברהם קוגל מדד השוק הגלובלי



מדדי ניו-יורק המסורתיים

מדדי ניו יורק, דאו ג'ונס , נאסד"ק ו-S&P 500 , שספגו ירידה תלולה ביומיים האחרונים של סוף השבוע שחלף, אינם בהכרח מתארים את כל השוק לאורכו ולרוחבו, מאחר והם נותנים משקל רב יותר למניות הגדולות שבמדדים אלה, מניות עם שווי שוק גדול. לכן, על מנת להבין את מה שקורה בשוק, יש לסקור את תתי הזרמים שמתחת לקרקע, שאינם נראים לעין בנקל.

הדאו נתן איתות מכירה ב-10,200 ובטווח הקצר מראה חולשה, אך גם הדאו וגם מדדי ניו-יורק האחרים לא שינו את מגמת העליה שלהם מאז מרץ 2009 מדד הנאסד"ק ממשיך לעלות עם שפלים ושיאים עולים, הגיע לשיא ב-2,320, ובימי הירידות התלולות תיקן מטה לרמת 2220 שהוא המיקום הטבעי שלו, על בסיס רצועת ניוד מחירים של עשרת השבועות האחרונים. בדומה, מדד S&P500 גם הוא נמצא במיקום הטבעי שלו, בסביבות 1100 1110.

למרות שעל פני השטח תארנו את מדדי ניו יורק כאיתנים, ונראה שהם רק עשו תיקון מטה למקומם הטבעי, מתחת לפני השטח החלה הידרדרות שתתואר מטה.

אחוז המניות שחצו את ממוצע 30-שבועות

כאשר מחיר נוכחי של מנייה חוצה מעלה, מעל ממוצע המחירים של אותה מנייה ב-30 השבועות האחרונים, הדבר נובע מעליית המחיר של אותה מנייה כתוצאה משליטת הקונים בטווח הבינוני-ארוך. לכן, בהתבוננות מקרו, כאשר אחוז המניות בשוק המאופיינות בתופעה זו הולך וגדל, פירושו שכל השוק חזק ונשלט ע"י הקונים בטווח הבינוני-ארוך.

עד ספטמבר 2009 טיפס מדד זה לשיא ב-86%, אך באוקטובר התהפך הכיוון מטה (עמודה של אפסים), ולאחר מנוחה קלה, שוב התהפך מטה, וב-22/1/10 יצר שפל חדש ב- 68%. היפוך במדד מזהה את שליטת המוכרים לטווח הבינוני-ארוך.

אחוז המניות שחצו ממוצע 10-שבועות

כאשר המחיר הנוכחי של מנייה חוצה מעלה, מעל ממוצע המחירים של אותה מנייה ב-10 השבועות האחרונים, זה נובע מעליית המחיר של אותה מנייה כתוצאה משליטת הקונים בטווח הקצר. לכן, בראיית מקרו, כאשר אחוז המניות בשוק המאופיינות בתופעה זו הולך וגדל, פירושו שכל השוק חזק ונשלט ע"י הקונים בטווח הקצר.

אברהם קוגל מדד 10 השבועות


כיום המגמה התהפכה, האחוז הולך וקטן ומצביע על שליטת המוכרים גם בטווח הקצר. תופעה זו אופיינית לכל השוק, אך במיוחד פגעה במניות בורסת NYSE הגדולות, שבה ספג המדד ירידה יומית של 21% ב-22/1/10, והגיע קרוב לתחתית דצמבר 2009.

מדדי הסיכון של S&P500 ו-NDX

מדד הסיכון של מניות S&P500 הפך כיוון מטה ב-22/1/10 ומשקף התגברות מוכרים על קונים. בדומה, מדד הביקוש של NDX, המניות הגדולות של ההיי-טק, גם הוא הסתובב מטה ב-22/1/10.


הסקטורים בארה"ב

14 מתוך 40 הסקטורים בשוק האמריקאי נמצאים במגמת ירידה, כאשר 7 מתוך ה-14 הסתובבו מטה ביומים האחרונים 21/1-22/1/10, מתכות יקרות, טקסטיל, הובלה, וול סטריט, כימיקלים ופלדה. בנוסף, סקטורים המכוניות וחלקי חילוף, ושירותי הנפט קרובים לסיבוב מטה.

הדולר האמריקאי

בטווח הארוך נמצא הדולר במגמה שלילית (נע ברצועה יורדת), מאז מרץ 2009, עם שיאים יורדים ושפלים יורדים. המדד מתאר את כוח הקניה של סל המטבעות העולמי ע"י הדולר. במרץ היה בכוחו לקנות 89.5% של סל המטבעות, ובתחתית, בנובמבר 2009, 74.5% . מגמת הירידה תישבר בעליית המדד מעל הרצועה ל-82.

בטווח הקצר, פרץ הדולר את קו ההתנגדות שנמשך מ-3/09 עד 12/09, ונתן שני איתות קנייה ראשונים מהתחתית, הראשון ב-76.00 והשני ב- 78.25, עם שפלים עולים ב-74.5 ו- 76.75.

למרות התמונה החיובית של הדולר בטווח הקצר, רצוי להסיר הגנות ולהשקיע בדולר בהדרגתיות, עד שיקרה אחד מארבעת התרחישים: א) המומנטום יסתובב מעלה, ב) המדד יפרוץ את מגמת הירידה, בעלייה ל-82, ג) המדד יתקן מטה לסביבת 77.5 ויצור יחס תמורה-סיכון אטרקטיבי , או ד) המדד העיקרי של השוק האמריקאי יסתובב מטה וימשיך את המתאם ההפוך בין הדולר לשוק.

בשוק עצמו, רצוי להמשיך לממש רווחים מפוזיציות לונג, ולאתר מועמדים למכירות בחסר, או קניית מדדים הפוכים, העולים במחירם כאשר השוק יורד.

אברהם קוגל מדד הדולר





  1. אברהם קוגל, הוא בעל תואר שני בהנדסה ו-MBA מאוניברסיטת ניו-יורק. הוא מומחה בשיטת Point & Figure DWA ובשווקים הגלובליים. הוא סוחר פעיל בשוק ההון ומנהל תחום Point & Figure DWA במרכז להשכלה פיננסית מבית Matrix, שם הוא מרצה ומדריך בשיטה.
  2. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו- עושה זאת על דעת עצמו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב ו/או החברות בבעלותו ו/או כל הקשור אליו, מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל".

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות