גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משהו חמור קורה בשווקים

מדדי הטווח הקצר והבינוני מכתיבים לצאת מפוזיציות לונג ולהיכנס לפוזיציות שורט

ב-22/1/10 הסתובב השוק הגלובלי מטה, זאת, בהשוואה למדד העיקרי של שוק ארה"ב שעדיין נמצא בכיוון מעלה. יחד עם זאת, מדדי הטווח הקצר והבינוני בארה"ב מכתיבים זהירות ואת הצורך להמשיך לצאת מפוזיציות לונג (קניות) ולהיכנס בהדרגה לפוזיציות שורט (מכירה בחסר). קיימת אפשרות לעליה נוספת של השוק לפני הסיבוב מטה, וזאת תאפשר נקודות כניסה אידיאליות לשורט.

לאלה המתעקשים להחזיק בפוזיציות הקניה שלהם, אופציות פוט הן הגנה סבירה לקראת שיטפון דוחות הרווחים שבדרך. בד בבד, אנו מתקרבים למועד שבו ניתן להסיר את ההגנות על הדולר ולהשקיע בדולר עולה.

מדד השוק הגלובלי

השוק הגלובלי שהיה חזק יותר מהשוק האמריקאי, מאז תחילת השוק השורי במרץ, הסתובב מטה ב-22/1/10. את המכות הגדולות ביותר בשבועיים החולפים חטפו תעודות הסל של ברזיל, דרום אמריקה, השווקים המתעוררים ו-11 המפותחות באירופה.

את סימני העצירה הראשונים סיפק מדד השוק הגלובלי, כאשר עצר ב-64 שלוש פעמים מאז אוגוסט 2009, לפני הסיבוב מטה.

אברהם קוגל מדד השוק הגלובלי



מדדי ניו-יורק המסורתיים

מדדי ניו יורק, דאו ג'ונס , נאסד"ק ו-S&P 500 , שספגו ירידה תלולה ביומיים האחרונים של סוף השבוע שחלף, אינם בהכרח מתארים את כל השוק לאורכו ולרוחבו, מאחר והם נותנים משקל רב יותר למניות הגדולות שבמדדים אלה, מניות עם שווי שוק גדול. לכן, על מנת להבין את מה שקורה בשוק, יש לסקור את תתי הזרמים שמתחת לקרקע, שאינם נראים לעין בנקל.

הדאו נתן איתות מכירה ב-10,200 ובטווח הקצר מראה חולשה, אך גם הדאו וגם מדדי ניו-יורק האחרים לא שינו את מגמת העליה שלהם מאז מרץ 2009 מדד הנאסד"ק ממשיך לעלות עם שפלים ושיאים עולים, הגיע לשיא ב-2,320, ובימי הירידות התלולות תיקן מטה לרמת 2220 שהוא המיקום הטבעי שלו, על בסיס רצועת ניוד מחירים של עשרת השבועות האחרונים. בדומה, מדד S&P500 גם הוא נמצא במיקום הטבעי שלו, בסביבות 1100 1110.

למרות שעל פני השטח תארנו את מדדי ניו יורק כאיתנים, ונראה שהם רק עשו תיקון מטה למקומם הטבעי, מתחת לפני השטח החלה הידרדרות שתתואר מטה.

אחוז המניות שחצו את ממוצע 30-שבועות

כאשר מחיר נוכחי של מנייה חוצה מעלה, מעל ממוצע המחירים של אותה מנייה ב-30 השבועות האחרונים, הדבר נובע מעליית המחיר של אותה מנייה כתוצאה משליטת הקונים בטווח הבינוני-ארוך. לכן, בהתבוננות מקרו, כאשר אחוז המניות בשוק המאופיינות בתופעה זו הולך וגדל, פירושו שכל השוק חזק ונשלט ע"י הקונים בטווח הבינוני-ארוך.

עד ספטמבר 2009 טיפס מדד זה לשיא ב-86%, אך באוקטובר התהפך הכיוון מטה (עמודה של אפסים), ולאחר מנוחה קלה, שוב התהפך מטה, וב-22/1/10 יצר שפל חדש ב- 68%. היפוך במדד מזהה את שליטת המוכרים לטווח הבינוני-ארוך.

אחוז המניות שחצו ממוצע 10-שבועות

כאשר המחיר הנוכחי של מנייה חוצה מעלה, מעל ממוצע המחירים של אותה מנייה ב-10 השבועות האחרונים, זה נובע מעליית המחיר של אותה מנייה כתוצאה משליטת הקונים בטווח הקצר. לכן, בראיית מקרו, כאשר אחוז המניות בשוק המאופיינות בתופעה זו הולך וגדל, פירושו שכל השוק חזק ונשלט ע"י הקונים בטווח הקצר.

אברהם קוגל מדד 10 השבועות


כיום המגמה התהפכה, האחוז הולך וקטן ומצביע על שליטת המוכרים גם בטווח הקצר. תופעה זו אופיינית לכל השוק, אך במיוחד פגעה במניות בורסת NYSE הגדולות, שבה ספג המדד ירידה יומית של 21% ב-22/1/10, והגיע קרוב לתחתית דצמבר 2009.

מדדי הסיכון של S&P500 ו-NDX

מדד הסיכון של מניות S&P500 הפך כיוון מטה ב-22/1/10 ומשקף התגברות מוכרים על קונים. בדומה, מדד הביקוש של NDX, המניות הגדולות של ההיי-טק, גם הוא הסתובב מטה ב-22/1/10.


הסקטורים בארה"ב

14 מתוך 40 הסקטורים בשוק האמריקאי נמצאים במגמת ירידה, כאשר 7 מתוך ה-14 הסתובבו מטה ביומים האחרונים 21/1-22/1/10, מתכות יקרות, טקסטיל, הובלה, וול סטריט, כימיקלים ופלדה. בנוסף, סקטורים המכוניות וחלקי חילוף, ושירותי הנפט קרובים לסיבוב מטה.

הדולר האמריקאי

בטווח הארוך נמצא הדולר במגמה שלילית (נע ברצועה יורדת), מאז מרץ 2009, עם שיאים יורדים ושפלים יורדים. המדד מתאר את כוח הקניה של סל המטבעות העולמי ע"י הדולר. במרץ היה בכוחו לקנות 89.5% של סל המטבעות, ובתחתית, בנובמבר 2009, 74.5% . מגמת הירידה תישבר בעליית המדד מעל הרצועה ל-82.

בטווח הקצר, פרץ הדולר את קו ההתנגדות שנמשך מ-3/09 עד 12/09, ונתן שני איתות קנייה ראשונים מהתחתית, הראשון ב-76.00 והשני ב- 78.25, עם שפלים עולים ב-74.5 ו- 76.75.

למרות התמונה החיובית של הדולר בטווח הקצר, רצוי להסיר הגנות ולהשקיע בדולר בהדרגתיות, עד שיקרה אחד מארבעת התרחישים: א) המומנטום יסתובב מעלה, ב) המדד יפרוץ את מגמת הירידה, בעלייה ל-82, ג) המדד יתקן מטה לסביבת 77.5 ויצור יחס תמורה-סיכון אטרקטיבי , או ד) המדד העיקרי של השוק האמריקאי יסתובב מטה וימשיך את המתאם ההפוך בין הדולר לשוק.

בשוק עצמו, רצוי להמשיך לממש רווחים מפוזיציות לונג, ולאתר מועמדים למכירות בחסר, או קניית מדדים הפוכים, העולים במחירם כאשר השוק יורד.

אברהם קוגל מדד הדולר





  1. אברהם קוגל, הוא בעל תואר שני בהנדסה ו-MBA מאוניברסיטת ניו-יורק. הוא מומחה בשיטת Point & Figure DWA ובשווקים הגלובליים. הוא סוחר פעיל בשוק ההון ומנהל תחום Point & Figure DWA במרכז להשכלה פיננסית מבית Matrix, שם הוא מרצה ומדריך בשיטה.
  2. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו- עושה זאת על דעת עצמו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב ו/או החברות בבעלותו ו/או כל הקשור אליו, מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל".

עוד כתבות

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"