גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייסבוק שווה היום לכל הפחות 10 מיליארד דולר"

כך אומר דיוויד קירקפטריק, מחבר הספר "פייסבוק אפקט" ■ בראיון בלעדי ל"גלובס" הוא מסביר למה פייסבוק הצליחה במקומות שבהם מייספייס נכשלה, למה בין פייסבוק לטוויטר יש הבדל תהומי, ולמה אין על פייסבוק שום לחץ לצאת להנפקה

"יש אנשים שמוכנים לקנות היום את פייסבוק ב-40 מיליארד דולר. זה לא אומר בהכרח שזה השווי של החברה, אבל פייסבוק שווה כיום לכל הפחות 10 מיליארד דולר" - כך אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" דיוויד קירקפטריק, עורך בכיר ומוערך במגזין "פורצ'ן", שכתב את הספר The Facebook Effect.

"אחד הדברים שאני חושף בספרי הוא מספר הפעמים שמארק צוקרברג דחה הצעות קונקרטיות לרכישת פייסבוק, וכמה מההצעות הללו היו מאד מאד גבוהות".

הערכתו הכספית של קירקפטריק אינה נשמעת מופרכת, גם אם לוקחים בחשבון שבעבר, לקראת סוף 2007, רכשה מיקרוסופט 1.6% ממניות פייסבוק לפי שווי שוק של 15.4 מיליארד דולר. מאז כבר הספיק שוויה המוערך של החברה לרדת משמעותית ולעלות בחזרה.

בספרו של קירקפטריק ייוודעו בראשונה פרטים פיקנטיים על תופעת האינטרנט הכי מעניינת בשנים האחרונות, שאינם רק בגדר שמועות. הספר עתיד לצאת לאור ביוני 2010, וקירקפטריק מספר כי הוא כבר כמעט גמור. "נשארו רק עריכות אחרונות".

לדבריו, התזה העיקרית של הספר עוסקת בכך ש"פייסבוק היא אחת החברות החשובות שנוצרו מאז ומעולם, יש לה קרוב ל-400 מיליון משתמשים פעילים, וכל גוף שמרכז כל-כך הרבה עניין חייב להיות מרתק, בייחוד שהוא נוצר על-ידי מייסד בן 19. אני מראה בספר שלי את ההשלכות העצומות יש לפייסבוק על תחומים כמו פוליטיקה, שיווק, ממשל, זהויות ופרטיות".

* כמה מספרך מתבסס על פגישות אחד על אחד עם מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג?

"די הרבה מהספר. ראיינתי את צוקרברג 5-6 פעמים, וליוויתי אותו בנסיעותיו בכול העולם".

* מה ההתרשמות שלך מהאיש - יש לו תוכנית מסודרת או שהוא פשוט בר-מזל באופן יוצא דופן?

"למעשה, יש לו יותר מתוכנית, לצוקרברג יש חזון ארוך-טווח. כמו לבעלי חזון מצליחים לפניו, יש לו את היכולת הייחודית להחליט על הצעד הנכון הבא שישאיר אותו נאמן לחזון שלו. זה שונה מתוכנית שבה הוא יודע מה יהיו הצעדים הבאים שלו. צוקרברג לא ממש יודע מה הם יהיו, אבל הוא יודע שיש לו חזון על שירות שרק יילך וישתפר, יתבסס על זהויות אמיתיות ויהיה תשתית שעל גביה יתפתחו שורה אינסופית של יזמויות של מפתחים. זה החזון של פייסבוק, והוא למעשה יוצא מתוכו אל הרשת כולה".

הרביעי בגודלו בעולם

פייסבוק הוקמה ב-2004 על-ידי צוקרברג, סטודנט יהודי באוניברסיטת הארווארד, במטרה לייצר פלטפורמה סגורה שתאפשר לסטודנטים לתקשר אחד עם השני. לאור ההצלחה החליט צוקרברג להתרחב לאוניברסיטאות נוספות בארה"ב, וב-2006 נפתחה הרשת לקהל הרחב. כיום מספר המשתמשים בפייסבוק עומד על 350 מיליון איש, והוא האתר הרביעי בגודלו בעולם (אחרי גוגל, מיקרוסופט ויאהו). בישראל אוכלוסיית משתמשי פייסבוק מונה 2.5 מיליון גולשים, והרשת החברתית נמצאת במקום השלישי בישראל, על-פי סקר TIM.

אולם, למרות ההצלחה המסחררת של פייסבוק, לא היתה זו הרשת החברתית הראשונה בעולם. קדמה לה בין היתר גם הרשת החברתית מייספייס (MySpace), שהוקמה ב-2003 ונרכשה ב-2005 על-ידי תאגיד המדיה ניוז קורפ תמורת 580 מיליון דולר. במהלך 2009 הצליחה פייסבוק לעקוף את מייספייס, הן בארה"ב והן בעולם, ולהפוך לרשת החברתית הגדולה בעולם.

* איך אתה מסביר את הירידה של מייספייס מול הנסיקה של פייסבוק?

"הסיבה העיקרית, לדעתי, שפייסבוק הצליחה ומייספייס לא, היא ההתעקשות שלה על זהויות אמיתיות של המשתמשים. כשיש לך בסיס משתמשים המושתת על זהויות אמיתיות, התקשורת בין המשתמשים הרבה יותר אמינה ומהימנה, והיא אטרקטיבית לקהל רחב הרבה יותר. מייספייס, לעומת זאת, התבססה על זהויות שחלקן אמיתיות וחלקן פיקטיביות לחלוטין. באופן כללי, במייספייס נוצר משחק תפקידים מקוון שמשך יותר לכיוון המיני וגם השטותי.

"נקודה נוספת שעבדה לרעת מייספייס היא הבלגן העיצובי שהם איפשרו בעמודי המשתמשים שלהם. למעשה, מייספייס הפכה לבלגן עיצובי אחד גדול בגלל טעות תמימה - כשהם יצרו את עמודי המשתמשים הם לא ידעו שהם מאפשרים למעשה ליוזרים לייבא HTML לתוך העמוד האישי שלהם, וכאשר אנשים התחילו לעשות זאת, כולם אהבו את זה. אז האנשים של מייספייס אמרו: 'הי, זה לא באג אלא תכונה מכוונת'. מה שקרה הוא שנוצר בלגן אדיר של אנימציות, תמונות, פונטים ושאר התפרעויות, ונוצרה סביבה מאוד לא אטרקטיבית למשתמשים רבים.

"פייסבוק, לעומת זאת, תמיד הקפידה על פשטות ומינימליות, כך שהפוקוס תמיד יהיה על האחידות והתוכן של המשתמשים, ולא על הקשקושים מסביב. צוקרברג נשאר תמיד מחויב למודל פשוט ואלמנטרי".

יש מה ללמוד מטוויטר

קירקפטריק טוען כי הסבר נוסף לכך שפייסבוק הצליחה במקום שבו מייספייס נכשלה טמון באסטרטגיה המסחרית של כל אחת מהשתיים. "בעוד שמייספייס מכרה פרסומות בכל דרך שרק יכלה, כולל השתלטות של המפרסמים על הפלטפורמה כולה, פייסבוק כמעט שלא מכרה פרסום בשנים הראשונות שלה, וסירבה להצעות של מפרסמים פעם אחר פעם".

* אבל אז קמה טוויטר, שהיא עוד יותר אלמנטרית ופשוטה מפייסבוק.

"טוויטר לא מבוססת על זהויות אמיתיות ולא מחויבת להן, ולכן היא יצור שונה מפייסבוק. טוויטר פעילה בעיקר בזירה של גופי הברודקאסט, והיא מאוד טובה לדמויות או לגופים ציבוריים שרוצים להפיץ מסר, או לאנשים רגילים שרוצים בעיקר לקבל מסרים. אולם, היא לא מקום מספק לניהול שיחה עם חבר קרוב, היא מיועדת יותר להפצת רעיונות גדולים".

* בפייסבוק מפחדים מטוויטר?

"אני חושב שבפייסבוק ראו מה טוויטר עשתה בשנה האחרונה, והם כן מנסים להעצים אצלם תכונות שכן עובדות בטוויטר. צריך להבין שלפייסבוק יש הרבה יותר משתמשים; גם הסיקור התקשורתי שטוויטר מקבלת נסוב לרוב סביב מאגר המשתמשים הרשומים שלה. אבל אם נשווה מבחינת רמת השימוש היומי, הרי שלפייסבוק יש בכל יום נתון מאות מיליוני משתמשים - בעוד שלטוויטר יש בימים הכי טובים שלה עשרות מיליוני משתמשים ביום".

* מה דעתך על יחסי הגומלין בין פייסבוק לבין חברות שמפתחות אפליקציות חברתיות?

"פייסבוק חרתה על דגלה מהיום הראשון את המחוייבות שלה כפלטפורמה לפיתוחים עצמאיים וחדשניים. זינגה היום היא עסק בפני עצמו, עם הכנסות שמגיעות לכ-40% מסך ההכנסות של פייסבוק עצמה. זינגה היא גם המפרסמת הגדולה ביותר כיום בפייסבוק, כך שזה נראה לי מערכת יחסים של Win-Win. זינגה מייצרת סוג של משחקים שמתאימים בצורה הטובה ביותר למשתמשי פייסבוק, עם דגש על פשטות ושיתופיות. ממש כמו פלטפורמת האם - פייסבוק.

"לצד האפליקציות שפורחות בתוך פייסבוק, צריך לשים לב לסוג אחר של אפליקציות מבוססות פייסבוק קונקט, שמאפשרות למשתמשים שלהן לפעול באתרים אחרים תוך משיכת הזהות ה'פייסבוקית' שלהם".

* האם פייסבוק תצא להנפקה השנה?

"זה יכול לקרות ב-2011, אבל אני לא רואה את זה קורה השנה. אין על פייסבוק שום לחץ לצאת להנפקה, מקורות ההכנסה החדשים של פייסבוק הורידו את הלחץ מצד בעלי המניות. צוקרברג לא ממהר בעניין ההנפקה".

* ההצלחה של פייסבוק ברורה. אתה מזהה גם סיכונים שניצבים מולה?

"כן, תמיד יש סיכונים. פייסבוק נמצאת כעת במומנטום אדיר, אבל אם הם יעשו טעויות בתחום הפרטיות, או יעשו משהו שיפגע במשתמשים שלהם, הם עלולים למצוא את עצמם בבעיה רצינית. עם זאת, אני סבור כי מיליוני אנשים בכל העולם התרגלו לצורת התקשורת החדשה הזו, ולכן גם אם הם היו שוקלים לעזוב את פייסבוק, לא כל-כך ברור לאן הם היו יכולים ללכת".

הרבה אנרגיות חיוביות

* מארק צוקרברג נתן לך את ברכת-הדרך לספר מההתחלה, אך ספר נוסף שיצא לאחרונה על פייסבוק - Accidental Billionaire - לא זכה לביקורת נלהבת.

"נכון, אני לא אוהב את הספר הזה, ואני חושב שהוא חסר אחריות. כבר מהכותרת שלו אפשר להבין שהקונספט שלו מוטעה לחלוטין. איך אפשר להגיד שצוקרברג מיליארדר במקרה, כשיש לו 350 מיליון משתמשים פעילים תחת ידיו? כל אחד יגיד לכם שרק גאון יכול להביא כמות כזו גדולה של משתמשים.

"אני סבור כי צוקרברג הוא מיליארדר כיוון שהוא טקטיקן והוגה חזון מבריק, ובגלל שהקדיש כל-כך הרבה זמן ומחשבה בניסיון לזהות מה המשתמשים רוצים באמת. אני לא מאמין שצוקרברג עשה את פייסבוק בשביל הכסף, יש בחברה עדיין אנרגיות מטורפות להמשיך, לחדש ולשנות. הם הולכים להשיק בקרוב שינויים חשובים, והם חיים את החברה ממש כמו בימיה הראשונים".

* האם זה לא מוקדם מדי להעריך את ה'פייסבוק אפקט'? הרי זה כל-כך חדש וקורה ממש בימינו.

"נכון, אבל אפשר כבר לראות חלק מאפקט פייסבוק. אנחנו רואים את הפוליטיקה בכל העולם - אם אנשים רוצים למחות על משהו המקום הראשון שאליו הם ילכו זה פייסבוק. והמחאה מתחילה לגדול כי היא עוברת לכל החברים שלהם, ומהר מאוד מצליחה גם למשוך את תשומת-לב של התקשורת מחוץ לפייסבוק. תחום נוסף שבו האפקט הפייסבוקי ברור הוא עניין הזהויות. פייסבוק מאחדת את כל הזהויות שלנו לזהות אחת".

* אתה מחפש מוציא לאור לספר בישראל?

"כן, אני עדיין מחפש מו"ל בישראל, וזה אחרי שמצאתי אפילו בסין. פייסבוק אומנם חסומה בפני משתמשים בסין, אבל הסינים רוצים לדעת מה זה השירות הזה. יש לי הסכמים להוצאת הספר גם ברוסיה, בריטניה, אוסטרליה ובמדינות נוספות, אבל אני סבור כי ישראל מעניינת במיוחד, בגלל ששיעור החדירה של פייסבוק בישראל כל-כך גבוה. זה שיעור חדירה שדומה רק לסקנדינביה".

חזון הפוך מזה של גוגל

* פייסבוק תאיים על גוגל בסופו של דבר?

"זו לא המטרה שלה, אבל זה בהחלט יכול לקרות. מיטשל בייקר, יו"ר מוזילה, אמרה כאן בכנס - לדעתי בפעם הראשונה - כי הם גם היו רוצים להפוך את הדפדפן פיירפוקס לתשתית של זהויות אמיתיות. לדעתי יהיה להם קשה ליישם את זה, כי אנשים רק נכנסים דרכם לאינטרנט, ולא חולקים איתם מידע אישי על עצמם. פייסבוק מבחינה זו עומדת כיום כמעט ללא מתחרים. גוגל כמובן מעוניינת לעשות זאת, אבל אין להם בסיס נתונים כמו לפייסבוק. יכול להיות שהם ינסו לצמצם פערים דרך Gmail או גוגל ווייב, אבל יהיה להם קשה.

"המאבק הזה גם מדגיש הבדל מהותי ובסיסי בין פייסבוק לגוגל - בעוד שכל המהות של פייסבוק מבוססת על לאפשר למשתמש להחליט מה הוא מעוניין לחשוף ומה לא - החזון של גוגל מדבר על הפיכת כל המידע בעולם לבר-חיפוש. כלומר, זה בדיוק הפוך: זה הלך-מחשבה שונה, גם אם גוגל מדברת על הצורך בפרטיות ועל העובדה שהיא שומרת על פרטי המשתמשים ובלה בלה בלה. גוגל, מעצם טבעה, לא יכולה להיות חברה שממוקדת בשמירה על פרטיות".

* והנה דווקא צוקרברג אמר באחרונה שלגולשים באינטרנט כבר לא כל-כך אכפת מפרטיות.

"מארק אמר שיש שינוי ביחס של אנשים לפרטיות. בעוד שאנשים מהדור שלי, ואני מהבייבי-בומרס, נתנו משקל עצום לפרטיות - הרי שלבת שלי בת ה-17 אכפת פחות מהנושא. החשיבות של הפרטיות אכן נעלמת עם השנים, ולאנשים צעירים היום אין שום בעיה להעלות לפייסבוק או לפליקר תמונות ופרטים אישיים ביותר.

"צוקרברג אמר שפייסבוק צריכה לנוע עם השינוי הזה בהעדפות המשתמשים, ומה שאירוני בכל העניין הזה זה שאם הוא צודק - המרוויחה העיקרית תהיה גוגל".

44

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל