גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייסבוק שווה היום לכל הפחות 10 מיליארד דולר"

כך אומר דיוויד קירקפטריק, מחבר הספר "פייסבוק אפקט" ■ בראיון בלעדי ל"גלובס" הוא מסביר למה פייסבוק הצליחה במקומות שבהם מייספייס נכשלה, למה בין פייסבוק לטוויטר יש הבדל תהומי, ולמה אין על פייסבוק שום לחץ לצאת להנפקה

"יש אנשים שמוכנים לקנות היום את פייסבוק ב-40 מיליארד דולר. זה לא אומר בהכרח שזה השווי של החברה, אבל פייסבוק שווה כיום לכל הפחות 10 מיליארד דולר" - כך אומר בראיון בלעדי ל"גלובס" דיוויד קירקפטריק, עורך בכיר ומוערך במגזין "פורצ'ן", שכתב את הספר The Facebook Effect.

"אחד הדברים שאני חושף בספרי הוא מספר הפעמים שמארק צוקרברג דחה הצעות קונקרטיות לרכישת פייסבוק, וכמה מההצעות הללו היו מאד מאד גבוהות".

הערכתו הכספית של קירקפטריק אינה נשמעת מופרכת, גם אם לוקחים בחשבון שבעבר, לקראת סוף 2007, רכשה מיקרוסופט 1.6% ממניות פייסבוק לפי שווי שוק של 15.4 מיליארד דולר. מאז כבר הספיק שוויה המוערך של החברה לרדת משמעותית ולעלות בחזרה.

בספרו של קירקפטריק ייוודעו בראשונה פרטים פיקנטיים על תופעת האינטרנט הכי מעניינת בשנים האחרונות, שאינם רק בגדר שמועות. הספר עתיד לצאת לאור ביוני 2010, וקירקפטריק מספר כי הוא כבר כמעט גמור. "נשארו רק עריכות אחרונות".

לדבריו, התזה העיקרית של הספר עוסקת בכך ש"פייסבוק היא אחת החברות החשובות שנוצרו מאז ומעולם, יש לה קרוב ל-400 מיליון משתמשים פעילים, וכל גוף שמרכז כל-כך הרבה עניין חייב להיות מרתק, בייחוד שהוא נוצר על-ידי מייסד בן 19. אני מראה בספר שלי את ההשלכות העצומות יש לפייסבוק על תחומים כמו פוליטיקה, שיווק, ממשל, זהויות ופרטיות".

* כמה מספרך מתבסס על פגישות אחד על אחד עם מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג?

"די הרבה מהספר. ראיינתי את צוקרברג 5-6 פעמים, וליוויתי אותו בנסיעותיו בכול העולם".

* מה ההתרשמות שלך מהאיש - יש לו תוכנית מסודרת או שהוא פשוט בר-מזל באופן יוצא דופן?

"למעשה, יש לו יותר מתוכנית, לצוקרברג יש חזון ארוך-טווח. כמו לבעלי חזון מצליחים לפניו, יש לו את היכולת הייחודית להחליט על הצעד הנכון הבא שישאיר אותו נאמן לחזון שלו. זה שונה מתוכנית שבה הוא יודע מה יהיו הצעדים הבאים שלו. צוקרברג לא ממש יודע מה הם יהיו, אבל הוא יודע שיש לו חזון על שירות שרק יילך וישתפר, יתבסס על זהויות אמיתיות ויהיה תשתית שעל גביה יתפתחו שורה אינסופית של יזמויות של מפתחים. זה החזון של פייסבוק, והוא למעשה יוצא מתוכו אל הרשת כולה".

הרביעי בגודלו בעולם

פייסבוק הוקמה ב-2004 על-ידי צוקרברג, סטודנט יהודי באוניברסיטת הארווארד, במטרה לייצר פלטפורמה סגורה שתאפשר לסטודנטים לתקשר אחד עם השני. לאור ההצלחה החליט צוקרברג להתרחב לאוניברסיטאות נוספות בארה"ב, וב-2006 נפתחה הרשת לקהל הרחב. כיום מספר המשתמשים בפייסבוק עומד על 350 מיליון איש, והוא האתר הרביעי בגודלו בעולם (אחרי גוגל, מיקרוסופט ויאהו). בישראל אוכלוסיית משתמשי פייסבוק מונה 2.5 מיליון גולשים, והרשת החברתית נמצאת במקום השלישי בישראל, על-פי סקר TIM.

אולם, למרות ההצלחה המסחררת של פייסבוק, לא היתה זו הרשת החברתית הראשונה בעולם. קדמה לה בין היתר גם הרשת החברתית מייספייס (MySpace), שהוקמה ב-2003 ונרכשה ב-2005 על-ידי תאגיד המדיה ניוז קורפ תמורת 580 מיליון דולר. במהלך 2009 הצליחה פייסבוק לעקוף את מייספייס, הן בארה"ב והן בעולם, ולהפוך לרשת החברתית הגדולה בעולם.

* איך אתה מסביר את הירידה של מייספייס מול הנסיקה של פייסבוק?

"הסיבה העיקרית, לדעתי, שפייסבוק הצליחה ומייספייס לא, היא ההתעקשות שלה על זהויות אמיתיות של המשתמשים. כשיש לך בסיס משתמשים המושתת על זהויות אמיתיות, התקשורת בין המשתמשים הרבה יותר אמינה ומהימנה, והיא אטרקטיבית לקהל רחב הרבה יותר. מייספייס, לעומת זאת, התבססה על זהויות שחלקן אמיתיות וחלקן פיקטיביות לחלוטין. באופן כללי, במייספייס נוצר משחק תפקידים מקוון שמשך יותר לכיוון המיני וגם השטותי.

"נקודה נוספת שעבדה לרעת מייספייס היא הבלגן העיצובי שהם איפשרו בעמודי המשתמשים שלהם. למעשה, מייספייס הפכה לבלגן עיצובי אחד גדול בגלל טעות תמימה - כשהם יצרו את עמודי המשתמשים הם לא ידעו שהם מאפשרים למעשה ליוזרים לייבא HTML לתוך העמוד האישי שלהם, וכאשר אנשים התחילו לעשות זאת, כולם אהבו את זה. אז האנשים של מייספייס אמרו: 'הי, זה לא באג אלא תכונה מכוונת'. מה שקרה הוא שנוצר בלגן אדיר של אנימציות, תמונות, פונטים ושאר התפרעויות, ונוצרה סביבה מאוד לא אטרקטיבית למשתמשים רבים.

"פייסבוק, לעומת זאת, תמיד הקפידה על פשטות ומינימליות, כך שהפוקוס תמיד יהיה על האחידות והתוכן של המשתמשים, ולא על הקשקושים מסביב. צוקרברג נשאר תמיד מחויב למודל פשוט ואלמנטרי".

יש מה ללמוד מטוויטר

קירקפטריק טוען כי הסבר נוסף לכך שפייסבוק הצליחה במקום שבו מייספייס נכשלה טמון באסטרטגיה המסחרית של כל אחת מהשתיים. "בעוד שמייספייס מכרה פרסומות בכל דרך שרק יכלה, כולל השתלטות של המפרסמים על הפלטפורמה כולה, פייסבוק כמעט שלא מכרה פרסום בשנים הראשונות שלה, וסירבה להצעות של מפרסמים פעם אחר פעם".

* אבל אז קמה טוויטר, שהיא עוד יותר אלמנטרית ופשוטה מפייסבוק.

"טוויטר לא מבוססת על זהויות אמיתיות ולא מחויבת להן, ולכן היא יצור שונה מפייסבוק. טוויטר פעילה בעיקר בזירה של גופי הברודקאסט, והיא מאוד טובה לדמויות או לגופים ציבוריים שרוצים להפיץ מסר, או לאנשים רגילים שרוצים בעיקר לקבל מסרים. אולם, היא לא מקום מספק לניהול שיחה עם חבר קרוב, היא מיועדת יותר להפצת רעיונות גדולים".

* בפייסבוק מפחדים מטוויטר?

"אני חושב שבפייסבוק ראו מה טוויטר עשתה בשנה האחרונה, והם כן מנסים להעצים אצלם תכונות שכן עובדות בטוויטר. צריך להבין שלפייסבוק יש הרבה יותר משתמשים; גם הסיקור התקשורתי שטוויטר מקבלת נסוב לרוב סביב מאגר המשתמשים הרשומים שלה. אבל אם נשווה מבחינת רמת השימוש היומי, הרי שלפייסבוק יש בכל יום נתון מאות מיליוני משתמשים - בעוד שלטוויטר יש בימים הכי טובים שלה עשרות מיליוני משתמשים ביום".

* מה דעתך על יחסי הגומלין בין פייסבוק לבין חברות שמפתחות אפליקציות חברתיות?

"פייסבוק חרתה על דגלה מהיום הראשון את המחוייבות שלה כפלטפורמה לפיתוחים עצמאיים וחדשניים. זינגה היום היא עסק בפני עצמו, עם הכנסות שמגיעות לכ-40% מסך ההכנסות של פייסבוק עצמה. זינגה היא גם המפרסמת הגדולה ביותר כיום בפייסבוק, כך שזה נראה לי מערכת יחסים של Win-Win. זינגה מייצרת סוג של משחקים שמתאימים בצורה הטובה ביותר למשתמשי פייסבוק, עם דגש על פשטות ושיתופיות. ממש כמו פלטפורמת האם - פייסבוק.

"לצד האפליקציות שפורחות בתוך פייסבוק, צריך לשים לב לסוג אחר של אפליקציות מבוססות פייסבוק קונקט, שמאפשרות למשתמשים שלהן לפעול באתרים אחרים תוך משיכת הזהות ה'פייסבוקית' שלהם".

* האם פייסבוק תצא להנפקה השנה?

"זה יכול לקרות ב-2011, אבל אני לא רואה את זה קורה השנה. אין על פייסבוק שום לחץ לצאת להנפקה, מקורות ההכנסה החדשים של פייסבוק הורידו את הלחץ מצד בעלי המניות. צוקרברג לא ממהר בעניין ההנפקה".

* ההצלחה של פייסבוק ברורה. אתה מזהה גם סיכונים שניצבים מולה?

"כן, תמיד יש סיכונים. פייסבוק נמצאת כעת במומנטום אדיר, אבל אם הם יעשו טעויות בתחום הפרטיות, או יעשו משהו שיפגע במשתמשים שלהם, הם עלולים למצוא את עצמם בבעיה רצינית. עם זאת, אני סבור כי מיליוני אנשים בכל העולם התרגלו לצורת התקשורת החדשה הזו, ולכן גם אם הם היו שוקלים לעזוב את פייסבוק, לא כל-כך ברור לאן הם היו יכולים ללכת".

הרבה אנרגיות חיוביות

* מארק צוקרברג נתן לך את ברכת-הדרך לספר מההתחלה, אך ספר נוסף שיצא לאחרונה על פייסבוק - Accidental Billionaire - לא זכה לביקורת נלהבת.

"נכון, אני לא אוהב את הספר הזה, ואני חושב שהוא חסר אחריות. כבר מהכותרת שלו אפשר להבין שהקונספט שלו מוטעה לחלוטין. איך אפשר להגיד שצוקרברג מיליארדר במקרה, כשיש לו 350 מיליון משתמשים פעילים תחת ידיו? כל אחד יגיד לכם שרק גאון יכול להביא כמות כזו גדולה של משתמשים.

"אני סבור כי צוקרברג הוא מיליארדר כיוון שהוא טקטיקן והוגה חזון מבריק, ובגלל שהקדיש כל-כך הרבה זמן ומחשבה בניסיון לזהות מה המשתמשים רוצים באמת. אני לא מאמין שצוקרברג עשה את פייסבוק בשביל הכסף, יש בחברה עדיין אנרגיות מטורפות להמשיך, לחדש ולשנות. הם הולכים להשיק בקרוב שינויים חשובים, והם חיים את החברה ממש כמו בימיה הראשונים".

* האם זה לא מוקדם מדי להעריך את ה'פייסבוק אפקט'? הרי זה כל-כך חדש וקורה ממש בימינו.

"נכון, אבל אפשר כבר לראות חלק מאפקט פייסבוק. אנחנו רואים את הפוליטיקה בכל העולם - אם אנשים רוצים למחות על משהו המקום הראשון שאליו הם ילכו זה פייסבוק. והמחאה מתחילה לגדול כי היא עוברת לכל החברים שלהם, ומהר מאוד מצליחה גם למשוך את תשומת-לב של התקשורת מחוץ לפייסבוק. תחום נוסף שבו האפקט הפייסבוקי ברור הוא עניין הזהויות. פייסבוק מאחדת את כל הזהויות שלנו לזהות אחת".

* אתה מחפש מוציא לאור לספר בישראל?

"כן, אני עדיין מחפש מו"ל בישראל, וזה אחרי שמצאתי אפילו בסין. פייסבוק אומנם חסומה בפני משתמשים בסין, אבל הסינים רוצים לדעת מה זה השירות הזה. יש לי הסכמים להוצאת הספר גם ברוסיה, בריטניה, אוסטרליה ובמדינות נוספות, אבל אני סבור כי ישראל מעניינת במיוחד, בגלל ששיעור החדירה של פייסבוק בישראל כל-כך גבוה. זה שיעור חדירה שדומה רק לסקנדינביה".

חזון הפוך מזה של גוגל

* פייסבוק תאיים על גוגל בסופו של דבר?

"זו לא המטרה שלה, אבל זה בהחלט יכול לקרות. מיטשל בייקר, יו"ר מוזילה, אמרה כאן בכנס - לדעתי בפעם הראשונה - כי הם גם היו רוצים להפוך את הדפדפן פיירפוקס לתשתית של זהויות אמיתיות. לדעתי יהיה להם קשה ליישם את זה, כי אנשים רק נכנסים דרכם לאינטרנט, ולא חולקים איתם מידע אישי על עצמם. פייסבוק מבחינה זו עומדת כיום כמעט ללא מתחרים. גוגל כמובן מעוניינת לעשות זאת, אבל אין להם בסיס נתונים כמו לפייסבוק. יכול להיות שהם ינסו לצמצם פערים דרך Gmail או גוגל ווייב, אבל יהיה להם קשה.

"המאבק הזה גם מדגיש הבדל מהותי ובסיסי בין פייסבוק לגוגל - בעוד שכל המהות של פייסבוק מבוססת על לאפשר למשתמש להחליט מה הוא מעוניין לחשוף ומה לא - החזון של גוגל מדבר על הפיכת כל המידע בעולם לבר-חיפוש. כלומר, זה בדיוק הפוך: זה הלך-מחשבה שונה, גם אם גוגל מדברת על הצורך בפרטיות ועל העובדה שהיא שומרת על פרטי המשתמשים ובלה בלה בלה. גוגל, מעצם טבעה, לא יכולה להיות חברה שממוקדת בשמירה על פרטיות".

* והנה דווקא צוקרברג אמר באחרונה שלגולשים באינטרנט כבר לא כל-כך אכפת מפרטיות.

"מארק אמר שיש שינוי ביחס של אנשים לפרטיות. בעוד שאנשים מהדור שלי, ואני מהבייבי-בומרס, נתנו משקל עצום לפרטיות - הרי שלבת שלי בת ה-17 אכפת פחות מהנושא. החשיבות של הפרטיות אכן נעלמת עם השנים, ולאנשים צעירים היום אין שום בעיה להעלות לפייסבוק או לפליקר תמונות ופרטים אישיים ביותר.

"צוקרברג אמר שפייסבוק צריכה לנוע עם השינוי הזה בהעדפות המשתמשים, ומה שאירוני בכל העניין הזה זה שאם הוא צודק - המרוויחה העיקרית תהיה גוגל".

44

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט עולה לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עולים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם