גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אישה סרבנית תשלם כסף לבעלה

על המקרים שבהם התנגדות אישה לגירושים תחייב אותה בתשלום פיצוי כספי לבעלה

האם בעל של אישה המסרבת להתגרש רשאי לתבוע ממנה פיצויים?

בית המשפט לענייני משפחה פסק השבוע לראשונה כי אישה בת 72 תשלם לבעלה בן ה-82 פיצוי בגובה 50 אלף שקל בגין סירובה להתגרש ממנו. בשנים האחרונות נתבעו בבית המשפט מספר בעלים שסרבו לתת גט לנשותיהם, וחויבו בתשלום פיצויים עד לגובה של 700 אלף שקל, אך זאת הפעם הראשונה שאישה מחויבת לשלם פיצוי על סרבנות גט.

מדוע קיימת בכלל אפשרות לסרב להתגרש? במרבית ארצות המערב, אדם שמאס בחיי נישואיו מגיש תביעת גירושים לבית המשפט המתאים. לאחר שבית המשפט משתכנע כי הגיע הקץ לחיים המשותפים, הוא יכול לתת פסק דין לגירושים - ובהינף קולמוס הבעל והאישה יכולים לגשת למשרד הפנים ולהרשם כגרושים.

מותר היהודי מהאדם

לא כך הוא לגבי הרוב היהודי במדינת ישראל. הגירושים על-פי הדת היהודית מסתיימים אך ורק באקט של גט, וזהו אקט שחייב להינתן על-ידי הבעל מרצונו ולהתקבל על-ידי האישה מרצונה. כשאחד הצדדים מסרב להתגרש - לא יהיה גט, והצדדים לא יתגרשו.

המנגנון היהודי הדורש את הסכמת האישה לגירושים נחשב כמהפכני ומתקדם לאין שיעור בזמנו, באשר מדובר בימים בהם האישה נחשבה לקניין, והגויים מסביב לא העלו בדעתם כי יש לה זכות לדעה כלשהיא באשר לגורלה.

גם כיום קיימת מידה רבה של הצדקה לדרישת ההסכמה, במיוחד במקרים שבהם הרכוש המשותף רשום על שם הבעל. אם ניתן היה לגרש את האישה באופן מיידי, ואז לדרוש ממנה להתדיין במשך שנים בבתי משפט על חלוקת הרכוש מבלי שיש לה מקור הכנסה למימון המחיה וההליכים - בוודאי שהיה נוצר מאזן כוחות לא הוגן בין הצדדים, והאישה היתה נאלצת לוותר על חלק המגיע לה ברכוש רק מתוך התשה ומצוקה כלכלית.

הסירוב להתגרש יכול לשרת את האישה מאחר שכל עוד האישה לא הסכימה להתגרש, והבעל לא הוכיח לבית הדין הרבני כי יש לו סיבה טובה לגרש אותה - היא זכאית לקבל ממנו מזונות. משום כך, ובניגוד למה שהציבור מורגל לחשוב, האינטרס של מרבית הגברים הוא דווקא לתת גט מהר ככל האפשר, ולרוב הנשים הן אלה שמעכבות את הגט.

גברים עגונים

בהקשר זה מעניין לראות כי בעוד שהנושא של נשים עגונות זוכה לרייטינג גבוה למדי, על הגברים ה"עגונים" שנשותיהם מסרבות לקבל מהם גט כמעט ולא שומעים, למרות שסטטיסטית מספרם גדול בהרבה.

מתי ההתנגדות הלגיטימית של האישה לגירושים הופכת לסרבנות הגורמת לנזק בר-פיצוי עבור הבעל? מדובר בגבול בעייתי מאד. בפסקי הדין הקודמים אשר חייבו את הבעלים סרבני הגט לפצות את נשותיהם, בתי המשפט הסתמכו על פסקי דין של בתי הדין הרבניים שקבעו שהצדדים צריכים או חייבים להתגרש.

בפסק הדין החדש בית המשפט לענייני משפחה לא המתין כלל להכרעות בית הדין בעניינם של הצדדים וקבע כי הגבול הוא שנה מפתיחת ההליכים, כך שעבור כל חודש שבו סירבה להתגרש מעבר לאותה שנה - האישה צריכה לפצות את הבעל בסכום של 3,333 שקל.

הסכם ממון עם בעל בא בימים

האם מעתה כל אישה שמסרבת להתגרש במשך שנה ויותר תתחיל לשלם לבעל פיצויים? בהחלט לא. יש להתייחס לפסק הדין כחריג, ולהתחשב בנסיבותיו הספיציפיות בטרם מקישים ממנו על הכלל.

ראשית, לאור גילו המתקדם של הבעל בן ה-82, גורם הזמן הוא קריטי, ומכאן קוצר-רוחו של בית המשפט. כמו כן יש להביא בחשבון שמדובר בנישואים שניים של בני-הזוג, שחתמו על הסכם ממון כשנישאו, הסכם שעל-פי העולה מפסק הדין האישה מסרבת עתה לקיים, ולכן היא "נענשת".

השאלה הקשה היא כמובן מה יקרה הלאה, ומהבחינה הזאת ספק אם ניצחונו של הבעל בבית המשפט הוא אכן נצחון או גול עצמי. האם לאחר שהאישה תשלם לבעל פיצוי היא תסכים להתגרש? ואם לא, האם הוא יפנה מעתה לבית המשפט פעם בשנה בתביעת פיצויים חדשה?

יתרה מכך, למרבה האירוניה, גם אם האישה אכן תסכים להתגרש בעקבות פסק הדין - בית הדין הרבני עלול להכשיל את הגט ולפסוק כי מדובר בגט מתוך לחץ ולא גט מרצון, כלומר גט פסול.

הרבני נגד האזרחי

בית הדין הרבני, שלו הסמכות הבלעדית לפסוק בעניין הגט עצמו, אינו אוהב בלשון המעטה את האופנה החדשה של תביעות נזיקין בגין סרבנות גט בערכאה האזרחית.

כשבית הדין סבור כי אחד הצדדים מתנגד לגירושים ברמה ההופכת לסרבנות, יש לו אמצעי "שכנוע" משלו שהוא יכול להפעיל נגד הסרבן - החל משלילת רשיון הנהיגה ועד מאסר בפועל. על אף שגם באמצעים אלה הגט לכאורה ניתן בכפייה ולא מרצון חופשי, בית הדין הרבני מכיר בגט, ואז הצדדים באמת נחשבים לגרושים.

המסקנה המתבקשת היא כי טרם הגשת תביעת נזיקין כנגד סרבן או סרבנית הגט, חשוב לשקול היטב מהי המטרה האמיתית מאחורי הגשת התביעה - ובהתאם לכך האם האמצעי היעיל ביותר להשגת אותה המטרה הוא המסלול העובר דרך כפיית גט בבית הדין הרבני, או המסלול של תביעת נזיקין בבית המשפט לענייני משפחה.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה