גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטל המס: מהו שיעור המס על מוצרי הצריכה של משק-בית?

הזמנתם טלוויזיה חדשה? החלפתם צמיגו? קניתם צעצוע לילד? משכורת נטו שלמה בשנה מופנית למסים העקיפים שאנו משלמים על מוצרי צריכה ■ בסך-הכל, בתוספת מסים על רכב ודירה, שני שלישים מההכנסה נטו שלנו הולכת למסים

נטל המס העקיף בישראל כבד, ואינו מבחין בין בעלי הכנסה גבוהה לבעלי הכנסה נמוכה. ראינו כבר כי משק-בית שרכש דירה בת 4 חדרים במעגל השני של מרכז הארץ (מקבלן או מיד שנייה) משלם 4.2 משכורות ממוצעות נטו בשנה רק עבור מרכיב המס בדירתו, ואילו עבור החזקת רכב יפני משפחתי, חדש או משומש, הוא משלם 2.2 משכורות נטו נוספות בשנה.

6.4 המשכורות שכבר הופנו למימון המסים על הדירה והרכב אינן סוף פסוק. אליהן יש להוסיף מסים עירוניים - איש איש לפי מקום מגוריו וגודל דירתו. את הכסף הפנוי שנשאר אנו מפנים לשני אפיקים: צריכה וחיסכון. מהו שיעור המס על מוצרי הצריכה של משק-בית ישראלי ממוצע?

בבואנו לנתח את גובה המיסוי על מוצרי צריכה, נתמקד במסים העקיפים המוטלים על המוצר המוגמר - מע"מ, מס קנייה ומכס. מובן מאליו שכל מוצר מגלם בתוכו גם מסים נוספים במהלך הייצור, הייבוא והמסחר - בהיקף שקשה לאמוד אותו.

לדוגמה, כשקונים עוף בסופר - מחירו מגלם גם את המסים ששולמו לכל אורך שרשרת הייצור: החל ממס קנייה ששילם המגדל על תערובת מזון לתרנגולות, דרך בלו על דלק ששילם המוביל על הובלת העופות, ועד מס חברות ששילמה רשת השיווק שבה קנינו את העוף (ועוד ועוד).

אפשר לשער כי בעולם תיאורטי שבו רמת המס היא אפס, עלויות הייצור והשיווק של העוף יירדו לפחות ממחצית מהעלויות כיום, אך בסקירה זו נתמקד כאמור במס הסופי: 16% במקרה זה - שיעור המע"מ שחל עלינו, הצרכנים, בעת קניית העוף.

כבר לא מותרות

מבין המסים המוטלים על מוצר מוגמר, מס ערך מוסף הוא היחיד שחל על כל המוצרים. שיעורו עודכן בתחילת 2010 ל-16%, למעט פירות וירקות טריים הפטורים ממע"מ וכן פטור מיוחד לאזור אילת. מע"מ חל גם על כל שירות שאנו צורכים בארץ (מחשמלאי, ספר, רואה חשבון, מתרגם, שליח או מכונאי). מוצרים בודדים מתוצרת הארץ מחויבים גם במס קנייה כדי ליצור תמריץ שלילי לצריכתם - מדובר כמעט אך ורק בסיגריות ובמשקאות אלכוהוליים.

מוצרי יבוא עשויים להיות ממוסים, בנוסף למע"מ, גם במס קנייה ובמכס. בשני העשורים האחרונים הופחתו או בוטלו חלק גדול ממסי הקנייה והמכסים, במיוחד בכל הקשור למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, שבעבר היו עתירי מסים ונתפסו כמותרות. מסי קנייה גבוהים במיוחד נותרו בעצם רק על כלי רכב וחלפים (שכולם למעשה מייבוא), על משקאות חריפים ומוצרי טבק (כולל מתוצרת הארץ) - בעוד שעל כל יתר המוצרים מוטל מס קנייה בשיעור 15%, או שהם פטורים לגמרי ממס קנייה.

לפני שנצלול לרשימה המעודכנת, נסביר את ההבדל בין מס קנייה למכס.

מס קנייה הוא שיעור מס שקבעה המדינה על טובין מסוימים, והוא משתנה בין מוצר למוצר ללא קשר לארץ הייצור.

מכס הוא שיעור מס שמוטל על יבוא טובין בהתאם לארץ היבוא. מוצרים המיובאים ממדינות אשר להן הסכמי סחר עם ישראל, פטורים ממכס אך אינם פטורים ממס קנייה. המדינות שבהסכם הן: ארה"ב, קנדה, מכסיקו, האיחוד האירופי (וכן נורבגיה, שוויץ ואיסלנד שאינן חברות באיחוד), טורקיה, מצרים, ירדן וכן ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי.

במילים אחרות - מוצרי יבוא ממדינות אסיה, מאוסטרליה ומרוסיה הם בעיקר אלה שחשופים למכס. שיעורי המכס הם 7% על כלי רכב, ו-10%-12% על מוצרים כמפורט להלן.

המסים אינם מתחלקים לקטגוריות כלליות כמו "מוצרי חשמל", "מוצרי מזון" וכו', אלא לכל מוצר ומוצר נקבע שיעור מס מסוים.

דוגמאות פופולריות:

מוצרים שחייבים במע"מ בלבד (16%) ופטורים לחלוטין ממס קנייה וממכס (לפי סדר ה-א'-ב'): אופניים, אורגן חשמלי, גיטרה, חומרי ניקוי, חיות מחמד, טלפון שולחני, כלי בית, מאוורר, מגהץ, מדפסת, מחשב (כולל לפטופ), מייבש שיער, מכונת גילוח, מכונת קפה, מכונת תפירה, מערבל מזון, מצלמות מכל הסוגים, משור, משקפיים, סדין חשמלי, ספרים ועיתונים, פקסימיליה, קומקום, קסדה, שעונים, תיקים, תכשיטים, תנורי חימום ותקליטורים (רשימה חלקית).

מוצרים שחייבים במע"מ (16%) ובמס קנייה בשיעור 15%: די.וי.די, וידיאו, טלוויזיה, טלפון סלולרי, מגבר קול, מיקרופונים, מערכת משולבת, מקרן וידיאו, משיבון, רדיו, רמקולים, רשמקול, שלט רחוק. כל המוצרים בקטגוריה זו פטורים ממכס, ולכן שיעור המס הכולל בגינם עומד על 33.4%.

מוצרים שחייבים במע"מ (16%), פטורים ממס קנייה וחייבים במכס בשיעור 10% (כלומר, חייבים רק במע"מ אם מיובאים ממדינות ההסכם, ובשיעור מס כולל של 27.6% משאר המדינות): אופני כושר, ציוד ספורט וציוד סקי.

מוצרים מיובאים שחייבים במע"מ (16%), פטורים ממס קנייה וחייבים במכס בשיעור 12% (כלומר, חייבים רק במע"מ אם מיובאים ממדינות ההסכם, ובשיעור מס כולל של 29.9% משאר המדינות): אוהלים, גריל חשמלי וגריל גז, מוצרי הלבשה והנעלה, וילונות, כלי מיטה, מגבות, מדיח כלים, מזגן אוויר, מייבש כביסה, מכונת כביסה, מיקרוגל, מפות שולחן, מקרר ומקפיא, משחקי טלוויזיה, צעצועים, קולט אדים, קוסמטיקה וטואלט, רהיטים, שואב אבק, שמיכות ותנור בישול.

שיעורי מס מיוחדים

כאמור, 3 קטגוריות מופלות לרעה מבחינת היקפי המס:

כלי רכב: מס קנייה בשיעור 83% (עם הנחות לפי קבוצות זיהום), מכס בשיעור 7% ומע"מ כמובן. סך-הכל: עד 127%. חלקי חילוף לרכב ממוסים במס קנייה של 19.2%, מכס של 6% ומע"מ. סך-הכל: עד 46.6%.

מוצרי טבק: טבק למקטרת - בנוסף ל-16% מע"מ, מוטל מס קנייה בגובה 58 שקל לקילוגרם. סיגריות - בנוסף ל-16% מע"מ, חל מס קנייה בשיעור 231.7%, וכן 3.88 שקלים לחפיסה של 20 סיגריות. בכל מקרה נקבע כי המס לחפיסת סיגריות לא יקטן מ-8 שקלים. מכאן, שחפיסה שמחירה 20 שקל, שהסוחר מרוויח 3 שקלים על מכירתה, מגלמת במחירה מסים בגובה של 14.6 שקל (73% מהמחיר). מחפשים עוד סיבה להפסיק לעשן?

שתייה חריפה: יין - בנוסף ל-16% מע"מ, מוטל מכס לפי הגבוה מבין השניים: 6 שקלים לליטר, או 12% בתוספת 1.67 שקלים לליטר. מכאן, שבקבוק יין צ'יליאני שמחירו 30 שקל, והסוחר מרוויח עליו 5 שקלים - סך המסים בבקבוק עומד על 10.14 שקלים (34% מהמחיר).

במשקאות המשכרים חלו שינויים גדולים במיסוי בתחילת החודש, ונוצרה הפרדה בין "זולים" ל"יקרים". ניקח לדוגמה בקבוק וודקה "זולה": מס הקנייה עלה ל-132%, ובנוסף 34.8 שקל לליטר כהל. המכס מוסיף עוד 12% מס ועוד 5.8 שקלים לליטר כהל. מכאן, שבקבוק וודקה רוסית 40% כהל, ליטר אחד שמחירו 50 שקל, והסוחר מרוויח עליו 10 שקלים - סך המסים בבקבוק עומד על 34.92 שקל (70% ממחירו על המדף).

שיעור מס מיוחד אך מתון חל על מזון ומשקאות. במשקאות קלים המס היחידי שמצטרף למע"מ הוא מס קנייה בגובה אחיד של 2.9 שקלים לק"ג. אותם מסים בדיוק חלים גם על "מזון מעורב", בעוד שלמזונות שונים נקבעים שיעורים שונים.

יוצא דופן אחד בולט ברשימה: שטיחים בעבודת יד. כאן המיסוי יצירתי במיוחד, ופרט למע"מ מוטל מכס של 4% וכן 12.37 שקל לכל מ"ר של שטיח... המדינה באה לקראת חובבי השטיחים הפרסיים הענקיים, והציבה רף עליון למכס על שטיחים: לא יותר מ-415%. תודה רבה.

הרגלי הצריכה קובעים

אז כמה מסים עקיפים משלם שכיר ממוצע בישראל? התשובה כמובן תלויה בהרגלי הצריכה שלו, בשאלה האם הוא מעשן ושותה, האם הוא אוכל הרבה פירות וירקות על חשבון מוצרים מעובדים, כמה ממשכורתו הוא מצליח לחסוך ועוד ועוד.

לצורך המחשה, משכורת נטו ממוצעת בישראל (בלי נקודות זיכוי מעבר לזיכוי תושב) היא 6,838 שקל. אם נצרף את סך ההוצאות שאין בהן מס עקיף כלל, כגון פירות וירקות, ארנונה, ועד בית, חסכונות וכו' - נגיע לסך של אלף שקל בקירוב. יתרת המשכורת מופנית לצריכה שחייבת במע"מ.

מכאן, ששכיר ממוצע משלם מע"מ בסך כ-800 שקל בחודש. קצת עישון, קצת יין טוב ובית מצויד במכשירי חשמל, יוסיפו לחשבון גם מסי קנייה ומכס בהיקף של 150-300 שקל בחודש.

לפי סקר הוצאות מקיף שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-2003, כל משק-בית ישראלי משלם מע"מ בסך 1,068 שקל בממוצע לחודש, כולל מוצרים להשקעה - כך שההערכות שלנו קרובות למציאות.

לצורך השוואה עם פרקים קודמים בסדרה, נפחית את המסים העקיפים על דלק (500 שקל), שחושבו כבר בפרק על מיסוי ענף הרכב, ונגיע לכמעט 600 שקל בחודש תשלום מסים עקיפים, ללא רכב. במילים אחרות: כמשכורת נטו בשנה של שכיר ממוצע.

נסכם: 4.2 משכורות נטו בשנה למימון המסים על דירה; 2.2 משכורות נטו בשנה למימון המסים על הרכב; משכורת נטו בשנה למימון מסים עקיפים נוספים;

סך-הכל: 7.4 משכורות בשנה - 62% מההכנסה נטו. נשארנו עם 31,450 שקל בכיס לשנה.

ורגע רגע: ארנונה כבר שילמתם (260 שקל לחודש למשק-בית ממוצע)? ואגרת טלוויזיה (390 שקל לשנה)? ואגרות חינוך? ומע"מ על שירותים?

22

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים