גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעלות: "כל חברות הנדל"ן מגל ההנפקות ב-2007 מסובכות"

מנכ"לית S&P-מעלות: "חברות הנדל"ן אמרו שיורידו את המינוף, אבל ראינו שזה לא כזה אפשרי" ■ "אפריקה ישראל תמשיך להנפיק אג"ח ולדרג אצלנו והמשקיעים ירצו לראות דירוג כזה"

מתבונן מהצד יתקשה לראות היום עדויות לפסימיות ששררה במשק רק לפני שנה. מחירי הדירות בעליה לאחר קיפאון של שנים, התוצר המקומי צמח בניגוד לתחזיות המקומיות והבורסה גאתה. בהקשר האחרון, קטר ההנפקות החל לנוע ב-2009, והחברות שבו לגייס בשוק ההון המקומי - בתחילה כדי למחזר התחייבויות המגיעות לפירעון קרוב, וכעת גם ניצנים ראשונים של הנפקות מניות ראשוניות.

בתווך נמצאות חברות דירוג האשראי, שספגו ביקורת רבה במשבר האחרון על שלא התריעו מבעוד מועד על מצבן של חברות שגייסו חוב כאילו אין מחר והשאירו משקיעים מול שוקת שבורה ביום הפירעון.

"אנחנו לא באים לשנות סדרי עולם ומצגות", אומרת דורית סלינגר, מנכ"לית S&P מעלות. "אנחנו היחידים שמביאים חוות-דעת לא מוטה. חשוב לנו להבין איך החברה בוחנת את עצמה - השאלות שלנו מביאות את החברות לחפור בעצמן מה מעניין, מה חשוב ויש משמעות ליחסים שנבנו עם השנים".

לדברי גדי בארי, סמנכ"ל דירוג התאגידים בחברה, "אני בעד שוק חכם ובעד מערכות חכמות. יש דברים שלגוף מוסדי אין אצלו ויש אצלנו - רוחב יריעה למשל. צריך לזכור שאנחנו לא מייצגים את המשקיעים - גם לא את בעלי האג"ח. אם מסתכלים על דירוגי כושר הפירעון של S&P ב-30 השנים האחרונות, נראה שהדירוגים הוכיחו את עצמם. שיעורי חדלות-הפירעון של 2009 לא חריגים ביחס לשנת משבר אחרת.

"כל החברות מגל ההנפקות של 2007 מסובכות. אף אחד לא ייגע בהן היום, אנחנו לא בגל הזה. אף אחת מ-23 חברות הנדל"ן שנכנסו לרשימת המעקב במאי 2008 לא התריעה לפני כן שיש בעיה בשום מקום. אז היו תגובות מאוד אגרסיביות, אבל היו גם הרבה פידבקים שהגיעו מחו"ל שקדמו לדו"ח שלנו. אנחנו הראשונים שהורדנו ב-3 דרגות את דירוג האשראי של אפריקה ישראל".

סלינגר: "הייתה פה תחושה שהחברות כולן עם מנוף גבוה. אמרו שיורידו אותו, אבל ראינו שזה לא כזה אפשרי".

מול הטענות על אופן העבודה של חברות דירוג, מסנגרים השניים על הגב שהן מקבלים מסוכנות הדירוג הבינלאומית סטנדרד אנד פור'ס (S&P). "אימצנו את כל נהלי העבודה שלהם", אומרת סלינגר. הפעילות נמצאת במשותף, ואינה מבוססת על חלוקה גיאוגרפית אלא על עבודה מגזרית. "ועדות הדירוג באות במגע עם מוסקבה, אם צריך לדרג את הפעילות של לבייב במוסקבה, למשל".

"גלובליזציה באשר היא"

בארי סבור שיש בכך יתרון למשק הישראלי. "זה נותן לנו יכולת השוואה, אותם מנפיקים יכולים לבדוק איך הם מול חברות מקבילות, גם אם הם לפעמים לא אוהבים את תוצאות ההשוואה. בוועדות הדירוג יושבים אנליסטים קבועים ומתמחים, כאן בא לידי ביטוי הידע הגלובלי".

- מה מאפיין את השוק בארץ?

בארי: "בעל השליטה, למשל. אנחנו לוקחים אותו בחשבון. דירוג של חברה הוא אף פעם לא דירוג של חברה, אלא גם דירוג משפחה. יכולים להיות גם מאפיינים מיוחדים לענפים ספציפיים, כמו קמעונאות".

סלינגר: "אני בדעה שהגלובליזציה היא באשר היא. אומנם יש מקומות שמאופיינים בריכוזיות או במימון בנקאי בעיקרו, אבל בגדול חברות אחזקה זה חברות אחזקה, פרמצבטיקה זו פרמצבטיקה".

- בכל זאת ישראל התנהגה בשונה ליתר המדינות, ודאי בכל הקשור לנדל"ן.

בארי: "עליית מחירי הדירות ניתנת להסברה גם כמגמת תיקון, גם בגלל השפל של הריבית וגם בגלל המלאי המצטמצם, אבל אני לא חושב שמישהו יכול להתנבא שהמחירים ימשיכו לעלות".

במעלות מודעים לעובדה שהשוק הישראלי עדיין לא סובל דירוגים נמוכים יחסית, ממשפחת ה"B" ומטה. למעט חברות בודדות, מעדיפות מרבית החברות שעשויות לקבל דירוג נמוך לא לפנות לחברת הדירוג או שלא לפרסמו בדיעבד.

בארי וסלינגר מדגישים, כי משקיעים ובעלים של חברות נדל"ן, ודאי בעלות אופי יזמי, צריכים להיות מודעים לכך שאופי הפעילות מכתיב מראש רמת סיכון גבוהה וממילא גם דירוג נמוך יותר.

בארי: "אנחנו רואים את ענף היזמות כקשה והפכפך. כולנו מתמודדים פה איך לנתח כושר החזר של חברה יזמית. צריך היכרות עד רמת הפרויקט הספציפי ולראות כמה הצליחה לייצר תזרים מזומנים בעבר. הבנקים מממנים חברות כאלו גם לפי אינטואיציה. ככל שהחברה יותר מאסיבית, יש לך יכולת יותר גדולה לחזות את התזרים שלה ביחס ליזמיות מתחילות".

בכל מקרה, מדגיש בארי, מלאכת הדירוג אינה שרירותית או טכנית. "הרבה פעמים אנחנו צריכים לנמק. אי אפשר לעשות מה שאתה רוצה. גם את יתרות המזומנים שהחברות יושבות עליהן אנחנו לא לוקחים כמובן מאליו. יכול להיות שלמזומן יש ייעוד, שהוא לא חופשי. בכל מקרה, לא נראה לי שהשוק חושב שחברה לא מדורגת היא חברה בעלת דירוג "AA" ופשוט לא היה לה זמן להגיע אליי".

סלינגר: "לא תמיד המשקיעים מחפשים את מה שאנחנו מדגישים כחברת דירוג. דוגמא לכך הן אמות מידה פיננסיות מאוד חמורות שיש לשמור עליהן, המפורטות בשטר הנאמנות של איגרת החוב. יכול להיות שאני אראה בזה סבירות מאוד גדולה לחדלות-פירעון, אבל המשקיע מאוד יאהב את הביטחון שהן מקנות".

במאי 2008 יצאה מעלות במהלך מאוד בולט של הכנסות דירוגי האשראי של כל חברות הנדל"ן לרשימת מעקב עם תחזית שלילית.

- אם החלה התאוששות, לא צפוי מהלך בכיוון ההפוך?

סלינגר: "עדיין למעלה ממחצית החברות בענף מצויות בתחזית דירוג שלילית. כשיחס האשראי לשווי הנכסים (LTV) יתייצב, לא נהסס גם להעלות את הדירוג".

בארי: "אנחנו מרגישים שאנחנו במקרה הטוב לא הגענו לסוף המשבר. חברות עדיין צריכות לגייס כסף כדי לפרוע את חלויות החוב. הנדל"ן מגיב לאט, ועדיין עושים הערכות ושומות לנכסים".

בארי חותם את הראיון היכן שפתחנו אותו: "מאוד חשוב לנו להגיב מהר לשוק, אבל בסופו של דבר, אנחנו עוקבים אחרי אירועים שאנחנו יודעים עליהם. יש חברות שמודיעות לנו, אז אנחנו מוכנים להגיב מהר, לטובת המנפיק והמשקיע. לצערי הרב, יש מעט מאוד חברות שפועלות ככה".

- זו ביצה קטנה. עם אפריקה ישראל הסתכסכתם ובוודאי זה לא פשוט להוריד דירוג ולפגוע במי שמספק לכם עבודה.

סלינגר: "אמנם הייתה פה אי-הסכמה על הדירוג, אבל אני חושבת שאפריקה ישראל כן תמשיך להנפיק אג"ח ולדרג אצלנו והמשקיעים ירצו לראות דירוג כזה. יש מעט מאוד מקרים שחברה באה אלינו ואמרה 'לא מאמינים לכם, אנחנו לא רוצים לעבוד אתכם'. הם יודעים מה המשמעות של זה".

בארי: "הצוות מקצועי שלנו לא הולך לאירועים - גם לא לקוקטייל עסקי או לפתיחה חגיגית - ולא מקבל מתנות. הגבולות הם מאוד דקים. זה חלק מהציות שלנו לחוקים האמריקניים. יש הפרדה בין צוות מקצועי לצוות עסקי".

22

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה