גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפחה חורגת

זאב רווח חוזר לתיאטרון הרפרטוארי בהצגה החדשה "ולנטינו" של בית ליסין, ומגלם את אלברטו, אב שחוזר למשפחתו שנטש אחרי 39 שנה. רווח: "רצה הגורל שדווקא בשנה שבה אני מגיע לגיל 70 הזדמן לי מחזה הגורם לי כשחקן וכאדם לבחון מחדש את מוסד המשפחה"

"שיתוף הפעולה בינינו לא ידעך לעולם. אני מתכוון להמשיך ולעוט על אמנון בכל הזדמנות בה יתפנה מעט מעבודתו בטלוויזיה", אומר הבמאי-מחזאי-שחקן רמי דנון בהתייחסות לשותפו ליצירה, העיתונאי-מחזאי-סופר אמנון לוי.

ובאמת, למה לפרק צוות מנצח? בימים אלה עלה לבמת תיאטרון בית ליסין "ולנטינו", מחזה חמישי שיצרו השניים במשותף (לוי ודנון חולקים את תהליך הכתיבה ודנון מביים), ונראה שאחרי הצלחתו המינורית של "גפן בלאדי", הפרויקט הקודם שלהם שהועלה בתיאטרון הקאמרי, הם מצאו שוב את הנוסחה המנצחת.

"ולנטינו" מתחיל כדרמה משפחתית עם נגיעות הומור עממי, גולש למחוזות אפלים יותר ויותר, ומגיע לשיאי דרמה אפיים של טרגדיה יוונית כולל גיבור שאינו מודע לדרך שבה הגורל מהתל בו ודוחף אותו אל אובדנו. מעל הכל, מדובר בקאמבק מרהיב של זאב רווח לתפקיד דרמטי בתיאטרון רפרטוארי לראשונה מאז הופעתו במחזה "המפקח בא" לפני שבע שנים.

זאב רווח, חנה אזולאי הספרי, ולנטינו / צלם יחצ
זאב רווח וחנה אזולאי הספרי ב"ולנטינו"

רווח, שיחגוג השנה את יום הולדתו ה-70, מגלם את אברהם (אלברטו) שנטש את אשתו ושני ילדיו, ויצא לגלות של 39 שנים בארגנטינה. כאשר הוא מגלה שבנו בצלאל (יורם טולדנו) מנסה לשכנע את אשתו רחל (חנה אזולאי הספרי) להיכנס שוב להריון, 14 שנים אחרי שבנם היחיד נולד משותק ומפגר, האב הנושא בליבו סוד משפחתי אפל, מחליט לחזור לארץ ולהתעמת עם בנו ובתו אורנה (נעמה שפירא), ומוצא את עצמו נקרע בין הצורך לחשוף את האמת ובין הסכנה שיפרק את המשפחה לתמיד.

בקלחת בוחשים גם השכנה החטטנית (תחיה דנון) וחותנו החנון (שמעון מימרן), אך רווח עושה נפלאות בדמותו של אלברטו שהיה הולנטינו של השכונה בנעוריו, אך מתברר שכל חייו היו קודש לאהבה גדולה אחת שממנה ברח ואותה מעולם לא מימש.

"אני מודה שבמהלך הכתיבה, כאשר הדמויות החלו לקבל ממד ועומק, גם אני וגם אמנון חשבנו על זאב רווח כאופציה האידיאלית לגלם את אלברטו", מאשר דנון. "בישיבה הראשונה עם ציפי פינס, המנכ"לית והמנהלת האמנותית של תיאטרון בית ליסין, היא אמרה מיד: 'זה תפקיד לזאביק'. לא כתבנו את הדמות במיוחד עבורו, אבל היה ברור לכל המעורבים שזה ליהוק מתבקש, ועובדה שזאביק הסכים מיד אחרי שקרא דראפט ראשון של המחזה".

היה קשה להוציא ממנו את המשחק הנקי והמאופק, השונה לחלוטין מהדמויות שגילם בעבר בסרטי בורקס?

"ממש לא. זאביק קלט מיד את דרישות התפקיד ואימץ אותן בקלות ובשלמות".

מחפש את התפקיד הבא

"לקח לי עשר דקות לקרוא את המחזה, כי אני מצלם בראש עמודים שלמים ולא קורא מילים בנפרד. מיד אמרתי: 'את התפקיד הזה אני לוקח'" מאשר רווח, "ראיתי בגילום הדמות אתגר גדול, כי אלברטו הוא איש כל-כך מורכב. לא היה די בעיניי שיאהבו אותו. המחזה חייב להיות מאוזן על דקויות בכל הגייה ובכל תנועת גוף. אם הייתי גורם לקהל לרחם עליו, הסיפור כולו היה קורס. אין פה עניין של רחמים בכלל ורחמים עצמיים בפרט.

"אני לוקח כל פרויקט חדש ברצינות גדולה, אולי אפילו גדולה מדי, אבל היה לי מזל גדול בשנותיי הרבות במקצוע ללמוד מגדולי השחקנים שפעלו כאן. למדתי שלהקשיב זה לפעמים מהות הכל. רק להיות קשוב למה שקורה סביבי, ואלברטו הוא אכן דמות שכוחה במינוריות שלה. בעצם היותו ולא בהכרח במעשיו".

התגעגעת לתיאטרון הרפרטוארי?

"אני על הבמה כל הזמן. הגעתי למחזה אחרי שהקומדיה 'בנים גדלתי ורוממתי' בהשתתפותי רצה יותר מ-600 פעם בכל הארץ. אני תמיד מחפש את התפקיד הבא שימשוך אותי, ופחות מתרכז בחממה שבה יגדל אותו תפקיד. מעניינים אותי יותר השחקנים שמולם אני עובד, וכאן יש צוות שחקנים נפלאים שהרגשתי מיד בבית ביניהם, וזה מכריע במקרה 'ולנטינו', כי הקהל צריך לראות משפחה על הבמה.

"בחזרות הראשונות, באופן טבעי, הייתי מרוכז יותר בעצמי ובכניסה לדמות. ככל שהתקדמנו בעבודה היחסים האישיים הפכו חמים וקרובים יותר".

חותך בבשר החי

כאמור, "ולנטינו" הוא מחזה משותף חמישי של אמנון לוי ורמי דנון. שיתוף פעולה שהחל ב-93' עם "שיינדלה" והמשיך עם "תיקון חצות", "הצמה של אבא" ו"גפן בלאדי" - יצירתם היחידה שהתקשתה לכבוש את לב הקהל הרחב.

"אנחנו גאים ב'גפן בלאדי'", אומר דנון, "נכון שב'ולנטינו' חזרנו, לכאורה, לסגנון הכתיבה המאפיין יותר דרמה משפחתית כמו 'הצמה של אבא', אבל לא הייתה לנו כוונה לטאטא מתחת לשטיח את זכר המחזה ההוא. להפך. ב'גפן בלאדי' ניסינו, אני ואמנון, לשלב יותר אלמנטים חברתיים-פוליטיים בכתיבה שלנו.

לצאת מהתא המשפחתי ולהביט בתמונה הגדולה יותר של יחסי יהודים וערבים. אני רואה בזה סוג של תעודת עניות לקהל, שכנראה עדיין לא בשל לאמץ אל ליבו דמות של טבח ערבי המנסה למנוע מבנו האהוב להפוך למחבל. נגענו שם בנקודות שהיו, כנראה, רגישות מדי".

עדיין, יש אלמנטים קבועים החוזרים בכל מחזה שלכם, כולל "ולנטינו". בעיקר יחסי אבות ובנים והכמיהה לילד המסמל דור חדש נקי ומשוחרר מטראומות עבר.

"אני ואמנון לא מתכננים מראש ולא עובדים לפי נוסחה. אנחנו שני אנשים שונים באופיים, אך מחוברים בקשר מנטאלי אמיץ, ותהליך כתיבה של מחזה חדש מתחיל אצלנו לרוב בסיעור מוחות ממושך ובחיפוש אחר נושא שירגש את שנינו במידה שווה. עד היום לא ברור לנו מדוע תמיד משתרבב לעלילה המוגמרת הקשר המורכב בין אבות ובנים בפרט והמשפחה בכלל. אולי בגלל שהנושא כה רחב שאף פעם לא יימאס לבחון אותו".

רווח: "תמיד ראיתי במשפחתי את פסגת הישגיי, ורצה הגורל שדווקא בשנה שבה אני מגיע לגיל 70 הזדמן לי מחזה הגורם לי כשחקן וכאדם לבחון מחדש את מוסד המשפחה, ולהבין שוב עד כמה בורכתי שאצלי הכל בסדר (צוחק). אני אוהב את הבמה, אבל לא יראו אותי יושב בבתי קפה אחרי שהצגה מסתיימת. הדבר היחיד שמעניין אותי זה לחזור כמה שיותר מהר הביתה לאשתי".

בצלאל, בנו של אלברטו שהוא גם המספר במחזה, עובד כקצב. יש משמעות דווקא לעיסוק המסוים הזה?

דנון: "בהחלט. בצלאל חי בסוג של נתק רגשי, שאותו מפרה רק אהבתו הגדולה לאשתו רחל. הוא מורגל כל חייו לחתוך בבשרם של אחרים, אבל הולך לאיבוד כאשר הוא צריך לפנות אל עצמו ובשרו שלו. במקרה זה אביו".

לו זאב רווח יכול היה לייעץ לאלברטו איך לתקן את חייו, מה היה נאמר ביניכם?

רווח: "קשה לייעץ למי שכבר איבד 39 שנים, כי מדובר בחיים שלמים. אם נוגעים בסוגיית הילד כתיקון, הייתי מציע לו להיות כסבא כל מה שלא הצליח לממש כאב. יש לי עשרה נכדים, ואני יודע איזה עונג זה להיות סבא. אולי זה התיקון הגדול ביותר שאלברטו יכול לבקש לעצמו".

עוד כתבות

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"