גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפחה חורגת

זאב רווח חוזר לתיאטרון הרפרטוארי בהצגה החדשה "ולנטינו" של בית ליסין, ומגלם את אלברטו, אב שחוזר למשפחתו שנטש אחרי 39 שנה. רווח: "רצה הגורל שדווקא בשנה שבה אני מגיע לגיל 70 הזדמן לי מחזה הגורם לי כשחקן וכאדם לבחון מחדש את מוסד המשפחה"

"שיתוף הפעולה בינינו לא ידעך לעולם. אני מתכוון להמשיך ולעוט על אמנון בכל הזדמנות בה יתפנה מעט מעבודתו בטלוויזיה", אומר הבמאי-מחזאי-שחקן רמי דנון בהתייחסות לשותפו ליצירה, העיתונאי-מחזאי-סופר אמנון לוי.

ובאמת, למה לפרק צוות מנצח? בימים אלה עלה לבמת תיאטרון בית ליסין "ולנטינו", מחזה חמישי שיצרו השניים במשותף (לוי ודנון חולקים את תהליך הכתיבה ודנון מביים), ונראה שאחרי הצלחתו המינורית של "גפן בלאדי", הפרויקט הקודם שלהם שהועלה בתיאטרון הקאמרי, הם מצאו שוב את הנוסחה המנצחת.

"ולנטינו" מתחיל כדרמה משפחתית עם נגיעות הומור עממי, גולש למחוזות אפלים יותר ויותר, ומגיע לשיאי דרמה אפיים של טרגדיה יוונית כולל גיבור שאינו מודע לדרך שבה הגורל מהתל בו ודוחף אותו אל אובדנו. מעל הכל, מדובר בקאמבק מרהיב של זאב רווח לתפקיד דרמטי בתיאטרון רפרטוארי לראשונה מאז הופעתו במחזה "המפקח בא" לפני שבע שנים.

זאב רווח, חנה אזולאי הספרי, ולנטינו / צלם יחצ
זאב רווח וחנה אזולאי הספרי ב"ולנטינו"

רווח, שיחגוג השנה את יום הולדתו ה-70, מגלם את אברהם (אלברטו) שנטש את אשתו ושני ילדיו, ויצא לגלות של 39 שנים בארגנטינה. כאשר הוא מגלה שבנו בצלאל (יורם טולדנו) מנסה לשכנע את אשתו רחל (חנה אזולאי הספרי) להיכנס שוב להריון, 14 שנים אחרי שבנם היחיד נולד משותק ומפגר, האב הנושא בליבו סוד משפחתי אפל, מחליט לחזור לארץ ולהתעמת עם בנו ובתו אורנה (נעמה שפירא), ומוצא את עצמו נקרע בין הצורך לחשוף את האמת ובין הסכנה שיפרק את המשפחה לתמיד.

בקלחת בוחשים גם השכנה החטטנית (תחיה דנון) וחותנו החנון (שמעון מימרן), אך רווח עושה נפלאות בדמותו של אלברטו שהיה הולנטינו של השכונה בנעוריו, אך מתברר שכל חייו היו קודש לאהבה גדולה אחת שממנה ברח ואותה מעולם לא מימש.

"אני מודה שבמהלך הכתיבה, כאשר הדמויות החלו לקבל ממד ועומק, גם אני וגם אמנון חשבנו על זאב רווח כאופציה האידיאלית לגלם את אלברטו", מאשר דנון. "בישיבה הראשונה עם ציפי פינס, המנכ"לית והמנהלת האמנותית של תיאטרון בית ליסין, היא אמרה מיד: 'זה תפקיד לזאביק'. לא כתבנו את הדמות במיוחד עבורו, אבל היה ברור לכל המעורבים שזה ליהוק מתבקש, ועובדה שזאביק הסכים מיד אחרי שקרא דראפט ראשון של המחזה".

היה קשה להוציא ממנו את המשחק הנקי והמאופק, השונה לחלוטין מהדמויות שגילם בעבר בסרטי בורקס?

"ממש לא. זאביק קלט מיד את דרישות התפקיד ואימץ אותן בקלות ובשלמות".

מחפש את התפקיד הבא

"לקח לי עשר דקות לקרוא את המחזה, כי אני מצלם בראש עמודים שלמים ולא קורא מילים בנפרד. מיד אמרתי: 'את התפקיד הזה אני לוקח'" מאשר רווח, "ראיתי בגילום הדמות אתגר גדול, כי אלברטו הוא איש כל-כך מורכב. לא היה די בעיניי שיאהבו אותו. המחזה חייב להיות מאוזן על דקויות בכל הגייה ובכל תנועת גוף. אם הייתי גורם לקהל לרחם עליו, הסיפור כולו היה קורס. אין פה עניין של רחמים בכלל ורחמים עצמיים בפרט.

"אני לוקח כל פרויקט חדש ברצינות גדולה, אולי אפילו גדולה מדי, אבל היה לי מזל גדול בשנותיי הרבות במקצוע ללמוד מגדולי השחקנים שפעלו כאן. למדתי שלהקשיב זה לפעמים מהות הכל. רק להיות קשוב למה שקורה סביבי, ואלברטו הוא אכן דמות שכוחה במינוריות שלה. בעצם היותו ולא בהכרח במעשיו".

התגעגעת לתיאטרון הרפרטוארי?

"אני על הבמה כל הזמן. הגעתי למחזה אחרי שהקומדיה 'בנים גדלתי ורוממתי' בהשתתפותי רצה יותר מ-600 פעם בכל הארץ. אני תמיד מחפש את התפקיד הבא שימשוך אותי, ופחות מתרכז בחממה שבה יגדל אותו תפקיד. מעניינים אותי יותר השחקנים שמולם אני עובד, וכאן יש צוות שחקנים נפלאים שהרגשתי מיד בבית ביניהם, וזה מכריע במקרה 'ולנטינו', כי הקהל צריך לראות משפחה על הבמה.

"בחזרות הראשונות, באופן טבעי, הייתי מרוכז יותר בעצמי ובכניסה לדמות. ככל שהתקדמנו בעבודה היחסים האישיים הפכו חמים וקרובים יותר".

חותך בבשר החי

כאמור, "ולנטינו" הוא מחזה משותף חמישי של אמנון לוי ורמי דנון. שיתוף פעולה שהחל ב-93' עם "שיינדלה" והמשיך עם "תיקון חצות", "הצמה של אבא" ו"גפן בלאדי" - יצירתם היחידה שהתקשתה לכבוש את לב הקהל הרחב.

"אנחנו גאים ב'גפן בלאדי'", אומר דנון, "נכון שב'ולנטינו' חזרנו, לכאורה, לסגנון הכתיבה המאפיין יותר דרמה משפחתית כמו 'הצמה של אבא', אבל לא הייתה לנו כוונה לטאטא מתחת לשטיח את זכר המחזה ההוא. להפך. ב'גפן בלאדי' ניסינו, אני ואמנון, לשלב יותר אלמנטים חברתיים-פוליטיים בכתיבה שלנו.

לצאת מהתא המשפחתי ולהביט בתמונה הגדולה יותר של יחסי יהודים וערבים. אני רואה בזה סוג של תעודת עניות לקהל, שכנראה עדיין לא בשל לאמץ אל ליבו דמות של טבח ערבי המנסה למנוע מבנו האהוב להפוך למחבל. נגענו שם בנקודות שהיו, כנראה, רגישות מדי".

עדיין, יש אלמנטים קבועים החוזרים בכל מחזה שלכם, כולל "ולנטינו". בעיקר יחסי אבות ובנים והכמיהה לילד המסמל דור חדש נקי ומשוחרר מטראומות עבר.

"אני ואמנון לא מתכננים מראש ולא עובדים לפי נוסחה. אנחנו שני אנשים שונים באופיים, אך מחוברים בקשר מנטאלי אמיץ, ותהליך כתיבה של מחזה חדש מתחיל אצלנו לרוב בסיעור מוחות ממושך ובחיפוש אחר נושא שירגש את שנינו במידה שווה. עד היום לא ברור לנו מדוע תמיד משתרבב לעלילה המוגמרת הקשר המורכב בין אבות ובנים בפרט והמשפחה בכלל. אולי בגלל שהנושא כה רחב שאף פעם לא יימאס לבחון אותו".

רווח: "תמיד ראיתי במשפחתי את פסגת הישגיי, ורצה הגורל שדווקא בשנה שבה אני מגיע לגיל 70 הזדמן לי מחזה הגורם לי כשחקן וכאדם לבחון מחדש את מוסד המשפחה, ולהבין שוב עד כמה בורכתי שאצלי הכל בסדר (צוחק). אני אוהב את הבמה, אבל לא יראו אותי יושב בבתי קפה אחרי שהצגה מסתיימת. הדבר היחיד שמעניין אותי זה לחזור כמה שיותר מהר הביתה לאשתי".

בצלאל, בנו של אלברטו שהוא גם המספר במחזה, עובד כקצב. יש משמעות דווקא לעיסוק המסוים הזה?

דנון: "בהחלט. בצלאל חי בסוג של נתק רגשי, שאותו מפרה רק אהבתו הגדולה לאשתו רחל. הוא מורגל כל חייו לחתוך בבשרם של אחרים, אבל הולך לאיבוד כאשר הוא צריך לפנות אל עצמו ובשרו שלו. במקרה זה אביו".

לו זאב רווח יכול היה לייעץ לאלברטו איך לתקן את חייו, מה היה נאמר ביניכם?

רווח: "קשה לייעץ למי שכבר איבד 39 שנים, כי מדובר בחיים שלמים. אם נוגעים בסוגיית הילד כתיקון, הייתי מציע לו להיות כסבא כל מה שלא הצליח לממש כאב. יש לי עשרה נכדים, ואני יודע איזה עונג זה להיות סבא. אולי זה התיקון הגדול ביותר שאלברטו יכול לבקש לעצמו".

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

לאחר נפילת המניה: בנק ההשקעות שחותך את מחיר היעד של מאנדיי ב-70%

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל הופתעו שארה"ב טרם תקפה. ההערכה: "איראן תגיב"

במערכת הביטחון הופתעו מהחלטת הממשל האמריקאי להמשיך בניהול המשא ומתן במקביל להיערכות הצבאית המסיבית ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשויו להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע