גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יודעים שהתיאבון לסיכון יורד?

שער החליפין בין הין היפני לאירו, מאותת על שינויים במגמה הפסיכולוגית של המשקיעים

ב-24 בינואר סימנו את סיבוב השווקים הגלובליים מטה. בשבוע שחלף, הסתובב גם השוק בארה"ב מטה.

מספר הסקטורים היורדים והנשלטים על ידי המוכרים עלה מ-14 ל-21, כולל אלקטרוניקה, מתכות, נפט, שרותי נפט, מכוניות וחלקי חילוף, מכונות, ומזון. הסקטורים הקשורים לחומרי גלם הפכו לגרועים במיוחד (חלשים): מתכות, מתכות יקרות, נפט ופלדה. גם מדדי ניו-יורק המסורתיים, S&P 500, הנאסד"ק, ודאו ג'ונס, ירדו 5.5%, 6.15% ו-5.11%, בהתאמה.

קטגוריות הנכסים הנחלשות ביותר כוללות את הסחורות (DBB,DBC), את השוק הגלובלי - אזור הפסיפיק, אירופה, דרום אמריקה, השווקים המתעוררים, השווקים המפותחים, ואת אוכלוסיית המניות הקטנות (VB, XLG).

שתי הבחנות מעניינות על תאימות הזהב והיאן היפני לירידות בשווקים.

הזהב

בירידות שנרשמו ב-2008 ו-2009, סוגי סחורות רבים הגיעו למחירי תחתית לפני המניות, וברוב המקרים זה קרה להם בנובמבר 2008. הזהב ומתכות אחרות כמו נחושת וכסף היוו חלק מהן. לאחר יצירת התחתית, אותן הסחורות עלו דרמתית על פני רוב שנת 2009. היום, למרות שהנחושת והכסף נמצאים עדיין במגמה חיובית מעלה, לא ניתן לומר אותו הדבר על הזהב.

לאחר עלייה דרמטית של כ-78% בשנים עשר חודשים, הגיע הזהב לשיא 1224 בדצמבר 2009. משם, לחץ המוכרים הביא לירידות מתמשכות, ובמרבית גלי הירידה נוצרו שפלים נמוכים יותר ובגלי העלייה שיאים נמוכים יותר.

בשיטת DWA Point&Figure השילוב של ירידת מחירים כדי חציית קו תמיכה, בשילוב של איתות מכירה לפני החצייה או אחריה, מהווה פוטנציאל של התמוטטות, וברוב המקרים המשך ירידה לטווח הארוך.

ככל שקו התמיכה ארוך יותר, כך הוא חזק יותר, וכך גם שבירתו מטה חזקה יותר. בעזרת דגם זה, זיהינו בעוד מועד את ההתמוטטויות של בנקי ההשקעות ליהמן ברדרס ובר סטרנס ואת אפריקה ישראל.

הדגם הנוכחי של תנודת מחירי הזהב מראה את חציית קו התמיכה הארוך מאז אפריל 2009, ב-1080, לאחר שני איתותי מכירה ב-1112 ו-1080. (איתות מכירה נוצר כאשר 0 בעמודה ימנית יורד במשבצת אחת מתחת ל-0 הנמוך ביותר שנוצר בעמודת האפסים השמאלית).

מזווית אחרת, בהשוואת החוזק היחסי של הזהב לקטגוריות נכסים אחרות, הזהב חלש ביחס לאגרות חוב (BND ), וביחס למדד שווה-משקל של מניות ה-S&P500 (RSP), אך עדיין חזק ביחס לתעודת הסל של היורו (FXE).

מה הלאה? בטווח הקצר יש לזהב פוטנציאל עלייה עד 1140, ועלייה ל-1144 תיחשב לשינוי בכוון.

בינתיים נוצרה תמיכה ב-1080, באותה תחתית שנוצרה בדצמבר 2009. ירידה ל 1072 תשבור את רמת התמיכה הנוכחית ותיצור אפשרות ליעד ירידה חדש עד 1,008.
למחזיקים בתעודות הסל IAU או GLD , הן עדיין במגמה חיובית, אך יצרו שיאים נמוכים ושפלים נמוכים עם פוטנציאל לאיתות מכירה ב-104. ירידה לרמה זו יכולה לגרור לירידות נוספת עד לתמיכה הבאה ב- 97.

לסיכום, הזהב נראה מהוסס ומראה חולשה. ירידה ל-1072, וירידת תעודות הסל, GLD ו-IAU ל-104, ישמרו על המשך התאימות של התקופה האחרונה בין כיוון הזהב וכיוון השווקים מטה.

אברהם קוגל זהב


היין היפאני

הסופר הנודע, דניס גרטמן, המפיק את "מכתב גרטמן", מציע לעיתים קרובות התבוננויות שונות על הצמד "יאן\יורו". הוא מחשיב את היחס בין היאן ליורו כ"מדד התיאבון ללקיחת סיכון" בשוקי ההון. כאשר היורו נקנה על חשבון היאן, ההנחה היא שהתיאבון לסיכון גדל והפוטנציאל לקניית נכסים מאופיינים ע"י סיכון (מניות, סחורות וכו') גדול יותר. גם להיפך, הביקוש ליאן על חשבון יציאה מהיורו משקפת התרחקות מנכסים נושאי סיכון.

התבוננות במדד הנ"ל "עושה שכל" כאשר היא נבדקת בסמיכות למכלול מדדים אחרים כמו הצמד יורו \ ין (EURJPY) ומדד החוק היחסי בין תעודות הסל יורו (FXE) לין (FXY). בדיקת שני המדדים הנ"ל נותנת לנו תוצאות דומות לאלה של מר גרטמן.

ב-EURJPY עמודה שלה אפסים מתארת ירידה בכמות הינים הדרושה לקנות אירו, פירושו שהין עולה בחוזקו ביחס ליורו (היאן יכול לקנות יותר יורו). בעמודת האפסים האחרונה הירידה המשמעותית יצרה איתות מכירה ב-126.837 ומשם נמשכת הירידה.

אברהם קוגל יורו


במדד החוזק של FXE מול FXY התמונה מאוד דומה, ירידה בעמודת האפסים האחרונה ואיתות מכירה ב-125.947 משקפת היחלשות של האירו לעומת הין, ולחילופין התחזקות הין לעומת האירו.

אברהם קוגל יין יפני



בשולי הדברים, חשוב לציין שהשיאים והשפלים בגרף אכן תואמים את השינויים הדרמטיים בפסיכולוגיית השוק בשנים האחרונות. גם בעת הנוכחית, העדפת הין על היורו אכן תואמת את הפסיכולוגיה הנוכחית של שוק יורד.

אסטרטגיית ההשקעות שאובחנה והוצגה בטור בשבוע שעבר בעינה עומדת, זאת למרות שקיימת אפשרות לתיקון מעלה לפני שהשוק ימשיך לרדת. ישנם זמנים בהם השוק הישראלי נראה תלוש משווקי העולם, אך בפועל הוא חלק מהשוק הגלובלי, שוק לווין לארה"ב, ובמוקדם או במאוחר מתיישר עם השוק בארה"ב.

  • אברהם קוגל, הוא מומחה בשיטת Point & Figure DWA ובשווקים הגלובליים. קוגל הוא סוחר פעיל בשוק ההון ומנהל תחום Point & Figure DWA במרכז להשכלה פיננסית מבית Matrix, שם הוא מרצה ומדריך בשיטה.
    לקוגל תואר שני בהנדסה ו- MBA מאוניברסיטת ניו-יורק.
  • אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו- עושה זאת על דעת עצמו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב ו/או החברות בבעלותו ו/או כל הקשור אליו, מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל".

עוד כתבות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

הסתיים הדיון בבג"ץ: הפרקליטות תגיש את עמדתה לגבי דיון בדלתיים סגורות

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר