גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יודעים שהתיאבון לסיכון יורד?

שער החליפין בין הין היפני לאירו, מאותת על שינויים במגמה הפסיכולוגית של המשקיעים

ב-24 בינואר סימנו את סיבוב השווקים הגלובליים מטה. בשבוע שחלף, הסתובב גם השוק בארה"ב מטה.

מספר הסקטורים היורדים והנשלטים על ידי המוכרים עלה מ-14 ל-21, כולל אלקטרוניקה, מתכות, נפט, שרותי נפט, מכוניות וחלקי חילוף, מכונות, ומזון. הסקטורים הקשורים לחומרי גלם הפכו לגרועים במיוחד (חלשים): מתכות, מתכות יקרות, נפט ופלדה. גם מדדי ניו-יורק המסורתיים, S&P 500, הנאסד"ק, ודאו ג'ונס, ירדו 5.5%, 6.15% ו-5.11%, בהתאמה.

קטגוריות הנכסים הנחלשות ביותר כוללות את הסחורות (DBB,DBC), את השוק הגלובלי - אזור הפסיפיק, אירופה, דרום אמריקה, השווקים המתעוררים, השווקים המפותחים, ואת אוכלוסיית המניות הקטנות (VB, XLG).

שתי הבחנות מעניינות על תאימות הזהב והיאן היפני לירידות בשווקים.

הזהב

בירידות שנרשמו ב-2008 ו-2009, סוגי סחורות רבים הגיעו למחירי תחתית לפני המניות, וברוב המקרים זה קרה להם בנובמבר 2008. הזהב ומתכות אחרות כמו נחושת וכסף היוו חלק מהן. לאחר יצירת התחתית, אותן הסחורות עלו דרמתית על פני רוב שנת 2009. היום, למרות שהנחושת והכסף נמצאים עדיין במגמה חיובית מעלה, לא ניתן לומר אותו הדבר על הזהב.

לאחר עלייה דרמטית של כ-78% בשנים עשר חודשים, הגיע הזהב לשיא 1224 בדצמבר 2009. משם, לחץ המוכרים הביא לירידות מתמשכות, ובמרבית גלי הירידה נוצרו שפלים נמוכים יותר ובגלי העלייה שיאים נמוכים יותר.

בשיטת DWA Point&Figure השילוב של ירידת מחירים כדי חציית קו תמיכה, בשילוב של איתות מכירה לפני החצייה או אחריה, מהווה פוטנציאל של התמוטטות, וברוב המקרים המשך ירידה לטווח הארוך.

ככל שקו התמיכה ארוך יותר, כך הוא חזק יותר, וכך גם שבירתו מטה חזקה יותר. בעזרת דגם זה, זיהינו בעוד מועד את ההתמוטטויות של בנקי ההשקעות ליהמן ברדרס ובר סטרנס ואת אפריקה ישראל.

הדגם הנוכחי של תנודת מחירי הזהב מראה את חציית קו התמיכה הארוך מאז אפריל 2009, ב-1080, לאחר שני איתותי מכירה ב-1112 ו-1080. (איתות מכירה נוצר כאשר 0 בעמודה ימנית יורד במשבצת אחת מתחת ל-0 הנמוך ביותר שנוצר בעמודת האפסים השמאלית).

מזווית אחרת, בהשוואת החוזק היחסי של הזהב לקטגוריות נכסים אחרות, הזהב חלש ביחס לאגרות חוב (BND ), וביחס למדד שווה-משקל של מניות ה-S&P500 (RSP), אך עדיין חזק ביחס לתעודת הסל של היורו (FXE).

מה הלאה? בטווח הקצר יש לזהב פוטנציאל עלייה עד 1140, ועלייה ל-1144 תיחשב לשינוי בכוון.

בינתיים נוצרה תמיכה ב-1080, באותה תחתית שנוצרה בדצמבר 2009. ירידה ל 1072 תשבור את רמת התמיכה הנוכחית ותיצור אפשרות ליעד ירידה חדש עד 1,008.
למחזיקים בתעודות הסל IAU או GLD , הן עדיין במגמה חיובית, אך יצרו שיאים נמוכים ושפלים נמוכים עם פוטנציאל לאיתות מכירה ב-104. ירידה לרמה זו יכולה לגרור לירידות נוספת עד לתמיכה הבאה ב- 97.

לסיכום, הזהב נראה מהוסס ומראה חולשה. ירידה ל-1072, וירידת תעודות הסל, GLD ו-IAU ל-104, ישמרו על המשך התאימות של התקופה האחרונה בין כיוון הזהב וכיוון השווקים מטה.

אברהם קוגל זהב


היין היפאני

הסופר הנודע, דניס גרטמן, המפיק את "מכתב גרטמן", מציע לעיתים קרובות התבוננויות שונות על הצמד "יאן\יורו". הוא מחשיב את היחס בין היאן ליורו כ"מדד התיאבון ללקיחת סיכון" בשוקי ההון. כאשר היורו נקנה על חשבון היאן, ההנחה היא שהתיאבון לסיכון גדל והפוטנציאל לקניית נכסים מאופיינים ע"י סיכון (מניות, סחורות וכו') גדול יותר. גם להיפך, הביקוש ליאן על חשבון יציאה מהיורו משקפת התרחקות מנכסים נושאי סיכון.

התבוננות במדד הנ"ל "עושה שכל" כאשר היא נבדקת בסמיכות למכלול מדדים אחרים כמו הצמד יורו \ ין (EURJPY) ומדד החוק היחסי בין תעודות הסל יורו (FXE) לין (FXY). בדיקת שני המדדים הנ"ל נותנת לנו תוצאות דומות לאלה של מר גרטמן.

ב-EURJPY עמודה שלה אפסים מתארת ירידה בכמות הינים הדרושה לקנות אירו, פירושו שהין עולה בחוזקו ביחס ליורו (היאן יכול לקנות יותר יורו). בעמודת האפסים האחרונה הירידה המשמעותית יצרה איתות מכירה ב-126.837 ומשם נמשכת הירידה.

אברהם קוגל יורו


במדד החוזק של FXE מול FXY התמונה מאוד דומה, ירידה בעמודת האפסים האחרונה ואיתות מכירה ב-125.947 משקפת היחלשות של האירו לעומת הין, ולחילופין התחזקות הין לעומת האירו.

אברהם קוגל יין יפני



בשולי הדברים, חשוב לציין שהשיאים והשפלים בגרף אכן תואמים את השינויים הדרמטיים בפסיכולוגיית השוק בשנים האחרונות. גם בעת הנוכחית, העדפת הין על היורו אכן תואמת את הפסיכולוגיה הנוכחית של שוק יורד.

אסטרטגיית ההשקעות שאובחנה והוצגה בטור בשבוע שעבר בעינה עומדת, זאת למרות שקיימת אפשרות לתיקון מעלה לפני שהשוק ימשיך לרדת. ישנם זמנים בהם השוק הישראלי נראה תלוש משווקי העולם, אך בפועל הוא חלק מהשוק הגלובלי, שוק לווין לארה"ב, ובמוקדם או במאוחר מתיישר עם השוק בארה"ב.

  • אברהם קוגל, הוא מומחה בשיטת Point & Figure DWA ובשווקים הגלובליים. קוגל הוא סוחר פעיל בשוק ההון ומנהל תחום Point & Figure DWA במרכז להשכלה פיננסית מבית Matrix, שם הוא מרצה ומדריך בשיטה.
    לקוגל תואר שני בהנדסה ו- MBA מאוניברסיטת ניו-יורק.
  • אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו- עושה זאת על דעת עצמו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותב ו/או החברות בבעלותו ו/או כל הקשור אליו, מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל".

עוד כתבות

מערכת ראיית הלילה במשקפת בינוד (BiNOD) / צילום: מוך ערוץ היוטיוב של אלביט ארה''ב

כמעט כל חייל אמריקאי יקבל את המערכת הישראלית הזו

חוזה החלל באסיה של חברת החיישנים הישראלית ● אוקראינה שוקלת לאפשר יצוא ביטחוני במהלך המלחמה ● השקעת הענק של ממשל טראמפ במו"פ ביטחוני ● תצוגת הטכנולוגיה הביטחונית בטקסס בה ישתתפו 14 חברות דיפנס־טק ישראליות ● אלביט תפתח אמצעי ראיית לילה מתקדם לצבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אנבידיה זינקה ב-4%, סיסקו ב-13%

נאסד"ק עלה ב-0.8% ● ההנפקה הגדולה של השנה: יצרנית השבבים סרבראס החלה להיסחר היום והכפילה את שוויה בתוך דקות ● היום אישרה ארה״ב לכ־10 חברות סיניות לרכוש את שבבי ה־AI של אנבידיה שמזנקת לשיא ● סיסקו מפטרת עובדים וזינקה בחדות ● בורסות אירופה ננעלו בעליות

ערפל מעל מפרץ סן פרנסיסקו, קליפורניה / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

חוקרים מודאגים: הערפל הולך ונעלם

תופעת מזג האוויר שמתפקדת כמזגן טבעי לבני אדם וכמקור מים לצמחים, פוחתת בקצב מהיר ● בקליפורניה התושבים כל כך מוטרדים מההשלכות על חייהם, עד שהקימו מכון מחקר במיליוני דולרים ● מה מצא מחקר ישראלי, וגם: איך עושים וודקה מערפל?

אילוסטרציה: shutterstock

אג"ח ממשלתיות ברחבי העולם משדרות מסר אחד: הראלי במניות בדרך לסיומו

שוקי המניות ברחבי העולם הספיקו להתאושש מהירידות שרשמו בתחילת המלחמה ואפילו כבשו שיאים חדשים ● באיגרות החוב של ממשלות בעולם הירידות דווקא התחזקו, בניגוד לתפקידן כמאזנות את התנהגות שוקי המניות ● התופעה הזו לא מבשרת טובות לאף אחד מהשווקים

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

"השמדת ערך": מה עומד מאחורי המהלך של וויקס

במהלך מעורר תהיות, לפני כחודש וויקס רכשה בחזרה ב-1.6 מיליארד דולר 31% ממניותיה שהיו בידי משקיעים במחיר גבוה של 92 דולר למניה ● היום, לאחר שתוצאותיה לרבעון הראשון התגלו, מניית וויקס נסחרת ב-55 דולר בלבד - כך ש-1.6 מיליארד הדולר הללו שווים כיום פחות ממיליארד

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג במהלך הביקור בבייג’ינג / צילום: Reuters

סין תעבור לנפט אמריקאי? על מה דיברו טראמפ ושי

נשיא ארה"ב טראמפ ונשיא סין קיימו היום בבייג'ינג סבב שיחות ראשון ● עוד צפויים דיונים נוספים בנושאי סחר, שיתוף-פעולה כלכלי, איראן וטייוואן ● לפי הודעת הבית הלבן, סין הביעה עניין בהגדלת רכישות הנפט האמריקאי כדי להפחית את תלותה במצר הורמוז, והזהירה כי סוגיית טייוואן עלולה לדחוף את היחסים בין המדינות ל"מקום מסוכן מאוד"

שבבים / צילום: Shutterstock, Macro photo

ההנפקה הגדולה של השנה בוול סטריט: מניית השבבים שזינקה ב־100% בתוך דקות

סרבראס מנסה לאתגר את אנבידיה עם מעבד שמתאים במיוחד להפעלת סוכנים ויישומי בינה מלאכותית ● החברה חתמה לאחרונה על עסקת ענק עם OpenAI, אך לא צפוייה להוות איום מיידי על הגדולות ● הזינוק החד מעלה סימני שאלה: האם החתמים השאירו מיליארדי דולרים "על השולחן"

שוק הדיור / אילוסטרציה: שלומי יוסף

מגמות סותרות: עלייה במכירות דירות יד שנייה - וצניחה במכירות דירות חדשות

מסיכום הלמ"ס לרבעון הראשון של 2026 עולה כי המלחמה שפרצה בסוף פברואר לא השפיעה במיוחד על מספר העסקאות שבוצעו בשוק הדיור ● אילו ערים הובילו את המכירות?

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

מכרז להקמת 200 דירות בשדה דב נדחה כבר 12 פעמים. הוא לא היחיד

חמישה מכרזים ברובע היוקרתי בת"א המיועדים למלונאות, מסחר ותעסוקה, שפורסמו לפני יותר משנה, נדחו ● גורמים בענף: העובדה שאינם בבעלות מלאה של המדינה מקשה על סגירתם

אוניברסיטת פרינסטון / צילום: ap, Seth Wenig

בפרינסטון כבר לא מאמינים לסטודנטים, ומשנים קוד אתי בן 133 שנים

הסגל הצביע לטובת דרישת פיקוח בכל הבחינות הפרונטליות החל מהקיץ, ובכך ביטל מדיניות שנקבעה בשנת 1893

דונלד טראמפ ושי ג'ינפינג / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein

טראמפ עומד לגלות: סין השתנתה מאוד מאז הפגישה האחרונה

עשור לאחר ביקורו האחרון של טראמפ, בייג'ינג מתבצרת בעמדתה בנושאי הליבה של חילוקי הדעות עם ארה"ב, למרות חולשות מבית ● איך יושפעו הדיונים על הסכמי המכסים בין המדינות, השליטה בטיוואן והמלחמה במזה"ת

אייל גולן / צילום: אלוני מור

פרשת משחקי חברה בה נחשד אייל גולן תפתח מחדש: הפרקליטות הורתה לבצע השלמות חקירה

ההחלטה התקבלה ע"י המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, במסגרת עררים שהגישו המתלוננת טאיסיה זמולוצקי ומתלוננת נוספת על סגירת התיק נגד גולן בפרשת "משחקי חברה" ● בפרקליטות הדגישו כי "אין בהחלטה זו כדי להביע עמדה באשר להחלטות שתתקבלנה בעררים בסיום ההליך"

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

במסעדה בשרונה ובבית פרטי: הצצה למסע החיזורים של אסף רפפורט

מלווה ביועץ הקרוב זמיר דחב"ש, ולמרות שהעסקה כלל לא אושרה, אסף רפפורט בונה סביבו כוורת שתלווה אותו כבעלים של ערוץ רשת 13 ● בין המצטרפים: גיא המאירי, מייסד ומנכ"ל חברת הפקות הטלוויזיה ● וגם: מה אומר רפפורט לעיתונאים שחוששים להגיע?

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

תקדים: הורי חייל שנהרג יוכלו להביא ילד מזרעו על אף שהשאיר אחריו בת זוג

הורי קצין שנהרג בתאונת דרכים קיבלו מבית המשפט היתר תקדימי לעשות שימוש בזרעו של בנם המנוח כדי להביא לעולם ילד מאם מיועדת ● החידוש נובע מהעובדה שהבן המנוח הותיר אחריו בת זוג שהודיעה כי אינה מעוניינת להרות מזרעו, אך גם אינה מתנגדת לכך שההורים יעשו שימוש בזרעו באמצעות אישה אחרת

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

רגע לפני פרסום הדוחות: ועד העובדים משבית את בנק הפועלים

בהמשך לסכסוך העבודה שהוכרז בספטמבר האחרון, ועד העובדים הודיע אמש על שביתה שתחול היום ● בהודעה נכתב כי ההנהלה מקדמת "צעדי קיצוצים חד־צדדיים ודורסניים, על אף רווחי עתק של מיליארדים" ● הבוקר הבנק צפוי לדווח את תוצאותיו הכספיות לרבעון הראשון של 2026

ג'וזף גיטלר, רפי קורן, מר ספואן מריח, פרופ' מיקי דודקביץ, משה מורג, רבקה וסידני בוכריס, דינה פיינבלט וד''ר אמנון בן משה / צילום: שלומי יוסף

"היחיד בין תל אביב לחיפה": הלל יפה משיק מכון PET-CT חדש

המרכז הרפואי הלל יפה חנך מכון PET-CT חדש ויחיד מסוגו בהשקעה של כ־28 מיליון שקל, שנועד להנגיש בדיקות מצילות חיים לחולי סרטן באזור חדרה והצפון • במקביל, סיבוס משיקה מתחם הטבות ייעודי למשרתי מילואים ● וגם: מינויים חדשים בגיתם ובחברת הייעוץ Maximize ● אירועים ומינויים

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחרי ששברו שיאים, המניות האלה נחתכו בעשרות אחוזים. בדקנו למה

המניות הביטחוניות הובילו עד לאחרונה את העליות בת"א, אבל בחודשיים האחרונים המגמה התהפכה ● למרות שההזמנות זורמות והעסקים פורחים, מניות הענף צללו בשיעורים דו־ספרתיים, ומדד ת"א ביטחוניות צנח בכמעט 30% מהשיא ומחק את כל העליות מתחילת השנה ● בשוק מעריכים: "המצב קדימה טוב, אבל התיקון יכול להימשך"

אישור התקציב בקריאה ראשונה בכנסת, 28 בינו' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עם כל ראשי הסיעות: הקואליציה הגישה הצעה לפיזור הכנסת

לפי ההצעה, שהוגשה ע"י יו"ר הקואליציה אופיר כץ יחד עם כל ראשי סיעות הקואליציה, תאריך הבחירות ייקבע במהלך הדיונים בוועדת הכנסת

יעקב ברדוגו / צילום: תומר שלום, מתוך ויקיפדיה

אין מחירים כאלה: האם ברדוגו עשה עסקה טובה וכמה מס ישלם?

בגלובס נחשף אתמול כי איש התקשורת יעקב ברדוגו מכר דירה בת"א לתושבי חוץ אוסטרליים תמורת 58 מיליון שקל ● היקף המס צפוי לעמוד על מיליוני שקלים, ואיך המחיר לעומת שאר העסקאות באזור?

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

"לא מוצדק": האם השוק הפיל את מניות הבנקים בטעות?

מניית הפועלים הובילה את מדד הבנקים לירידות חדות, לאחר שהבנק דיווח על שחיקה ברווח הנקי על רקע ירידת הריבית, אינפלציה נמוכה ומס היסף שהוטל על הבנקים ● אלא שמנהל יחידת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, לירן לובלין, סבור כי תגובת השוק מוגזמת, ומצביע דווקא על צמיחה חזקה בתיק האשראי ובתיק המשכנתאות