גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל הממותק רועי ורמוס

במקום לרדוף אחרי תהילה אישית, עדיף שיתמקד בשיפור תשואות פסגות הבינוניות

ראשי דש, אחת מחברות הברוקרים המוצלחות בשוק ההון, ערכו בשבוע שעבר מסיבת עיתונאים לרגל השלמת העסקה למכירתו לאלי ברקת.

ויקטור שמריך, עידו נויברגר וקובי לוינסון שלחו רמזים מאוד עבים לעברו של רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות, בלי לקרוא לילד (הפלא) בשמו. הם לגלגלו על הרעש התקשורתי שקם סביב הסדר האג"ח עם אפריקה, שורמוס פיקד עליו, ועל התוצאה הרעה שלא היטיבה עם בעלי האג"ח (צודקים לחלוטין, ההסדר שהשיג ורמוס היה רע). הם המחישו עד כמה אפשר להשיג הרבה יותר בלי רעש וצלצולים, כפי שהשיגו באג"ח ט' של אפריקה (צודקים לחלוטין, ההסדר שהשיגו באג"ח ט' היה טוב).

שמריך ונויברגר עשו בשביל דש הרבה יותר משעשה או יעשה ורמוס בשביל פסגות. הם גם עשו לביתם הרבה יותר משיעשה ורמוס בפסגות. רוני בירם וגיל דויטש עשו בשביל אקסלנס הרבה יותר משעשה או יעשה ורמוס בשביל פסגות.

הם בנו את אקסלנס מאפס (והם לא קיבלו מותג חזק ועובד כמו ורמוס), הפכו אותה לאימפריה בשוק ההון, ובסופו של דבר מכרו את השליטה בחברה ליצחק תשובה ושלשלו לכיסם מאות מיליוני שקלים כל אחד. כל הארבעה יחדיו - דויטש, בירם, שמריך ונויברגר - לא זכו לאורך הקריירה שלהם ליחסי ציבור מוגזמים במידה בלתי רגילה, כאלה שהרעיפו עליהם אהבה ועטפו אותם בדבש ניגר, כפי שורמוס זכה להם בשנה האחרונה. מה שמלמד אותנו שיש לעתים פער עצום בין הרושם החיצוני המשלה לבין המציאות, השונה בתכלית.

עידן האגו-מנכ"ל

ורמוס שייך לעידן החדש של המנכ"לים הממותגים והממותקים, עידן שאופייני גם לתחום התקשורת. עידן שבו הפרסונליזציה מודדת את הארגון ואת הצלחתו אך ורק דרך המנכ"ל שלו. המנכ"ל הוא הארגון, ולא להיפך. לא תמצאו בעידן הזה מקום לצניעות, רק מקום להאדרה אישית ולאגו מפוצץ.

ורמוס, שהיה מצויד בעיתונאים ובעורכים של מוסף כלכלי מסוים שנחו בכיסו, הפך את המלחמה כביכול בלבייב למלחמה ערכית, מוסרית, היגיינית ונאורה. החונטה התקשורתית שלו, שהשתמשה בו לאינטרסים העסקיים שלה, הפכה אותו למשה היורד מהר סיני עם עשרת הדיברות לשמירת כספי הפנסיה שלנו.

יחדיו הם השתמשו בפופוליזם זול כדי להיראות "נקיים", ולכן לא מפליא לראות כיצד החרב שורמוס יצא איתה למלחמה בלבייב מופנית השבוע גם נגדו ונגד פסגות. מי שצייר את עצמו כקול הכי ערכי בשוק ההון, מי שצייר את מתחריו כאינטרסנטים, לא יכול להתלונן שהמתחרים עשו שימוש בפרשת המניפולציה כדי לרקוד על דמו.

כשמנהלים נהנים מאור הזרקורים ומוצגים כגיבורים, כמנהלים-כוכבים, הם נוטים להתבלבל. אתה מתחיל לחשוב שאי אפשר בלעדיך, שהעסק נברא בצלמך, שמגיע לך עולם ומלואו. אתה טועה לחשוב שההצלחה של הארגון היא בעיקר הצלחתך האישית בלבד.

אתה נוטה לחשוב שהחזון שלך הפך את הארגון על קרביו, שאתה עשוי לשנות את העולם וממש לא חשוב מה חושבים על כך כל האחרים. אתה מתמכר לחנופה ולהערצה. אתה כל-יכול. אתה אלוהים. לעתים אנחנו נדהמים לגלות עד כמה משקיעים מנהלים אנרגיה בשיווק התקשורתי שלהם, עד שעולה השאלה אם יש להם בכלל זמן פנוי לטפל בארגון עצמו.

אלוהי האג"ח וילדי הפלא

מי שדיבר עם ורמוס מאז התפוצצות הפרשה, שמע ורמוס אחר. לא ורמוס המחושב, המחשב כל מילה שיוצאת מפיו וחושב כיצד היא תוצג בתקשורת. זה היה ורמוס שבור, מעוך, שהתקשה למצוא את המילים. דווקא אשף התקשורת ביצע טעות של טירון ושחרר קלטת וידאו עם דברים לאומה, ובה עוד נאום על הערכיות של פסגות. זה הרגע שבו ורמוס צריך להתעורר ולשנות גישה, דווקא אחרי המכה שחטף.

אין לנו מושג קלוש מהן הראיות שמחזיקה רשות ני"ע בפרשת פסגות, ולכן גם אין לנו משהו חכם לומר חוץ מלציין שלוש אמיתות ברורות מאליהן:

א. כולם חפים מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתם;

ב. יותר מדי חקירות של הרשות בשנים האחרונות התחילו ברעש גדול והסתיימו בכלום, כמו בפרשת קרדן או בפרשת אקסלנס-פרטנר;

ג. התופעות המיוחסות לפסגות אופייניות גם לבתי השקעות אחרים, תופעות שנעות בין הכשר למסריח, בין הלבן לשחור. כשאתה מפקיד בידיהם של ילדים בני 30 מיליארדים ומדביק להם כינויים פאתטיים של "אלוהי האג"ח" ו"ילדי פלא", זו כנראה תוצאה בלתי נמנעת.

הזדמנות לתיקון

ורמוס צריך להשתמש בפרשה כקול קורא ולטפל בבעיות האמיתיות של בית ההשקעות שבניהולו. פסגות נתלה בכהונתו במותג החזק שנבנה הרבה לפניו, בכוח השיווקי שלו, במוניטין שלו כבית השקעות מוצלח, במומנטום שנבנה סביבו, בנתח השוק הגדול שלו ובטעויות שביצעו כמה ממתחריו.

הפרשה האחרונה עלולה לפגוע בכל המאפיינים הללו. זה אולי מפליא לקרוא, אבל מתחת למעטפת השיווקית, מסתתר בית השקעות עם תשואות ממוצעות בינוניות למדי, הן בקרנות הנאמנות והן בקופות הגמל. פסגות, וזה עניין שנדחק קצת לשוליים, לא נמצא בשפיץ של התשואות לחוסכים. לפסגות גם אין מערך הפצה בדומה לחברות הביטוח המתחרות בו, ולכן הוא תלוי ביועצים, שקוראים בשבוע האחרון על בלגן בפסגות ועלולים לפעול בהתאם.

אם ורמוס אכן רוצה לממש את ערכי המקצועיות, הנאמנות והאחריות ללקוחותיו, כפי שהוא מעיד עליהם, הוא יגלה שהדרך לכך היא סיזיפית ואפורה ולא נעשית באמצעות ריצה מכנס לכנס ודיבור צפוף וסחבקי עם להקת המעודדות התקשורתית שלו. הדרך להשגת היעד הזה עוברת בהשגת תשואות הרבה יותר גבוהות לחוסכים ובעבודה פנים-ארגונית יומיומית. הוא יגלה שהרבה יותר קשה להשיג בשבילם חצי אחוז או אחוז נוסף בשנה, וכמובן שהרבה יותר קל לשחרר עוד ציטוט על כך שהוא ייקח למענם את הווילה והמטוס הפרטי של לבייב ולקבל בזכותו עוד כותרת ראשית.

זמיר דחבש / צלם: יחצ למי נאמן היועץ (2)

לפני כחודש כתבנו קטע קצרצר על ניגוד העניינים של היחצן זמיר דחב"ש, המחזיק בשני כובעים - האחד כיועץ של רשויות חוק (רשות ני"ע ובנק ישראל) והאחר כיועץ של חברות ציבוריות החולקות את ענייניהן עם אותן רשויות ("למי נאמן היועץ", 31.12.2009).

דחב"ש זעם וכתב בתגובה קטע משלו, ובו טען שלא היינו נאמנים לעובדות. ובינתיים, העובדות הן כדלהלן: נושא ניגוד העניינים של דחב"ש עלה לדיון ציבורי ונחשף במלוא חומרתו בפרשת פסגות, עד כדי כך, שדחב"ש נאלץ להעביר את הטיפול שלו באייפקס (אוטוטו בעלת השליטה בפסגות) ליועץ אחר.

אנחנו לא קונים את החומות הסיניות הללו, בדיוק כמו שאנחנו לא קונים את החומות הסיניות בין ניהול הנוסטרו של בתי ההשקעות לכספי העמיתים. גם הגיבוי שמקבל דחב"ש מהרשות לני"ע לא עושה עלינו יותר מדי רושם. דחב"ש, ואיתו כל היועצים שמדלגים בין חברות פרטיות לבין משרדי ממשלה, צריכים לזוז החוצה ולהשאיר את מלאכת הדברור והייעוץ לעובדי המדינה. ומי שצריך להזיז אותם החוצה הוא הגוף ששכר את שירותיהם מכספי המסים - מדינת ישראל.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד