גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל הממותק רועי ורמוס

במקום לרדוף אחרי תהילה אישית, עדיף שיתמקד בשיפור תשואות פסגות הבינוניות

ראשי דש, אחת מחברות הברוקרים המוצלחות בשוק ההון, ערכו בשבוע שעבר מסיבת עיתונאים לרגל השלמת העסקה למכירתו לאלי ברקת.

ויקטור שמריך, עידו נויברגר וקובי לוינסון שלחו רמזים מאוד עבים לעברו של רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות, בלי לקרוא לילד (הפלא) בשמו. הם לגלגלו על הרעש התקשורתי שקם סביב הסדר האג"ח עם אפריקה, שורמוס פיקד עליו, ועל התוצאה הרעה שלא היטיבה עם בעלי האג"ח (צודקים לחלוטין, ההסדר שהשיג ורמוס היה רע). הם המחישו עד כמה אפשר להשיג הרבה יותר בלי רעש וצלצולים, כפי שהשיגו באג"ח ט' של אפריקה (צודקים לחלוטין, ההסדר שהשיגו באג"ח ט' היה טוב).

שמריך ונויברגר עשו בשביל דש הרבה יותר משעשה או יעשה ורמוס בשביל פסגות. הם גם עשו לביתם הרבה יותר משיעשה ורמוס בפסגות. רוני בירם וגיל דויטש עשו בשביל אקסלנס הרבה יותר משעשה או יעשה ורמוס בשביל פסגות.

הם בנו את אקסלנס מאפס (והם לא קיבלו מותג חזק ועובד כמו ורמוס), הפכו אותה לאימפריה בשוק ההון, ובסופו של דבר מכרו את השליטה בחברה ליצחק תשובה ושלשלו לכיסם מאות מיליוני שקלים כל אחד. כל הארבעה יחדיו - דויטש, בירם, שמריך ונויברגר - לא זכו לאורך הקריירה שלהם ליחסי ציבור מוגזמים במידה בלתי רגילה, כאלה שהרעיפו עליהם אהבה ועטפו אותם בדבש ניגר, כפי שורמוס זכה להם בשנה האחרונה. מה שמלמד אותנו שיש לעתים פער עצום בין הרושם החיצוני המשלה לבין המציאות, השונה בתכלית.

עידן האגו-מנכ"ל

ורמוס שייך לעידן החדש של המנכ"לים הממותגים והממותקים, עידן שאופייני גם לתחום התקשורת. עידן שבו הפרסונליזציה מודדת את הארגון ואת הצלחתו אך ורק דרך המנכ"ל שלו. המנכ"ל הוא הארגון, ולא להיפך. לא תמצאו בעידן הזה מקום לצניעות, רק מקום להאדרה אישית ולאגו מפוצץ.

ורמוס, שהיה מצויד בעיתונאים ובעורכים של מוסף כלכלי מסוים שנחו בכיסו, הפך את המלחמה כביכול בלבייב למלחמה ערכית, מוסרית, היגיינית ונאורה. החונטה התקשורתית שלו, שהשתמשה בו לאינטרסים העסקיים שלה, הפכה אותו למשה היורד מהר סיני עם עשרת הדיברות לשמירת כספי הפנסיה שלנו.

יחדיו הם השתמשו בפופוליזם זול כדי להיראות "נקיים", ולכן לא מפליא לראות כיצד החרב שורמוס יצא איתה למלחמה בלבייב מופנית השבוע גם נגדו ונגד פסגות. מי שצייר את עצמו כקול הכי ערכי בשוק ההון, מי שצייר את מתחריו כאינטרסנטים, לא יכול להתלונן שהמתחרים עשו שימוש בפרשת המניפולציה כדי לרקוד על דמו.

כשמנהלים נהנים מאור הזרקורים ומוצגים כגיבורים, כמנהלים-כוכבים, הם נוטים להתבלבל. אתה מתחיל לחשוב שאי אפשר בלעדיך, שהעסק נברא בצלמך, שמגיע לך עולם ומלואו. אתה טועה לחשוב שההצלחה של הארגון היא בעיקר הצלחתך האישית בלבד.

אתה נוטה לחשוב שהחזון שלך הפך את הארגון על קרביו, שאתה עשוי לשנות את העולם וממש לא חשוב מה חושבים על כך כל האחרים. אתה מתמכר לחנופה ולהערצה. אתה כל-יכול. אתה אלוהים. לעתים אנחנו נדהמים לגלות עד כמה משקיעים מנהלים אנרגיה בשיווק התקשורתי שלהם, עד שעולה השאלה אם יש להם בכלל זמן פנוי לטפל בארגון עצמו.

אלוהי האג"ח וילדי הפלא

מי שדיבר עם ורמוס מאז התפוצצות הפרשה, שמע ורמוס אחר. לא ורמוס המחושב, המחשב כל מילה שיוצאת מפיו וחושב כיצד היא תוצג בתקשורת. זה היה ורמוס שבור, מעוך, שהתקשה למצוא את המילים. דווקא אשף התקשורת ביצע טעות של טירון ושחרר קלטת וידאו עם דברים לאומה, ובה עוד נאום על הערכיות של פסגות. זה הרגע שבו ורמוס צריך להתעורר ולשנות גישה, דווקא אחרי המכה שחטף.

אין לנו מושג קלוש מהן הראיות שמחזיקה רשות ני"ע בפרשת פסגות, ולכן גם אין לנו משהו חכם לומר חוץ מלציין שלוש אמיתות ברורות מאליהן:

א. כולם חפים מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתם;

ב. יותר מדי חקירות של הרשות בשנים האחרונות התחילו ברעש גדול והסתיימו בכלום, כמו בפרשת קרדן או בפרשת אקסלנס-פרטנר;

ג. התופעות המיוחסות לפסגות אופייניות גם לבתי השקעות אחרים, תופעות שנעות בין הכשר למסריח, בין הלבן לשחור. כשאתה מפקיד בידיהם של ילדים בני 30 מיליארדים ומדביק להם כינויים פאתטיים של "אלוהי האג"ח" ו"ילדי פלא", זו כנראה תוצאה בלתי נמנעת.

הזדמנות לתיקון

ורמוס צריך להשתמש בפרשה כקול קורא ולטפל בבעיות האמיתיות של בית ההשקעות שבניהולו. פסגות נתלה בכהונתו במותג החזק שנבנה הרבה לפניו, בכוח השיווקי שלו, במוניטין שלו כבית השקעות מוצלח, במומנטום שנבנה סביבו, בנתח השוק הגדול שלו ובטעויות שביצעו כמה ממתחריו.

הפרשה האחרונה עלולה לפגוע בכל המאפיינים הללו. זה אולי מפליא לקרוא, אבל מתחת למעטפת השיווקית, מסתתר בית השקעות עם תשואות ממוצעות בינוניות למדי, הן בקרנות הנאמנות והן בקופות הגמל. פסגות, וזה עניין שנדחק קצת לשוליים, לא נמצא בשפיץ של התשואות לחוסכים. לפסגות גם אין מערך הפצה בדומה לחברות הביטוח המתחרות בו, ולכן הוא תלוי ביועצים, שקוראים בשבוע האחרון על בלגן בפסגות ועלולים לפעול בהתאם.

אם ורמוס אכן רוצה לממש את ערכי המקצועיות, הנאמנות והאחריות ללקוחותיו, כפי שהוא מעיד עליהם, הוא יגלה שהדרך לכך היא סיזיפית ואפורה ולא נעשית באמצעות ריצה מכנס לכנס ודיבור צפוף וסחבקי עם להקת המעודדות התקשורתית שלו. הדרך להשגת היעד הזה עוברת בהשגת תשואות הרבה יותר גבוהות לחוסכים ובעבודה פנים-ארגונית יומיומית. הוא יגלה שהרבה יותר קשה להשיג בשבילם חצי אחוז או אחוז נוסף בשנה, וכמובן שהרבה יותר קל לשחרר עוד ציטוט על כך שהוא ייקח למענם את הווילה והמטוס הפרטי של לבייב ולקבל בזכותו עוד כותרת ראשית.

זמיר דחבש / צלם: יחצ למי נאמן היועץ (2)

לפני כחודש כתבנו קטע קצרצר על ניגוד העניינים של היחצן זמיר דחב"ש, המחזיק בשני כובעים - האחד כיועץ של רשויות חוק (רשות ני"ע ובנק ישראל) והאחר כיועץ של חברות ציבוריות החולקות את ענייניהן עם אותן רשויות ("למי נאמן היועץ", 31.12.2009).

דחב"ש זעם וכתב בתגובה קטע משלו, ובו טען שלא היינו נאמנים לעובדות. ובינתיים, העובדות הן כדלהלן: נושא ניגוד העניינים של דחב"ש עלה לדיון ציבורי ונחשף במלוא חומרתו בפרשת פסגות, עד כדי כך, שדחב"ש נאלץ להעביר את הטיפול שלו באייפקס (אוטוטו בעלת השליטה בפסגות) ליועץ אחר.

אנחנו לא קונים את החומות הסיניות הללו, בדיוק כמו שאנחנו לא קונים את החומות הסיניות בין ניהול הנוסטרו של בתי ההשקעות לכספי העמיתים. גם הגיבוי שמקבל דחב"ש מהרשות לני"ע לא עושה עלינו יותר מדי רושם. דחב"ש, ואיתו כל היועצים שמדלגים בין חברות פרטיות לבין משרדי ממשלה, צריכים לזוז החוצה ולהשאיר את מלאכת הדברור והייעוץ לעובדי המדינה. ומי שצריך להזיז אותם החוצה הוא הגוף ששכר את שירותיהם מכספי המסים - מדינת ישראל.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"