גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ששון גבאי | שחקן

לששון גבאי יש שתי מעלות יוצאות דופן: הוא גם שחקן פנומנלי וגם אדם נעים במיוחד. אבל תכונה אחת משמעותית חסרה לו מאוד, והיא אמביציה בוערת שבקצותיה מרפקים חדים. ובמילים אחרות, עם הכישרון המבורך שלו, הניסיון, המסירות ומשמעת הברזל בעבודה, הוא לא היה צריך לחכות כל-כך הרבה זמן עד לפריצה שהגיעה סוף-סוף ב"ביקור התזמורת" לפני שלוש שנים - תפקידו הראשי הראשון בקולנוע, שעליו זכה בפרס הקולנוע האירופי ובפרס אופיר.

גבאי, מצדו, דווקא רואה בכשל האישיותי שהוא סוחב מקור לגאווה. "לגאוותי", הוא אומר, "אף פעם לא מרפקתי בשביל תפקיד".

למה אתה רואה במרפקנות תכונה שלילית?

"כי לדחוף אחרים זה לא אני, אבל בהחלט נאבקתי על תפקידים. אני לא יוזם מספיק, ועל זה אני בא לעצמי בטענות. יש לי פנטזיה לכתוב, להרים דברים, לתפור סדרה או סרט. מהבחינה הזאת אני יכול להשתפר".

כתבת פעם?

"פינטזתי על זה. אולי כי לא היה לי זמן".

ולביים?

"לא נראה לי אטרקטיבי. אולי כשאתחיל לביים זה ימצא חן בעיניי".

אתה סוגר את עצמך במודע בתחום של משחק בלבד?

"אולי זה בא מתוך פחד ואולי מעצלות, אבל אני כל-כך נמשך למשחק, מוצא בו מקום לביטוי, לגיוון, לעומק, ותמיד קורים דברים וממלאים לי את לוח הזמנים".

נשמע כמו תירוץ נוח.

"נוח זה לא. המשחק מביא לי את הריגוש שאני מחפש. תראי, תמיד היה לי נוח במסגרות, שאחרים פעלו בשבילי ואני התמקדתי בתחום שבו אני טוב. הפן החומרי-ניהולי-מסחרי הוא לא השפה שלי. אשתי אומרת לי את אותם הדברים שאת אומרת, שאני צריך להיפתח. השיחה בינינו עכשיו מעוררת אותי לפעול".

התחלתם לעבוד על העונה השנייה של "פולישוק"?

"עוד אין עבודה של ממש, אבל יש דיבור. שמוליק הספרי כותב כמה פרקים לקשת, שיופקו על-ידי אולפני הרצליה. אני מאמין שזה יקרה, כי צריך להיות מטומטם לפספס כזאת הצלחה".

חשבת שהסדרה תהפוך לכזה להיט?

"לא. אבל גם לא האמנתי ש'ביקור התזמורת' יהיה יותר מסרט פסטיבלים שהמבקרים יעריכו, והוא זכה לאהבת הקהל".

הגעת ל"פולישוק" במקרה, אחרי שביקשו ממך להיות מחליף עשרה ימים לפני תחילת הצילומים.

"מנשה נוי לא רצה את התפקיד".

ולא היה אכפת לך להיות הריבאונד?

"ראיתי את החומר, שמוליק הוא הרי כותב נפלא שלא יצא לי לעבוד איתו אף פעם קודם. בקאסט היו גם גיא לואל וחנה אזולאי-הספרי, הכול הריח לי טוב - אז הסכמתי. בלי אגו. עשו לי אודישן מצחיק, וזהו. תקופת הצילומים הייתה מטורפת. קמתי בחמש וחצי בבוקר כדי להצטלם, ושיחקתי בלילות בתיאטרון. בנסיעה במונית הייתי לומד טקסטים, ואני טיפוס כל-כך קפדן שזה הכניס אותי ללחץ עצום. שמוליק כל הזמן הרגיע אותי ואמר שזה בסדר. כמו שזה נפל עליי, ככה התפקיד הציבורי נפל על פולישוק".

תזמון העלייה לאוויר של הסדרה היה פנטסטי.

"בדיוק מונתה ממשלה, וכולם אוהבים לצחוק על פוליטיקאים. זה הפך לקאלט, אבל עד שזה קרה, הסדרה ישבה על המדפים יותר משמונה חודשים כי מישהו בזכיינית קיבל רגליים קרות עד שמנהלי התוכן התחלפו והחליטו להוציא את זה ולשבץ אחרי 'כוכב נולד'".

יחלפו יותר משנתיים עד שהעונה השנייה תעלה לאוויר. לא מתסכל?

"בארץ קורים דברים משונים. במקום לצלם ולכתוב בו זמנית, יוצרים מרווחים גדולים כאלה".

בעקבות "פולישוק" יכולת להשתלב בקלות כטלנט של אחת הזכייניות.

"הייתי רוצה שזה יקרה, אבל לא להיות מחויב רק לחוזה בטלוויזיה. אני רוצה לשמור על המקום שלי בתיאטרון, כי זה בריא לגוף ולנפש, חלק אינטגרלי מההוויה שלי. לא הייתי רוצה לעשות רק טלוויזיה".

על אף שבטלוויזיה יכולת להתפרנס טוב יותר.

"שלא תטעי. גם בטלוויזיה לא שופכים עליך כסף. אם מישהו חושב להסתמך רק עליה, הוא יגיע מהר מאוד למסקנה שבתיאטרון מרוויחים לא פחות. מה שכן, הפרסום גדול יותר".

שלא לדבר על הפרסום בקולנוע, בעיקר בסרטים שנמכרים לחו"ל.

"לאורך כל השנים הייתה לי האופציה לשחק בחו"ל. גילו אותי שם הרבה לפי שנתנו לי את ההזדמנויות הגדולות בארץ. עשיתי את 'רמבו 3', 'לגנוב את השמיים', 'המרגל הבלתי אפשרי'. אחרי 'רמבו 3' הייתי בתנופה, ואפילו ניסיתי להשיג סוכנות בארצות הברית, מה שלא היה קל, כי סוכנים רוצים שתחיה שם. מפיק ישראלי שגר בלוס אנג'לס עזר לי להגיע לקאסטינג דיירקטור, אבל זה לא עבד. ב-1989 אי-אפשר היה לשלוח אודישנים באינטרנט, הייתי בהליך גירושין והיו לי ילדים קטנים, אז מגורים בארצות הברית לא באו בחשבון. אם היה משהו ספציפי הייתי הולך ברצון, אבל כל השנים התיאטרון היה המרכז שלי. מה גם שבמשך תקופה ארוכה טלוויזיה וקולנוע נחשבו בעינינו לז'אנר נחות ולא מפותח".

אז השיקול לא היה רק תרבותי, אלא גם כלכלי.

"הצד הכלכלי היה שיקול רציני בלי ספק. לא יכולתי להרשות לעצמי לשבת בבית ולחכות לאודישנים. מצד שני, כשהציעו לי לקבל קביעות בתיאטרון, לא הסכמתי. התחלתי את הקריירה שלי אצל עדנה שביט ומייקל אלפרדס, שניים מהאורים והתומים של התיאטרון בארץ, שעבדו ממקום מאוד אידיאולוגי. זה הגיע למצב שהייתה הצגה שלא אהבתי, והייתה לי החוצפה בגיל 25 להגיד לעצמי, בשביל זה באתי להיות שחקן? ויתרתי על הכול, וישבתי בבית שלושה חודשים עד שעשיתי טובה וחזרתי. אבל זה היה בתקופה שהבחירות שלי היו רק אמנותיות, ופחות תלויות בפרנסה".

גם במהלך השנים הבאות - בחאן, בקאמרי, בהבימה ובבאר שבע - הפרנסה לא הייתה השיקול הראשון.

"החופש האמנותי היה לי חשוב יותר".

מתי הפרנסה הפכה לפקטור?

"תמיד הייתי מבוקש, אז טפו-טפו-טפו לא הייתי מוטרד מחרדה קיומית. היה לי סוכן בתיאטרון, ייצוג 1, שעד היום הם חברים טובים שלי למרות שאנחנו כבר לא עובדים יחד".

למה ויתרת על סוכן?

"כי כשאתה מבוקש ורצוי הוא אולי יכול להוציא תנאים יותר טובים, הכול תלוי במידת כישרונו והשפעתו, אבל אם אף אחד לא רוצה אותך, הוא לא יכול לסדר לך עבודה".

לא היו לך תקופות יובש?

"לא היו. יכול להיות שהביטחון הכלכלי שהרגשתי נבע מהביקוש. יכולתי להגיד לא לדברים שלא נראו לי. זה לא בא מזלזול בעבודה ובפרנסה. אני אסיר תודה ונאמן לעבודה שלי. נדדתי בין תיאטראות עד שהגעתי לציפי פינס לפני 14 שנים בבאר שבע. היא יודעת להעריך כישרון ועבודה קשה".

עם מי אתה מתייעץ?

"בעיקר עם עצמי. עם השנים אני מקשיב יותר מדי לאחרים ופחות לעצמי. לפעמים אני אומר, 'אתה צריך לעשות את זה', כי אני פחות עסוק".

למרות הפרופיל הגבוה של ההצגות שלך, השתתפת גם בהפקות מסחריות.

"ונהניתי לעשות אותן ולפתוח את המנעד. 'פיטר פן' ו'אוליבר' לא היו מסחריים פרופר, אלא חומרים טובים. 'זוג פתוח' ו'זוג גרוש' עשיתי כי החומרים היו טובים, פסטיגלים לא".

למה, בעצם?

"אני לא אוהב לעשות את זה ולא אוהב לראות את זה. זה לא אני".

זה כסף.

"נכון. אבל אני לא רוצה. מצד שני, אני משתתף עכשיו ב'הדוד וניה' וב'תנאים של חיבה', שהוא פחות קלאסי וקומי, בתפקיד שלישי בגודלו, ואני מאוד נהנה".

אתה דבק בתיאטרון על אף שההכנסה נמוכה יחסית.

"אני מתפרנס היטב".

אתה מנהל את המשא ומתן בעצמך?

"עד לא מזמן עשו את זה בשבילי, אבל עוד בצעירותי הערכתי את עצמי מספיק גבוה והייתי מעורב".

השכלת לחסוך במהלך הקריירה?

"אני לומד לעשות את זה ומשתדל לחסוך. אני מצטער שלא עשיתי את זה בגיל צעיר יותר. יש לי איזושהי פנסיה וחסכונות, אבל לא מספיק טוב. אם היה לי אז יותר שכל, היום הייתי יותר שקט".

אתה מוטרד מהיום שבו לא תוכל לעבוד.

"באיזשהו מקום כן. אני חושב על זה, כי בכל זאת אתה מתבגר. יש לי בית משלי, בסיס, חסכונות. יש לי חמישה ילדים - שלושה מפרנסים את עצמם, ושניים קטנים. כשאתה יותר צעיר אז לא נורא אם יהיו כמה שנים בלי עבודה. היום זה אחרת. יש לי מקום עבודה שאני לא מוכן להפסיד בשביל הרפתקה בחו"ל".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט