גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משאבות כסף ותחנות הדלק: התחרות מתחממת

באוקטובר 2008, סמוך ליישוב קציר שבוואדי ערה, חטפה חברת דלק תחנה קטנה שהיתה במשך שנים בשליטת דור אלון וסימנה את תחילת עידן התחרות והמלחמה על כל תחנה; מנכ"ל סונול, תמיר פוליקר: "מי שחושב שזה מגביר תחרות במשק הדלק טועה טעות מרה"

חד לינואר השנה יירשם בתולדות ענף תחנות הדלק כיום שבו החליפה "אורלי" את הלוגו והדגל הירוק-לבן-אדום של דלק, שהתנוסס שנים מעל התחנה, בלוגו ובדגל הזהוב של פז. אורלי, על כביש גהה, היא אחת מתחנות הדלק המוכרות במדינה, לא מעט בזכות היותה תחנת הדלק יחידה באחד הצירים העמוסים ביותר בגוש דן. הסיכויים האפסיים שאי פעם תיבנה בסמוך לה תחנת דלק מתחרה הופכים אותה לחברה במועדון האקסקלוסיבי של תחנות-העל, תחנות שהיקף מכירות הדלקים החודשי שלהן עולה על מיליון ליטר.

מעבר לכך מהווה עריקתה של אורלי משורות דלק לפז נקודת ציון במלחמה שמתחוללות בשנה וחצי האחרונות בין ארבע חברות הדלק הגדולות על הגדלת מספר תחנות הדלק בשורותיהן.

סכומים אסטרונומיים

המלחמה פרצה הרחק מגוש דן. לא הרחק מהיישוב קציר בואדי ערה פעלה במשך שנים תחנת דלק קטנה במסגרת חברת דור אלון. באוקטובר 2008 הודיעה חברת דלק ישראל כי התחנה תעבור להפעלתה. בכך תמה "שביתת הנשק" הלא רשמית בין חברות הדלק, שנשמרה ברציפות כמעט מתחילת העשור.

הצעד הבא היה של דור אלון, שהצליחה להעביר לשורותיה בעל תחנות פרטי המחזיק חמש תחנות שעבדו עם סונול. סונול מצידה, רשמה הישג כשגייסה את אחת התחנות הגדולות ביותר של דלק, ליד ראש העין. חברת דלק שבה לזירת ההתגוששות כשהצליחה להעביר אליה תחנת דלק גדולה של סונול בשבעת הכוכבים. סונול הגיבה בהעברת שש תחנות של דלק הנמצאות בבעלות איש עסקים פרטי שעבד עם דלק. אז הגיעה פז, ולקחה לדלק את תחנת אורלי האסטרטגית.

מעבר לשמותיהן של התחנות, בלטו במלחמה סכומי הכסף האסטרונומיים שהסכימו חברות הדלק לשלם לתחנות שערקו לשורותיהן או לתחנות מתנדנדות שאיימו לעזוב. את סכומי השיא גרפו כמובן תחנות-העל. החשש מעריקות הניע את פז לשלם, לפי הפרסומים, 80 מיליון שקל תמורת הבעלות על תחנת הדלק פז "הסיירים" שליד צומת חולון ו-50 מיליון עבור תחנת פז "טופז" שבצומת הכפר ירוק. בפז טענו בעבר כי העיסקאות נעשו במהלך 2008 כך שאינן קשורות למלחמה.

"משק הדלק מתנהג במחזוריות", אומר עו"ד עופר דורון, המתמחה בטיפול בתחנות דלק, "כל כמה שנים יש השתוללות שנמשכת שנה וקצת ואחריה שוב קיפאון שנמשך מספר שנים".

הסיבוב הקודם אגב, החל ב-1998. ד"ר יורם טורבוביץ', אז הממונה על ההגבלים העסקיים, קבע כי הסכמי בלעדיות לאספקת דלק למשך עשרות שנים שכפו חברות הדלק על בעלי התחנות היו הסדרים כובלים. כ-180 תחנות דלק שוחררו מההסדרים ונזרקו כסחורה חמה לשוק.

המשותף לשני הסיבובים הוא זהותם של המרוויחים הגדולים: בעלי התחנות הפרטיים. מנכ"ל סונול רו"ח תמיר פוליקר אינו חושש להודות בכך. "הקרב על לקיחת תחנות מחברה לחברה רק מעשיר את בעלי התחנות", אומר פוליקר ל"גלובס", "חברות הדלק משלמות דמי שכירות לא ריאליים וזה מגביל את היכולת שלהן לתת הנחות לצרכנים. מי שחושב שזה מגביר את התחרות במשק הדלק טועה טעות מרה".

מספר בעלי תחנות דלק הצליחו לנצל את המלחמה כדי להעלות בעשרות אחוזים את דמי השכירות שהם מקבלים. כך, למשל מקבלים כיום בעליה של תחנת דלק באזור מחלף שבעת הכוכבים המוכרת 700 אלף ליטר בחודש, דמי שכירות המוערכים ב-360 אלף שקל לחודש, כ-50% יותר ממה שהיה יכול לקבל לפני המלחמה על התחנות.

פז התחילה

היחסים המשפטיים בין חברות הדלק לבעלי התחנות הם משני סוגים. ה"נחות" יותר , מבחינת חברת הדלק, הוא הסכם אספקה והעדיף הוא הסכם תפעול, המבטיח לחברה בלעדיות על התחנה ושירותיה לפרק זמן ממושך, תמורת דמי שכירות גבוהים בהרבה, כמובן.

חברת הדלק הראשונה שהשכילה לחזק את מעמדה בתחנות הייתה פז, שהחלה כבר לפני עשור להשקיע סכומים משמעותיים ברכישת תחנות ובמעבר מחוזי אספקה לחוזי הפעלה. לפי הערכות, 80% מתחנות הדלק המניפות דגל פז נמצאות כיום בבעלות החברה או בהפעלתה.

לסונול שיעור דומה של הסכמי הפעלה בזכות מהלך אסטרטגי של שדרוג הסכמים שבו החל המנכ"ל פוליקר, לאחר שנכנס לתפקידו. גובה דמי השכירות מחושב בדרך כלל על פי נוסחה המתבססת על היקף המכירות. לדברי דורון, "האינטרס של החברה הוא להגיע להסכם בו דמי השכירות מבוססים במלואם על המכירות. ההמלצה לבעלי התחנות היא לקבוע סכום מינימום מובטח, כדי לגדר מפני סיכונים כמו פתיחת תחנה מתחרה". המלצה אחרת היא להכניס להסכם התחייבות למבצעי הנחות וקידום מכירות, "כי אחרת עלול להיווצר ניגוד עניינים בינה לבין תחנה סמוכה שבבעלות חברת הדלק ולשחברה יש אינטרס לקדם אותה". בכל מקרה, ההערכה היא כי בעלי תחנות שינצלו את המצב כדי לנסות ולסחוט מחברות הדלק ויתורים מפליגים יצטערו על כך בסופו של דבר. דורון: "חברות הדלק שחתמו על הסכמים גרועים בלהט ההשתוללות ישתחררו מהם בהזדמנות הראשונה. בסופו של דבר, רק הסכמים בעלי הגיון כלכלי לשני הצדדים מחזיקים לאורך זמן".

מיקום-מיקום-מיקום

הפרמיה העיקרית שאפשר לקבל בתחנות הדלק היא על המיקום. הכלל הנדל"ני הידוע "מיקום, מיקום מיקום" נכון בענף התחנות שבעתיים.

בקצה התחתון של הסקאלה נמצאות תחנות באזורים מוכי תחרות שהתנועה בהן דלילה. הנוסעים באזור צומת וולקן במפרץ חיפה, למשל, עוברים ליד שלד מתפורר של תחנת דלק הנמצאת בכינוס נכסים. התחנה מוצעת למכירה זה מספר שנים בסכום של שני מיליון דולר, וקונים - אין.

ערים כמו ירושלים, טבריה, חיפה, חדרה, עפולה, אשדוד, ראשון לציון, יבנה ובאר שבע נחשבות "מוכות תחנות". בחלק מהמקומות התחרות בין התחנות יכולה להביא להפרשים של 35 אגורות ומעלה במחיר לליטר. לעומתן, אזור הפינה המזרחית של גוש דן רמת גן, גבעתיים בני ברק וגבעת שמואל סובל ממיעוט תחנות ונחשב לאטרקטיבי. מיקום בפריפריה יכול להוות יתרון כלכלי כאשר לחברת הדלק אין פריסה רחבה באזור - שיקול הפיזור הגיאוגרפי קיבל בשנים האחרונות משנה חשיבות, כשהפך לשיקול מרכזי, אחרי המחיר, במכרזים לאספקת דלק שמפרסמים גופים כמו צה"ל והמשטרה.

המשותף למרבית תחנות-העל הוא מיקום בצידיו של כביש מהיר, הנמצא בקרבת אזור עירוני צפוף. הקמת תחנה בצידי כביש מהיר היא אירוע נדיר. גופים כמו החברה הלאומית לדרכים (לשעבר מע"צ) מערימים קשיים על יוזמות כאלה בגלל החשש שהכניסה לתחנה והיציאה ממנה יהפכו למוקדי עומס וסיכון לתנועה בכביש. במקרים הנדירים שבהן ניתנת הסכמה להקמת תחנת דלק היא מותנית בדרך כלל בהקמת מחלף.

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט