גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאיר לפיד שווה 15 מנדטים לפחות

הוא יכול להוביל רשימת לוויין בסגנון 'קדימה' ו'הגמלאים' ולהכריע את הבחירות הבאות

כמו שזה נראה עכשיו, אם יאיר לפיד יחליט להיכנס לפוליטיקה - יש לו את כל התנאים לזכות ב-15 מנדטים לפחות.

קולגה שלי, ליאת רון, פרסמה כאן בשבוע שעבר טור תחת הכותרת: "מגיע לנו יאיר לפיד בפוליטיקה". באותו הטור היא תיארה עד כמה מאסה בפוליטיקאים-גנרלים מהסוג הקיים וסיפרה עד כמה היא משוועת לפוליטיקאי איכותי, איש ספר, כזה שהחינוך בראש מעייניו, ובקיצור - יאיר לפיד.

אין ספק כי חלק מהציבור מזדהה עם רחשי ליבה של הכותבת, והשאלה היא מה גודלו של חלק זה. ובמילים אחרות - מה "שווי השוק" (מנדטים) של יאיר לפיד, אם אכן יחליט לחצות את הקווים ולהיכנס לפוליטיקה בבחירות הבאות.

אני סבור כי "שווי השוק" הנוכחי של לפיד הוא 15 מנדטים לפחות. הנחה זו מתבססת על הנתונים הבאים:

תנועת הלוויין: מה שהיה במערכות הבחירות האחרונות הוא שיהיה גם במערכת הבחירות הבאה. כלומר, גם הפעם תהיה "מפלגה לוויינית" שתמשוך אליה קולות מחאה של אלה שהתאכזבו מהמפלגות להן הצביעו בבחירות האחרונות, או כאלה שפשוט לא יהיה להם עבור מי להצביע.

מפלגתו של ליברמן, מפלגת הגמלאים ומפלגת שינוי נהנו במערכות הבחירות שחלפו מקולות מהסוג הזה, ומישהו אמור לזכות בהם גם בבחירות הקרובות. אני סבור כי לפיד יכול להיות "לוויין" מרענן שימשוך אליו קולות רבים מאוד מקרב מאוכזבי המערכת הפוליטית.

עיקר הקולות שלפיד עשוי למשוך אליו יהיו מהמרכז שמאלה - מאוכזבי קדימה (שלא ברור מה יישאר ממנה), העבודה (מה שעוד נשאר ממנה), מרץ, ואפילו חלק ממצביעי ישראל ביתנו והליכוד שפנטזו לחינם על התקדמות במשהו.

הביטחון משעמם, השלום גם: גם הקיפאון המדיני-בטחוני משחק לידיו של לפיד - נראה כי תמו ימי הדיונים הסוערים בקרב הציבור בנוגע לחלוקת ירושלים או נוסחת השלום האופטימלית עם הפלסטינאים. לאחר ששרון, אולמרט ונתניהו הבטיחו וגם ניסו להביא "שלום ובטחון", ללא הצלחה יתירה, הציבור הישראלי התחיל להבין כי כנראה מערכת היחסים עם שכננו מורכבת יותר ממה שנדמה, והתחיל להשלים עם המצב.

את אשליית השלום והביטחון החליף הציבור ברצון ושאיפה לשיפור איכות החיים - "זה מה יש, אז לפחות ננסה לחיות טוב יותר". ולכן, במערכת הבחירות הקרובה נראה שהציבור יגלה עניין רב יותר בנושאים כמו חינוך טוב ואיכותי יותר, פרנסה ותעסוקה, מיגור הפשע והאלימות, איכות סביבה, תרבות וכו'.

ילדים זה הכל: את המשבצת החדשה שנוצרת יאיר לפיד יכול לתפוס ובגדול שמו ופועלו נקשרו בשנים האחרונות עם תחום החינוך, הוא נתפס בקרב הציבור כמצליחן, הורה ואיש משפחה לתפארת, אדם איכותי ומוכשר. אין כמו מועמד שקורץ מחומרים אלה, כך חושב הציבור, שיפעל טוב יותר לשיפור איכות החיים של מצביעיו.

כדאי לזכור כי מדובר בקהל מצביעים פוטנציאלי ענק: הורים שרוצים חינוך טוב יותר לילדיהם, רבבות אנשי מערכת החינוך שמשוועים למישהו שיבין לליבם, וכמובן ציבור רחב מאוד שרוצה להזרים קצת שפיות להנהגת המדינה.

חביב התקשורת: הוא נחשב למוערך מאוד בקרב אנשי התקשורת, כך שבזירה הזו צפויים לו חיים קלים ונוחים, אפילו "ארץ נהדרת" נוהגת בו בכפפות של משי. שנית, מי שחושב שהמראה האטרקטיבי של לפיד הוא עניין פעוט, שוכח שמצביעים הם גם בני אדם, או יותר נכון, בנות אדם.

אסור גם לשכוח את ההשפעה הגדולה של לפיד על הציבור דרך הטור השבועי הנקרא ביותר במדינה. רק לפני שבועיים הצליח לפיד בקלילות יחסית לצרף יותר מ-100 אלף חתימות על עצומה הקוראת לאפשר לתלמידים ממשפחות מעוטות יכולת לצאת למסע לימודי בפולין, וזאת בעקבות טור שפרסם ושעסק בנושא זה.

אגב, יכולתו המופלאה של לפיד לנסח מסרים תתרום לו מאוד לנהל דיאלוג אפקטיבי עם בוחריו במערכת הבחירות מישהו אמר "ברק אובמה הישראלי?"

3 סכנות

עם זאת, לא כל פוטנציאל בסופו של דבר אכן גם ממומש. על לפיד לעבור כברת-דרך ארוכה עד לזכייה במנדטים הנכספים, ולכן כדאי לו להימנע מ-3 טעויות עיקריות:

  1. טיימינג: הכרזה מוקדמת מדי על כוונתו להיכנס לפוליטיקה עלולה למסמס לו את המומנטום לקראת יום הבוחר. אז למרות שיש לחץ תקשורתי וציבורי על הצהרת כוונות מצידו, כדאי לו בינתיים לשבת על הגדר.
  2. מצע בחירות: כדאי ללפיד לברוח מתדמית ה"שונא דת ודתיים", שבטח ירצו להדביק לו בעקבות ייחוסו המשפחתי. בנוסף, כדאי שיהיה עמום במדיניות חוץ וביטחון ויתמקד בעיקר בנושאים כמו חינוך, צמצום פערים חברתיים, תרבות ורווחה, כאשר המשקל המשמעותי ביותר יהיה על החינוך. בכל מקרה, לא כדאי ללפיד לתקוף את נתניהו או מנהיגי המפלגות הגדולות. הם לא מתחרים ישירים שלו, הוא אחר מהם.
  3. רשימה: כדאי לבחור רשימה א-פוליטית שמורכבת בעיקר מאנשי חינוך, היי-טק ואנשי מלח הארץ. אסור שיוכלו לתקוף את לפיד דרך חברים ברשימה שבחר.

הכותב הוא יועץ אסטרטגי לשיווק

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח