גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולמו של ווין

רגע לפני שהוא נכנס לכלא לריצוי שנת מאסר, מיהר הראפר ליל ווין לצלם עשרה קליפים. במקביל, אלבומו החדש - שנשמע לפעמים כפרודיה על להקת רוק דבילית, ויצא למרות מחאות חברת התקליטים - נכנס למקום השני במצעד המכירות בארצות-הברית. קבלו את הראפר שלא מפסיק לשיר

ביום שישי האחרון היה אמור ליל ווין להיכנס לשנה בכלא, לאחר שהודה באחזקה בלתי חוקית של נשק. אבל, בגלל בעיה בריאותית, שופט אישר לדחות את כליאתו לחודש הבא. הראפר הכי מצליח בארצות-הברית בשנים האחרונות, שאלבומו הטרי נכנס בשבוע שעבר למקום השני במצעד המכירות שם, מיהר וצילם עשרה קליפים בסוף שבוע אחד, רק כדי שיהיה די חומר גלם שיעסיק את המעריצים בזמן שיישב בפנים.

בין אוהדיו גם אחד, הנשיא ה-43 של ארצות-הברית, שאזכר אותו פעמיים בנאומיו. הפעם הראשונה, במהלך המרוץ של אובמה לנשיאות, הייתה בהרצאה בפני נערים שחורים: "כנראה שאינכם ראפרים כה מצטיינים. כנראה שאינכם ליל ווין של העתיד. ודווקא משום כך כדאי לכם מאד להישאר בבית הספר ולהמשיך ללמוד". בפעם נוספת, לאחר שנבחר, אובמה אזכר את ווין כראפר מצטיין כשאמר כי ברצונו לראות צעירים שחורים ששואפים להיות גם מורים ומדענים ואפילו נשיאים לעתיד, לא רק ראפרים או ספורטאים.

ווין עצמו, אגב, הוחתם על חוזה כבר בגיל 12, נשר מלימודים כשהיה בן 14, והפך לאב לראשונה בגיל 15. הוא נחשב לאמן הכי עסוק בתעשיית המוזיקה באלף הנוכחי, ולאחד האמיצים שבהם. אלבומו החדש והבינוני יצא למרות מחאות חברת התקליטים, וכהימור אמנותי ומסחרי רציני, שמעט אמנים מסדר הגודל של ווין לוקחים על עצמם.

לא מעט ראפרים נכנסו ויצאו מבתי כלא, למשל טופאק שאקור ז"ל וליל קים, אבל ווין הראשון שהיה אמור להיאסר בדיוק במקביל לצאת גיליון של מגזין ה"רולינג סטון" שבו הוא מככב על השער. ניגוד שדי הולם את מי שמכנה עצמו "בן מאדים" ומרתק את הדמיון האמריקני כאחד האנטי-כוכבים הזוהרים ביותר.

מאמין בהצפת השוק

דווין מייקל קרטר נולד בניו-אורלינס לפני 28 שנים, בגיל 13 ירה בעצמו בטעות, ובגיל 15 הוליד את הראשון מארבעת צאצאיו מארבע בנות זוג שונות, והצטרף ללהקת ראפ די מצליחה. ב-1999 יצא לקריירת סולו. בגיל 17 אלבום הבכורה שלו נמכר בשני מיליון עותקים, אלא ששני הבאים לא הצליחו כמותו. ובראשית האלף החדש מר קרטר המציא את עצמו מחדש, די בדומה לדמות המוכרת כיום - אדם קטנטן, שכל גופו מקועקע, שמגדל ראסטות ענקיות, שההפקות שלו נועזות ובו בזמן שומרות על אפיל מסחרי מובהק, ושמצטיין בעיקר בטקסטים ייחודיים, שנעים בין המגוחך והלגמרי מטופש לבין הברקות פנטסטיות.

ווין, אגב, מאלתר את כל המילים מול המיקרופון במקום לכתוב אותן, דבר שמשפיע גם על הספק העבודה הבלתי-ייאמן שלו - במקום לכתוב הוא מקליט כל רעיון. ווין: "אני מאמין בהצפת השוק. אני מוציא כל-כך הרבה שירים ומיקסטייפים כדי שאגיע לאוזניך לפחות באמצעות אחד מהם. ואני מאמין שכשאשיג ממך לפחות את הרגע האחד הזה של תשומת לב, אני אדע מה לעשות כדי שאגרום לך לחבב אותי".

טרם כניסתו לכלא הוא סיים את רוב הקלטות אלבומו הבא, "דא קרטר 4" , שמתוכנן לצאת לשוק במקביל לשחרורו המתוקשר מהמאסר. "דא קרטר 1", הראשון בסדרה, נמכר במיליון עותקים, השני בשניים והשלישי בשלושה, בשוק האמריקני בלבד.

במקביל לאלבומיו הרשמיים, ווין הוציא יותר מעשרה "מיקסטייפים" רשמיים משלו, אוספים שבהם ראפרים אוהבים לשיר ולדבר ולמקסס ולערוך שירים חדשים וישנים, שלהם ושל אחרים. הוא נתן יותר ממאה דואטים והופעות אורח בהקלטות של אחרים, ביניהם אצל מדונה וג'יי זי וקאניה ווסט ואנריקה איגלסיאס וג'ולז סנטנה ולהקת וויזר.

ב-2008, מגזין ה"ג'י. קיו". קרא לו "וורקוהוליק השנה", וה"ניו יורקר" הכתירו כ"ראפר השנה". באותה שנה ווין גם אסף ארבעה פרסי גראמי על "דא קרטר 3", האלבום שהזניק אותו מעמדת הראפר המצליח לתקן הגיבור המוכר בכל בית אמריקני, בעיקר זכות להיטים קטלניים כ"לוליפופ" ו"א מילי". ג'יי זי, הראפר הכי חזק בתרבות העכשווית, שחולק איתו אותו שם משפחה מקורי, קרטר, שר עליו "היורש שלי, מר קרטר הצעיר".

עכשיו מעושן

ווין רחוק מלהסתחרר מההצלחה, ולהפך, נדמה כמקפיד להתנהל בעולמו הפרטי, עולמו של ווין, כמי שחסין מההמולה מסיחת הדעת. והסטלן הכבד רק מגביר את קצב הפריון שלו. ווין: "עישון כה אינטנסיבי של גראס גורם לי לשכוח המון דברים, אבל בדיוק בגלל זה אני מחזיק בעוזרים אישיים. וגם לעוזרים שלי יש עוזרים משלהם. אבל אני אף פעם לא שוכח שום דבר במה שנוגע לכספים שלי, וזה הכי חשוב".

האלבום החדש, "לידה מחדש", הוא אולי הסיכון הכלכלי הכי נועז שווין נטל עד כה, ותאריך יציאתו נדחה למעלה משנה בשל חששות חברת התקליטים ובעקבות התגובות הפושרות לשני הסינגלים שכבר יצאו מתוכו. ווין, שמספר שכנער העריץ את נירוונה, החליט ליצור את אלבום הרוק שלו. התוצאה - שבחלקיה היותר סבירים מצדיעה לגיטרות פוסט-פאנק נוסח להקת הקיור, וברגעיה הכי חלשים נשמעת כהכלאה בין כל מה שרע ותפל ברוק האמריקני - קוממה עליו את המבקרים. נדמה לי שהגזימו, בגלל הציפיות שווין יתגלה כרוקר לא פחות מזהיר מכפי שהינו כראפר. הוא נשמע לפעמים כפרודיה על להקת רוק דבילית, אבל כך הרי נשמעות מרבית להקות הרוק האמריקניות.

גם השיר שבו מתארח אמינם לא מסייע לאלבום הבינוני להתרומם, וליל ווין לא יהיה המושיע של הרוק, אם כי בכך אינו שונה מכל אמן רוק אחר בשטח. ווין פשוט מרשה לעצמו לחפש, לשחק, להשתנות, ולא רק להצליח אלא גם להיכשל בפומבי. כך שגם האלבום החלש הזה רק מעיד על חוסנו ככוכב וכאמן, ועל העקביות העיקשת שבה הוא מאפשר לעצמו את המימוש העצמי.

זה מה שאמר ל"רולינג סטון" לקראת כניסתו לכלא: "אני מוכן לכל מצב. איני חרד מדבר מלבד חרדתי מול האלוהים. זו עומדת להיות חוויה, ואני מצפה לה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

משרדי EY / צילום: Shutterstock

15 שנה אחרי קריסת אגרקסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו מפרקי החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרקסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● בא-כוח מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש שהדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו; נשקול לערער"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים