גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידה מתמדת בשכר העובדים בהיי-טק ב-5 השנים האחרונות

כך עולה מסקר של אולג'ובס ומכון המחקר זטא טולס ■ שני המשברים שעברו על ענף ההיי-טק בעשור האחרון פגעו קשות בעובדי המגזר ■ אבל למרות הכל - עדיין מדובר בענף שהכי כדאי לעבוד בו

בשנות ה-90 העליזות ואפילו בתחילת המילניום, למושג "איש היי-טק" נקשר סוג של אבק כוכבים. אם להודות על האמת, היוקרה של המקצוע לא נבעה רק מהעיסוק היצירתי (מו"פ) אלא בעיקר מהשכר הגבוה, החיזור של המעסיקים, המסאז' והסושי. אחרי התנפצות שתי בועות בטווח של עשור ושנה קשה במיוחד גדושה בקיצוצי שעות, הרעת תנאים ופיטורים, מתחוור שגם הדימוי היוקרתי של העיסוק כורסם.

סקר משותף ל"אולג'ובס" ולמכון המחקר "זטא טולס", מראה שתדמית המקצוע נשחקה גם בעיני העובדים עצמם. רמי יולזרי, סמנכ"ל מחקר "זטא טולס", מספר כי מהממצאים עולה תמונה עגומה של עובדים שכבר לא שמחים לעבוד בענף.

עולה הרושם, כי אנשי היי-טק מתחילים לראות בו ענף ככל ענף אחר, לא עוד מקצוע יוקרתי ומורם. מבחינת העובדים הועם זוהרו של ההיי-טק הישראלי, כיוון שחלה הרעה בשכר ובתנאי העבודה. "שביעות רצון נמוכה נמדדה בשלושה פרמטרים חשובים: שכר, תפקיד ומקום עבודה", אומר יולזרי, "כש-18% מהנבדקים ציינו שהיו רוצים לערוך הסבה מקצועית".

רק 14% זכו השנה להעלאת שכר

רויטל הנדלר, מנכ"ל "אולג'ובס", מסכימה שבתקופות מיתון הזוהר בהיי-טק מפנה את מקומו "לאפור". "אולי התובנה החזקה ביותר של עובדי היי-טק אחרי עשור של שתי נפילות בועה", אומרת הנדלר, "היא שלסושי ולמסאז' יש מחיר גבוה: חוסר יציבות. אותם עובדים, שהיו סופר מחוזרים בעידן הצמיחה, מבינים היום שלא לעולם חוסן. הם גם למדו שיעור נוסף: שהזוהר היה חיצוני בלבד (תנאים ושכר), הוא הרבה פחות זוהר בפנים, בעבודה עצמה".

*למה הכוונה?

הנדלר: "מרבית אנשי ההיי-טק הם בעצם 'פועלי הבניין' של העולם המודרני, כשחלק ניכר מהם מתעסק בעבודה השחורה, הסיזיפית, של בניית ביטים ובייטים במחשב. יש שם גם, כמובן, אנשים שעוסקים בפיתוח אלגוריתמים ובמחקר, אבל אל נשכח שזה לא הרוב.

"יתר-על-כן, הרבה מאוד עובדי היי-טק לא הגיעו למקצוע מתוך תשוקה פנימית בוערת, אלא בגלל שהם הסתנוורו מהזוהר החיצוני של הליסינג והשיאצו. היום, הם מוצאים את עצמם במקום שלא נמצא 'בנשמתם', וכשהתעשייה חוטפת מכה אחרי מכה הם עוצרים ואומרים לעצמם: 'גם התנאים ירדו, גם קיצצו לי, גם הוסיפו עבודה וגם אני לא נהנה'".

*מה את שומעת מהם?

"'הסבה' הפכה להיות מילה טרנדית מאוד בקרב עובדי היי-טק. אני שומעת אמירות כמו 'אני חושב לעשות הסבה מקצועית' ו'משכורת גבוהה זה לא מספיק'. אבל בעיקר אני שומעת: 'נמאס לי'. יש שם סוג של תסכול. מעבר לכך, גם חל שינוי בתודעה הציבורית: אם עד לא מזמן כל אימא רצתה שהילד שלה ילך ללמוד היי-טק, אחרי שתי בועות מנופצות ואחרי שהמושג 'מפוטרי היי-טק' הפך ל'טייטל', גם היא מפנימה שזו תעשייה לא ממש זוהרת כפי שחשבה".

*בפועל לא רואים הסבות מקצועיות מסיביות מהיי-טק לכיוונים אחרים, למה?

"כיוון שבכל תחום אחר השכר נמוך באופן משמעותי יחסית (גם אחרי הקיצוצים), עובד היי-טק שרוצה לעשות הסבה לפרסום, הוראה או מכירות, נדרש לשינוי קיצוני של ירידה ברמת החיים שלו.

"הם אומנם אומרים שבחישוב דקדקני השכר שלהם לא כל-כך גבוה, 'כיוון שאנחנו עובדים הרבה יותר קשה והרבה יותר שעות', והם צודקים, אבל אחרי שהם לקחו משכנתה של 6,000 שקל לחודש והתרגלו לחיות ברמת חיים מסוימת, קשה להם לסגת אחורנית. יחד-עם-זאת, יש אצלם התפכחות. הם אולי ימשיכו לעבוד בתעשייה הזו, אבל הם כבר לא חושבים שזה 'גליק' גדול".

39% מאוד לא מרוצים ממקום עבודתם

בלוריה דיין, מנכ"ל חברת ההשמה "אזימוט", מחזקת את הדברים. "'אל תינעלי רק על היי-טק', זו האמירה שאני שומעת ממועמדים שעד לא מזמן התעקשו להיצמד ל'כלוב הזהב של ההיי-טק'", מספרת דיין, "נכון להיום, גם אנשים עם קורות-חיים מרשימים וניסיון מקצועי בענף לא שוללים אופציות של עבודה בלואוטק, בחברות מסחר או בחברות ממשלתיות.

"הבחנתי בשינוי בולט נוסף, היום כשאני מציעה למועמד משרה בהיי-טק זה כבר לא עושה לו את ה'וואו' של פעם. עד לפני שנתיים משרה בהיי-טק הייתה נחטפת בהתלהבות. היום, למרות המצב, המועמדים לא ממהרים לחתום. הייתי מסכמת את הדברים באמירה: חוסר האמון החליף את ההילה שנקשרה לעבודה בהיי-טק. זה לא קרה רק בגלל קיצוץ בתנאים, ברווחה, בפינוקים או בשכר, אלא בגלל ה'זבנג' של 2009. כל ערוץ העבודה הזה נתפש בעיניהם כ'לא אמין'. הם אומרים לי: 'כשאני מגיע בבוקר לעבודה אני לא בטוח שהקופסה (לאריזת חפצים) לא מחכה לי על השולחן'".

אורן הנר, מנכ"ל התאחדות עובדי תעשיות העלית בישראל, סבור שהשחיקה בסטטוס של עובדי היי-טק התחילה עוד קודם למשבר 2009. "כבר מזמן אין זוהר או תהילת עולם בענף שלנו, והדימוי של 'איש היי-טק', כפי שהוא נתפס בעיני העובדים, צנח משמעותית גם בגלל התבגרות הענף", אומר הנר, "האבולוציה, או הזדקנות הענף, יצרה מעמדות היררכיים בתוכו. עד תחילת שנות ה-2000 ה'גלורי' של עובד היי-טק תפש גם לגבי אנשי בקרת איכות, אבל עם התבגרות השוק נכנסו לנישה הספציפית הזאת גם עובדים חרדים, ערבים או עובדים ללא השכלה אקדמית. עם תנאי סף נמוכים, עם משכורות נמוכות, יורדת גם האטרקציה.

"אם אחרי המשבר הראשון ההילה סביב המילה 'איש היי-טק' עוד הייתה קיימת, הרי שאחרי המשבר השני של 2009 היא נעלמה לחלוטין. צריך להבין, שה'זוהר' הולך בד בבד עם תנאים ושכר. המיסוי, הליסינג, ניצול המעסיקים, העומסים שהצטברו עקב קיצוצי כוח-אדם ללא גיוסים חדשים, שחקו את היוקרה שעוד נשארה. ועוד לא דיברנו על התנודתיות והטלטלות של השוק הספציפי הזה. חוסר הוודאות וחוסר היציבות התעסוקתית, גם הם כרסמו בהילת הקריירה של 'איש היי-טק'".

*מה אתה שומע מהעובדים עצמם?

הנר: "קיימת עלייה משמעותית באמירות כמו 'נמאס לי', 'אין לי ודאות תעסוקתית', 'המחיר לא שווה' או 'אני רוצה לצאת מהתחום ולעשות הסבה'. אני גם שומע את הכמיהה לשינוי ואת הציפייה שהזוהר יחזור".

*אתם רואים אותו חוזר לענף?

"דבר אחד בטוח, לימים העליזים של אמצע שנות ה-90 המצב לא יחזור. גם כי השוק היום מוצף בבוגרי אוניברסיטאות, אבל יותר מכך כי אחרי שני משברים גם המעסיקים בענף ההיי-טק התבגרו ולמדו לשחק עם סוגיית ה'טאלנטים' שלהם באופן שמשרת את האינטרסים שלהם ומצמצם עלויות. ההתבגרות של השוק ושל המשקיעים הובילה לכך שאף אחד לא יוצא היום מגדרו כדי לצ'פר עובדים.

"לפיכך, אני סבור שלא תחול קפיצה דרמטית בהילה של מקצועות ההיי-טק. פעם עובדי היי-טק פנטזו, חשבו שהם על גג העולם וידעו לשחק את המשחק. היום, כשהמציאות השתנתה והכתה בכולם, העובדים לא יודעים איך לאכול את השינוי הזה, אבל המעסיקים היו מהירי תפישה, זריזים יותר, וידעו איך לתעל אותו לטובתם ולהתייעל".

*עדיין, יחסית לשאר הענפים בשוק המשכורות בהיי-טק גבוהות.

"רק נגיד את זה לעובד היי-טק טיפוסי והוא יענה, 'גבוה יחסית למה?'. לדידו, הוא בעל תואר שני, בעל 10 שנות ניסיון, התנאים והמשכורת שלו נשחקים ברציפות, והוא עובד קשה יותר מבעבר. בתחושה הסובייקטיבית שלו הוא מרגיש 'נדפק'. חד משמעית".

הכי שווה להיות מתכנת

חיה בורנשטיין, מנכ"ל חברת ההשמה דיאלוג, סבורה כי כל הענפים איבדו מזוהרם ב-2009, אבל תשומת הלב הייתה נתונה בעיקר להיי-טק בגלל שמדובר בענף "סקסי". "גם בגלל שמדובר בתעשייה המובילה במשק וכנראה גם בגלל שהשכר שם מושא לקנאה", היא אומרת, "יחד-עם-זאת, הסטטוס במקצועות הללו לא ירד, גם לא בעיני העובדים.

"הרי אי-אפשר להשוות את הירידה בזוהר מקצועות ההיי-טק למה שקרה, למשל, בענף עריכת-הדין, שבו באמת חלה הצפה מטורפת של עובדים. לקראת סוף 2009 מרבית ארגוני ההיי-טק החזירו את היקפי השעות שקיצצו, וחלקם גם תיקנו את השכר כלפי מעלה, אם כי לא באופן מלא.

"אבל, בל נשכח את השורה התחתונה: בהיי-טק רמות השכר, גם היום אחרי הקיצוצים, הן עדיין גבוהות ב-30%-40% ביחס לשכר הממוצע במשק. אז ברור שבשנה קשה כל-כך עולים הרהורים של הסבה מקצועית, אבל אני לא רואה מגמה של עזיבה. גם כשדיברו על הסבת אנשי היי-טק להוראה, לא ראית נהירה לשם. למרות הבכי, הלגיטימי אגב, על עבודה קשה מאוד ועומס של שעות עבודה, מהנדס שמשתכר 18,000 שקל לא יסכים לרדת לשכר של 7,000 שקל כמורה. אם הם עושים הסבה מקצועית זה מכורח, לא מבחירה".

אינפו: ירידה מתמדת בשכר הממוצע

אינפו: 55 אחוז מרוצים ממשכורתם הנוכחית

אינפו: 61 אחוז מרוצים ממקום עבודתם

אינפו: 40 אחוז חוו קיצוצים בשכרם

אינפו: 45 אחוז נהנים מרכב חברה

אינפו: 62 אחוז ממקומות העבודה ניזוקו מהמשבר

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר