גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

6 שאלות נפוצות על המשבר

הכלכלה השביעית בגודלה בעולם, נמצאת במשבר עמוק בהרבה מאשר יוון הנתמכת

מזה כשנתיים, מאז אוקטובר 2007, שרוי העולם כולו במשבר כלכלי דרמטי. מתחילתו, מפזרים מנהיגים פוליטיים וכלכליים ופרשנים מקצועיים, הסברים על מהותו ועל התפתחותו. רובם, רואים כבר את סופו, וחוזים יציאה איטית, אבל בטוחה, לכיוון שגשוג חדש. בסקירה זו אסביר מדוע לדעתי תחזית נפוצה זו אינה מדוייקת. הפעם אנסה לענות בצורה מרוכזת, מפורטת, ומסודרת, לכל השואלים והפונים במיילים ובטוקבקים, לגבי מהות המשבר ושלביו, כפי שאני רואה אותם.

אני רואה כחובה לציין תחילה את העובדה שאני מבסס את תחזיותי בעיקר על התבוננות טכנית בשווקים. גלי אליוט וכללי מחזוריות ארוכי טווח, הצביעו זמן רב על צורך בתקופה מתקנת לשוק שעלה מאז 1974, אך בנוסף, יש להבין את הרקע הכלכלי לתיקון זה. רק השילוב של שתי המתודולוגיות יכול להביא מנתח שווקים ומשקיע ארוך טווח, להצלחה. בכך עוסקת סקירה זו.

1. מה מהות המשבר? התפוצצות בועת האשראי במדינות המפותחות.

התרסקות הנדל"ן בארה"ב היתה כאותה סיכה שפוצצה את הבלון האחרון, ולא מהות הבעיה. ההרגל במדינות מפותחות, לחיות על חשבון חובות העתיד - הרגל שהתפשט מרמת הפרט, אל פירמות ועד לתקציבי המדינות עצמן - התפתח בהדרגה מאז סיום תקופת האינפלציה הגדולה, בתחילת שנות ה-80.

ההתפתחות הכלכלית האדירה מאז, קרתה על כרי כסף שנהיה זול יותר ויותר, ונשא סיכון קטן והולך למתחייב לתקופות ארוכות טווח. דרך משברים מינוריים (1987, 1990, 1994, 1998 ו-2000) נבנתה קונספציה ולפיה הרחבות מוניטריות ופיסקליות יכולות תמיד להציל את המצב.

במשבר הנוכחי, זה שהחל ב-2007 והגיע לשיא ב-2008, גודל הצעדים היה כגודל הבעיה (ריבית אפס וגרעונות עצומים) אבל הכלכלה האמיתית לא הגיבה כרגיל, ולמעשה היא נשארה במצב ממותן וקשה, הבא לידי ביטוי בעיקר בצריכה ובאבטלה - אך לא בשוקי ההון.

2. איפה נמצאת כעת הבעיה? במאזני המדינות והבנקים המרכזיים.

בניסיון להציל את המערכת הפיננסית והכלכלה העולמית. נטלו המדינות את העול על עצמן ועל תושביהן. המדינות גם ניסו לעודד את הצרכן לעשות שוב את מה שעשה תמיד עד כה: לצרוך על בסיס אשראי.

אלא שהפעם הצרכן כבר אינו מסוגל לכך. מנגנוני האשראי (כרטיסי אשראי, הגדלת המשכנתא על חשבון נטילת מזומנים) אינם כשהיו, ואווירת האבטלה המתגברת הביאו אותו להחלטה הפוכה: לחסוך ולסגור חובות. וכך מדינות ומנהיגיהן הכלכליים, נמצאים במלכוד: הם עשו את המהלכים הקיצוניים ביותר כדי "לחזור לשגרת צמיחה" ונשארו עם הגרעונות, ללא תוצאות חיוביות משמעותיות.

לפניכם תמונה עדכנית, טבלה שפרסמה קרן המטבע העולמית, וגרף המראה את מצב החוב הלאומי כאחוז תל"ג (תוצר לאומי גולמי) במדינות המפותחות:

משה שלום טבלת חובות


לפי טבלא וגרף אלו, נרשמת מאז שנת 2000 עלייה ברורה בחוב, אבל שימו לב לקפיצה האדירה ב-2008 ו-2009. ועוד היד נטויה לקראת 2010.

3. מה הבעיה? למה אי אפשר להמשיך כך עוד הרבה זמן?

לכאורה, למדינות (ארה"ב, אירופה ויפן) אין בעיה לגייס כסף בעזרת מכירת אג"ח ממשלתיות, המגובות במשקים כבירים. אלא שדובאי, יוון, ועוד מעט אירלנד, ספרד, פורטוגל, איטליה ולבסוף בריטניה וארה"ב, הוכיחו ויוכיחו שיש נקודה שבה השוק (בעזרת מנגנון חברות הדירוג וה-Credit Default Swaps), אינו מוכן לסבול מצב זה, ללא הגדלת הריבית לרוכשי האג"ח.

בנוסף לאיבוד יוקרה אדיר ובריחה אפשרית של הון זר מהמדינה שגורמת ירידת דירוג לכשעצמה, עלייה בריבית, מייקרת עוד את מימון החוב. מצב זה הוא מעגל קסמים - פתית שלג שאם לא עוצרים אותו בזמן, הוא מתדרדר ונהפך לכדור שעלול לגרום למפולת שלגים.

4. מה עושים? ההיסטוריה מלמדת שהתגובה האופיינית היא: קיצוץ תקציבים אדיר, והעלאת מסים.

שני צעדים אלו, המתחייבים מהצורך להקטין את הגירעון השוטף והחוב הכולל של מדינה, יבואו כתוספת למצוקה הקיימת ממילא. האם תהיה באווירה זו צמיחה? צריכה? השקעות מצד הפירמות והגדלות בייצור ובמלאי? לדעתי לא.

וזה השלב שאנו מתחילים אותו כעת. השלב הפיננסי (שלב A) חלף עבר לו. הצעדים לחיסולו הביאו את ההתאוששות באווירה (שלב B), אבל הצורך לספוג חזרה חלק מן הכסף, מביא את שלב ההתפכחות (שלב C). זהו התהליך הבלתי נמנע של המשבר הנוכחי, ומפתו, שהובאה בפניכם, ייצגה את התמונה הטכנית של התפתחות מקרו-כלכלית זו.

דוגמא לעומק הבעיה בארה"ב עצמה, המהווה את מרכז הזירה של המשבר, מיוצגת בשני הגרפים הבאים (שניהם מאתר usgovernmentspending.com):

משה שלום מצב ארהב


הגרף העליון מציג את הגרעון הפדראלי, כאחוז תוצר - נושק ל-11%. יוון נדרשה לצעדים מהירים ואכזריים מאוד, כשגרעונה שלה נמצא באזור -12%, והדרישה האירופאית ממדינה חברה באיחוד היא לגרעון בשיעור 3%.

הגרף התחתון מייצג את מצב הגידול בחוב מדינת קליפורניה (הכלכלה ה-7 בגודלה בעולם) מאז 1992. מאז 2000, כאשר התפוצצה הבועה הקודמת, זו של ההייטק, היחס גדל והולך והוא מתקרב ל-25%. ירידה ממסים, עזיבת חברות למדינות שכנות בגלל עומס המס, והגדלה דרמתית של האוכלוסיה הנזקקת, בעיקר בדרום המדינה, כל אלו הביאו לגידול האדיר הזה.

5. ואיך בכל אלו משתלבות הדפלציה, האינפלציה, והסטגפלציה?

לקוראיי הנאמנים זכור אולי שצפיתי בעבר, ואני עדיין צופה, אינפלציה עצומה בעתיד הלא רחוק כל כך. איך זה משתלב עם תסריט דפלציוני חמור כל כך של שלב C? הכול עניין של תזמון.

אין ספק שרוב שלב C, לדעתי בארבע הגלים הראשונים של הסדרה היורדת, נראה דפלציה הדומה למה שראינו בשנת 2008. ההסתייגות היחידה שלי נמצאות ביחס לסחורות, אשר להן תפקיד מיוחד, עקב היותן בעיני רבים מפלט פיננסי, השונה מכל הניירות המייצגות הבטחות בלבד.

כנראה שנראה תופעה זו בעיקר במתכות היקרות, ובמיוחד לאלו היכולות לעבור לסוחר, כמו זהב וכסף.

6. מתי תגיע האינפלציה?

כאשר רוב החובות יתנקו מן המערכת, בשילוב מאמצים מחודשים של הממשלות לייצר ביקושים מחדש. הפעם, ריבית אפסית, והצפה פיסקאלית לא יהיו הכלים שינקטו, כי יוכר תפקידם העיקרי וההרסני, בשלב האחרון של המשבר. הפעם תינקט הפעולה היחידה שעוד ניתן לבצע: פיחות המטבע.

יש לשער שהדולר יהיה הכוכב העיקרי במחזה זה, ויש לשער שבשלב זה, נראה פירוק המטבע האירופאי לגורמיו, כאשר כל מדינה בנפרד תחליט על עומק הפיחות הנדרש והמתאים לה. וביחס למה כולם יפחיתו? הרי כולם ניירות ללא עוגן? לדעתי הם יעשו זאת כנגד סל סחורות, אשר במרכזו המתכות היקרות.

נקודות עיקריות לסיכום

  1. מהות המשבר היא סיום בועת האשראי, אשר התחילה את דרכה בתחילת שנות ה-80.

  1. שלב זה משבר (של C) הוא השלב בו המדינות חייבות להקטין את הגירעונות, והחובות שלהן, אחרת יוקרתן תפגע, ועלות חובן לא יהיה ניתן לשליטה.

  1. הצעדים הנדרשים קשים מאוד ליישום פוליטית, חברתית, וכלכלית, אבל זה ייעשה וזה יביא לתהליך דפלציוני הדומה למה שראינו ב-2008, ללא התקווה שנבנתה לקראת תחילת 2009.

  1. לקראת סיום שלב זה הדפלציה תתחלף לאינפלציה, עקב פיחות מאסיבי של המטבעות ביחס למשהו מוחשי שיוגדר אז.

  1. כל עוד, לא נראה צמצום משמעותי של המספרים המייצגים את מהות הבעייה, דהיינו של החובות למיניהם, נדע שלפנינו עוד דרך מטה בערכם של הנכסים הפיננסיים.

  1. הצורך בחיסול פוזיציות הן ברמת הפרט, הן ברמת הממסד, יביאו את ההידרדרות לקראת אזור ה-450-400 ב-S&P500 כסמן ימני לתופעה.

ולסיום, כמה מילות תקווה

התהליך כולו הוא תהליך תיקון, לקראת בנייה מחדש. לאחר הסבל ממשבר זה, יבוא שגשוג אדיר, אשר יהיה בנוי על מטבעות יציבים, הוצאות ממשלתיות מצומצמות יותר, ורצון אדיר של התחדשות ויזמות.

תחתית שלב C (בשנת 2012-13) תהיה הזדמנות של פעם בדור, או אפילו יותר, להשקעות לטווח ארוך בהתבוננות חיובית כלפי העתיד.



  • ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
  • משה שלום הוא מנתח טכני ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בפתיחת הבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 נסחר במגמה דומה ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"