גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזרים לחגוג

תורים ארוכים ופרצופים מחוייכים בכנס ברצלונה ■ תעשיית הסלולר חוזרת לעצמה

הצבע חזר ללחיים של העומדים בתור לכנס הסלולר הגדול בעולם - MWC (Mobile World Congress), שמתקיים בימים אלה בברצלונה. התורים הארוכים בכניסה נראים כמו בימים הטובים שלפני המשבר הכלכלי.

תעשיית הסלולר חוזרת לחגוג, או שבעצם, לא הפסיקה מעולם. אין כמו הכנס השנתי כדי להריח את הכיוונים שאליהם הולכת התעשייה העולמית, וכדי לשטוף את העיניים בשפע החידושים והמגמות שמזינים את המפעילות והיצרניות כאחד.

החדשנות באה לידי ביטוי במהירות השינוי של התעשייה. עד לפני פחות משנתיים לא היו חנויות אפליקציות. בשנה שעברה הן עמדו במרכז התערוכה וכולם דיברו עליהן, אך השנה שיווי-המשקל משתנה שוב ונע בחזרה לכיוון התשתיות ולשינויים שמבשרות הרשתות החברתיות.

החלוצה ששינתה את כל התפיסה והביאה את האינטרנט לעולם הנייד היא כמובן אפל, שהשיקה ביולי 2008 את ה-iPhone ואת מודל חנות האפליקציות. בחנות של אפל יש כיום 150 אלף אפליקציות, רובן חינמיות. כך בעצם הולכת ומתעוררת לה מהפכת הפס הרחב בסלולר (Mobile Broadband).

ברור כיום כי הפס הרחב בסלולר הוא מהפכה שמשנה סדרי עולם. לא מדובר בעוד אפליקציה, אלא בשינוי בכל סגנון החיים. הרעיון של להיות מחוברים, כל הזמן ובכל מקום, הופך למציאות לנגד עינינו.

בשנה שעברה התנהל כנס הסלולר תחת הענן הקודר של המשבר הכלכלי הבינלאומי. מיעוט המשתתפים היה בולט, אך הזרעים שנזרעו אז צמחו השנה והפכו לעצים איתנים. הדור הרביעי בסלולר (LTE), שהוצג אשתקד על-ידי היצרניות הבולטות, עבד אז כמעט רק על הנייר ובמסגרת ניסויים.

היום אין יצרנית אחת שלא מדברת עליו כעל עובדה קיימת ומוצר מוגמר. החקיקה אמנם עדיין לא נסגרה לחלוטין, והמפעילות שהשיקו רשתות דור רביעי, כמו החברה השבדית-פינית טליה-סונרה, ממשיכות להעביר שיחות על-גבי רשתות דור שני ושלישי, אבל זו התחלה ברורה וסימון כיוון של התעשייה העולמית.

היצרניות בעקבות אפל

המהפכה של אפל שינתה, כאמור, את המפה, ונוקיה ושאר יצרניות המכשירים נאלצות ללכת בעקבותיה. העובדה שנוקיה הכריזה לפני מספר שבועות על פתיחת מפות הניווט שלה בכל המכשירים לגישה חופשית מעידה על כך שאימפריות אינן חסינות לעד. נוקיה עברה שנה מורכבת, והשינויים בשוק אילצו אותה להגיב. ספק אם כניסת גוגל לשוק ציוד הקצה היתה מובילה את נוקיה למהלך כמו זה שהוביל אותה לחנויות האפליקציות, שצצו כפטריות אחרי הגשם בעקבות אפל.

אנליסטים המשתתפים בכנס מעריכים כי לא כל חנויות האפליקציות ישרדו. חנות האפליקציות שהשיקה סוני אריקסון, למשל, לא מצאה קונים רבים. חנות האפליקציות של גוגל לא מצליחה לעומת המתחרות המובילות, ואילו חנות האפליקציות OVI של נוקיה מסתמנת כמספר 2 בתחום.

סביר להניח כי חנויות רבות יתמזגו, ייעלמו או ייטמעו אצל מפעילות שחוששות לאבד הכנסות מתכנים ורוצות לשמור נתח מהעוגה בכיסן, ולא בכיס של אפל.

דור רביעי ב-AT&T

אחת ההודעות המפתיעות בכנס השנה היא החלטתה של AT&T להקים רשת דור רביעי באמצעות אריקסון ואלקטל-לוסנט. AT&T חוששת כי מתחרתה המושבעת והשחקנית הסלולרית המובילה בארה"ב, וריזון, תיצור לעצמה יתרון טכנולוגי, לאחר שזו הכריזה בשנה שעברה על הקמת רשת LTE עם אותן שחקניות בדיוק.

AT&T הודתה ב-2009 כי הרשת שלה אינה מתמודדת היטב עם הביקושים לפס רחב בסלולר. דבר זה גרם לה לבעיות קשות מול לקוחותיה, שהתלוננו על השירות הגרוע שקיבלו כתוצאה מכך ש-AT&T לא נערכה בזמן להתמודדות עם התפוצצות התעבורה ברשת שלה, שאינה בנויה לכמויות מידע כאלה.

החברה, שהיא הזכיינית הבלעדית של iPhone בארה"ב, גילתה, למשל, כי 3% מהמשתמשים ברשת שלה אחראים על צריכת כ-40% מהתנועה ברשת. אנליסטים רבים מעריכים כי המודל של "צרוך כפי יכולתך" הוא הרסני למפעילות, וייתכן כי אלה ייאלצו בסופו של דבר לחזור למודלים של הגבלת צריכה.

גם העמקת חדירת הטלפונים החכמים לשוק עשויה להיות קשורה להחלטתה של AT&T. הייצור ההמוני שלהם, והעובדה שמספר גדול של שחקנים, כולל חברות שאינן יצרניות מכשירים כמו גוגל, נכנסים לתחום, צפויה להוזיל את ייצורם, ואנליסטים סבורים כי נראה ירידה מתונה במחירי המכשירים החכמים.

הבעיה היא שככל שיש בשוק יותר טלפונים חכמים, הרשתות צריכות להתמודד עם יותר תעבורה. לא מן הנמנע כי AT&T חוששת כי המשך ההשקעה בדור 3.5, כפי שעושה למשל וודאפון הבריטית, יהיה בבחינת בזבוז משאבים, מאחר שרשת דור רביעי יכולה להתמודד טוב יותר עם הביקוש הגדל לפס רחב בסלולר.

הסיבה להתמודדות הטובה יותר של רשת דור רביעי עם הביקוש היא שברשת כזו, עלות יצירת ביט היא זולה יותר מאשר ברשת דור 3.5. זה לא השיקול היחיד, אך הוא שיקול חשוב. שאלה חשובה לא פחות היא האם למפעילה יש מספיק תדרים כדי לעשות את המהלך, כשמפעילות רבות סובלות ממחסור בתדרים.

נורטל נעלמה, הסיניות מגיעות

דבר חשוב נוסף שכמעט ונשכח הוא היעלמותה אחת מחברות הענק של המאה הקודמת, נורטל, מביתן 8 בתערוכה - הביתן שאכלס באופן קבוע את יצרניות הענק. בשנה שעברה נורטל השתתפה בכנס, בעיצומו של המשבר הקשה שעבר עליה והבקשה שהגישה להקפאת הליכים.

החברה לא ביטלה את השתתפותה בשל הקנס שהיה מוטל עליה אם היתה עושה כן. אך כעת, נורטל התאדתה ממפת התקשורת, וקיימות שמועות כי גם נוקיה-סימנס נמצאת בסכנת היעלמות, לאור חוסר הצלחתה לחזור לרווחיות.

מהצד השני של המטבע הזו נמצאות החברות הסיניות וואווי ו-ZTE, שמתחילות לנשוף בעורפן של היצרניות המערביות הגדולות. הטאבו לגבי היצרניות הסיניות הולך ונשבר. הטכנולוגיה שלהן אינה פחות טובה מזו של המתחרות המערביות, ובעיות הביטחון כנראה לא מרתיעות מדינות ומפעילות במערב לבחור בהן. המחירים הזולים שלהן אף מושכים את המפעילות, שמלקקות את פצעי המשבר.

דבר אחד בטוח, והוא שכאשר משרד התקשורת בישראל ייאות לשחרר את התדרים לדור רביעי בשנת 2012 - המפעילות הסלולריות הישראליות כנראה לא יוכלו להתעלם מהענקיות הסיניות הללו.

הכותב הוא אורח חברת מוטורולה בכנס

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית