גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על מכונית העתיד

לא רק מכונית חשמלית: התחרות על שיטות הנעה "ירוקה" של כלי רכב הולכת ומתחממת

בשבועות האחרונים מוצפת התקשורת במידע רב הנוגע לקונספט המכונית החשמלית הנקייה המיושם על-ידי חברת בטר פלייס, המבטיחה לנו באמצעות גיוסי הון מרשימים כי העולם נמצא עתה בפתחה של תקופה חדשה. היזם והדובר הרהוט של בטר פלייס, שי אגסי, מבטיח חדירה מהירה הן בישראל והן ברמה הגלובלית, של המכונית החשמלית, שקיבלה את הכינוי "שקע-תקע" (plug-in), הנתמכת ברשת של תחנות "תדלוק".

ההבדל העיקרי בין תחנות אלה לתחנות הדלק המוכרות לנו הוא, כי הן לא ימלאו את מיכלי המכוניות בתוצרי דלק המבוססים על נפט, אלא יחליפו את הסוללה המתרוקנת בסוללה מלאה, שתצליח להעניק למכונית אנרגיה לעוד כ-160 קילומטר.

אין כל ספק כי אנחנו נמצאים בפתחה של תקופה חדשה, נקייה יותר, וכי בעוד 3-4 שנים, כאשר נרצה להחליף את המכונית שלנו, ברירת המחדל תהיה המכונית החשמלית. אך כפי שמתברר, עדיין לא ברור אם מכונית זו תהיה מונעת על-ידי סוללה או באמצעות מקורות אנרגיה אחרים, זאת מאחר שהקרב בין הגורמים המציעים שיטות תדלוק שונות של המכונית הנקייה, טרם הוכרע.

במהלך השנים האחרונות התפתחו טכנולוגיות חדשניות, נקיות יותר, שמקבלות אולי חשיפה תקשורתית נמוכה יותר, אך יחד עם זאת מייצגות מאמצי פיתוח עתירי השקעה, ותוצאות טכנולוגיות מרשימות.

דלק מימני בזול

במרכז המחקר והפיתוח של יצרנית הרכב היפנית הונדה בלוס אנג'לס, החלו לפני מספר שבועות בייצור אב-טיפוס של הדור השני של תחנת תדלוק סולארית ביתית המבוססת על מימן. זהו מתקן המיועד לשימוש פרטני של בתי-אב, והמסוגל לייצר במשך 8 שעות חצי קילוגרם מימן, שימלא את תאי הדלק (fuel cells) של המכונית החשמלית, ושבעליה יוכל באמצעותם לגמוא את מרחקי הנסיעה למקום עבודתו. באופן כזה ניתן יהיה, על בסיס מילוי יומי שיתבצע בשעות הלילה, לנסוע במשך שנה למרחק של 16 אלף קילומטר - הקילומטראז' השנתי הממוצע למכונית נוסעים.

היתרון העיקרי של תחנת הדלק הביתית החדשה הוא בכך שבגירסה הקודמת שלה היה צורך באלקטרולייזר וביחידת דחיסה נפרדת, כדי לייצר מימן בלחץ גבוה, הדרוש למילוי תאי הדלק של המכונית. מערכת הדחיסה היתה הרכיב הגדול והיקר ביותר של התחנה, מה שגרם ליעילות נמוכה שלה. מהנדסי הונדה הצליחו להתגבר על הבעיה, לאחר שפיתחו אלקטרולייזר יעיל יותר, שחסך את הצורך במערכת דחיסה יקרה ולא יעילה. חדשנות פורצת זו אפשרה גם למזער את המרכיבים האחרים של התחנה, וכך נוצר הדור החדש של תחנת הדלק הביתית, שיעילותו גדולה ב-25% מזו של הדור הקודם.

התחנה הביתית החדשה יכולה למלא את תאי הדלק של הרכב במשך הלילה, בלי שיהיה צורך להחזיק לשם כך במלאי של מימן. התחנה הביתית תהיה ידידותית למשתמש, כאשר כל שעל בעלי הרכב לעשות הוא להסיר את צינור המילוי מפתח הדלק שבמכונית לאחר סיום המילוי. היתרון הסביבתי הוא דרמטי, מאחר שהמימן הוא ידידותי לסביבה והוא מיוצר כידוע ממים, בעוד שמקור האנרגיה הוא סולארי, הניזון מקרני השמש. מחירו של הדלק המימני יהיה זול להפליא, וכאשר בעליו של רכב כזה יצטרך לצאת לנסיעה ארוכה, תעמוד לרשותו רשת צפופה של תחנות דלק מימני שבהן יוכל למלא את תאי הדלק, מה שיאפשר לו לנסוע למרחקים ארוכים יותר.

הניקיון הסביבתי שמייצגת התחנה החדשה זיכה אותה בתו התקן הגבוה ביותר - SAE J2719, כמו גם ב-ISO 14687.

תחנות הדלק המימניות שיוקמו בכבישים המהירים ובכניסות לערים הגדולות מאופיינות בכך שמילוי המימן הוא מהיר ביותר - כ-5 דקות, וכל מילוי יאפשר למכונית ממוצעת לנסוע למרחק של כ-400 קילומטר. עתה נמצאים בפיתוח תאי דלק שיאפשרו נסיעה לטווח של 700 קילומטר על מיכל דלק אחד.

כך גם נוצר קונספט שיווקי מעניין, המאפשר לבעל הרכב המצוי לרכוש במחיר נמוך יחסית תחנת דלק ביתית שתשמש אותו לתדלוק המותאם לנסיעות עירוניות, אך גם להשתמש במקביל לצורך נסיעות ארוכות ברשת תחנות הדלק שיהיו פרוסות על פני המדינה, ממש כפי שניתן לבצע כיום במכונית המונעת בדלק "מלוכלך".

אנליסטים סבורים כי בסופו של יום, כאשר חלק הארי של הצרכנים יעבור לשימוש בשילוב המנצח של תחנות דלק מימן ביתיות יחד עם רשת התחנות הארצית, תירשם הפחתה דרמטית בנידוף גזי החממה ודו-תחמוצת הפחמן. כלומר, העולם יהיה מקום נקי יותר.

תדלוק בגז - יישום מיידי

באחרונה נכנס לתחרות גורם נוסף, הלא הוא הרכב ההיברידי המונע על-ידי גז ומנוע חשמלי. אלה העומדים מאחוריו טוענים כי הוא זה שניצח בקרב. הם מסתמכים על העובדה שבתערוכת המכוניות שנערכה באחרונה בארצות-הברית הציגו כמעט כל יצרני המכוניות רכבים הפועלים מכוח אנרגיית הגז. טכנולוגיה זו היא ידידותית הן למשתמש והן לסביבה, ועומדת בדרישות של רשויות ממשלתיות לקילומטראז' גבוה ליחידת דלק.

האנליסט הקנדי דני דה-רוסייר אמר, כי חשיבותה של תערוכת המכוניות שבה הוצגו מנועים היברידיים הפועלים על גז, היא בהגדרה המחודשת של עתיד עסקי הרכב.

חברת ג'נרל מוטורס הציגה קדילאק היברידי מפואר, מודל XTS, שיורכב ביפן, וכך גם חברת סובארו. חברת פרארי פיתחה גם היא מכונית היברידית מונעת בגז, והיא תציג אותה בעוד כחודשיים בתערוכת המכוניות שתיערך בז'נבה.

החברה המובילה בקטגוריה חדשה זו היא טויוטה, שהציגה בתערוכה את ה-Prius החדש הקומפקטי וההיברידי המונע על-ידי גז. אך טויוטה, שאינה מוכנה לקחת סיכונים, משקיעה כספים ומאמצים גם בפיתוח מכונית השקע-תקע שתושק בשנת 2012 וגם במכוניות המונעות על-ידי תאי דלק מימניים. אך החדשות העיקריות הן, שבניגוד למכונית השקע-תקע ולמכונית המונעת על-ידי מימן, טכנולוגית הגז ניתנת ליישום מיידי, ובפועל כבר נעשה בה שימוש.

מה שברור הוא, כי המכונית החשמלית - בין אם בגירסה ההיברידית ובין אם בגירסה המלאה כמו שקע-תקע ותאי דלק המופעלים על-ידי מימן - היא מכונית העתיד. הקרב על סוג האנרגיה שתניע מכונית זו הוא כמעט על כל הקופה, מאחר שהפרס למנצח הוא בהיקפים כספיים שקשה לאמוד אותם, המסתכמים ברמה הגלובלית בטריליונים של דולרים.

מחלום הזוי למציאות יומיומית

גם אלה העומדים מאחורי מכונית השקע-תקע ממשיכים לשקוד על שדרוג הסוללה המספקת את האנרגיה לרכב החשמלי. לפני שבוע בדיוק התפרסמה בעיתון "Medill Rport" היוצא לאור על-ידי סטודנטים לתואר שני בעיתונאות באוניברסיטת נורתווסטרן, ידיעה על פיתוח סוללה חדשה ומהפכנית בשם lithium-air, שבאמצעותה ניתן להגדיל את טווח הנסיעה של מכונית חשמלית ל-650-800 קילומטר. פיתוח זה זכה לתשומת-לבו של הנשיא אובמה, והוא הקציב סכום של 28.4 מיליון דולר להשלמתו ולהשקתו הקרובה, שתתרחש ככל הנראה בשנה הבאה. פיתוח זה מסיר את אחד מחסמי השימוש המשמעותיים ברכב שקע-תקע, כאשר טווח הנסיעה למלאי האנרגיה של סוללה אחת יהיה גדול כמעט פי שניים מאשר טווח הנסיעה של מיכל דלק קונבנציונלי.

מתברר, כי מאמצי הפיתוח של אנרגיה אלטרנטיבית לרכב נושאים פרי, ולמרות שעדיין קשה להתנבא איזה מבין הפתרונות יהפוך למקור האנרגיה שיתפוס את מקומו של הנפט, הרי שברור כי מכונית נקייה הפועלת על אנרגיה חלופית, הופכת לנגד עינינו מחלום הזוי למציאות היומיומית של כולנו. ברור גם, כי אותו מקור האנרגיה שישלוט בשוק הרכב ישפיע על שורה של ענפי תעשייה, בין אם גז ותוצריו, מימן, או סוללות ה-lithium-air - שעשויות להפוך את בטרפלייס לקונגלומרט גלובלי, ואת שי אגסי לטייקון.

* הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד