גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על מכונית העתיד

לא רק מכונית חשמלית: התחרות על שיטות הנעה "ירוקה" של כלי רכב הולכת ומתחממת

בשבועות האחרונים מוצפת התקשורת במידע רב הנוגע לקונספט המכונית החשמלית הנקייה המיושם על-ידי חברת בטר פלייס, המבטיחה לנו באמצעות גיוסי הון מרשימים כי העולם נמצא עתה בפתחה של תקופה חדשה. היזם והדובר הרהוט של בטר פלייס, שי אגסי, מבטיח חדירה מהירה הן בישראל והן ברמה הגלובלית, של המכונית החשמלית, שקיבלה את הכינוי "שקע-תקע" (plug-in), הנתמכת ברשת של תחנות "תדלוק".

ההבדל העיקרי בין תחנות אלה לתחנות הדלק המוכרות לנו הוא, כי הן לא ימלאו את מיכלי המכוניות בתוצרי דלק המבוססים על נפט, אלא יחליפו את הסוללה המתרוקנת בסוללה מלאה, שתצליח להעניק למכונית אנרגיה לעוד כ-160 קילומטר.

אין כל ספק כי אנחנו נמצאים בפתחה של תקופה חדשה, נקייה יותר, וכי בעוד 3-4 שנים, כאשר נרצה להחליף את המכונית שלנו, ברירת המחדל תהיה המכונית החשמלית. אך כפי שמתברר, עדיין לא ברור אם מכונית זו תהיה מונעת על-ידי סוללה או באמצעות מקורות אנרגיה אחרים, זאת מאחר שהקרב בין הגורמים המציעים שיטות תדלוק שונות של המכונית הנקייה, טרם הוכרע.

במהלך השנים האחרונות התפתחו טכנולוגיות חדשניות, נקיות יותר, שמקבלות אולי חשיפה תקשורתית נמוכה יותר, אך יחד עם זאת מייצגות מאמצי פיתוח עתירי השקעה, ותוצאות טכנולוגיות מרשימות.

דלק מימני בזול

במרכז המחקר והפיתוח של יצרנית הרכב היפנית הונדה בלוס אנג'לס, החלו לפני מספר שבועות בייצור אב-טיפוס של הדור השני של תחנת תדלוק סולארית ביתית המבוססת על מימן. זהו מתקן המיועד לשימוש פרטני של בתי-אב, והמסוגל לייצר במשך 8 שעות חצי קילוגרם מימן, שימלא את תאי הדלק (fuel cells) של המכונית החשמלית, ושבעליה יוכל באמצעותם לגמוא את מרחקי הנסיעה למקום עבודתו. באופן כזה ניתן יהיה, על בסיס מילוי יומי שיתבצע בשעות הלילה, לנסוע במשך שנה למרחק של 16 אלף קילומטר - הקילומטראז' השנתי הממוצע למכונית נוסעים.

היתרון העיקרי של תחנת הדלק הביתית החדשה הוא בכך שבגירסה הקודמת שלה היה צורך באלקטרולייזר וביחידת דחיסה נפרדת, כדי לייצר מימן בלחץ גבוה, הדרוש למילוי תאי הדלק של המכונית. מערכת הדחיסה היתה הרכיב הגדול והיקר ביותר של התחנה, מה שגרם ליעילות נמוכה שלה. מהנדסי הונדה הצליחו להתגבר על הבעיה, לאחר שפיתחו אלקטרולייזר יעיל יותר, שחסך את הצורך במערכת דחיסה יקרה ולא יעילה. חדשנות פורצת זו אפשרה גם למזער את המרכיבים האחרים של התחנה, וכך נוצר הדור החדש של תחנת הדלק הביתית, שיעילותו גדולה ב-25% מזו של הדור הקודם.

התחנה הביתית החדשה יכולה למלא את תאי הדלק של הרכב במשך הלילה, בלי שיהיה צורך להחזיק לשם כך במלאי של מימן. התחנה הביתית תהיה ידידותית למשתמש, כאשר כל שעל בעלי הרכב לעשות הוא להסיר את צינור המילוי מפתח הדלק שבמכונית לאחר סיום המילוי. היתרון הסביבתי הוא דרמטי, מאחר שהמימן הוא ידידותי לסביבה והוא מיוצר כידוע ממים, בעוד שמקור האנרגיה הוא סולארי, הניזון מקרני השמש. מחירו של הדלק המימני יהיה זול להפליא, וכאשר בעליו של רכב כזה יצטרך לצאת לנסיעה ארוכה, תעמוד לרשותו רשת צפופה של תחנות דלק מימני שבהן יוכל למלא את תאי הדלק, מה שיאפשר לו לנסוע למרחקים ארוכים יותר.

הניקיון הסביבתי שמייצגת התחנה החדשה זיכה אותה בתו התקן הגבוה ביותר - SAE J2719, כמו גם ב-ISO 14687.

תחנות הדלק המימניות שיוקמו בכבישים המהירים ובכניסות לערים הגדולות מאופיינות בכך שמילוי המימן הוא מהיר ביותר - כ-5 דקות, וכל מילוי יאפשר למכונית ממוצעת לנסוע למרחק של כ-400 קילומטר. עתה נמצאים בפיתוח תאי דלק שיאפשרו נסיעה לטווח של 700 קילומטר על מיכל דלק אחד.

כך גם נוצר קונספט שיווקי מעניין, המאפשר לבעל הרכב המצוי לרכוש במחיר נמוך יחסית תחנת דלק ביתית שתשמש אותו לתדלוק המותאם לנסיעות עירוניות, אך גם להשתמש במקביל לצורך נסיעות ארוכות ברשת תחנות הדלק שיהיו פרוסות על פני המדינה, ממש כפי שניתן לבצע כיום במכונית המונעת בדלק "מלוכלך".

אנליסטים סבורים כי בסופו של יום, כאשר חלק הארי של הצרכנים יעבור לשימוש בשילוב המנצח של תחנות דלק מימן ביתיות יחד עם רשת התחנות הארצית, תירשם הפחתה דרמטית בנידוף גזי החממה ודו-תחמוצת הפחמן. כלומר, העולם יהיה מקום נקי יותר.

תדלוק בגז - יישום מיידי

באחרונה נכנס לתחרות גורם נוסף, הלא הוא הרכב ההיברידי המונע על-ידי גז ומנוע חשמלי. אלה העומדים מאחוריו טוענים כי הוא זה שניצח בקרב. הם מסתמכים על העובדה שבתערוכת המכוניות שנערכה באחרונה בארצות-הברית הציגו כמעט כל יצרני המכוניות רכבים הפועלים מכוח אנרגיית הגז. טכנולוגיה זו היא ידידותית הן למשתמש והן לסביבה, ועומדת בדרישות של רשויות ממשלתיות לקילומטראז' גבוה ליחידת דלק.

האנליסט הקנדי דני דה-רוסייר אמר, כי חשיבותה של תערוכת המכוניות שבה הוצגו מנועים היברידיים הפועלים על גז, היא בהגדרה המחודשת של עתיד עסקי הרכב.

חברת ג'נרל מוטורס הציגה קדילאק היברידי מפואר, מודל XTS, שיורכב ביפן, וכך גם חברת סובארו. חברת פרארי פיתחה גם היא מכונית היברידית מונעת בגז, והיא תציג אותה בעוד כחודשיים בתערוכת המכוניות שתיערך בז'נבה.

החברה המובילה בקטגוריה חדשה זו היא טויוטה, שהציגה בתערוכה את ה-Prius החדש הקומפקטי וההיברידי המונע על-ידי גז. אך טויוטה, שאינה מוכנה לקחת סיכונים, משקיעה כספים ומאמצים גם בפיתוח מכונית השקע-תקע שתושק בשנת 2012 וגם במכוניות המונעות על-ידי תאי דלק מימניים. אך החדשות העיקריות הן, שבניגוד למכונית השקע-תקע ולמכונית המונעת על-ידי מימן, טכנולוגית הגז ניתנת ליישום מיידי, ובפועל כבר נעשה בה שימוש.

מה שברור הוא, כי המכונית החשמלית - בין אם בגירסה ההיברידית ובין אם בגירסה המלאה כמו שקע-תקע ותאי דלק המופעלים על-ידי מימן - היא מכונית העתיד. הקרב על סוג האנרגיה שתניע מכונית זו הוא כמעט על כל הקופה, מאחר שהפרס למנצח הוא בהיקפים כספיים שקשה לאמוד אותם, המסתכמים ברמה הגלובלית בטריליונים של דולרים.

מחלום הזוי למציאות יומיומית

גם אלה העומדים מאחורי מכונית השקע-תקע ממשיכים לשקוד על שדרוג הסוללה המספקת את האנרגיה לרכב החשמלי. לפני שבוע בדיוק התפרסמה בעיתון "Medill Rport" היוצא לאור על-ידי סטודנטים לתואר שני בעיתונאות באוניברסיטת נורתווסטרן, ידיעה על פיתוח סוללה חדשה ומהפכנית בשם lithium-air, שבאמצעותה ניתן להגדיל את טווח הנסיעה של מכונית חשמלית ל-650-800 קילומטר. פיתוח זה זכה לתשומת-לבו של הנשיא אובמה, והוא הקציב סכום של 28.4 מיליון דולר להשלמתו ולהשקתו הקרובה, שתתרחש ככל הנראה בשנה הבאה. פיתוח זה מסיר את אחד מחסמי השימוש המשמעותיים ברכב שקע-תקע, כאשר טווח הנסיעה למלאי האנרגיה של סוללה אחת יהיה גדול כמעט פי שניים מאשר טווח הנסיעה של מיכל דלק קונבנציונלי.

מתברר, כי מאמצי הפיתוח של אנרגיה אלטרנטיבית לרכב נושאים פרי, ולמרות שעדיין קשה להתנבא איזה מבין הפתרונות יהפוך למקור האנרגיה שיתפוס את מקומו של הנפט, הרי שברור כי מכונית נקייה הפועלת על אנרגיה חלופית, הופכת לנגד עינינו מחלום הזוי למציאות היומיומית של כולנו. ברור גם, כי אותו מקור האנרגיה שישלוט בשוק הרכב ישפיע על שורה של ענפי תעשייה, בין אם גז ותוצריו, מימן, או סוללות ה-lithium-air - שעשויות להפוך את בטרפלייס לקונגלומרט גלובלי, ואת שי אגסי לטייקון.

* הכותב הוא יועץ לשיווק. www.trends-news.com

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו