גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש הרבה צעירים חרדים שכבר יש להם פרופיל בפייסבוק"

קריאת הרבנים לחרם על האתרים החרדיים יצרה בלגן: חלק מהאתרים ירדו וחזרו, אחרים המשיכו כרגיל, וחלק מהצעירים במגזר התעלמו מההוראה ■ נקודות-המבט של משרד פרסום חרדי, אתר פופולרי במגזר וגולש חרדי צעיר

"הפרסום באתרים החרדיים הוא ממש בחיתוליו, ורק לפני חודשים ספורים הוא החל בפועל. לכן, מבחינה זו קשה מאוד לכמת אותו לערכים כספיים משמעותיים. בנוסף, קשה להעריך מהו הנזק שנגרם לאתרי האינטרנט החרדיים בכל הנוגע להיקפי הפרסום בהם, בעקבות ההוראה הרבנית שיצאה לפני כחודשיים, אשר קראה לחרם על אתרי האינטרנט החרדים" - כך אומר ל"גלובס" אריה פרנקל, מנהל אגף יחסי הציבור במשרד הפרסום המגזרי גל אורן BSD.

פרנקל ייקח חלק בפאנל "חרדים לאינטרנט", שייערך בשבוע הבא (ב') בכנס האינטרנט השנתי של איגוד האינטרנט.

לדבריו, היקף הפרסום באתרים החרדיים היה מזערי, והוא לא מגיע אפילו ל-1% מסך עוגת הפרסום במגזר החרדי. "מרבית האתרים החרדים שרצו להיכנס לעולם הפרסום נאלצו לתת את זה כמעט בחינם. אני חייב לומר שלא ידוע לי על מקרים שבהם מפרסמים קיבלו טלפונים מסמכויות המגזר החרדי ונדרשו שלא לפרסם בהם. אבל באופן טבעי - המפרסמים הרימו טלפונים למשרדי הפרסום שלהם, ורובם החליטו באופן עצמאי להפסיק את הפרסום לזמן מה; אף אחד לא רוצה להיכנס לסערה ציבורית".

פרנקל מוסיף כי גם במשרדי הפרסום החרדיים אין עדיין פונקציה ייעודית לפרסום באינטרנט, אבל "ברור שאם לא היתה יוצאת הקריאה לחרם על האתרים החרדיים היינו עדים להתפתחות מואצת בענף פרסומי זה. האיסור הנוכחי שם ברקסים על הפרסום באינטרנט החרדי".

בעקבות ההוראה הרבנית הורדו מהאוויר אתרים פופולריים במגזר, בהם "אתרוג" ו"חרדים", אולם מאז חלק מהאתרים כבר קיבלו הכשר בשנית, כדוגמת "אתרוג".

צנזורה עצמית

אחד הפתרונות לגלישה "כשרה" הוא תוכנה בשם "נתיב", שמתבייתת על הדפדפן. מדובר בכלי ההלכתי שדרכו מותרת הגישה לאינטרנט במגזר החרדי. הכלי מספר הגנה כפולה - גם על מערכת ההפעלה במחשב וגם באמצעות ספקיות האינטרנט.

בשונה מכלי חסימה אחרים, "נתיב" מציע רשימה של אתרים שמותר לגלוש אליהם - ולא רשימת אתרים שחורה. כך נפתרת הבעיה של אתרים חדשים שעולים כל הזמן וכוללים חומר לא ראוי, אך כלי החסימה עוד לא איתרו אותם.

"גם באתר של קופות-חולים יכולים להיות עמודים לא ראויים, שעוסקים בתחומים שלא מדברים עליהם במגזר החרדי", מסביר הרב מרדכי בלוי שליט"א, מפקח חינוכי ויו"ר משמרת הקודש והחינוך בבד"צ בני-ברק, את החשיבות של תוכנת הסינון. לדבריו, "יש עוד פתרונות, כגון ספק האינטרנט 'רימון', שיש לו מסלולים המותאמים לציבור החרדי, אבל הם לא מושלמים ונמצאים בבדיקה".

* מי רשאי להשתמש בתוכנה זו?

הרב בלוי: "כל מי שמוכיח שהוא זקוק לאינטרנט לפרנסתו, וקיבל לכך אישור מהרבנים המקומיים שפוסקים בנושא. ברור שהאינטרנט הוא כלי מצוין לעבודה, למחקר ולמידע, אבל מאוד מסוכן לדברים אחרים - הסיכונים נמצאים במרחק קליק אחד בלבד".

* מדוע יצאה ההוראה האחרונה להחרמת האתרים החרדיים?

"האינטרנט בתוך המגזר החרדי הפך לרכילותי, ואנשים כתבו תוכן שעורר מחלוקות. זה ציבור אמוציונלי שבנוי מקבוצות ומתתי-קבוצות, ונוצר מצב שהוקמו הרבה מאוד פורומים שפנו למגזר, ושלמעשה נתנו הכשר עקיף לאינטרנט וגם עסקו בנושאים שלא עוסקים בהם במגזר".

לדבריו, "ריבוי האתרים הפך את הסקרנות הטבעית למעין הכשר עקיף לאינטרנט, ואנחנו לא שם. האינטרנט לא נועד לאספקת מידע ולא לחדשות. בשביל זה יש את 'יתד נאמן', קהילה או משפחה. ריבוי האתרים גרם לזה שיותר אנשים שלא צריכים להיות שם מצאו את עצמם שם, ונוצר סחף".

* לא מגיע לציבור החרדי להיות מעודכן בחדשות בזמן אמת?

"אנחנו ציבור חרדי שחי בגטו ורוצה לחיות בגטו. הציבור החרדי מעדיף עדיין להשתמש במילה המודפסת והכתובה, ולא יקרה שום אסון אם הוא ימתין לידיעה החדשותית עד מחר בבוקר. לא צריך להיות מחובר כל הזמן".

* אבל יש חרדים שלא שומרים על כללי ההלכה וכן גולשים באינטרנט.

"ברור שיש, אבל הם אחוזים בודדים. הם נמצאים בשוליים".

האיסור הגביר את הגלישה

על-פי ההערכות, ל-80% מהמגזר החרדי כבר יש מחשב בבית, וכ-60% ממנו נחשף בצורה כזו או אחרת לאינטרנט.

"למרות הסטיגמה על החרדים - הדור הצעיר מאוד ער להתפתחויות טכנולוגיות והוא לא מפגר בהרבה אחר הרחוב החילוני", אומר פרנקל. "קשה עוד להעריך כמה אנשים הפסיקו לגלוש בעקבות ההוראה, אבל אין ספק שהיתה לכך השפעה".

גיא כהן, מנכ"ל גלובל נטוורקס שמפעילה את אתר "בחדרי חרדים", שנחשב לאתר הפופולרי ביותר במגזר, מצייר דווקא תמונה אופטימית: "האיסור הזה הוא דווקא הדבר הכי טוב שקרה לנו - הטראפיק עלה ב-30% לאחר האיסור. כטבע האדם, אנשים נמשכים דווקא לדברים האסורים שמעוררים אצלם סקרנות".

לדבריו, העסקנים במגזר ניסו לבלבל את הרבנים ונתנו להם עצת אחיתופל. "המכתב היה טעות, ועד אז היו לנו יחסים מצוינים עם החצרות של הרבנים. היום גם הרבנים מבינים שהם ירו לעצמם ברגל כאשר קראו לאינטרנט 'סרטן', והעובדה שחלק מהאתרים קיבלו הכשר מחדש הם עדות לכך שהם מבינים שטעו", מוסיף כהן. "אנחנו לא חווינו שום ירידה בפרסום - יש לנו כ-90 מפרסמים שונים באתר גם היום".

לא מפחדים: הדור הצעיר במגזר גילה את פייסבוק

למרות האיסור הרבני, חלק מהחרדים לא מסתפקים בגלישה לצרכי עבודה.

י' הוא אחד מאותם חרדים שלא נבהלו מהאיסור הרבני, ושמוכן להצהיר כי הוא וחברים רבים שלו גולשים באינטרנט גם לאתרים אסורים. "בוודאי שחלק גדול מהציבור החרדי שומר על עצמו, אבל אם להיות כנים - גם כאשר מסתובבים בשכונות מאוד חרדיות ניתן למצוא חיבור אלחוטי לאינטרנט", הוא מודה. "העובדה שזה אסור גורמת לכך שמי שכן גולש באינטרנט עושה זאת בהיחבא".

* אז אתה לא מסכים עם הטענה ההלכתית שחייבים להגביל את הגישה לאינטרנט?

"אני כן חושב שצריך להגביל את האינטרנט, כי זה בהחלט יכול להיות מסוכן עבור קהל שלא מכיר את זה וסקרן לגבי זה, אבל אני חושב שלא ניתן לקרוא לתוכנה כמו 'נתיב' אינטרנט".

* מה אתה עושה באינטרנט?

"לרוב זה לצורכי עבודה, אבל לא רק. לפעמים אני פותח ynet כדי לקרוא חדשות, רואה קטע וידיאו שמישהו המליץ לי עליו, או אם יש נושא שמעניין אותי אז אני אחפש עליו באינטרנט. אני לא מאלה שיושבים סתם על האינטרנט, אלא משתמש רק לצרכים מסוימים".

* מה לגבי פייסבוק ומסנג'ר?

"אני כן משתמש ב-ICQ ובמסנג'ר, אבל בפייסבוק אין לי פרופיל. אולם, יש הרבה צעירים חרדים שכבר יש להם פרופיל בפייסבוק, חלקם בשם בדוי וחלקם בזהות אמיתית. פייסבוק הפך ליותר פופולרי בחודשים האחרונים במגזר החרדי, אבל מדובר כמובן בעיקר בצעירים, שהם יותר חדשניים, נועזים וסקרנים".

עוד כתבות

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; מניות התוכנה מתאוששות, מאנדיי עולה ב-8%

נאסד"ק עולה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD מזנקת בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה