גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקלות בשרשרת המזון: למה שוק המזון בארץ פרוץ לסכנות?

נהלי מעקב בעייתיים, קנסות מצחיקים, מחסור בכוח-אדם והיסטוריה של החלטות לא מיושמות גורמים לבעיות בפיקוח על איכות המזון בישראל ■ יוזמות חקיקה חדשות נמצאות בקנה, אך מוקדם לדעת אם הן יביאו את השינוי

שבועיים לפני יום הולדתה השבע, הרחק מעין המצלמות, נפטרה לפני חודש ענבר שובע - מהתינוקות פגועי הרמדיה הצמחית. 6 שנים אחרי הפרשה הטרגית שהסעירה את המדינה ושהרסה את חייהן של עשרות משפחות, נדמה כי לא הרבה השתנה באופן הפיקוח על איכות המזון שאנו צורכים: הרבה גורמים מעורבים, מעט מאוד הרתעה ומחסור רציני בחוקים ובכוח-אדם.

בתוצאות נושא כל אזרח במדינה. רק השבוע נתפסו במסעדות באשקלון 80 ק"ג מוצרי בשר שונים שאינם ראויים למאכל אדם - סחורה שפג תוקפה ושמקורה אינו ידוע; בכנסת נדונו ממצאיו של תחקיר נוסף ב"כלבוטק" המגלה מה באמת מכילים דגים המגיעים לצלחתנו; בקבוקי שתייה קלה נאספו שוב מהמדפים, וחברות המזון פתחו חזית נגד הצעת חוק הקוראת לפקח על טיב הסחורה באמצעות מדבקות טריות - וכל זה רק בשבוע אחד.

על-פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מחלות הנגרמות על-ידי מזון שייכות לאחד מגורמי התחלואה העיקריים בעולם המערבי. הארגון מעריך כי כ-30% מאוכלוסיית העולם סובלת ממחלות המועברות על-ידי מזון בכל שנה. הנתונים בארץ מדברים על אלפי מקרים בשנה של זיהומים של דרכי העיכול והרעלות מזון - מקרים המצריכים לרוב טיפול רפואי אינטנסיבי ואשפוז.

"בכל העולם היו מתעוררים מקטסטרופה דוגמת רמדיה, רק אצלנו הבומים לא העירו אף אחד", אומרת גלית אבישי, מנכ"לית ארגון "אמון הציבור". "על-פי ההערכה שלנו, איחוד של הגורמים יביא דווקא לחיסכון בעלויות".

בימים אלה מסיים הארגון ניסוח הצעת החוק להקמת רשות מזון, תוך היוועדות עם גורמים בענף. "יש כאן הרבה אינטרסים ולא מעט אגו", מודה אבישי. "דווקא בקרב התעשיינים יש היום יותר ויותר שחקנים שתומכים בהקמת רשות מרכזית, מתוך הבנה כי הנזק שבחוסר פיקוח גדול מהתועלת".

איך הגענו למצב הזה?

מספר נקודות עיקריות יוצרות תמונת מצב בעייתית במיוחד:

* ריבוי גורמים - חוסר תיאום:

סמכויות הפיקוח מפוזרות בין גורמים רבים, כשגם במשרד הבריאות מחלקות ואגפים שונים שאינם בהכרח פועלים בתיאום. מלבדו מעורבים בתחום משרד התמ"ת, הממונה על יישום חוק התקנים הקובע גם תקינה רשמית למוצרי מזון; משרד הפנים, המופקד על רישוי עסקי המזון; המשרד להגנת הסביבה, האחראי לבדיקת התנאים הסביבתיים מחוץ למפעלי המזון; ומשרד החקלאות, המפקח על חומרי הגלם מהחי והצומח ואחראי גם על פיקוח פירות וירקות.

"הכל נופל בין הכסאות", אומר ד"ר גידי ציפורי, מנכ"ל המכון הישראלי לאיכות ובטיחות מזון, "הפיצול בין גורמים מביא לחוסר עקביות. כאילו מדובר במדינות שונות - אין דין פתח-תקווה כדין בת-ים או הרצליה. כל רשות וכל לשכה עושה לה חוקים משלה".

* בעיות כוח-אדם:

גם שורה של תקנות וכוונות טובות לא מספיקות כשאין מי שיישם אותם בשטח. "הכשל הכי גדול כיום הוא המחסור בכוח-אדם", אומר ציפורי. "כל המערכות סובלות מהמחלה הזו. במשרד הבריאות חסרים לפחות 140 פקחים, ורופאים בשליש משרה באמת לא יכולים לעשות הרבה".

* פיקוח וענישה:

ומה דינם של עבריינים הנתפסים בקלקלתם, בכל הנוגע לבריאות הציבור? התשלום לא גבוה במיוחד. 1,000 שקל, הקנס המקובל היום למשל על הזרקת מים לבשר מעבר למידה המותרת (10%), רחוק בהחלט מלהיחשב מרתיע, וודאי שאינו תמריץ הולם להקפדה יתרה על החוק. הפיקוח כיום - מסכימים גורמים שונים בענף - דל, לא מרתיע ורחוק מלהיות יעיל.

* שקיפות:

"בעוד במדינות אחרות הרשויות מפרסמות מיוזמתן ממצאי בדיקות שהן עורכות", אומרים ב"אמון הציבור", "בישראל משרד הבריאות מסרב לפרסם ממצאים אפילו מכוח בקשה לפי חוק חופש המידע, בטענה כי המידע אינו מצוי בידו בפורמט המאפשר את הפרסום". גם כאשר נערכות בדיקות וננקטים הליכים הציבור אינו מעורב דיו, אלא אם מדובר בתחקיר תקשורתי רועש בפריים-טיים.

* נהלים בעייתיים:

לגבי לא מעט תקנות קיימות בנושא מזון קיימת מחלוקת: כך, למשל, בישראל מותר להוביל ללא קירור עופות טריים לאחר שחיטה למרחק מסוים - מה שלדעת אנשי מקצוע רבים מהווה סכנה ברורה לבריאות הציבור; ישראל היא היחידה בעולם המערבי המתירה הזרקת מים לבשר; אין שום חוק או תקנה הקובעים מה אורך חיי המדף של רוב מוצרי המזון, ואין איסור רשמי לשווק מוצרים שפג תוקפם (למעט בשר ודגים); טרם נקבעו סטנדרטים לבדיקת מוצרים רבים; אין איסור לייחס סגולות שונות למזון; ואין נהלים ברורים לגמרי של איסוף מהמדפים (ריקול) במקרים של בעיה.

החלטות על הנייר

כבר בשנת 1966 המליצה ועדת סלמן על הקמת שירות מזון מרכזי - מה שאומץ בהחלטת ממשלה מאותה שנה. מאז ועד עתה הוקמו ועדות רבות נוספות, הוגשו הצעות חוק, וניתנו המלצות נוספות, שרובן ככולן חוזרת על הצורך בשינוי מבנה הפיקוח וריכוזו בגוף מקצועי אחד, אולם אף לא אחת מהן יושמה בשטח.

בשנת 2004, בין השאר בעקבות פרשת רמדיה, הוקמה ועדת פיינרו לבחינת מערך שירותי הפיקוח והבקרה על שירותי המזון. הוועדה התרשמה כי הפיקוח של משרד הבריאות בשטח אינו מונחה על-ידי מדיניות אחידה או על-ידי נהלים מחייבים. עוד קבעה הוועדה כי אין תוכניות פיקוח המיושמות ברמה הארצית, וכן אין אחידות בהיקף הביקורות ובתדירותן. הועדה המליצה כי הגורם הסמכותי והמקצועי בתחום המזון יהיה שירות המזון הארצי בלבד.

משרד הבריאות החליט שלא ליישם את המלצות הוועדה במלואן, וניסה להקים מועצה עליונה למזון שתתאם בין משרד הבריאות למשרד החקלאות. אך זו כשלה בתפקידה, לא זכתה לשיתוף-פעולה מצד שני המשרדים, ולמעשה היתה נטולת סמכויות ומשאבים.

מקווים לשינוי

מהלך אחד במטרה לצמצום הבעיות הוא כאמור ניסיון לקדם את חוק סימון המוצרים, שצלח כבר קריאה טרומית. החקיקה אמורה לחייב את היצרנים לסמן את המזון מרגע האריזה ועד לקניית הלקוח, בטכנולוגיה שנעשה בה כיום שימוש וולונטרי נרחב באירופה וארה"ב: סימון אקטיבי במדבקה המשנה את צבעה בהתאם לטריות המוצר על-פי מדדי זמן וטמפרטורה. בהתחשב בכמות ההתנגדויות שהועלו בדיון האחרון, לא ברורים הסיכויים לראות את היישום בקרוב.

גם הדרך להקמת רשות המזון רחוקה מלהיות קלה: ראשון המתנגדים הוא משרד הבריאות, שתובע כי הרישוי והפיקוח בנושא המזון יישאר תחת אחריותו. גם גורמים אחרים לא ששים לוותר על תחומי אחריותם. "אנחנו מדינה שדואגת לביטחון וכל השאר מוזנח", טוען ד"ר ציפורי, "בינתיים גורמים צוברים כוח ושליטה ולא רוצים לאבד אותם לטובת התייעלות".

טעם לפגם

הצעת החוק לשימוש במדבקות טריות שיקלו על המעקב נועדה לפתור את אחת הבעיות הנפוצות יותר בבקרה על טיב המזון, הן מצד הרשויות והן מצד הצרכן. הנה תזכורת למספר פרשיות עגומות מן העבר - שאולי נשכחו מהר מדי:

* ביולי 2001 נחשף כי במפעל זוגלובק בשלומי נארזו מחדש במשך שנתיים 200 טונות בשר באישון לילה, ללא פיקוח וטרינרי ובניגוד לתקנות. החשד היה כי עובדי המפעל האריכו חייו של בשר שפג תוקפו. בעקבות התחקיר נשלל תו האיכות של זוגלובק עד שתוקנו הליקויים.

* בשנת 2003 התגלה בחנות הבשר בסניף של רשת ג'מבו בצומת גלילות כי באטליז נעשה שימוש בעוף שפג תוקפו. על התווית המקורית של המפעל הודבקו תוויות חדשות של הסניף, המאריכות את חיי המדף של המוצר. בבדיקות התברר כי המוצר היה מקולקל, ולכן היה עלול לסכן את בריאות הציבור.

* בשנת 2003 ערך משרד הבריאות ביקורת במפעל אומצא, שבה נמצאו כ-600 ק"ג מוצרי בשר ועוף שהתאריך האחרון לשיווקם פג, והיה חשש שיועדו לעיבוד חוזר ולחזרה לשוק. כל מוצרי הבשר שנמצאו בבדיקה אז הושמדו.

* בינואר 2006 נחשף ב"כלבוטק" כי בחלק מסניפי טיב טעם ממחזרים עוף שפג תוקפו על-ידי תיבולו מחדש.

* ביולי 2007 חשפה התוכנית "שומר מסך" כי אסם הותירה מזון קפוא ומצונן להפשיר בשמש.

* בשנת 2007 נחשף כי יבואני המזון מזרח ומערב ומעיא "האריכו" את חיי המדף של מוצרים שפג תוקפם. עובדי מעיא תועדו מוחקים את תאריכי התפוגה של מוצרי המזון; במהלך התיעוד הגיע במפתיע מפקח מטעם משרד הבריאות, והצילומים חושפים ביקור קצר ושטחי, שלא חשף את שהתנהל תחת אפו.

* פרשת העוף המקולקל במגה: בקלטות שפורסמו בחדשות ערוץ 2 באוקטובר 2007 הוצגו כשלים תברואתיים חמורים בסניף רשת המזון מגה ברעננה: הסניף מכר ללקוחותיו בשר עוף מקולקל שתובל כדי להסתיר סימנים לכך שפג תוקפו. הקלטת שנחשפה מציגה עופות שהוחזקו שעות ארוכות בחימום ועופות מקולקלים שהונחו בכלי לתיבול במשך מספר שעות ואז נמכרו כעופות טריים. הפרשה נדונה בבית המשפט, שקבע כי על משרד הבריאות להתערב.

* פרשת טיב טעם 2 - באוקטובר 2007 נחשף בתוכנית "כלבוטק" כי בשר המיועד להישלח לחנויות ממתין שעות ארוכות מחוץ לחדרי הקירור או למשאיות המצוננות ולעתים אף הושאר בחוץ שעות, גם בימי קיץ. חלק מהבשר נבדק, ונמצאו בו חיידקי ליסטריה.

* ביולי 2001 נתפסו בדוכן סניף מגה בחדרה עשרות ק"ג של בשר שאינו ראוי למאכל אדם. הבשר נפסל עוד עם כניסתו לעיר חדרה, ובכל זאת הועבר לסניף הרשת לדוכן מכירת בשרים על האש.

* במארס 2008 נחשף כי תאריכי תפוגה של ביצי תנובה שונו וזויפו, וכי עובדים שניסו להתריע על כך פוטרו או הועברו מתפקידם.

תגובת משרד הבריאות

"שירות המזון מפקח על כ-3,000 יצרני מזון ועל יבוא עשרות אלפי מוצרי מזון. בתפקידי פיקוח על ייצור מקומי ויבוא מועסקים כ-100 אנשי מקצוע אשר מבצעים את עבודתם בהתאם לחקיקה בתחום המזון והפעלת שיקול-דעת מקצועי. כל זאת מתבצע תוך כדי שיתוף-פעולה עם מחלקות שונות במשרד, משרדי ממשלה אחרים כגון משרד החקלאות ורשויות המקומיות. החקיקה הקיימת בתחום המזון מחייבת באופן אחיד את יצרני ויבואני המזון.

"שירות המזון בלשכות הבריאות המחוזיות מגיש מדי שנה עשרות תיקים משפטיים ומטיל קנסות מינהליים על עבירות בתחום המזון. יצויין כי משרד הבריאות מפרסם מדי שנה הודעות לציבור לעניין שימוש נכון בצריכת מוצרי מזון שונים. כמו כן מתפרסמות אזהרות הנובעות מדיגום שגרתי, מאיתור תקלה או ליקוי על-ידי החברות בעצמן או כתוצאה מתלונות צרכנים. אזהרות אלה מתפרסמות בעיקרון במקרים בהם נשקפת סכנה לבריאות הציבור.

"במסגרת הפיקוח השוטף, שירות המזון בלשכות הבריאות המחוזיות והנפתיות מטפל גם בתלונות צרכנים, לרבות כאלה המתקבלות במטה שירות המזון. במשרד הבריאות גם קיים נוהל החזרה יזומה (Recall) בתוקף משנת 2001. מטרתו לפרט את כל הדרישות ממפעל/יבואן בעת החזרת מוצרים מהשיווק".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

סביון בר / צילום: תומר שלום

"טרחן למות": בכירה בדיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג

סביון בר סבר, ראש אגף שיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה ● "זאת הייתה מערכת יחסים כביכול דו-סטרית, אבל תלותית ולא שוויונית", כתבה בפוסט, שרבים פירשו ככזה שמכוון נגד מנכ"ל הבנק אבי לוי ● מסביון בר סבר נמסר בתגובה: "מדובר בפוסט הומוריסטי. כל מה שאמרתי הוא שאני שמחה לא לנסוע באיילון"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?