גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

"לסולל יש פוטנציאל להפוך למנוע הצמיחה החדש של סימנס"

עם השלמת רכישת סולל אומר מנכ"ל הקונצרן הגרמני, פיטר לושר, בראיון בלעדי ל"גלובס", כי "ישראל הופכת חשובה יותר ויותר עבור סימנס. בית-שמש תהפוך למרכז העסקים התרמו-סולאריים שלנו"

מאה ימים עברו מאז השלימה חברת סימנס את דריסת הרגל המשמעותית ביותר שלה בשוק הישראלי, עת רכשה את חברת סולל ב-418 מיליון דולר. רכישת סולל הייתה צעד רציני מבחינת התאגיד הגרמני, מעבר להיקפה הכספי של העסקה. לראיה, אתמול הגיע מנכ"ל סימנס, פיטר לושר, במיוחד לישראל כדי לבקר בבית שמש ולהכריז על השקעה נוספת בחברה התרמו-סולארית של 50 מיליון אירו.

סולל, או בשמה החדש - סימנס CSP (Siemens Concentrated Solar Power), היא אחת משתי החברות היחידות בעולם שמחזיקות בטכנולוגיה המאפשרת ייצור חשמל באמצעות מיקוד קרני השמש על מתקנים גדולים (טכנולוגיה תרמו-סולארית). החברה השנייה היא החברה הגרמנית שוט (Schott), ששולטת ב-70% מהשוק העולמי.

הסקטור התרמו-סולארי הוא אחד התחומים הצומחים ביותר בשוק האנרגיה. על-פי מחקר של אמרג'ינג אנרג'י, משנת 2009 ואילך צפוי הסקטור לצמוח בקצב שנתי של 20% בשנה, ולהגיע מ-3 מיליארד אירו ב-2008 ל-23 מיליארד אירו ב-2020.

השלמת העסקה באוקטובר אשתקד הייתה צעד נוסף של הגברת פעילות סקטור האנרגיה של סימנס, שהוקם ב-2004 עם רכישת חברה דנית לייצור חשמל באמצעות רוח. מלבד אנרגיה, הקונצרן הגרמני מנהל גם סקטור תעשייה ובריאות ואחראי על כחצי מיליון עובדים בכ-190 מדינות, שמניבים מחזור מכירות גלובלי של יותר מ-76 מיליארד אירו.

"רוצים להיות מספר אחת בשוק הסולארי"

לושר, שהגיע השבוע לביקור נוסף בישראל, מספר בראיון בלעדי ל"גלובס" על החזון והפוטנציאל בתחום האנרגיה, ומתייחס גם ליציאה של אחד התאגידים העסקיים הגדולים בעולם מאיראן ולפרשת השחיתות שזעזעה את החברה בשנים האחרונות.

לושר (53) נכנס לתפקיד לאחר התפטרותו של המנכ"ל הקודם, קלאוס קליינפלד, ב-2007 בעקבות פרשת השחיתות. לושר האוסטרי הוא המנכ"ל הראשון של סימנס מאז הקמתה לפני 160 שנה שהגיע מחוץ לחברה. לפני מינויו לתפקיד כיהן כראש חטיבת הבריאות הגלובלית של ענקית הפרמצבטיקה האמריקנית מרק.

אמרת לאחרונה בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" שסולל השלימה את הפאזל בשוק הצומח של אנרגיה תרמו-סולארית. מה הייתה כוונתך?

"עד שנת 2030 ההשקעה באנרגיות מתחדשות צפויה להוות 40% מסך ההשקעות בתחום. אנליסטים צופים שחשמל סולארי יהווה כ-30% משוק האנרגיה המתחדשת. בעקבות רכישת סולל, סימנס יכולה לתכנן ולבנות חוות סולאריות שלמות, והיא מובילה טכנולוגית בשוק התרמו-סולארי, כש-70% מהערך הכללי המוסף זמין בתוך החברה. המטרה שלנו כעת היא להשיג, מוקדם ככל האפשר, התאמה בין עלויות הייצור של חשמל סולארי לבין המחיר לצרכן, ואנחנו מתקרבים להתאמה הזו".

מהו החזון שלך עבור העסקים התרמו-סולאריים?

"המטרה שלנו היא להיות מספר אחת בשוק הזה. כדי לעמוד באתגר, נהפוך את בית שמש (מקום מושבה של חברת סולל, ע.ב) למרכז היכולת לעסקים התרמו-סולאריים המרוכזים שלנו, נרחיב את קיבולת הייצור המקומית של רכיבים, וכמו שהודענו, נשקיע בזה 50 מיליון אירו בשנים הקרובות".

מה הפוטנציאל של הטכנולוגיה של סולל?

"לאחר שרכשנו את החברה לייצור חשמל מתחנות רוח ב-2004, הרחבנו את העסקים במהירות ובהצלחה מרובה, וכעת אנחנו מספר אחת בתחום טורבינות הרוח המותקנות בים. אנחנו רוצים לחזור על סיפור ההצלחה הזה גם בסקטור הסולארי. לסולל יש פוטנציאל של ממש להפוך למנוע צמיחה חדש עבור סימנס".

מה החזון של סימנס בנוגע לאנרגיה סולארית באופן כללי? האם טכנולוגיית החשמל התרמו-סולארי משלימה את הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית הנוכחית? האם סימנס תרצה לשמר את שתי הטכנולוגיות במקביל?

"סימנס פעילה בשוק הפוטו-וולטאי יותר מ-40 שנה. אנחנו מציעים חיבורים לרשתות חשמל, וגם שירותים, ניטור ותחזוקה של תחנות כוח בשטח גדול ותחנות תעשייתיות על גגות בעלות הספק של יותר מ-500 קילו-ואט. אנחנו עומדים להקים את תחנת הכוח הסולארית המסחרית הראשונה בישראל, וזכינו בהזמנה בהיקף של 40 מיליון אירו מחברת Eolia Renovables, שמרכזה במדריד לתפעול טכני ותחזוקה של מערכות פוטו-וולטאיות.

"עם זאת, אנחנו לא מתכוונים להיכנס מחדש לייצור של תאים פוטו-וולטאיים. עבור ייצור חשמל סולארי בהספק גדול יותר, תחנות כוח תרמו-סולאריות הן חלופה לתחנות כוח פוטו-וולטאיות. בהתאם לצורכי הלקוחות, סימנס יכולה כעת לתכנן ולהקים הן מערכים פוטו-וולטאיים לחלוטין והן תחנות כוח תרמו-סולאריות שלמות. שתי הטכנולוגיות לא מתחרות זו בזו, אלא משלימות זו את זו".

לאחרונה פורסם שסימנס מתעניינת בייצור חשמל מרוח בישראל. האם יש פרויקטים ישראליים נוספים שבהם סימנס מתעניינת?

"סימנס מכוונת לשלושה מגה-טרנדים גלובליים. הראשון הוא שינויים אקלימיים, שיהפכו את הטכנולוגיות הסביבתיות לתעשייה המובילה של המאה ה-21. הפעילות הירוקה של סימנס מייצרת כיום הכנסות של 23 מיליארד אירו, כשליש מסך ההכנסות של התאגיד, מעסיקה 100 אלף עובדים ומחזיקה ב-16 אלף פטנטים קשורים בעולם".

ושני האחרים?

"הטרנדים הנוספים הם נתונים דמוגרפיים משתנים, ואורבניזציה (עיור) גדלה והולכת. כבר כיום, יותר אנשים גרים בערים מאשר באזורים כפריים, ותוחלת החיים הולכת ומתארכת. ערים גדולות כמו תל אביב חייבות להתמודד עם אתגרים משמעותיים. התושבים מצפים לאיכות חיים טובה. הם זקוקים לאוויר נקי לנשימה, מים טובים לשתייה ומערכת חשמל מהימנה שתלווה את מעטפת חייהם.

"אנשים זקוקים לשירותי בריאות במחיר סביר. הם צריכים גם להיות ניידים, ודרושות להם מערכות תחבורה הולמות. מומחים צופים שערים ברחבי עולם ישקיעו 27 טריליון אירו בהרחבת מערכות המים, החשמל והתחבורה שלהן ב-25 השנים הבאות. באמצעות הפורטפוליו הירוק הייחודי שלנו, סימנס היא השותף המושלם לפיתוח עירוני בר-קיימא".

מה המשמעות של זה עבור ישראל?

"אנחנו מבצעים פרויקטים רבים בישראל, בהם חוזים לשלוש טורבינות גז בעלות נצילות אנרגיה גבוהה עם חברת החשמל; פתרונות ניוד עבור מערכת הטיפול במטען בנמל התעופה בן גוריון; מסירה של 87 קרונות לרכבת ישראל; ומערכות טומוגראף ממוחשב ואולטרה-סאונד למכון מ.א.ר. פרויקטים כאלה בתחומי האנרגיה, התעשייה והבריאות ימשיכו לעניין אותנו בישראל".

יוצאים מאיראן

בחודש שעבר הודיעה סימנס על הפסקת פעילות עסקית באיראן. ההחלטה לא תקפה לגבי פרויקטים שסימנס מחויבת להשלים, אלא רק לגבי התקשרויות עתידיות. ההודעה נמסרה באופן לא דרמטי, כתשובה לשאלה באסיפת בעלי המניות השנתית. לפי הערכות, ההחלטה התקבלה בעקבות לחץ אמריקני כבד.

ההחלטה בנוגע ליציאה מאיראן התקבלה לאחר תקופה ממושכת של דיונים. מה היה האירוע שהיטה את הכף והוביל לקבלת ההחלטה?

"לעומת הכנסות הכוללות שלנו, ההכנסות מלקוחות באיראן אינן משמעותיות. לאחר שהבאנו בחשבון את נקודת המבט הגלובלית, אנו מאמינים שזו ההחלטה הנכונה".

בנוגע לאיראן, רק קומץ חברות גרמניות הלכו בעקבותיכם. התאכזבתם?

"אנחנו לא יועצים של חברות אחרות. כשקיבלנו את ההחלטה הזו התמקדנו אך ורק בחברה שלנו, ולא הבאנו בחשבון את האסטרטגיות של פירמות אחרות או מתחרים".

שמה של סימנס הוזכר בקשר לפרשת שחיתות. אנחנו מבינים כי סימנס ערכה מדיניות גלובלית של ציות לחוק בנושאים אלה. האם תוכל לפרט?

"עברנו תיקון מרחיק לכת - במונחים של כוח אדם, ארגון ותרבות הנהגה. משקיפים עצמאיים רואים כיום בסימנס מופת בכל הנוגע לציות לחוק ולאתיקה".

זהו ביקורך השני בישראל בפחות מחודש. מה זה אומר?

"זה מראה בבירור שישראל הופכת לחשובה יותר ויותר עבור סימנס, שכן היא נהנית מתנאים עסקיים אטרקטיביים והיא מייצרת הזדמנויות רבות עבורנו. ישראל פיתחה באינטנסיביות את תעשיות ההיי-טק שלה ב-20 השנים האחרונות. ההזמנות החדשות, המכירות ומספר העובדים בסימנס בישראל צמחו באופן משמעותי ב-2009, ומפגש עם עובדינו ולקוחותינו כאן הוא תמיד תענוג".

עוד כתבות

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

תתרגלו לנקודת איזון חדשה: למה הדולר מתחזק, ועד לאן הוא יגיע?

המטבע האמריקאי עולה הבוקר בחדות מול השקל ומתקרב לרף שבו לא היה מאז אפריל ● השקל נחלש על רקע ההסכם המסתמן בין ארה"ב ואיראן אך גם בשל הירידות בוול סטריט ● הצפי להעלאות ריבית בארה"ב נותן לדולר רוח גבית נוספת ● מומחים מנתחים: האם רף ה-3 שקלים יהיה נקודת האיזון החדשה?

הנפקת ורוניס בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק OMX

ורוניס בוחנת הצעות למכירה; המניה זינקה ביותר מ-7%

על רקע התגברות איומי הסייבר מבוססי ה-AI, מניית ורוניס טיפסה ביותר מ-7% בעקבות דיווחי רכישה ● החברה מציגה דוחות חזקים ועוקפת את תחזיות השוק, בעוד האנליסטים חלוקים לגבי יכולתה להתמודד מול ענקיות הענן

משכנתא לדירה / צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: שוק המשכנתאות חשוף למשבר סאב-פריים

בדוח שערך על שוק המשכנתאות, מבקר המדינה מתריע כי חשיפת לווי המשכנתאות והגופים הפיננסיים בישראל למשבר בנוסח הסאב-פריים עלתה בעשור האחרון, אך הפיקוח על הבנקים כמעט לא שינה נהלים ● "העלייה בהיקפי המשכנתאות עלולה להוביל את המערכת הפיננסית לכשל מערכתי חמור", נכתב ● בנק ישראל: "דוח לא מקצועי, רצוף שגיאות וסתירות"

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

הסבלנות נגמרה: דיון דחוף במשרד התחבורה על החלפת הזכיין ברכבת הקלה בירושלים

רצף התקלות החריג ברכבת הקלה בירושלים מוביל את משרד התחבורה לבחון את המשך ההתקשרות עם חברת כפיר ● לאחר אזהרה שניתנה לחברה לפני כחודש, במשרד סבורים כי הצעדים שננקטו עד כה לא הביאו לשיפור ברמת השירות

צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

וול סטריט ננעלה בירידות חדות בהובלת מניות השבבים. מיקרון נפלה ב-10%

הנאסד"ק צנח ב-2% וה-S&P 500 איבד 1.3% בעקבות טלטלה גלובלית בסקטור שבבי הזיכרון ● מניות מיקרון וסנדיסק הובילו את המגמה השלילית ופלנטיר נופלת לשפל שנתי, מנגד IBM וספייס-אקס זינקו ● במקביל: מחירי הנפט צללו לשפל מאז פרוץ מלחמת איראן על רקע סימנים לרגיעה, והביטקוין נסוג ב-3.2% ● בורסת סיאול ננעלה בירידה של כ-10%

דורון כהן, נציב שירות המדינה / צילום: אבי אוחיון, לע''מ

נציב שירות המדינה הנכנס יוצא לרפורמה דרמטית במינוי 2,300 בכירים

ההחלטה הראשונה של נציב שירות המדינה החדש דורון כהן: המכרזים ל־2,300 משרות הבכירים בשירות המדינה יבוצעו ע"י משרדי הממשלה עצמם ולא ע"י נציבות שירות המדינה, כפי שהיה עד היום ● לגלובס נודע כי בנציבות שירות המדינה מבצעים עבודת מטה, ובתוך כחודשיים ייצאו הנחיות

אייל רביד, מנכ''ל ובעלי ויקטורי / צילום: עומר וידר

פרשת תיאום המחירים: היום יחל שלב ההוכחות במשפטו של בעלי ויקטורי

יחד עם מנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד, המואשם בשישה אישומים, הועמדו לדין גם איתן יוחננוף, בעלי רשת יוחננוף; אלעד חרזי, המשנה למנכ"ל יוחננוף; אפרים תשובה, מנהל סופר ברקת; והרשתות עצמן ● מדובר בתיק דגל של רשות התחרות ● רביד ויתר הנאשמים מכחישים את כל ההאשמות

מי נהנה מהטבת קרנות ההשתלמות בישראל? / איור: Shutterstock

עם נתונים כאלה, אין פלא שבאוצר כל כך רוצים לבטל את ההטבה על קרן השתלמות

קרנות השתלמות מהמעסיק הן אחת ההטבות המשמעותיות בשוק העבודה הישראלי ● נתוני חילן Value לגלובס מציגים שונות אדירה בין רמות השכר ● כך למשל 95% מעובדי ההייטק נהנים מהקרן, ואחריהם עובדי הרפואה ● ומי כלל אינו נהנה מההטבה? ● המספרים של שוק העבודה בישראל

נשיא ארגנטינה חאביר מיליי מניף מסור - סמל לרפורמות הקיצוצים שלו / צילום: ap, Natacha Pisarenko

שנתיים וחצי למסור של מיליי: האינפלציה צנחה והמטבע יציב, אבל יש גם מחיר

לפני שנתיים וחצי בחרה ארגנטינה בנשיא שהבטיח רפורמה כלכלית רחבת היקף במדינה ● דוח חדש של בנק אוף אמריקה שהגיע לידי גלובס מראה ששניים משלושה פרמטרים אכן מראים התאוששות כלכלית, אבל הדרך עוד ארוכה

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

מנכ"ל בגירה מדבר לראשונה מאז ההנפקה: "במקום להפריט את תע"א, צריך לעודד ביטחוניות קטנות"

בכנס של פירמת EY השתתפו שורה של מנהלים בכירים, ביניהם מנכ"ל ונשיא בגירה ירון מזרחי, מנכ"ל נקסט ויז'ן חן גולן וחגי שרייבר מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס, ושוחחו על האקלים הנוכחי בשוק המיזוגים והרכישות ● שרייבר: "סיום המלחמה עם איראן התקבל בשוק ההון בישראל בקרירות" ● יו"ר החברות הממשלתיות רועי כחלון: "תע"א ורפאל מתחרות בידיים קשורות בחברות פרטיות כמו אלביט"

חניון תת-קרקעי / צילום: טלי בוגדנובסקי

אושר לקריאה שנייה ושלישית: "חוק החניונים" צפוי להתבטל

במקרה שהתיקון יאושר, החניונים יחזרו לגבות תשלום עבור שעה ראשונה שלמה ולאחר מכן לפי יחידות של רבע שעה - ולא יחייבו לקוחות לפי דקת חניה ● עם זאת, גורמים מעריכים כי בשל המצב הפוליטי לא ברור מתי התיקון יאושר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה צמצמה נזקים ומחקה נפילות של 2%, ת"א 125 נכנס ל"תיקון"

הבורסה מחקה נפילות של 2% וננעלה בירידות קלות בלבד, אך מדד 125 נכנס רשמית ל"תיקון" ● השקל נחלש בחדות: הדולר נקבע על 2.9903 שקלים ● דרמה של הרגע האחרון: קמטק צנחה ב-10.8%, טאואר נסוגה במהלך היום אך חזרה לפני הנעילה אל מעל לבנק לאומי

הענישה הוחמרה: מעבר באור אדום או החזקת סלולר מקרבים אתכם לנהיגה מונעת

הכנסת אישרה את שיטת הניקוד החדשה לנהגים שביצעו עבירות תנועה ● ממעבר באור אדום ועד אי-מתן זכות קדימה וכניסה לצומת לא פנוי: כל מה שצריך לדעת על ה"מחירון" החדש, קיצור תוקף הנקודות והמנגנון שיגן עליכם מכפל קנס על אותה עבירה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש ידון היום בבקשת הבנקים להכריז על נוחי דנקנר פושט רגל

הבנקים לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט מבקשים לפתוח בהליכי חדלות פירעון אחרי שדנקנר לא עמד בהסדר החוב האחרון איתו ● עד כה החזיר דנקנר כ-110 מיליון שקל מתוך התחייבות ל-180 מיליון שקל ולהכנסות עתידיות ● דנקנר טוען כי הפגין מחויבות עקבית לפירעון החובות ומציע לפנות להידברות

כותרות העיתונים בעולם

טראמפ התהפך בעמדותיו כלפי איראן, חוץ מבנושא אחד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מסתערת על לקוחות הנפט באסיה, בוול סטריט ג'ורנל עוקבים אחר השינוי המפתיע בעמדותיו של טראמפ, ובלבנון תוהים האם ההסכם עם איראן מסמן את תחילת הסוף של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם 

אישה ברחוב במערב צרפת בזמן גל החום במדינה, אתמול / צילום: ap, Jeremias Gonzalez

"כיפת חום" מעל אירופה: כורים נסגרו, לימודים הושעו, והתחבורה שובשה

גל חום חריג מכה בימים אלה במערב אירופה, עם טמפרטורות המתקרבות ל-40 מעלות במשך היום ● הרשויות במספר מדינות - ובהן בריטניה, צרפת, איטליה וספרד - השיקו צעדי חירום שונים ● וגם: למה דווקא התיירים צריכים להיזהר?

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

נתונים חדשים חושפים: כך משנה הממ"ד את הכללים בשוק השכירות

רגיעה ביטחונית? נתוני יד2 מציגים פער של עשרות אחוזים בין דירות להשכרה עם ובלי חדר ממוגן ● בעפולה הפער באחוזים הגבוה ביותר ● כל זה קורה במקביל לגל עליות במחירי השכירות

וול סטריט / צילום: ap

סערה מושלמת שתימשך כמה שבועות: מה חושבים המומחים על הכאוס בשווקים

הירידות החדות בוול סטריט בהובלת מגזר השבבים מעוררות שורה של שאלות ● בכירי המומחים בעולם התייחסו לכך ביממה האחרונה וניסו להעריך עד מתי המימושים יימשכו ועד כמה עמוק יגיעו

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

מבקר המדינה: חולשות במערכת רשות המסים מאפשרות גניבת מידע וזהויות של עסקים

למרות הרפורמה שנועדה לבלום חשבוניות שלא עומדת מאחוריהן עסקה אמיתית, או שפרטיהן זויפו או נופחו, מבקר המדינה מצא כי פרצות במערכת ההזדהות של רשות המסים מאפשרות לעבריינים להתחזות לעוסקים, להפיק חשבוניות בשמם ולקבל מספרי הקצאה ללא התרעה בזמן אמת

הפגנת חרדים, ארכיון / צילום: אוריה תדמור

צפי לפקקי ענק היום בכבישים: 19 מוקדי הפגנות

על רקע המאבק סביב מעצר העריקים מהציבור החרדי, מאות עד אלפי כלי רכב צפויים להשתתף היום בשיירות מחאה שייצאו מכל רחבי הארץ לעבר כלא 10 בבית ליד ● במשטרה נערכים לעומסי תנועה נרחבים ולשיבושים בכבישים המרכזיים