גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

"לסולל יש פוטנציאל להפוך למנוע הצמיחה החדש של סימנס"

עם השלמת רכישת סולל אומר מנכ"ל הקונצרן הגרמני, פיטר לושר, בראיון בלעדי ל"גלובס", כי "ישראל הופכת חשובה יותר ויותר עבור סימנס. בית-שמש תהפוך למרכז העסקים התרמו-סולאריים שלנו"

מאה ימים עברו מאז השלימה חברת סימנס את דריסת הרגל המשמעותית ביותר שלה בשוק הישראלי, עת רכשה את חברת סולל ב-418 מיליון דולר. רכישת סולל הייתה צעד רציני מבחינת התאגיד הגרמני, מעבר להיקפה הכספי של העסקה. לראיה, אתמול הגיע מנכ"ל סימנס, פיטר לושר, במיוחד לישראל כדי לבקר בבית שמש ולהכריז על השקעה נוספת בחברה התרמו-סולארית של 50 מיליון אירו.

סולל, או בשמה החדש - סימנס CSP (Siemens Concentrated Solar Power), היא אחת משתי החברות היחידות בעולם שמחזיקות בטכנולוגיה המאפשרת ייצור חשמל באמצעות מיקוד קרני השמש על מתקנים גדולים (טכנולוגיה תרמו-סולארית). החברה השנייה היא החברה הגרמנית שוט (Schott), ששולטת ב-70% מהשוק העולמי.

הסקטור התרמו-סולארי הוא אחד התחומים הצומחים ביותר בשוק האנרגיה. על-פי מחקר של אמרג'ינג אנרג'י, משנת 2009 ואילך צפוי הסקטור לצמוח בקצב שנתי של 20% בשנה, ולהגיע מ-3 מיליארד אירו ב-2008 ל-23 מיליארד אירו ב-2020.

השלמת העסקה באוקטובר אשתקד הייתה צעד נוסף של הגברת פעילות סקטור האנרגיה של סימנס, שהוקם ב-2004 עם רכישת חברה דנית לייצור חשמל באמצעות רוח. מלבד אנרגיה, הקונצרן הגרמני מנהל גם סקטור תעשייה ובריאות ואחראי על כחצי מיליון עובדים בכ-190 מדינות, שמניבים מחזור מכירות גלובלי של יותר מ-76 מיליארד אירו.

"רוצים להיות מספר אחת בשוק הסולארי"

לושר, שהגיע השבוע לביקור נוסף בישראל, מספר בראיון בלעדי ל"גלובס" על החזון והפוטנציאל בתחום האנרגיה, ומתייחס גם ליציאה של אחד התאגידים העסקיים הגדולים בעולם מאיראן ולפרשת השחיתות שזעזעה את החברה בשנים האחרונות.

לושר (53) נכנס לתפקיד לאחר התפטרותו של המנכ"ל הקודם, קלאוס קליינפלד, ב-2007 בעקבות פרשת השחיתות. לושר האוסטרי הוא המנכ"ל הראשון של סימנס מאז הקמתה לפני 160 שנה שהגיע מחוץ לחברה. לפני מינויו לתפקיד כיהן כראש חטיבת הבריאות הגלובלית של ענקית הפרמצבטיקה האמריקנית מרק.

אמרת לאחרונה בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" שסולל השלימה את הפאזל בשוק הצומח של אנרגיה תרמו-סולארית. מה הייתה כוונתך?

"עד שנת 2030 ההשקעה באנרגיות מתחדשות צפויה להוות 40% מסך ההשקעות בתחום. אנליסטים צופים שחשמל סולארי יהווה כ-30% משוק האנרגיה המתחדשת. בעקבות רכישת סולל, סימנס יכולה לתכנן ולבנות חוות סולאריות שלמות, והיא מובילה טכנולוגית בשוק התרמו-סולארי, כש-70% מהערך הכללי המוסף זמין בתוך החברה. המטרה שלנו כעת היא להשיג, מוקדם ככל האפשר, התאמה בין עלויות הייצור של חשמל סולארי לבין המחיר לצרכן, ואנחנו מתקרבים להתאמה הזו".

מהו החזון שלך עבור העסקים התרמו-סולאריים?

"המטרה שלנו היא להיות מספר אחת בשוק הזה. כדי לעמוד באתגר, נהפוך את בית שמש (מקום מושבה של חברת סולל, ע.ב) למרכז היכולת לעסקים התרמו-סולאריים המרוכזים שלנו, נרחיב את קיבולת הייצור המקומית של רכיבים, וכמו שהודענו, נשקיע בזה 50 מיליון אירו בשנים הקרובות".

מה הפוטנציאל של הטכנולוגיה של סולל?

"לאחר שרכשנו את החברה לייצור חשמל מתחנות רוח ב-2004, הרחבנו את העסקים במהירות ובהצלחה מרובה, וכעת אנחנו מספר אחת בתחום טורבינות הרוח המותקנות בים. אנחנו רוצים לחזור על סיפור ההצלחה הזה גם בסקטור הסולארי. לסולל יש פוטנציאל של ממש להפוך למנוע צמיחה חדש עבור סימנס".

מה החזון של סימנס בנוגע לאנרגיה סולארית באופן כללי? האם טכנולוגיית החשמל התרמו-סולארי משלימה את הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית הנוכחית? האם סימנס תרצה לשמר את שתי הטכנולוגיות במקביל?

"סימנס פעילה בשוק הפוטו-וולטאי יותר מ-40 שנה. אנחנו מציעים חיבורים לרשתות חשמל, וגם שירותים, ניטור ותחזוקה של תחנות כוח בשטח גדול ותחנות תעשייתיות על גגות בעלות הספק של יותר מ-500 קילו-ואט. אנחנו עומדים להקים את תחנת הכוח הסולארית המסחרית הראשונה בישראל, וזכינו בהזמנה בהיקף של 40 מיליון אירו מחברת Eolia Renovables, שמרכזה במדריד לתפעול טכני ותחזוקה של מערכות פוטו-וולטאיות.

"עם זאת, אנחנו לא מתכוונים להיכנס מחדש לייצור של תאים פוטו-וולטאיים. עבור ייצור חשמל סולארי בהספק גדול יותר, תחנות כוח תרמו-סולאריות הן חלופה לתחנות כוח פוטו-וולטאיות. בהתאם לצורכי הלקוחות, סימנס יכולה כעת לתכנן ולהקים הן מערכים פוטו-וולטאיים לחלוטין והן תחנות כוח תרמו-סולאריות שלמות. שתי הטכנולוגיות לא מתחרות זו בזו, אלא משלימות זו את זו".

לאחרונה פורסם שסימנס מתעניינת בייצור חשמל מרוח בישראל. האם יש פרויקטים ישראליים נוספים שבהם סימנס מתעניינת?

"סימנס מכוונת לשלושה מגה-טרנדים גלובליים. הראשון הוא שינויים אקלימיים, שיהפכו את הטכנולוגיות הסביבתיות לתעשייה המובילה של המאה ה-21. הפעילות הירוקה של סימנס מייצרת כיום הכנסות של 23 מיליארד אירו, כשליש מסך ההכנסות של התאגיד, מעסיקה 100 אלף עובדים ומחזיקה ב-16 אלף פטנטים קשורים בעולם".

ושני האחרים?

"הטרנדים הנוספים הם נתונים דמוגרפיים משתנים, ואורבניזציה (עיור) גדלה והולכת. כבר כיום, יותר אנשים גרים בערים מאשר באזורים כפריים, ותוחלת החיים הולכת ומתארכת. ערים גדולות כמו תל אביב חייבות להתמודד עם אתגרים משמעותיים. התושבים מצפים לאיכות חיים טובה. הם זקוקים לאוויר נקי לנשימה, מים טובים לשתייה ומערכת חשמל מהימנה שתלווה את מעטפת חייהם.

"אנשים זקוקים לשירותי בריאות במחיר סביר. הם צריכים גם להיות ניידים, ודרושות להם מערכות תחבורה הולמות. מומחים צופים שערים ברחבי עולם ישקיעו 27 טריליון אירו בהרחבת מערכות המים, החשמל והתחבורה שלהן ב-25 השנים הבאות. באמצעות הפורטפוליו הירוק הייחודי שלנו, סימנס היא השותף המושלם לפיתוח עירוני בר-קיימא".

מה המשמעות של זה עבור ישראל?

"אנחנו מבצעים פרויקטים רבים בישראל, בהם חוזים לשלוש טורבינות גז בעלות נצילות אנרגיה גבוהה עם חברת החשמל; פתרונות ניוד עבור מערכת הטיפול במטען בנמל התעופה בן גוריון; מסירה של 87 קרונות לרכבת ישראל; ומערכות טומוגראף ממוחשב ואולטרה-סאונד למכון מ.א.ר. פרויקטים כאלה בתחומי האנרגיה, התעשייה והבריאות ימשיכו לעניין אותנו בישראל".

יוצאים מאיראן

בחודש שעבר הודיעה סימנס על הפסקת פעילות עסקית באיראן. ההחלטה לא תקפה לגבי פרויקטים שסימנס מחויבת להשלים, אלא רק לגבי התקשרויות עתידיות. ההודעה נמסרה באופן לא דרמטי, כתשובה לשאלה באסיפת בעלי המניות השנתית. לפי הערכות, ההחלטה התקבלה בעקבות לחץ אמריקני כבד.

ההחלטה בנוגע ליציאה מאיראן התקבלה לאחר תקופה ממושכת של דיונים. מה היה האירוע שהיטה את הכף והוביל לקבלת ההחלטה?

"לעומת הכנסות הכוללות שלנו, ההכנסות מלקוחות באיראן אינן משמעותיות. לאחר שהבאנו בחשבון את נקודת המבט הגלובלית, אנו מאמינים שזו ההחלטה הנכונה".

בנוגע לאיראן, רק קומץ חברות גרמניות הלכו בעקבותיכם. התאכזבתם?

"אנחנו לא יועצים של חברות אחרות. כשקיבלנו את ההחלטה הזו התמקדנו אך ורק בחברה שלנו, ולא הבאנו בחשבון את האסטרטגיות של פירמות אחרות או מתחרים".

שמה של סימנס הוזכר בקשר לפרשת שחיתות. אנחנו מבינים כי סימנס ערכה מדיניות גלובלית של ציות לחוק בנושאים אלה. האם תוכל לפרט?

"עברנו תיקון מרחיק לכת - במונחים של כוח אדם, ארגון ותרבות הנהגה. משקיפים עצמאיים רואים כיום בסימנס מופת בכל הנוגע לציות לחוק ולאתיקה".

זהו ביקורך השני בישראל בפחות מחודש. מה זה אומר?

"זה מראה בבירור שישראל הופכת לחשובה יותר ויותר עבור סימנס, שכן היא נהנית מתנאים עסקיים אטרקטיביים והיא מייצרת הזדמנויות רבות עבורנו. ישראל פיתחה באינטנסיביות את תעשיות ההיי-טק שלה ב-20 השנים האחרונות. ההזמנות החדשות, המכירות ומספר העובדים בסימנס בישראל צמחו באופן משמעותי ב-2009, ומפגש עם עובדינו ולקוחותינו כאן הוא תמיד תענוג".

עוד כתבות

הטנדר החשמלי, ''סייברטראק'' / צילום: יח''צ

זו הייתה אחת ההבטחות הגדולות של אילון מאסק. היא הוכתרה ככישלון

מאסק הבטיח לייצר 250 אלף סייברטראקים בשנה, אבל הטנדר העתידני אחראי כיום לכ־1% בלבד מהייצור של טסלה ● אחרי שנים של מכירות מאכזבות, תקלות ומחירים שהאמירו, החברה נערכת לסיום ייצורו לטובת מונית אוטונומית ● ובזמן שהמתחרה ריביאן מעוררת מחדש את עניין המשקיעים, מה השתבש באחת ההבטחות הגדולות של טסלה?

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

רמ"י עדכנה את בית המשפט: חריגות זיהום נמצאו באחד המגרשים בגוש הגדול בשדה דב

רמ"י עדכנה כי באחד מארבעת המגרשים שנבדקו אותרו כימיקלים נצחיים (PFAS) מעל ערכי הסף ● בשלושת המגרשים האחרים לא נמצאו חריגות, ותוצאות היתר יתקבלו בתוך 30 יום ● כ-1,700 בעלי זכויות בגוש הגדול ממתינים להשלמת הבדיקות, בצל החשש מפגיעה בשווי הקרקעות ומעיכוב בבנייה

תיעוד מזירת הירי בפולין / צילום: Reuters

מסע הרצח בכיכר המרכזית תועד: מניין ההרוגים עלה ל-6

המשטרה עצרה את היורה, שביצע את הירי מרכב חולף ● לא ברור מה הנסיבות לאירוע הקשה

ליסיה בכר-מנוח, יו''ר אלרון המודחת / צילום: באדיבות אלרון

מאבק בצמרת מטלטל את קרן ההון סיכון המיתולוגית, ויש מי שמנסה להרוויח מכך

נפילה במניית אלרון סיבכה את בעלי השליטה בחברה, שנטלו חוב גדול למימון ההשתלטות, והובילה לסכסוך ביניהם, להדחת יו"ר אלרון ואף לתלונה במשטרה ● ובזמן שעתיד השליטה בספינת הדגל של ההייטק הישראלי בעבר אינו ברור, הוגשה הצעה לרכישת 15% ממניותיה

ירושלים. מה צפוי בשנת 2050? / צילום: Shutterstock

נתוני האוצר חושפים את העיר שבה משקיעי הנדל"ן הפסידו פחות

רק 27% מהמשקיעים בירושלים שמכרו דירה תוך 5 שנים רשמו הפסד ריאלי, לעומת 47.5% בממוצע הארצי ● 63% ממכירות המשקיעים בבירה ב-2025 היו של דירות שהוחזקו מעל 20 שנה - השיעור הגבוה בארץ ● באוצר מצביעים על אופק השקעה שונה - בעוד בדרום ממהרים לממש קצר כדי לקטוע הפסדים, בירושלים המשקיעים מעדיפים להמתין

הצפות בקדימה צורן, היום / צילום: כבאות והצלה לישראל

יישובים נצורים וגשמי שיא: הממשלה מתעכבת כבר שנים בטיפול בתשתיות הניקוז

גשמים עזים גרמו להצפות נרחבות ברחבי הארץ, הותירו יישובים נצורים והביאו לחסימת כבישים ● למרות אזהרות חוזרות ונשנות, הטיפול בתשתיות הניקוז מתקדם באיטיות, ורק לאחרונה גובשה מתודולוגיה ארצית להתמודדות עם סיכוני שיטפונות ● דוחות מבקר המדינה חושפים ליקויים בהיערכות הרשויות המקומיות, פערים במימון והיעדר פיקוח על עבודות הניקוז

עו''ד ליאור אבירם, עופר גרינברגר ויותם עירוני, בפאנל משותף בהנחיית שחר כהן / צילום: כדיה לוי

למרות הירידות במניות השבבים, בכיר באפלייד מטריאלס: "אנחנו מגדילים היקפי ייצור"

בפאנל בכנס "לראות מעבר לטרנד" של גלובס, אמרו בכירי קמטק ואפלייד מטיריאלס ישראל שאין סימן להאטה בהזמנות, למרות המפולת במניות השבבים ● יותם עירוני מאלטשולר שחם: "זו התעוררות מחלום, התפכחות" ● אלו המדדים שלפיהם הם מנסים לזהות את נקודת המפנה

עדי שחף, מנהל החטיבה הפיננסית, מזרחי טפחות / צילום: כדיה לוי

עדי שחף, מזרחי טפחות: "ההשקעות הגדולות בתשתיות AI לא הופכות את התחום לבועה"

מנהל החטיבה הפיננסית בבנק מזרחי טפחות מעריך בכנס "לראות מעבר לטרנד" כי הגידול בחוב הממשלתי ובמימון תשתיות ב-AI יכתיב את הכיוון בשוקי המניות בשנה הקרובה ● לדבריו, הבינה המלאכותית עשויה להוריד מחירים בעתיד, אך בטווח הקצר היא דווקא צפויה להעלות אותם ● בישראל הוא צופה צורכי גיוס של כ-200 מיליארד שקל ב-2027

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אודי ניסן / עיבוד: פרטי

החוקר שחוזה: כך ייראה שבוע העבודה בעידן ה-AI

שיחה עם: פרופ' אודי ניסן מהאוניברסיטה העברית, לשעבר ראש אגף התקציבים באוצר ● על גודל הפער בתשלום למדינה בין חרדים ללא-חרדים, האדישות בציבור ליוקר המחיה והתחזית לקיצור שבוע העבודה - בגלל ה-AI

בייננס / צילום: Shutterstock

אחרי פריצת המיליארדים: סמנכ"ל הכספים של בייננס מתפטר

קייזר נג, סמנכ"ל הכספים של בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, יעזוב את תפקידו לאחר יותר מחמש שנים בחברה ● העזיבה מגיעה כשבוע לאחר מתקפת הסייבר הגדולה בתולדות ענף הקריפטו, שבמהלכה נגנבו מטבעות דיגיטליים בשווי 6.3 מיליארד דולר

ענת אדמתי / צילום: ענבל מרמרי

האקדמאית הישראלית מהבכירות בארה"ב: "משבר 2008 עלול לקרות שוב"

פרופ' ענת אדמתי מאוניברסיטת סטנפורד זינקה למעמד של סופר–סטארית בזכות ספרה, שעסק בסכנות המערכת הבנקאית ● הקריירה שלה מאז מתמקדת בשאלה: מדוע כל כך קשה להעניש תאגידים ולהרתיע אותם מלהסב נזק לציבור? ● בינתיים היא לא רואה שינוי ממשי ("המערכת עדיין ממונפת מדי"), חושבת שענקיות הטק יצאו בזול ("קנסות לא מדגדגים להן"), ומזהירה: "בידוד בינלאומי זו סכנה גדולה"

אייל דה פאו / צילום: תמר מצפי

יו"ר חדשות 13 פורש, ומחלוקת על עשרות אלפי שקלים נחשפת

לגלובס נודע כי אייל דה פאו התפטר מתפקיד יו"ר חדשות 13 בעקבות לחץ מצד הרשות השנייה - זאת על רקע תשלומים עודפים שקיבל בניגוד לכאורה למגבלות התגמול החדשות שנכנסו לתוקף ב-2026 ● הרשות בוחנת אפשרות לדרוש את החזרת הכספים ששולמו ביתר

תומר רבא''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: כדיה לוי

תומר ראב"ד: "יש פה כלכלה שקשה מאוד לנצח. לישראל אין הרבה מתחרות"

"ישראל היא כלכלה די ייחודית, שוק מפותח אבל עם לא מעט מאפיינים של שוק מתפתח", אמר תומר ראב"ד בכנס "לראות מעבר לטרנד" ● "יש משקיעים זרים מתוחכמים שראינו נכנסים לבורסה ולא היו פה לפני עשור: בלקרוק, פידליטי - הם רואים מבעד לטרנד. בסוף לישראל אין הרבה מתחרות" ● על שוק הסלולר: "שוק חבוט, בעייתי, שעבר המון רפורמות"

מתקני נפט בנמל סנט פטרסבורג. דלקים בשווי עשרות מיליארדי דולרים זורמים מרוסיה לעולם / צילום: Shutterstock

איומים ברצח, תביעות ומיליארדים על הכף: הקרב על הובלת הנפט הרוסי

בכיר לשעבר בדויטשה בנק נכנס לעסקים עם הבוסים של צי הצללים הרוסי ● אלא שאז הכל השתבש

הבניין ברחוב בני רייך 4 בשכונת קריית השרון בנתניה / צילום: אריק מירובסקי

דירה בנתניה נמכרה ב־15% פחות מהמחיר הממוצע בסביבה

דירת 5 חדרים בנתניה נמכרה ב־2.48 מיליון שקל, במחיר של 20 אלף שקל למ"ר ● מחיר זה הוא אחד מהנמוכים ביותר שבוצעו במגדלים הללו, אך גם בסביבה הקרובה, שם מחירי דירות כאלו מגיעים לכ־3 מיליון שקל בממוצע

לראות מעבר לטרנד: כנס ההשקעות יוצא לדרך

כנס "לראות מעבר לטרנד", שנערך היום, מתמקד במגמות הפיננסיות שמעצבות את עולם ההשקעות לאורך זמן • הכנס ייפתח בשיחה מיוחדת בין יאיר לוינשטיין, בעלים ומנכ"ל אלטשולר שחם פיננסים, ואסף בנאי, מייסד ובעלים קבוצת הפיננסים פרופיט ● בנוסף, הכנס יארח רגולטורים פיננסיים, מובילים בקהילת שוק ההון ומנהלים בכירים

משרדי צ'ק פוינט / צילום: Shutterstock

הסכסוך על שיפוץ המטה בתל אביב: צ'ק פוינט נתבעת ב-7.8 מיליון שקל

חברת א.שדה פרויקטים, שהקימה את מטה צ'ק פוינט בשכונת ביצרון בת"א, תובעת את ענקית אבטחת המידע בטענה כי לא שילמה את מלוא התמורה עבור עבודות גמר ומערכות בבניין ● עוד נטען כי "לאורך הפרויקט נהגה צ'ק פוינט כלפי א.שדה בכוחניות רבה והערימה קשיים על ביצוע והשלמת העבודות" ● צ'ק פוינט בתגובה: "עיתוי הגשת התביעה מעורר תהיות"

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

צחי אבו מוכר תוכניות לחצי מתחנת כוח עתידית, בשווי של מאות מיליוני שקלים

ארי נדל"ן ואבני ספירים מוכרות מחצית מתחנת הכוח המתוכננת "אורות יצחק" לרפק ● אם הפרויקט יאושר ויוקם, שוויו צפוי להגיע לכ-1.1 מיליארד שקל

צילום: Shutterstock

הנתון שישפיע על כיוון השווקים השבוע, והפרט החריג שמסתתר בו

אחרי שבוע של ירידות חדות במניות הטכנולוגיה, המשקיעים ממתינים לפרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב ביום שלישי • דוח התעסוקה החזק הגביר את החשש מהעלאת ריבית נוספת, ונתון אינפלציה גבוה מהצפוי עלול להחריף את הלחץ בשווקים • אלא שהפעם יחסר בדוח אחד המספרים החשובים ביותר

ריאד, בירת סעודיה / צילום: Shutterstock, SaudiArabiaPhotography

סעודיה: יורט טיל בליסטי שהחות'ים שיגרו למזרח הממלכה

היועץ לביטחון לאומי של איראן איים בתגובה הרסנית אם ארה"ב תפתח במלחמה ● ארדואן שוחח בטלפון עם נשיא ארה"ב טראמפ ואמר כי יש לפתור את המתיחות בין ארה"ב לאיראן בדרכים דיפלומטיות ● שישה חשודים נעצרו בידי כוח צה"ל בחשד למעורבות בתקיפה, בעקבות דיווח על יידוי אבנים באזור חוות מצודת דוד ביו"ש ● עדכונים שוטפים