גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוכר דירת מגורים שלא ביקש פטור ממס שבח יוכל לשנות דעתו

ביהמ"ש המחוזי משפר את מצבם של מוכרי דירות מגורים מזכות: גם אם בעת ההצהרה על המכירה לא התבקש פטור מתשלום מס שבח לאור טעות של המוכר - בהמשך הוא יוכל לשנות את דעתו ולקבל את הפטור

רבים מכירים את ההתלבטות בפניה מוצא עצמו מי שמוכר את דירת המגורים שלו. מוכר כזה, אשר ב-4 השנים הקודמות למכירה לא היתה בבעלותו דירת מגורים נוספת, יהיה זכאי כידוע לפטור ממס שבח מקרקעין בגין המכירה. מצב נוסף שבו המוכר יהיה זכאי לפטור מתשלום מס שבח הוא זה שבו ב-4 השנים הקודמות למכירה הוא לא מכר דירת מגורים נוספת בפטור ממס שבח.

אלא שבבוא המוכר להחליט אם בדעתו לעשות שימוש בפטור לו הוא זכאי, אם לאו, הוא אינו יודע לבטח פרטים שונים, אשר לו ידע אותם מראש - נקל היה בעיניו לקבל את החלטתו. מוכר הסבור כי יחוייב במס שבח בשיעור נמוך עד מאוד, למשל, ייטה שלא "לבזבז" את הפטור. והנה, לאחר מכן הוא עלול להיות מחוייב במס בשיעור גבוה ולהתחרט על החלטתו המוטעית. התלבטות.

כך אירע לאייל עזר. הוא נמנה עם קבוצת רכישה של זכויות בנכס מקרקעין בחיפה. בשנת 2007, לאחר שהקבוצה הרסה את בניין המגורים הישן ובנתה תחתיו בניין מגורים חדש, מכר עזר את דירתו בבניין. על-פי חשבונו, בנוטלו בחשבון את כל הנתונים שהוא סבר כי על-פיהם יש לבדוק את חבותו בתשלום מס שבח בגין המכירה, הוא הגיע לתוצאה שלפיה נגרם לו הפסד כספי, ושלפיה לא יהא עליו לשלם מס שבח מקרקעין בגין המכירה. לפיכך, הוא לא ביקש לעשות שימוש בפטור.

מנהל מיסוי מקרקעין ראה אחרת את החשבון. על-פי חשבונו-שלו, היה על עזר לשלם מס שבח מקרקעין בשיעור כ-153 אלף שקל. השגה שהגיש עזר נדחתה.

לא ביקש פטור

משעזר הבין כי בגין עסקת המכר יהיה עליו להוציא מכיסו סכום נכבד של כסף, הוא שינה את פניו. זו הפעם הוא ביקש לחזור בו מטענת ההפסד לו טען בהצהרתו על העסקה, ולתקן אותה בבקשה לפטור ממס שלו הוא היה זכאי על-פי החוק.

גם בקשה זו נדחתה על-ידי מנהל מיסוי המקרקעין. לדידו, כשהחוק מעניק לנישום את האפשרות לבחור בתוך פרק-זמן מסוים בין 2 חלופות - הרי שמעבר לאותו פרק-זמן לא יוכל הנישום לשנות את החלופה בה בחר. בהחלטתו זו הוא קבע כי משעזר ביקש לחייבו במס שבח (כשסבר כי זה יעמוד על אפס), אין הוא יכול לחזור בו מכך ולבקש פטור.

עזר החליט שלא לוותר. הוא הגיש ערר על ההחלטה, וזאת בפני ועדת הערר היושבת ליד בית המשפט המחוזי בחיפה. הערר התקבל על-ידי הנשיא בדימוס מלכיאל סלוצקי והחברים ג' יחזקאלי-גולן וש' פסטנברג.

תחילה צויין כי לא היתה מחלוקת בנוגע לכך שנתמלאו בעזר התנאים לקבלת פטור ממס שבח בגין המכירה. או אז התייחסו חברי ההרכב אל הסמכות, המוענקת על-פי החוק למנהל מיסוי המקרקעין, לתקן שומה שנעשתה מתוך טעות, וזאת בתוך 4 שנים מהיום בו היא נעשתה.

לאיזו טעות מכוונת הוראת החוק האמורה? האם גם טעות בשיקול-דעתו של המוכר-הנישום, שלא ביקש את הפטור, לו הוא היה יכול להיות זכאי, תספיק על מנת שמנהל מיסוי מקרקעין יחוייב לתקן את השומה?

בעבר ננקטה ההלכה שלפיה מוכר של דירת מגורים זכאי לבקש את הפטור אך ורק בתוך תקופת הזמן שנקצבה להגשת ההצהרה על המכירה. בחלוף הזמן "נחלשה" הלכה זו. בכך בוטא האיזון הראוי שבין האוטונומיה של הפרט (בין היתר להימלך בדעתו), מחד גיסא, לבין הצורך שלא להטיל על מנגנון המס מעמסה מיותרת, מאידך גיסא.

"משהחליט העורר שלא לבקש את הפטור לו הוא זכאי בהנחה שלא יחוייב במס שבח, נטל על עצמו את הסיכון שעמדתו לא תתקבל על-ידי הרשות והוא יחוייב במס שבח", קבעה הוועדה. "השאלה היא אם נישום שנטל על עצמו במודע סיכון כזה יכול להשתחרר מהתוצאה בטענת טעות כשהתברר כי הסיכון התממש בדרך שונה ממה שציפה, כשנישום על-ידי המשיב לחיוב במס שבח", המשיכה והציגה את הסוגיה בה היה עליה להכריע.

בקשר לכך התייחסה הוועדה לכך שסמכותו של מנהל מיסוי המקרקעין לתקן שומת מס שבח מקרקעין מותנית (בין היתר) בכך שהשומה נערכה מתוך טעות. הוועדה הוסיפה ואזכרה כי הטעות יכולה להיות עובדתית או משפטית. "האמור חל גם לגבי טעות בשיקול-דעת", הוסיפה וקבעה נחרצות.

טעות בשיקול-דעת של הנישום

הוועדה היתה ערה לכך שבמקרה הנדון לא היה מדובר בטעות בשומה, אלא בטעות בשיקול-דעתו של עזר הנישום. אלא שלאור התפתחות הפסיקה ראתה הוועדה לקבוע כי ניתן להכליל טעות כזו במסגרת הוראת החוק, המעניקה למנהל מיסוי המקרקעין את סמכות תיקון השומה שנערכה מתוך טעות. "'טעות כלשהי' כוללת טעות משפטית, טעות כלכלית, טעות בכדאיות וגם טעות בשיקול-הדעת", פסקה.

"בנסיבות שבפנינו, כשעומדת לעורר הזכות לפטור ממס והבקשה לשינוי הוגשה בטרם חלף המועד הקבוע בסעיף 85 לחוק הנ"ל (הוא הסעיף המקים למנהל מיסוי המקרקעין את הסמכות לתקן שומה, כאמור - א'ט'), ובהעדר הוכחה על פגיעה מהותית כלשהי ברשויות המס - נראה לי כי באיזון האינטרסים במקרה שבפנינו יש להעדיף את עניינו של הנישום, ואנו מחליטים לקבל את טעם הערר... ולהתיר את השינוי מחיוב במס לפטור ממס שבח לגבי עסקה זו", סיימה הוועדה (ו"ע 9094/08).

הגיע הזמן

החלטתה של ועדת הערר תגרום קורת-רוח לרבים: למוכרי דירות מגורים, הן פוטנציאליים והן כאלה העומדים למכור את דירותיהם, ואפילו כאלה שכבר מכרו את דירותיהם אך טעו בשיקול-דעתם ולא ביקשו את הפטור המגיע להם.

קורת-רוח תהא גם מנת חלקם של רואי חשבון ושל עורכי דין רבים העוסקים בכך, אשר מזה זמן ארוך סבורים כי יש לאפשר למוכר של דירה שטעה בשיקול-דעתו לחזור בו ולתקן את טעותו.

קורת-רוח נגרמה בוודאי גם לרו"ח נדב הכהן, אשר כבר בשנת 2002 - עת שהוראות מס שבח לא אפשרו את שינוי דעתו של המוכר אלא בתנאים קשיחים ובלתי אפשריים כמעט - גרס כאן ("דירת מגורים מזכה: החופש להתחרט" - 21/4/02) כי אין מניעה לכך שמוכר אשר בחר תחילה בתשלום המס בגין השבח יוכל לחזור בו מאוחר יותר ולבקש לפטור את המכירה מאותו המס.

טחנות הצדק טוחנות לאט. זה ידוע. ובעידן שלאחר חקיקת חוקי היסוד שכבר קיימים, המגמה חיובית. היא נוטה יותר ויותר לצדו של האדם, של האזרח, של הנישום, של הקטן. הגיע הזמן.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים