גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג "גלובס" ו-S&P מעלות: מנהלי הכספים הטובים ביותר

מה אתם באמת יודעים על ביצועיהם של המנהלים שעומדים בראשן של קרנות הנאמנות וקופות הגמל? ■ "גלובס" מסמן לראשונה את מנהלי ההשקעות המובילים בשוק ההון - אלטשולר, ויינשטיין, סטפק, לב, ילין ונויברגר ■ הכירו את המנהלים הטובים ביותר באפיקים השונים - מי אחראי לתשואות? ■ פרויקט מיוחד

כשמדברים על ניהול השקעות מעבר לים, אחד הפרמטרים החשובים ביותר שם נוגע לאמון שנוצר בין המשקיע לבין מנהל ההשקעות שלו. המשקיעים בקרנות הנאמנות האמריקניות, למשל, דבקים במנהלים המובילים ונשארים איתם לעיתים לאורך שנים רבות, גם אם אותם מנהלים עוברים מחברת ניהול קרנות אחת למתחרתה. מנהלי הקרנות המובילים זוכים שם להערצה, והיחס אליהם דומה לעיתים לזה אותו מקבלים כאן "טאלנטים" מתחומים נוצצים הרבה יותר. ביל גרוס, ביל מילר, פיטר לינץ' ורבים אחרים, קנו כך את עולמם.

ומה בישראל? כאן עיקר היוקרה של מנהלי ההשקעות נובעת מרמת החשיפה לה הם זוכים בעיתונות הכלכלית, ומושפעת הרבה פחות מהתוצאות אותן הם השיגו בפועל. חצי עשור לאחר המפץ הגדול שיצרה רפורמת בכר, מנהלי השקעות רבים כבר אינם נמצאים בחברה בה פעלו עד לפני כמה שנים, וחלקם אף עבר יותר מתחנה אחת מאז.

בנושא הזה, השתרשה בשנים האחרונות בשוק המקומי תרבות של חוסר שקיפות. בעוד בארה"ב המנהלים הללו חשופים לעיני כל, בישראל הם מסתתרים מאחורי מנהלי החברות ומנהלי ההשקעות הראשיים. בעבר, כששאלנו לסיבות שהובילו לכך, התברר כי הסיבה העיקרית הייתה החשש מ"גניבות" של טאלנטים על ידי בתי השקעות אחרים, תוך הבטחת תנאים משופרים, ושכר שאי אפשר לסרב לו. רבים הפנו את האצבע המאשימה לעבר פריזמה, שזוהה יותר מכל עם "הריצה לזהב" של הפעילים בשוק. אך פריזמה לא קיים יותר מזה כשנה, ובכל זאת, גם היום קשה להתחקות אחר מנהלי הקרנות.

אז במה בעצם שונה הדירוג הנוכחי מהדירוגים שפרסמנו בעבר? הפעם, במקום לדרג את הגוף המנהל, שמכיל בתוכו מחלקת השקעות ענפה, אנחנו מצביעים על המנהלים המובילים בכל גוף. בעזרת הדירוג הנוכחי תוכלו לדעת מיהו האדם שעומד מאחורי ההצלחה, ללמוד על הקטגוריה בה הוא מצטיין, ועל קרן אחת מובילה אותה הוא מנהל בפועל.

בישראל קיימות כ-1,200 קרנות נאמנות וכ-650 קופות גמל, קרנות השתלמות וקופות מרכזיות לפיצויים. את המוצרים הללו, החולשים על יותר מ-400 מיליארד שקל, מנהלים מאות בודדות של מנהלים (כ-180 בקרנות וכ-120 בגמל) ורק לשליש מהם ניסיון של לפחות עשור בשוק. כעת, "גלובס" וחברת S&P מעלות חושפים לראשונה את מנהלי ההשקעות המובילים בישראל לשנת 2009.

אלטשולר שחם ב-4 קטגורית בקרנות נאמנות

לשם הנוחות, חולקו המנהלים בקרנות לשבע קטגוריות מובילות (ראו טבלה). מהדירוג עולה כי מנהל ההשקעות שמתבלט במספר הקטגוריות הרב ביותר הוא גילעד אלטשולר, המנכ"ל המשותף של אלטשולר שחם, שבולט בביצועיו כבר כשני עשורים. אלטשולר נחשב לאחד המנהלים המובילים בקטגוריות "אג"ח בארץ אחר", "אג"ח בארץ שקליות", "אג"ח בחו"ל" ו"מניות בחו"ל". בחלק מהקטגוריות שותפים להצלחה שלו שני מנהלי השקעות בבית: יותם עירוני ודני ירדני.

אלטשולר נחשב לאחד מוותיקי השוק וכמותו ניתן למצוא עוד שני שועלים ותיקים בדירוג המנהלים המצטיינים - יעקב ויינשטיין ממגדל שוקי הון, וצבי סטפק ממיטב. השניים מובילים בשתי קטגוריות כל אחד, כולן מתחום האג"ח. מנהל בולט נוסף הוא גיל נויברגר, מבית ההשקעות רוטשילד, שמוביל גם הוא בשתי קטגוריות: "אג"ח בארץ אחר" ו"מניות בארץ".

ייתכן שהדרך הטובה ביותר לבחון את יכולות הניהול של מנהלי הקרנות היא באמצעות בדיקת קטגורית הקרנות הגמישות, שבה לא מוטלות עליהם מגבלות מסלוליות. בקטגוריה זו מתבלטים שבעה מנהלים: עדי גוברמן ואבי אשכנזי מכלל פיננסים, רוני הלמן מהלמן אלדובי, רמי רחימי מרמקו, שי עסיס ממילניום, שמואל גולדמן מחברת למשקיע, ושמואל לב, המנהל הוותיק של אנליסט.

חוסר יציבות בענף קופות הגמל

שוק קופות הגמל, מציינת ענבל פולק, מנהלת תחום דירוג הנכסים המנוהלים ב-S&P מעלות, חוסר היציבות גדול יותר מאשר בתחום קרנות הנאמנות. זאת בעיקר בעקבות רפורמת בכר ואופן מכירתן של קופות הגמל מידי הבנקים.

פולק מסבירה כי בחלק מהמקרים הרוכשות קנו את פעילות הקופות בלבד, ולא את חברת הניהול כולל מנהלי ההשקעות שפעלו בה. לדבריה, גם במקרים בהם נרכשה החברה כולה, פעמים רבות מנהלי ההשקעות מצאו עצמם מחוץ לחברה.

חוסר היציבות הזה צמצם באופן מהותי את רשימת הקופות שמנוהלות היום על ידי אותו מנהל או צוות שניהל אותן לפני ארבע וחמש שנים. מכיוון שבקטגוריות מסלוליות לא נמצא יותר ממנהל אחד שדורג גבוה, בחרנו להתמקד במנהלי ההשקעות המובילים במסלול הכללי.

השמות המובילים בקטגוריית קופות הגמל חוזרים בחלקם על אלו שמככבים בקרנות הנאמנות. כך ניתן למצוא שם את צוות הניהול של דש, לצד גילעד אלטשולר, שמואל לב ויעקב ויינשטיין. קבוצת ניהול נוספת שבולטת בקופות הגמל היא זו של בית ההשקעות ילין לפידות, בראשות דב ילין, שמנהלת 10 קופות. גם מנהלי קופות הגמל של כלל, מריה יוסקוביץ' (גפן) ודוביק כספי (תמר) מצטרפים כאן לרשימת המנהלים המובילים.

roee-b@globes.co.il

44

עוד כתבות

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר מתנגד בודד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר