גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיטת קרן

לאחרונה גילו קולנוענים ישראלים, שקצו בתהליך המייגע של פנייה לקרנות, שיטות שונות למימון אלטרנטיבי של סרטים: החל מפנייה אל הציבור להפוך למשקיעים תמורת 100 שקל, ועד מכירת כרטיסים לסרט עוד בטרם צולם. הראש היהודי, גרסת הבמאי

יותר מעשרה סרטים עלילתיים מדי שנה לא מוצאים קרן קולנוע שתשקיע בהם כסף. בעבר הלא רחוק, סירוב מצד הקרנות היה קובר את התסריט ואף גונז את החלום לעשות סרט - בהתחשב בעלות הפקתו של סרט עלילתי ישראלי, שנעה בממוצע בין 600 ל-900 אלף דולר. לאחרונה, גילו קולנוענים ישראליים תושייה, ומצאו שיטות שונות למימון אלטרנטיבי של סרטים: החל מפנייה אל הציבור להפוך למשקיעים תמורת 100 שקל, ועד מכירת כרטיסים לסרט, עוד בטרם צולם. נראה כי שיטה זו מוכיחה את עצמה, הודות ליכולת של יוצרים להפחית עד למינימום את עלויות ההפקה.

שי ורטר ויורם זקס יצאו לדרך כשהתקציב שהיה ברשותם עמד על כמה עשרות אלפי שקלים. המוצר המוגמר: הקומדיה העצמאית המקורית "נימפות בערפל", 81 דקות של הומור מהול בעצב, עכשיו בסינמטקים ברחבי הארץ.

"אנשים בתעשייה חזו שההפקה תקרוס תוך שבוע", משחזר ורטר, מהדמויות הבולטות בתעשיית קולנוע האינדי הישראלי. ורטר מגיע לראיון במהלך הפסקה שלקח מצילומי סרט עצמאי אחר אותו הוא מפיק, בשם "מעשייה אורבאנית", המצולם כולו במצלמת סטילס חדישה של קאנון (שתרמה את הציוד).

"אני מודה שלא ידעתי כמה זה מורכב להיכנס להפקת סרט", ממשיך הבמאי יורם זקס, ש"נימפות בערפל" הוא סרטו הראשון כבמאי. זקס: "כולם הזהירו אותי. כל אחד מכיוון אחר. אמרו לי - 'אתה לא יודע לאן אתה נכנס'".

מתפשרים על פנטזיות

איך עושים סרטים בלי תמיכה כספית של קרנות?

זקס: "זה הכול קומבינות. שני השחקנים הראשיים - רועי שגב ובני אבני שמחזיקים את רוב הסרט, הם חברים טובים שלי. חבר אחר נתן את הבית שלו. היו הרבה השלמות קטנות, כולל שתי סצנות שצילמנו שנה אחרי. העריכה לקחה הרבה זמן כי הגענו לעורכת מצוינת שעבדה על בסיס זמן פנוי שלה".

ורטר: " זה בעצמותינו. זה חיידק. היינו צוות של ארבעה חמישה אנשים. כמו בסרט דוקומנטרי. הצלם עדו ברלד אומר שהוא נבחר לתפקיד בגלל שיש לו מצלמה. הוא אומר את זה על עצמו כל הזמן. הוא צלם מצוין, אגב".

זקס: "זה מתסכל כשאין תקציב, כי אתה מתפשר על פנטזיות. אבל מצד שני, במגבלות השקל, יש לך חופש מוחלט. אין לך את המנהלים של הקרנות והטלוויזיה שיגידו לך זה לא טוב, תשנה, תוריד את התפקיד הזה. אין את מועצת חכמי המוניטור".

ורטר: "שמע, אנחנו מסתובבים הרבה זמן עם הסטרט-אפ הזה - איך עושים סרט בלי כסף. עכשיו אנחנו רוצים לדעת איך עושים כסף בלי סרט".

עובדים ללא תמורה

שלושה כללים חשובים מנחים את גל הקולנוע העצמאי בישראל, אשר צמח בשנים האחרונות בזכות יוצרי סרטים שהחליטו ללכת עד הסוף ולהגשים את חזונם, למרות שלא זכו לתמיכה ולמימון של קרנות הקולנוע. הכלל הראשון: צלם עם מצלמה יהיה עסוק יותר מאשר צלם ללא מצלמה. הכלל שני, הנכון לכל משתתף בהפקה, לא רק לשחקנים: לא אומרים לא לתסריט טוב. הכלל השלישי: התשלום הוא ב"דיפר". כלומר, תשלום על בסיס הכנסות עתידיות, במידה שיהיו.

חוזה דיפר (De Pere Contract) מקובל מאוד בתעשיית הקולנוע העצמאית ברחבי העולם, ומשמעו: תשלום נדחה. כלומר, השותפים לצוות ההפקה של הסרט - החל מהמפיק וכלה בנערת המים (שהיא לעתים גם עוזרת במאי), ירוויחו, אם בכלל וכאשר, יהיו הכנסות עתידיות מהסרט.


אנשים תרמו חודש מהחיים שלהם. "אף פעם לא מאוחר מדי"

עידו פלוק, יוצר הסרט "אף פעם לא מאוחר מדי", סרט מסע בכיכובם של קרן ברגר ונוני גפן, שצילומיו הסתיימו לאחרונה, מסביר: "בסופו של דבר מצאנו אנשים שהסכימו לתת לנו חודש מהחיים שלהם, בידיעה שלא יקבלו תמורה. הם האמינו בעבודה שלנו. שחקנים לא אומרים לא לתפקיד טוב. תלוי במידה שבה הם מתחברים לתסריט, לצוות".

רועי ורנר, במאי "שניים בלילה", סרט עצמאי שגם צילומיו הסתיימו לא מכבר, גם הוא בכיכובה של קרן ברגר, מספר שהוא שילם לכל אנשי הצוות פרט לשחקנים. ורנר: "הפקנו סרט בלי קומבינות. שילמנו לאנשים על-פי מחירון האיגוד. לא מדובר במחירים נמוכים. אמרנו להם - 'אנחנו מעריכים את העבודה שלכם, קחו כסף'".

למה לשחקנים לא?

"השחקנים שותפים בסרט. הם מקבלים אחוזים. כמה? לא יודע. כתבתי את הסרט יחד עם ירון ברוסינסקי, שהוא השחקן הראשי בסרט".

שי ורטר: "דיפר זה שם יפה ל'בוא תעבוד בהתנדבות'. אתה מתוקצב, אבל הסיכוי שתראה את הכסף בחזרה הוא די קלוש.

"כל סרט שיוצא זה נס, ואין שחקן שיסרב לתסריט טוב תפקיד טוב ומאתגר בגלל כסף. פרסומת מפגרת שתממן לך שנה מהחיים לא תלהק אותך לתפקיד הבא. מהבחינה הזו שחקנים רוצים לשחק. מצד שני, לא צריך לנצל את הרצון שלהם לשחק".

מה האינטרס של שאר אנשי הצוות, שלא זוכים לפוקוס כמו שחקנים?

ורטר: "הרבה פעמים אנשים רוצים לשחק בסרט אינדי כי זה קפיצת מדרגה בשבילם, בהשוואה לתפקידים שקיבלו בסרט רגיל. למשל, מי שעבד בתור עוזר תאורן שני, עכשיו הוא תאורן ראשי. יש שדרוג בתווית, בניסיון, ברזומה".

מוכרים כרטיסים להקרנות מיוחדות

למרות הרצון הטוב של לא מעט קולנוענים ואנשי צוות להקריב חודש מחייהם ולהתנדב לעשייה מתוך תחושת שליחות ושדרוג הרזומה, עדיין דרוש גיוס של סכום לא מבוטל של כסף עבור הפקת סרט. מה עושים? מחפשים מודלים אלטרנטיביים למימון. למשל, מבקשים את עזרת הציבור הרחב, על-ידי פנייה אל ליבו בשלל הצעות מקוריות. או למשל, מוציאים למכירה מוקדמת כרטיסים להקרנות מיוחדות של סרט, זאת בלי שהתורמים הפוטנציאלים זוכים להציץ בתסריט, עוד לפני שהוראת ה"אקשן" הראשונה ניתנה. דרך נוספת: הצעת שותפות ברווחים עתידיים מהסרט, על-פי החלק היחסי של התרומה.

פלוק אסף בדרך זו ובדרך של גיוס אלף משקיעים שכל אחד מהם תרם 100 שקלים, כ-100 אלף שקלים. מצלמה דיגיטלית חדישה מדגם SI2K, איתה צילמו את "נער החידות ממומבאיי", קיבל בחינם מהמשווק. למרות ששלב מציאת המשקיעים תם, לאחר שפלוק עמד ביעד הלא שגרתי שהציב, המירוץ אחר הגיוס עוד לא הסתיים. פלוק: "אנחנו עדיין מוכרים כרטיסים להקרנות מיוחדות".

פלוק, אתה מופתע מההיענות הגדולה של הציבור לתרום להפקה בצורה עיוורת?

"מרענן לדעת שהקהילה בישראל רוצה לתמוך ביצירה עצמאית, בסגנון עצמאי, ושבישראל יש לזה מקום. הרבה התעניינו ונרתמו. קיבלנו הרבה מאוד טלפונים, אימיילים מאנשים שקיבלו את המכתב על ההצעה, שהפיץ עבורנו גיא אסיף. במקביל, התפרסמו ידיעות בתקשורת".

באיזה שלב של עבודה אתם נמצאים עכשיו?

"עכשיו אנחנו נמצאים בשלב העריכה של הסרט. בסופו של דבר אנחנו מנסים לגייס לעניין גורמים נוספים כמשקיעים וכשותפים, וכן, גם לקרנות קולנוע".

הצעה מעניינת הופצה לאחרונה באינטרנט על-ידי רועי ורנר, במאי קליפים ותיק, בזמן שכאמור ביים את "שניים בלילה", סרט הביכורים שלו. ורנר הציע לכל הרוכש כרטיס במכירה מוקדמת, במחיר של 50 שקל, כרטיס שהוא "לאספנים. פריט אספנים עם שווי", מדגיש ורנר. על גבי הכרטיס מוטבע צילום אמנותי של הצלם זיו קורן. ורנר: "יותר נוח לי להציע ככה לאנשים. אני אוהב לתת, לא אוהב להיות חייב".

ההצעה נשלחה על-ידי פניות לחברים, דרך המייל, ודרך פייסבוק. במקביל, ניסה ורנר את מזלו בקרב מפיקים. "רובם לא טרחו לחזור אליי", הוא אומר.

ורנר הצליח לגייס עד כה סכום של כ-80 אלף דולר. הישג מרשים, בהתחשב בכך שלמעט כרטיס מושקע בעל ערך אמנותי, לא הושקע כסף בשיווק תהליך הגיוס. ורנר מרוצה מהסכום, אף שלדבריו חסרים לו עוד כ-40 אלף דולר להשלמת התקציב - בעיקר עבור סאונד, פס קול ועריכה. לשאלה, מה הניע אותו לצאת לכזו מן הרפתקה, משיב ורנר כי קץ בהמתנה לתשובות מקרנות הקולנוע.

ורנר: "קיבלנו תשובה שלילית מאחת הקרנות, והחלטנו שאנחנו לא רוצים לחכות לעוד הזדמנות. כי אז, גם אם יש אישור, צריך לחכות עוד שנה וחצי עד שמצלמים. יצאתי מנקודת הנחה שאני הולך לעשות סרט, ולא מעניין אותי אם יתנו לי כסף או לא. זה לא מה שיעצור אותי. אני לא מוכן לחכות שנה וחצי לתשובות".

כמה מתוך התורמים היו קולגות, אנשים מהתעשייה?

"יש רק בנאדם אחד מהתעשייה שקנה כרטיס. מבחינת שמות - בימאים, מפיקים, תסריטאים - כלום. זה הכי לא מפתיע אותי בעולם. וחבל לי. ככה נראית התעשייה שלנו. אנשים נורא אוהבים לפרגן מרחוק. אני מכיר הרבה מאוד אנשים בתעשייה, עבדתי עם הרבה מאוד מהם. כלום. מאחלים בהצלחה, ומתעסקים בעצמם".

האם המגמה תימשך, ויוצרים רבים נוספים יאזרו אומץ וישתמשו בקשת האפשרויות שמציעים האינטרנט והטכנולוגיה הדיגיטאלית, על מנת להפוך חלום למציאות?

"אין לי ספק שהמגמה הזו, שהיא מגמה עולמית, תימשך", אומר פלוק, ומוסיף כי "כיום קל יותר לעשות סרטים - העלויות הכרוכות בעשיית סרט הולכות ונעשות זולות יותר. מחיר הציוד יורד, הטכנולוגיה מתקדמת ובכל שנה יוצאת מצלמה איכותית וזולה יותר, במחירים שמאפשרים ליוצרים עם תקציב מוגבל לעבוד. בעולם המוזיקה זה קרה כבר מזמן, והיום אנשים מקליטים אלבומים שלמים בבית, באמצעות תוכנות ביתיות. אני מאמין שעשייה עצמאית היא הדרך הנכונה ביותר לעשות אמנות. אני קורא ליוצרים: פשוט לכו ותעשו".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון