גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה פרמיה אנחנו משלמים על מוצרי הפרימיום?

החל מנקניק ועד טישו - כמעט לכל מוצר על המדף נולד לאחרונה אח יוקרתי ויקר יותר ■ "גלובס" בודק מה מסתתר מאחורי האריזות המושקעות, והאם משתלם להשקיע עוד כמה שקלים במוצרי הפרימיום

בין מגוון המוצרים המציפים את המרכולים בולטים מוצרי ה"פרימיום", מוצרים שלפחות לפי היצרנים מהווים שדרוג של מוצרים קיימים - בין אם בדרך ייצורם ובין אם ברכיבים שהם מכילים. ההפרש במחירים בין המוצרים השונים עשוי להגיע לעשרות אחוזים. לעיתים, כמו במוצרי התה, עיקר ההבדל בין מוצרי הבייסיק למוצרי הפרימיום נסוב סביב האריזה או צורת ההכנה, ובמקרים אחרים מדובר על תוספת משמעותית של רכיבים העשויים להשפיע על בריאות הצורך כך לדוגמה בפורמולות תחליף חלב האם לתינוקות או להבדיל, במזון לכלבים.

סוג אחר של מוצרים הוא כאלה שדרך ההכנה שלהם, גם אם היא עדיין תעשייתית, שונה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך בתקופה האחרונה היא סדרת הסלטים של חברת צבר שמותגה תחת שמו של השף רפי כהן. כאמור, למרות שמדובר בסלטים תעשייתיים, טועמים מדווחים כי בסלטים המיוצרים על פי מתכוני השף ובפיקוחו ניכר בהחלט להבחין בהשקעה הבאה לידי ביטוי בטעם. גם כאן מחיר השדרוג - כ-10% בממוצע.

צורה נוספת שבה מנסים היצרנים לבדל את מוצרי הפרימיום מהמוצרים הבסיסיים היא בשינוי האריזה ובהפחתת המשקל. כך לדוגמה השיקה חברת זוגלובק לפני מספר חודשים סדרת מוצרי פסטרמה פרימיום העשויים מנתח שלם וללא תוספת שומן, בשונה מסוגים אחרים של פסטרמה המכילים תוספת סוגי בשר אחרים. במסגרת המיתוג המחודש בידלה זוגלובק את האריזות של מוצרי הפרימיום, והקטינה את משקל המוצר מ-400 גר' ל-330 גר'. המחיר לאריזה נשאר זהה, אולם המחיר לק"ג של מוצרי הפרימיום התייקר.

מגמה של פרימיזציה

"בחמש השנים האחרונות ניכרה בישראל מגמת "פריומיזציה", אומר ערן שריג, סמנכ"ל השיווק של חברת סטורנקסט, "אלא שהמשבר הכלכלי החמור בעולם השפיע כמובן גם על סל המצרכים. הישראלים, כמו הצרכנים בעולם, ירדו ברמת הצריכה". לדבריו, לאורך כל השנה הייתה ירידה בקטגורית מוצרי הפרימיום ונדרש שינוי תמהיל שלילי.

"הצרכנים, שהיו צריכים לצמצם בהוצאות, ירדו בחלק מהקטגוריות בצריכת מוצרי פרימיום לכיוון מוצרי בייסיק ולאריזות חיסכון".

לשאלה אם צריכת מוצרי פרימיום אכן משתלמת מבחינה כלכלית אין תשובה חד משמעית. לדברי פרופ' מיכאל פרי, יועץ שיווקי אסטרטגי, ההבדל נעוץ בעיקר במוצרים שהפיכתם למוצרי "פרימיום" מהוספת רכיבים ששינו אותם מבחינה פונקציונאלית, לעומת כאלה שמוגדרים "פרימיום" בעיקר מבחינה קוסמטית: "אם מישהו מוצא שמזון הכלבים מועשר מועיל לכלב שלו והוא מאמין שהתוספות אכן משפרות את בריאות הכלב, הרי הוא יצרוך את המוצרים האלה. הצרכנים הישראלים כבר אכלו לא מעט "לוקשים" בעבר והם הפכו חשדנים. לכן כל מוצר נבחן לגופו, הצרכנים הפכו מתוחכמים והם קוראים בצורה מעמיקה את האותיות הקטנות על אריזות המוצרים. צרכן שהשתכנע, אכן ישלם יותר".

פרי מציין גם את התקשורת כגורם מכריע בהטמעת מוצרים: "הצרכנים סומכים על בדיקות אובייקטיביות של התקשורת יותר מאשר על עדויות של היצרנים. אמצעי התקשורת אכן מספקים פעמים רבות את התשובות, ומעלים ומורידים מוצרים".

אילו מוצרי פרימיום קורצים אלינו מהמדפים?

אחת הקטגוריות הבולטות של מוצרי פרימיום היא תחליפי חלב אם לתינוקות. בתחום זה מושקים אחת למספר חודשים חידושים, ועל המדפים מגוון כה גדול הגורם לעיתים להורים להתלבט.

אחד החידושים האחרונים בתחום הוא פורמולת החלב "אקסטרה קר" של חברת מטרנה, הכוללת פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה מסוג GOS, שהשילוב ביניהם מחזק ההגנה החיסונית. ריבוי החידושים על המדפים מבלבל את ההורים: "היצרנים מעידים על כל פורמולה שהם משיקים שהיא הדבר הנכון לתינוק שלי, ולי כצרכנית אין ממש דרך לוודא את זה. עבור הפורמולות המתקדמות אני משלמת לעיתים 20%-30% יותר. אני רוכשת אותן כי אני שואפת לתת לתינוק שלי את הטוב ביותר, אבל אני יודעת שילדיי הגדולים גדלו יפה מאוד גם על פורמולה רגילה", אומרת אם לתינוקת בת שנה.

גלי ניר, סמנכ"לית שיווק מטרנה, מסנגרת על הפיתוח החדש. לדבריה, בכל העולם יש טרנדים של רכיבים המופיעים בפורמולות: "ככל שהמדע מתקדם, מצטבר מידע והמדע מתפתח ומתבצעים מחקרים קליניים. כיום אפשר להגיע לפורמולות מתקדמות שמחירן גבוה יותר כי עלות הרכיבים החדשים שהוספו גבוהות יותר".

מחירו של האקסטרה קייר הוא 43-45 שקל, לעומת מחיר מטרנה "רגילה": 35 שקל. בשוק קיימות פורמולות פרימיום נוספות, דוגמת סימילאק אדוונס, שמחירה כ-40 שקל לאריזת 400 גרם, ואופטימיל (כ-46 שקל לאריזה של 450 גרם.)

מזון לכלבים: דג סלמון ויותר חלבון

שוק המזון לכלבים נחלק בין סוגי נקודות המכירה לפי סוגי המזון: בחנויות המזון (רשתות ושוק פרטי) נמכרים המזונות הרגילים, ואילו בשוק המחמד נמכרים מזונות רגילים ומזונות פרימיום. אחד המדדים המבדילים בין סוגי המזונות הוא רמת החלבון. במוצרים הרגילים רמת החלבון היא בדרך כלל 22%, ואילו במזונות הפרימיום, כמו בונזו גולד, רמת החלבון היא 27%, והוא מכיל דג סלמון וסיבים פרה ביוטיים.

כמה זה עולה? בונזו רגיל - 179 שקל ל-22 ק"ג (8.14 שקל לק"ג). בונזו גולד - 189 שקל ל-17 ק"ג (11.12 לק"ג).

חלב: מחלב לקפה ועד חלב מועשר בסידן

למרות שבמהלך השנים צצו מוצרי פרימיום כאלה ואחרים, פרצה מהפכת הפרימיום דווקא במקררי החלב. אם עד לפני כעשור ניתן היה לרכוש חלב רק בשקיות, כיום מוצג במקררי החלב מגוון סוגי חלב באחוזי שומן שונים, ולצידם משקאות חלב פרימיום מגוונים הכוללים חלב מועשר בוויטמינים ובברזל. במקביל, החלו כאמור יצרנים רבים לייצר מוצרים "משודרגים" הנמכרים לצד מוצרים הבסיסיים.

משקאות החלב המועשרים של תנובה נמכרים באריזת ליטר בקרטון, וכוללים

80% יותר סידן מחלב רגיל, ויטמין D, וסיבים תזונתיים שאינם קיימים בחלב הרגיל, ומהווים מרכיב חשוב בתזונה נבונה.

כמה זה עולה? המחיר המומלץ של חלב מועשר: 8.46 שקל לליטר, כשמחירו של חלב רגיל כ-6 שקל לליטר.

תה: פירמידה עם מיצוי מרבי של העלים

חברת ויסוצקי השיקה באחרונה את סדרת הפרימיום The LEAVES Collection. לדברי היצרן, ייחודה של הסדרה החדשה בתוכן השקיקים המעוצבים בצורת פירמידה שקופה, המאפשרים את חשיפת העלים למים ובכך יוצרים מיצוי מקסימלי של העלים.

כמה זה עולה? הסדרה כוללת שישה טעמים: תה אנגלי מסורתי בטעם עשיר, עלי ארל גריי בניחוח חליטת פירות יער אדמדמים, חליטה מתקתקה של פירות ופרחים, עלי תה ירוק סיני בתוספת נענע ים תיכונית, תה ניצנים לבן בשילוב פרחי יסמין. המחיר: 28-30 שקל ל-30-56 גר'.

לוויסוצקי סדרות "רגילות" בטעמי ארל גריי (12-15 שקל), תה ירוק (19-25 שקל), וסדרת הגן הקסום, הכוללת מגוון רחב של תה בטעמי פירות (12-15 שקל).

מלח: ממלח שחור עד מלח צ'ילי

גם המלח השולחני זכה לשדרג בדמות סדרת "טעמי עולם" של חברת מלח הארץ. הסדרה כוללת: פתיתי מלח לב, פתיתי מלח שחור (שמכילים תוספת של פחם טבעי המאזן את החומציות בגוף), מלח עם רוזמרין, מלח מעושן, מלח בניחוח לימון ומלח צ'ילי בעל חריפות מעודנת.

"האלמנט העיקרי אשר הופך את המלח המוכר והפשוט למלח פרימיום או למלח גורמה, הוא מבנה הגביש", מסבירה עליזה רביצקי, מנהלת אבטחת איכות בחברת המלח לישראל. "במלחי פרימיום כמו פתיתי המלח של מלח הארץ, מבנה הגביש עשוי רקמה עדינה המעניקה לו מרקם פריך, דקיק ונימוח, מרקם נעים לחך ולנגיסה".

כמה זה עולה? מלח גורמה - 18 שקל לאריזת 125 גר'ף לעומת כ-5 שקל לאריזת 500 גר' מלח רגיל.

נייר טואלט וטישיו: מאלוורה עד שלוש שכבות

גם בתחום זה ניתן למצוא שיפורים ושדרוגים. כך לדוגמה, לילי מייצרת את נייר הטואלט לילי קלאסיק הנמכר בכ-37 שקל ל-32 גלילים, ולצידו את לילי טריו, הכולל שלוש שכבות נייר ונמכר בכ-42 שקל ל-30 גלילים.

מוצר פרימיום אחר של החברה הוא נייר טואלט לילי אלוורה, הנמכר ב-42 שקל ל-30 גלילים.

קלינקס מציעה למצוננים נייר קלינקס פשוט, הנקרא "קלינקס קלאסיק" -מגבוני טישו דו שכבתיים ארוזים בניילון, הנמכרים בכ-10 שקל למארז של 3 שקיות המכילות 100 מגבונים כל אחת.

לצידם על המדף נמכרים מגבוני קלינקס לואשן - מגבוני טישו ארוזים בקופסא קשיחה, תלת שכבתיים, רכים יותר, מועשרים באלוורה ובקרם לחות ומונעים אדמומיות וגירוי באף.

כמה זה עולה? 19 שקל לקופסה המכילה 80-130 יחידות.

11

עוד כתבות

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - מניות הבנקים קפצו, מניות הנדל"ן איבדו גובה ● וול סטריט ננעלה אתמול באדום, עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● הגיוס הענק של חברת השבבים קווליטאו, שזינקה בת"א במעל 4,000% ● וגם: בנק ההשקעות שממליץ להגביר חשיפה לתחומים שאינם AI ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

50% מס: האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות