גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייתי ספורטאי. פרשתי. מי אני בכלל?

החיים כספורטאי מקצועני הם די פשוטים. בזמן שבני גילך עסוקים בהתלבטויות אמיתיות, אתה משחק, מתאמןונהנה מחיי פאר. כמות הריגושים עצומה וממכרת, והטריפ הוא אינסופי ‏‏‎■ אבל ביום שהכל נגמר והאורות הנוצצים כבים, אתה צריך לבחור: או שבצער רב אתה מעכל את השינוי והופך לאדם נורמטיבי, או שאתה הופך לאיל ברקוביץ'

כבר כמה ימים שאני מגלגל את מסיבת העיתונאים ההזויה של איל ברקוביץ' בראש. מה הסיכוי שאני הייתי מגיע לכזה תסכול אחרי הפרישה שלי. אבל כדי להבין את הסיטואציה שאליה נקלע ברקוביץ', בואו ננסה להבין מה עובר על ספורטאי רגע אחרי שהאורות הנוצצים נכבים מעליו והוא הופך להיות כאחד האדם.

‎‏1. התלבטויות. למרות שהחיים של ספורטאי מקצועני הם קשים פיזית ונפשית, בהרבה מאוד מובנים הם הרבה יותר פשוטים משל בני גילו. אין לו את ההתלבטויות "האמיתיות" של צעירים שסיימו צבא וצריכים להחליט אם לטוס לדרום אמריקה או להודו למסע תרמילים, להירשם לאוניברסיטה או לפתוח חברת סטארט-אפ. בניגוד לבני אדם רגילים, חייו של ספורטאי מקצוען (במידה והוא מגיע לרמה גבוהה שתפרנס אותו) די ברורים וניתנים לחיזוי מראש פחות או יותר. אני למשל ידעתי בגיל 10 שאני הולך להיות טניסאי מקצועני שיסתובב בעולם וישחק טורנירים, לעומת חברי לבית הספר ש"סתם חיו" חיים נורמליים נטולי דאגות והתפתחו כבני אדם בצורה הדרגתית וטבעית. הידיעה שבחרתי את מקצועי לעתיד בגיל צעיר הפכה את חיי לדי פשוטים - כל זמן הפנאי שלי בשנות ילדותי הוקדש לאימונים ולתחרויות, וכך גם היה כשהפכתי למקצוען (בגיל 16). במשך 13 שנים טסתי מטורניר לטורניר, ממפגש גביע דייויס לזה שאחריו, ובין הטורנירים הייתי מתאמן 5-6 שעות ביום כששאר הזמן הוקדש לטיפולים ומנוחה. חיים ללא הרבה שאלות, התלבטויות או החלטות קשות.

הכל היה ברור ופשוט - אם ניצחתי הכל היה ורוד, הכסף זרם, הדירוג עלה והעיתונאים היללו. כשלא הלך אז הייתי בדאון, חשבון הבנק הלך והידלדל והעיתונאים התחילו להספיד. לא קל, אבל די פשוט, ברור וגם הוגן והגיוני.

‎‏2. אני מלך. ‎המשמעת העצמית הנדרשת מספורטאים בגיל צעיר אמנם הופכת אותם ליותר בוגרים ועצמאיים בגיל צעיר, כי הם מתמודדים עם מצבי לחץ, ולמעשה רוכשים מקצוע בגיל שבו ילדים אחרים משחקים בגוגואים (היום זה אינטרנט). אבל בלא מעט מקרים יש נכות רגשית/חברתית שכרוכה בבגרות הזאת. ספורטאי שמקדיש את כל חייו עבור ענף ספורט לא רואה את התמונה הכללית של החיים, ובהרבה מקרים לא ממש יודע מיהו בכלל עד אחרי הפרישה. הזהות שלו מתערבבת עם הזהות שלו כשחקן טניס/כדורגלן/כדורסלן/ או כל ענף אחר.

כספורטאי פעיל שהגיע לרמה שבה אתה מרוויח הרבה יותר מהאדם הממוצע וזוכה לפרסום ותהילה, אתה מתרגל לדברים ש-99.9 אחוזים מבני האדם לא זוכים להם - לימוזינות אוספות אותך בשדות תעופה, אתה חי במלונות פאר, אנשים מזהים אותך בכל מקום ונותנים לך יחס של מלך לא בגלל שאתה אדם גדול או חכם, אלא אך ורק בגלל שאתה מסוגל לחבוט לא רע בכדור טניס.

הרגע הזה שבו החלום נגמר הוא דרסטי. בגיל 30 אתה "נזרק" לעולם האמיתי, ללא שום יכולת להתכונן לזה מראש. לא חסרות דוגמאות לספורטאי-על שהידרדרו להתמכרויות שונות (סמים, אלכוהול, הימורים) וגם לפשע, התבזו והגיעו לשפל המדרגה.

‏בסוף 1995 מיד אחרי שפרשתי מטניס מוניתי למאמן האחראי על התכנית ההישגית במרכז הטניס ברמה"ש. העבודה היתה במשרה חלקית, לא ידעתי עדיין לאיזה כיוון החיים שלי הולכים ויריתי לכל הכיוונים: נרשמתי לקורסים במכללה, עבדתי קצת כעיתונאי ובעיקר ניסיתי להתרגל לעובדה שנגמר פרק המשחק בחיי. זו היתה תקופת מעבר לא קלה, עד שהחלטתי ללכת על הקטע של אימון בצורה רצינית. אני זוכר שבשנה הראשונה אחרי הפרישה הגעתי לווימבלדון לסקר את הטורניר עבור "ידיעות אחרונות" כעיתונאי. הסתובבתי בין המגרשים והסתכלתי בקנאה על הקולגות לשעבר שעדיין המשיכו בקריירה וכל כך רציתי ללבוש את בגדי טניס ולקפוץ לתוך המגרש ולהתחרות. זה עדיין בער בי. במשך שנים אחרי הפרישה לא יכולתי לראות משחקים בסבב כי זה היה עינוי עבורי.

‎‏3. טריפ. ‎הנטייה להתמכרויות אצל ספורטאי עבר היא תופעה מוכרת, ונובעת מהעובדה שרמת הריגושים בספורט מקצועני היא אדירה. אי אפשר לתאר לאדם שלא עבר את זה - האדרנלין והאקסטזה של לנצח מפגש ספורטיבי באצטדיון מפוצץ באנשים שמריעים לך, זה דבר שאין לו תחליף ולא מתקרב לרמת הריגושים שאזרח פשוט חווה. אין ספורטאי שלא מתגעגע לזה אחרי הפרישה. רובם גם ימשיכו לחפש את הריגוש אחרי שיתלו את הנעליים, בין אם זה בתחביבים שונים, בעסקים, בהימורים או במקצוע האימון.

אני מקבל את מנת הריגוש הדרושה לי פעמיים בשבוע ממשחק כדורגל בקבוצת חובבים בניו יורק. אפילו שזו ליגה קיקיונית שלא מעניינת אף אחד, אני חייב לספק את יצר התחרותיות, לחוות את השמחה המשכרת של הניצחון או אפילו את הכאב של הפסד. אשתי יודעת שאם אני מחמיץ אימון או משחק, אני בלתי נסבל. העובדה שבחרתי להיות מאמן ילדים גם היא קשורה לרצון שלי לחוות את ההתרגשות הזאת דרך ההצלחות או הכישלונות של תלמידיי.

אני מעריך שאותו יצר תחרותיות וגעגועים לריגושים הם הסיבות שברקוביץ' רוצה לאמן את נבחרת ישראל. הוא כבר לא יכול להעמיד שחקן מול שוער במסירה גאונית או להוביל קבוצה בליגה האנגלית למרכז הטבלה כי הוא גמר את הסוס כשחקן, אבל להעלות את ישראל ליורו או למונדיאל ולהפוך למושיע של העם יכול להיות תחליף לא רע. לנהל משחק בר"ג לעיני 40 אלף צופים יכול להיות די מרגש.

ברקוביץ' הוא דוגמה קלאסית לספורטאי מקצוען שחי שנים במנותק מהמציאות, נהנה מהצלחה מקצועית שעשתה אותו עשיר ומפורסם, ועכשיו כשהוא אזרח מהיישוב אין לו את הכלים החברתיים להתמודד עם המציאות. מסיבת העיתונאים ההזויה ההיא מלמדת על חוסר הבנה בסיסי בכללי התנהגות ראויים לאדם רציני.

ברגע שאתה מסיים להיות שחקן פעיל כל החוקים משתנים. בתור שחקן אתה יכול להיות שחצן, לשים קצוץ על כולם ועדיין יהיו עיתונאים, חנפנים ובעלי מועדונים נואשים שיחתימו קשר בונה עם תנועה טובה ללא כדור וראיית משחק טובה, למרות שהוא חטף בעיטה לפנים מקולגה ולמרות שהוא כמעט מעולם לא סיים חוזה בקבוצה. יכול להיות שברקוביץ' מאמן כדורגל יותר טוב מכל מיני אלישע לווים או ניצן שירזים למיניהם (אני בספק), אבל בשביל להוכיח את זה הוא יצטרך לאמן קבוצות מרכז טבלה כמה שנים ואולי, אם יוכיח את עצמו, ואחרי שיביא אליפות או שתיים - יוכל לדבר על מועמדות לנבחרת ישראל. זו המציאות "העגומה" וכך זה צריך להיות.

ברגע שברקוביץ' פרש והחליט שהוא רוצה להיות מאמן, מישהו היה צריך להסביר לו שהעובדה שפעם היה לו קסם ברגליים היא כבר לא רלבנטית. אין כמעט קשר בין הרמה שלו כשחקן לבין היכולת שלו כמאמן. מדובר בשני מקצועות שונים לחלוטין.

4. מקנרו. ‏‎גם בטניס לא חייבים להיות שחקנים גדולים כדי להיות מאמנים גדולים. בישראל יש את שלמה צורף שפרש ממשחק כבר בגיל נוער וייצר אינספור שחקנים ובראשם עמוס מנסדורף, וגם עודד יעקב ורונן מורלי שהיו שחקני סבב ברמה נמוכה מאוד ולתקופה מאוד קצרה, ואחראים לדור השחקנים שאחרי הדור של עמוס ושלי. למעשה, רוב השחקנים הגדולים בטניס לא הופכים למאמנים גדולים, כי בטניס, אולי אפילו יותר מבכדורגל, המאמן חייב לקבל על עצמו תפקיד משני ולשים את עצמו בצל ולוותר על האגו. בלא מעט מקרים זה בלתי אפשרי לשחקני-על כמו איבן לנדל או ג'ון מקנרו, אנשים מהסוג הזה לא מסוגלים להיות כינור שני. כנראה שמהסיבה הזו בדיוק דווקא פטריק מקנרו, האח הצעיר והנחבא אל הכלים לבית מקנרו, הפך לקפטן הרבה יותר מוצלח מג'ון האח הבכור והבכיר.

‏יכול להיות שברקוביץ' יהיה באמת גאון כמאמן, אבל האם הוא מטיל ספק בעובדה שבעוד מספר שנים, אחרי שיאמן מספר קבוצות הוא יהיה מאמן הרבה יותר טוב מאשר הוא היום? כשמאחורי 15 שנות אימון, אני מבין כמה טירון הייתי כמאמן בשנים הראשונות וכמה טעויות עשיתי. היום אני מאמן טוב ומנוסה בכמה דרגות מאשר בתחילת הקריירה, למרות שבאופן אירוני התלמיד הראשון שאימנתי בחיי (דודי סלע) הוא גם התלמיד שהגיע הכי גבוה בדירוג העולמי מכל תלמידיי...

‏כשאני מסתכל על כל סוגיית ברקוביץ', זה מזכיר לי משהו אחד: איל הוא בסופו של דבר הסלבריטאי שמגיע למסעדת יוקרה ומצפה לקבל את השולחן הטוב ביותר בלי לעמוד בתור. וכל זה רק בגלל שהוא מפורסם.

עוד כתבות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה