גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלוויזיה החברתית - הדבר הגדול הבא אחרי רשתות חברתיות?

איציק כהן, לשעבר שחקן מכבי ת"א ואיש עמק הסיליקון בהווה: "אנחנו רוצים לשנות את החוויה הטלוויזיונית" ■ זו תשנה את חוויית הצפייה עם צ'אטים, חידונים ואינטראקטיביות מסביב לשידורי הטלוויזיה

הרשתות החברתיות הפכו לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של רשת האינטרנט בשנים האחרונות: חברות פותחות רשתות, ענקיות כמו גוגל ומיקרוסופט מנסות לנגוס בעוגה, מפתחים יוזמים אפליקציות שונות לרשתות ולאחרונה הולך ומתפתח גם תחום יחסית חדש שיוציא את הרשתות החברתיות אל המסך בסלון: טלוויזיה חברתית (Social TV).

"הטלוויזיה הופכת להיות סביבה יותר חברתית", מספר בראיון ל"גלובס" איציק כהן, שחקן מכבי תל אביב כדורסל בעברו הרחוק והיום מייסד ומנכ"ל חברת הסטארט-אפ Clipsync מעמק הסיליקון. "במקום לצפות באופן פסיבי, אתה מעורב במה שקורה יחד עם אנשים אחרים שרואים את זה במקומות אחרים. אתה יכול להזמין חברים מפייסבוק, לשתף ברגשותיך, לשגר כל מיני הודעות ושאלות למסך, ולראות את כל התוצאות בזמן אמת", אומר כהן, שהחברה שלו מפתחת פלטפורמה עבור הנישה החדשה.

לדברי כהן, מדובר ביותר מתוסף צ'אט לרשתות חברתיות, מוצר שמספקות כבר חברות אחרות בשוק לצופי הטלוויזיה. כהן מדגיש כי מדובר בחוויה שבעצם הצפייה משותפת בשידורי טלוויזיה, עם מרכיבים אינטראקטיביים, כולל משחקים, שמעשירים את החוויה.

"טלוויזיה הייתה ערוץ שידור ללא ממד דו-כיווני. היום, כשהטלוויזיה כבר יכולה להתחבר לאינטרנט, האינטראקטיביות קיימת. הצמיחה של הרשתות החברתיות והווידיאו באינטרנט מלמדים שיש איזשהו חיבור בין האנשים שאתה מכיר לבין התוכן שאתה רואה", אומר כהן ומצהיר כי "אנחנו רוצים לשנות את החוויה הטלוויזיונית. הטלוויזיה תהפוך מחוויה פסיבית, שאתה חווה כשאתה נשען לאחור, לחוויה אינטראקטיבית שבמהלכה אתה רוכן קדימה".

אז במה בעצם מדובר? לדוגמה, בחידוני טריוויה שבהם ניתן להשתתף במהלך שידור של מופע רוק, בניפוי משתתפים בסדרות ריאליטי או בהשלכת עגבניות וירטואליות על המסך במהלך משחק כדורסל או ויכוח פוליטי. ולא פחות חשוב מאלה - מדובר גם בפרסומות אינטראקטיביות, שאמורות להותיר את הצופה מרותק לספה, ללא תחושות עוינות כלפי המסר הפרסומי.

כהן, שמגדיר את עצמו כפריק של גאדג'טים, כבר רתם את האייפון של אפל ומכשירי טלפון מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל כדי ליצור שלט רחוק אולטימטיבי לטלוויזיה החברתית.

MTV ו-CBS כבר בעניין

בהוליווד, שוק היעד המרכזי של Clipsync, מגלים עניין רב בחברה, ועל לקוחותיה נמנים כמה מגופי השידור הבולטים, בהם הרשתות CBS ו-MTV, ערוצי הכבלים Showtime ו-Epix של ויאקום, וכן הרשתות החברתיות מייספייס ו-TV.com. לאחרונה חברה Clipsync לבוקסי (Boxee), שאותה מוביל הישראלי אבנר רונן, שהפכה לאחרונה לחביבת התקשורת, הודות לתוכנת מדיה חינמית שהיא מציעה, שמאפשרת לצפות בתוכני אינטרנט בטלוויזיה.

למרות שמדובר ב-Social TV, הפעילות בנישה בכלל והפלטפורמה של Clipsync בפרט עדיין מתבצעת על צג המחשב, באתרי הרשתות והערוצים, ולא על מסך הטלוויזיה. "זו בעיה טכנולוגית להעביר את החוויה לטלוויזיה", אומר כהן, "אנחנו זקוקים לחומרה שתוכל לתמוך בנו, בקופסאות חכמות. אתה תלוי בקופסה שנמצאת בסלון כדי לסנכרן את הווידיאו, וקשה להריץ תוכנה מורכבת עם חומרה חלשה".

לדברי כהן, העיכוב הוא זמני, וכבר בסוף הקיץ הקרוב יניב שיתוף הפעולה עם ספקי חומרה, ובייחוד עם יצרניות של ממירים חכמים (כולל TiVo), קופסאות שתוכלנה לתמוך בטלוויזיה החברתית האינטראקטיבית. "מה שיהפוך את זה למיינסטרים תהייה הצפייה בטלוויזיה. אנחנו נהיה מוכנים למהלך הזה, אבל ההצלחה תלויה ברכישות החומרה על-ידי הצרכנים".

ממכבי לעמק הסיליקון

כהן זכור לטובה גם כשחקן הדינמי וגדול הממדים (2.05 מטר) של מכבי תל אביב בכדורסל בשלהי שנות ה-80 ותחילת ה-90. אחרי שבע עונות במדי מכבי, שפע אליפויות וגביעי המדינה וארבעה משחקי פיינל פור בגמר גביע אירופה, בילה כהן מספר שנים במדי מכבי רעננה והפועל אילת, אך כבר אז בישל את ההסבה להיי-טק.

בעוד עמיתיו במכבי עוברים לעסקי ביטוח ונדל"ן, כהן, ללא השכלה פורמלית, החל את מסעו בענף ההיי-טק מתחתית הסולם. הוא הועסק בנטוויז'ן כתומך טכני לילי, משם קודם למכירות ובהמשך לפיתוח עסקי.

ב-1996, לאחר שפרש מכדורסל, עקר לעמק הסיליקון, והועסק בחטיבת הפיתוח העסקי של נטמנג', אז בעלת מניות בכירה בנטוויז'ן. משם דילג לפוג'יטסו היפנית, עד שב-1998 הצטרף לצוות המייסדים של WebEx, חברה קטנה שהתמחתה בפגישות ושיחות ועידה מקוונות לתאגידים. WebEx, שרוב עובדיה היו הודים וסינים, הונפקה ב-2000 וגדלה בהתמדה, עד שב-2006 נמכרה לסיסקו תמורת 3.2 מיליארד דולר. כהן החליט שזו העת לצאת לדרך עצמאית עם החזון שלו. הוא גייס 5 מיליון דולר מקרנות ההון סיכון דרייפר פישר ג'ורבסטון ו-KPG Ventures, והקים את Clipsync.

"רציתי לפתח את הרעיון עוד ב-WebEx, אבל זו חברה שמוכרת לתאגידים ולא חברה שפונה לצרכן. היה נכון יותר להקים חברה שמוקדשת לנישה הזו ובנויה בד.נ.א ללכת על מדיה".

* אתה משוכנע שבאמת יש עניין ב-Social TV?

"בהחלט. עשינו מחקרים וקבוצות מיקוד, ויש עניין, למרות שלאנשים מעל לגיל מסוים קשה להבין את זה. אני רואה את הבן שלי צופה בטלוויזיה תוך כדי שהוא נמצא בטלפון עם חברים. אני מתערב שהחברים שלו רואים בדיוק את מה שהוא רואה. ומה זה אומר? שהם רוצים לראות את אותם תכנים ביחד ולדבר על זה, ואנחנו מאפשרים לבצע את זה יותר בקלות".

* האם Clipsync עלולה להפוך לעוד ערוץ תכנים או אתר חברתי?

"חס וחלילה. אני לא רוצה להפוך ליעד, אלא רק לספק פלטפורמה לתכנים".

החברה מעסיקה 25 עובדים בארה"ב ו-10 נוספים במרכז הפיתוח באוקראינה. כהן נערך כעת לגיוס שני, שנועד לממן גידול בפעילות השיווק והמכירות. הכנסות החברה נובעות ממכירת רישיונות לטכנולוגיה שפיתחה וממכירת פרסומות.

הפלטפורמה של החברה יצרה למעשה ערוץ פרסום חדש. לדברי כהן, מדובר בפרסומות אפקטיביות יותר, משום שהן מותירות את הצופה מרותק למסך, כמו למשל במקרה של שאלון טריוויה רוויי ספונסרים, או פרסומות שהן בעצם משחק פאזל דיגיטלי של תמונת המוצר. "אנחנו נותנים לרשתות השידור כלים להכין תכנים אינטראקטיביים, ומפיקים עבורם את הפרסומות.

המודל העסקי הוא שהרשתות מוכרות פרסומות בעצמן, ואנחנו מקבלים חלק מההכנסות", הוא אומר.

כהן שוקד כעת על הרחבת הפריסה גם לשווקים בינלאומיים, ובמיוחד לבריטניה, שם הוא מנהל מו"מ עם BBC ו-ITV. בעתיד הוא מקווה להביא את הבשורה גם לישראל, לא רק לגרסה הישראלית של הישרדות, אלא גם למשחקי מכבי תל אביב. "עבורי זו יכולה להיות סגירת מעגל", הוא אומר בנימה נוסטלגית, "אפשר יהיה לצפות יחד במשחק של מכבי, לשחק משחק טריוויה ולראות מי זוכר טוב יותר כמה נקודות קלע מיקי ברקוביץ' בקריירה שלו".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות