גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמואל פינטו: "הסיפור של יוון נופח על ידי התקשורת"

סמואל פינטו מנכ"ל חברת האחזקות של משפחת רוטשילד: "המוסדיים יושבים על רכיב מזומן ואג"ח ממשלתיות מאוד גדול; באירופה המוסדיים מחזיקים רק ב-5%-10% מהתיק שלהם במניות"

בחודש הבא תמלא שנה לתחילתו של הראלי הגדול שידעו שוקי העולם בשנים האחרונות. בתוך שנה הדיפרסיה בשווקים הפכה לאופוריה, מדדי המניות זינקו בעשרות אחוזים, ובחלק מהשווקים (וישראל ביניהם) חזרו רמות המחירים כמעט לרמות השיא של טרום המשבר.

העליות החדות מעלות את השאלה, האם השוק לא מגלם אופטימיות גבוהה מדי באשר ליציאה מהמשבר. סמואל פינטו, מנכ"ל חברת האחזקות של משפחת רוטשילד, מעריך שההפך הוא הנכון. "אני מאוד מופתע מהזהירות של המשקיעים. אני נפגש עם משקיעים מוסדיים בישראל ובחו"ל, וכולם מפחדים מהמיתון והאינפלציה ובכלל לא מפגינים אופטימיות", הוא אומר בראיון ל"גלובס".

"המוסדיים יושבים על רכיב מזומן ואג"ח ממשלתיות מאוד גדול. באירופה המוסדיים מחזיקים רק ב-5%-10% מהתיק שלהם במניות. זה מאוד נמוך, ולכן צפוי ביקוש גבוה למניות בעתיד הרחוק. כמו כן, הבנקים לא מלווים כי הם עדיין מפחדים. אפילו באסיה, חוץ מסין, מאוד זהירים. לוקח למשקיעים הרבה זמן להחליט להשקיע, אבל אפשר להבין אותם, לנוכח הטראומה של המשבר האחרון", מוסיף פינטו.

אבל בכל זאת, מדד המעו"ף נוגע היום ברמות השיא. זה לא נראה לך גבוה מדי?

"המקרה של ישראל מיוחד. המצב כאן מאוד מרשים. אבל אני לא חושב שיש בועה - הנדל"ן לא מאוד יקר ושוק המניות הישראלי אמנם לא מאוד זול, אבל הוא איכותי, ואיכות בדרך כלל אינה זולה. ישראל היא אחת המדינות הכי חזקות וטובות, המצב הפוליטי שקט יחסית, ובאופן עקרוני הכלכלה מפגינה חוסן. יחד עם זאת, השקל מול האירו אולי קצת יקר מדי, וצריך לעמוד על 5.5 שקלים לאירו, לעומת כ-5 היום".

"המניות מאוד אטרקטיביות"

ומה לגבי שאר השווקים?

"שאר העולם לא במצב כמו השוק הישראלי, והשווקים עדיין רחוקים בממוצע ב-30% מהשיא. המניות מאוד אטרקטיביות לטווח הבינוני, במיוחד באסיה וגם באירופה, למרות שייקח זמן עד שהיא תתאושש. ארה"ב אמנם לא מאוד זולה, אבל יש שם התאוששות. אני לא רואה בועה או שוק יקר מדי".

פינטו תומך בהשקעה בשוק המניות, מכיוון שהוא צופה בשנתיים הקרובות עלייה חדה ברווחי החברות, שתביא לירידה במכפילי הרווח של המניות, ולכן תגדיל את האטרקטיביות בהשקעתן. "החברות עשו מאמצים להתייעל ולחסוך בהוצאות במשבר האחרון, והתוצאה הייתה שיפור ברווחיות שלהן. כך לדוגמה, למרות שההכנסות ירדו בשנת 2009, הרווחים ברוב החברות לא נפגעו. כעת, בשנה הקרובה צפויה עלייה בביקושים, וההכנסות אמורות לגדול. התוצאה היא שנראה גידול משמעותי ברווחים. להערכתי, הרווחים יעלו בממוצע ב-20% ב-2010, עם סבירות גבוהה לצמיחה נוספת של 10%-15% בשנת 2011", מעריך פינטו.

ומה לגבי הריבית האפסית, אתה לא חושב שהמשך הריבית הנמוכה יביא לבועה בשוק המניות?

"אני לא חושב כך. צריך לזכור גם שהאינפלציה נמוכה והיא לא צפויה לגבוה באופן משמעותי בשנתיים הקרובות. אני לא רואה היום בועה בשום מקום, אפילו לא בנדל"ן בסין, לא במניות או בנכסים אחרים".

ומה יקרה כשממשלות בעולם יפסיקו להזרים כספים לשוק, אתה לא חושב שאנו עלולים לגלות שהשווקים לא מצליחים לתפקד?

"אמנם אנחנו הולכים על חבל דק, אך הסיכון המרכזי הוא שהמדינות יעלו ריבית או מיסים מהר מדי, אבל לא נראה לי שיעשו זאת. הן מדברות ביניהן ומאוד מתואמות, במיוחד דרך פורום ה-G20, וזה מאוד חיובי.

"יציאת הממשלות מהשווקים היא תהליך איטי וארוך שייקח כשנתיים. בינתיים, רווחיות החברות משתפרת וביקוש אמיתי גדל. במקביל, להערכתי, הגירעונות של המדינות יחלו לרדת בשנת 2011, בעקבות עלייה בהכנסות ממיסים".

האירו ישרוד

כותרות העיתונים הכלכליים בעולם עוסקות בשבועות האחרונים במצבה השברירי של יוון, ובשאלה האם המדינה תעמוד בפירעון החוב בהיקף של קרוב ל-20 מיליארד דולר בעוד כחודשיים. החשש ממצבה של יוון, ומדינות נוספות באירופה דוגמת ספרד, פורטוגל ואיטליה, מעלה את החשש ליכולתו של גוש האירו לשרוד את המשבר.

פינטו דווקא חושב שהעניין נופח מעל לכל פרופורציה. "זו אמנם תקופה מתוחה, אבל הסיפור של יוון יצא מפרופורציה", הוא אומר. "התקשורת דיברה על זה יותר מדי, וליבתה את המצב. בעוד שלושה חודשים כבר ישכחו מהסיפור של יוון. האיחוד האירופי קיים 60 שנה, וזה ארגון חזק שהצליח מבחינה כלכלית בזכות האירו. האירופאים יגנו על האירו בכל מצב. כמו שפלורידה היא חלק חלש בארה"ב, כך גם יוון היא חלק חלש של אירופה, אבל אף אחד לא חושב שפלורידה תפיל את ארה"ב".

אבל הרצון והיכולת של ארה"ב לתמוך בפלורידה שונים מהמצב באירופה.

"אני לא מסכים. אירופה רוצה להישאר חזקה, האירו לא ייעלם. כמו כן, העזרה שיוון צריכה היא לא כל כך גדולה. צריך לזכור שהיא מהווה בסך הכל 2% מהתוצר באירופה. הבעיה ביוון הייתה, שהיא שיחקה עם המספרים והנתונים הכלכליים. המדינות באירופה רוצות שהיא תפסיק להתנהל כך, והממשל הנוכחי מאוד משפר את איכות הדיווחים. כמו כן, ביוון מהדקים עכשיו את החגורה.

"היוונים הם אנשים טובים ודינמיים, ואני מאמין שהם יצליחו לצאת מהמשבר. יוון לא תגרור אחריה את אירופה. המקרה שלה מזכיר את המשבר שהיה בתאילנד בשנות ה-90. לקח לתאילנד זמן להתאושש, אבל זה לא השפיע על אסיה".

האם יוון תצטרך סיוע מאירופה?

"אולי הם יקבלו סיוע, אבל זה לא יהיה תוכנית חילוץ מאסיבית. ובכל אופן, יוון לא מסכנת את אירופה. החוב באירופה כולה נמוך יותר ומהווה 6% מהתוצר, לעומת 10% בארה"ב. המצב טוב יותר מבארה"ב, אבל ארה"ב תצא מהמשבר קודם לאירופה, כי היא נכנסה קודם והיא יותר דינמית".

ומה לגבי שאר המדינות באירופה שנמצאות במצב בעייתי?

"ההשוואה בין מצבה של יוון לשאר המדינות אינה נכונה. ביוון הגירעון עומד על 130%, לעומת כחצי מכך בספרד. הבנקים בספרד מאוד חזקים לעומת יוון, המערכת הפיננסית הרבה יותר טובה. אין מה להשוות בין המדינות. אפילו איטליה ופורטוגל הן מדינות עשירות יותר.

"זה נכון שמדובר במשבר קשה לאירופה, והיא תהיה בצמיחה איטית במשך שנתיים-שלוש של 1%-2%. אבל הם ישרדו, וגם האירו. אני חושב שיש יותר מדי פסימיות לגבי אירופה".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה