גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החופשה הסתיימה בשפעת

4 המדינות שעד המשבר העולמי נחשבו להבטחה, מכונות חזירות ומאיימות לדרדר את היבשת כולה

בתחילת החודש צפה העולם בנשימה עצורה בהליכתה של כלכלת יוון על עברי פי חדלות פירעון. זה קרה אחרי שבמהלך עשור של הון זול בצורה חסרת תקדים, נטלה יוון הלוואות ללא מעצורים.

המלווים ידעו שהמטבע שלה, האירו, הוא יציב, והניחו שהחברות האחרות באיחוד האירופי לא יניחו לאחת מאחיותיהן ליפול. מאותה סיבה, המשקיעים תמחרו את החובות היווניים ככאלה שמגיעים עם "מנגנון בטיחות", מתוך הנחה שהמדינות החזקות ייחלצו לעזרתה. מה עוד שהשוק היווני הוא זעיר, ומייצג רק 2.5% מכלכלת גוש האירו.

לפני עשר שנים עברה יוון מהפך חשוב לפני שהותר לה להצטרף לאיחוד האירופי, ולהמיר את הדרכמות שלה באירו. כתנאי להצטרפות היא ריסנה לכאורה אינפלציה דוהרת, ומה שהיה מרשים יותר, צמצמה את החוב הציבורי שלה אל מתחת לרמה הדרושה של 60% תמ"ג, ואת הגירעון התקציבי השנתי לקרוב לרמה המומלצת של 3% תמ"ג.

יחד עם פורטוגל, איטליה וספרד, שיישמו אמצעי תיקון דומים לגירעונות ולחובות שלהן, יוון הפכה מכלכלה כושלת עם גירעונות כרוניים, למי שנחשבה לאחת מהפנינים היוקרתיות של הקהילה העסקית הבינלאומית. ארבע המדינות הללו כונו ביחד "קלאב מד", והמשקיעים היו להוטים להשתזף בשמש שלהן, וליהנות מהשלווה, השקיפות והאמינות שהן הציגו.

ברוכים הבאים לדיר החזירים

כיום איש כבר לא מכנה את פורטוגל, איטליה, יוון וספרד מדינות קלאב מד. במקום הכינוי הזה הודבק להן שם המתבסס על ראשי התיבות של שמותיהן באנגלית - PIGS (חזירות).

ממש כפי שהמשבר הפיננסי האמריקני הוצת על ידי בעלי בתים שהתמכרו לאשראי זול והשתמשו בבתיהם למשיכת כספים כאילו היו כספומטים, גם המדינות הללו קיבלו גישה לשוקי ההון הבינלאומיים בשערי ריבית לא ריאליים, שהיו דומים לאלו שמשלמות הכלכלות המבוססות ביותר ביבשת, כמו גרמניה וצרפת. כפי שחברות המשכנתאות בארה"ב לא הבדילו בין איכות הלווים ונתנו כסף לכל דורש, המשקיעים הבינלאומיים התירו למדינות ה-PIGS ללוות ולהוציא מעל ומעבר לאמצעים שלהן.

השימוש הנרחב בנגזרים פיננסיים מעמיק עוד יותר את האנלוגיה הזו. המשכנתאות שחולקו בימי בועת הנדל"ן נחתכו, עורבבו, הופשטו ונארזו מחדש על ידי מיטב המוחות היצירתיים בוול סטריט. הקהילה הפיננסית שכנעה את עצמה שהיא מוציאה את הסיכון מהמערכת על ידי יצירת מכשירי חוב חדשים. כתוצאה מכך אי אפשר היה כמעט לפענח מי חייב מה למי. אם נכניס למשוואה הזאת את חוזי ה-CDS שאפשרו לכל הבועה הזו להתרחש מחוץ למאזנים, נתחיל להבין מדוע המערכת הפיננסית הגלובלית עמדה לקרוס, אלמלא התערבות הממשלות.

מדינות ה-PIGS השתמשו בנגזרים בצורה אגרסיבית, כדי להסתיר הלוואות ולהלביש אותן כאילו היו משהו אחר לגמרי. ב-2001, ממש לפני שהיא אימצה את האירו, נכנסה יוון לחוזה המרת מטבע (swap) עם גולדמן זאקס, שעזר לה להסוות חוב של 10 מיליארד דולר. גולדמן גבתה עמלה דשנה של 300 מיליון דולר, שהסוותה גם היא במסגרת העסקה. כמה עסקאות נוספות אפשרו ליוון ללוות באופן מיידי מיליארדי אירו, בתמורה לזכויותיה לדמי שימוש בנמלי תעופה והכנסותיה הצפויות מהגרלות לוטו במשך עשרות שנים.

גם פורטוגל, איטליה וספרד נכנסו לחוזי המרה יצירתיים מן הסוג הזה, במה שהפך לחגיגת פורים ארוכה שלא מסתיימת. הבנקים היו להוטים לספק מזומנים באופן מיידי כנגד תזרימי ההכנסות הצפויים של הממשלות הללו, בכמה מקרים גם לאורך 30 שנה, ומה שהיה חמור יותר, השימוש בחוזי CDS ובמכשירים יצירתיים אחרים הוריד את ההתחייבויות הללו - שמעולם לא נרשמו כהלוואות - גם מן התקציבים הלאומיים, וגם מן המאזנים של הבנקים. המשקיעים הולכו שולל באופן מוחלט בכל הנוגע להררי ההתחייבויות שצברו מדינות ה"קלאב מד", והתהליך כולו היה לחלוטין לא כשר מבחינה פיננסית.

בנובמבר 2009, החברים הדואגים מגולדמן זאקס חזרו לאתונה עם הצעות לתחפושות חדשות ולצ'ופרים נוספים עבור הלווה עמוסת החובות החביבה שלנו. הרעיון הפעם היה לדחוף אי שם לעתיד את כל ההתחייבויות של מערכת הבריאות היוונית. אלא שבשלב זה, משרד האוצר היווני כבר היה נתון תחת פיקוח הדוק יותר. מבחינה מעשית ופוליטית כמעט אי אפשר היה להסוות יותר את העסקה הזו, ולהפוך אותה למשהו אחר ממה שהיא הייתה באמת - צבירת חוב בלתי אחראית לטווח הארוך.

צינון קל או מחלה עולמית?

בתחילת השבוע הזהיר ג'ורג' סורוס שהצרות של מדינות ה-PIGS עלולות לאיים על האירו עצמו. אני אמנם לא חסיד של הערכותיו הפוליטיות של סורוס, אך אהיה הראשון להודות שהוא יודע משהו על מטבעות. ההימור המפורסם והמוצלח ביותר שלו היה המכירה בחסר של הליש"ט בספטמבר 1992, שהוצאה ממנגנון החליפין האירופי של אותם הימים. סורוס הבין שהתמונה המקרו-כלכלית בבריטניה הייתה חלשה מכדי לתמוך ברצפה המלאכותית של שער החליפין שנקבעה על ידי ממשלת בריטניה, והתובנה שלו הכניסה לו שני מיליארד דולר (עד היום זהו ההימור הרווחי ביותר שביצעה קרן גידור כלשהי אי פעם).

באופן אירוני, האירוע ההוא נחשב על ידי רבים לזרז של התהליך שהוליד בסופו של דבר את האירו, שבריטניה, למרות היותה חברה באיחוד האירופי, בחרה שלא לאמץ. במקום זאת, גרמניה, הכלכלה החזקה באירופה, הובילה את הדרך ליצירת איחוד המטבע, וכעת יש לה את העניין הגדול ביותר באירו יציב. למרות האיסורים על חילוץ מדינות חברות במסגרת אמנת מרחב האירו, גרמניה תוכל למצוא דרך להציל את יוון, אך כיסיה אינם עמוקים דיים כדי לחלץ גם את יתר מדינות ה-PIGS.

מאז שהן הפכו לחברות האיחוד האירופי, כל אחת מהמדינות הללו הפרה את כל התנאים המהותיים של אמנת מאסטריכט. כך, לדוגמה, החוב הציבורי היווני מתקרב במהירות ל-120% מהתמ"ג שלה, פי שניים מהתקרה שנקבעה באמנה, והגירעון התקציבי שלה היווה בשנה שעברה 12.7% מהתמ"ג - יותר מפי ארבעה מהתקרה המומלצת. תהיה אשר תהיה השיטה שתיבחר בסופו של דבר לטיפול במשבר הנוכחי, הלקח שכבר נלמד הוא שכאשר יוון - או כל מדינה אחרת באיחוד האירופי - מתעטשת, כל מרחב האירו מצטנן.

האם ההצטננות הזו תהפוך למגיפת שפעת חזירים עולמית, לאור מצבם של שוקי האג"ח הממשלתיות בעולם? ייתכן שבתוך כמה ימים נוכל לקבל את התשובה לכך. יוון הכריזה בתחילת השבוע על הנפקת אג"ח לעשר שנים בהיקף של חמישה מיליארד אירו (כ-7 מיליארד דולר). אם ההנפקה אכן תצא לפועל, היא תוכיח שהמדינות הללו יכולות, לפחות בטווח הקצר, ללוות כדי להיחלץ מהמשבר. אם ההנפקה תיכשל, מרחב האירו יצטרך להמציא אסטרטגיית חילוץ קונקרטית, ובמהירות.

ובינתיים ב"אמריקה היפה"

יחס הגירעון התקציבי לתמ"ג של ארה"ב, מעל 13%, גבוה אפילו מזה של יוון, והוא הגבוה ביותר מאז שהמדינה מימנה את המאמץ הצבאי שלה בשנות מלחמת העולם השנייה. החוב הלאומי האמריקני אמנם מהווה "רק" 85% מהתמ"ג, אך הוא עדיין מעל 12 טריליון דולר, וממשיך לעלות מדי יום. בשערי הריבית הנוכחיים, הריבית על החוב הזה היא כ-200 מיליארד דולר בשנה, סכום שהמשק האמריקני יכול לספוג בקלות. אבל הנתון הזה צפוי להכפיל את עצמו בתוך כמה שנים, ויהיה קשה יותר ויותר לעמוד בו, בייחוד אם ההבראה הכלכלית לא תהיה ברורה ומוחצת.

ולמרות הכל, כאשר השווקים העולמיים מציגים תמונה מכוערת, המשקיעים מחפשים את היופי והביטחון של השוק האמריקני. כך, החודש ראינו מגמה מרשימה של כניסת משקיעים לניירות ערך אמריקניים רבים, ובייחוד לאג"ח ממשלתיות. כתוצאה מכך, כצפוי, הדולר התחזק משמעותית ושערי הריבית נשארו נמוכים. אמריקה יכולה עדיין לגייס סכומים חסרי הגבלה של הון זול, וזה עלול בסופו של דבר להפוך לטרגדיה יוונית.

לו היו שואלים אותי, העצה שלי הייתה: אל תעשו את זה. ארה"ב צריכה לזכור איך מדינות ה-PIGS נקלעו לצרות, ולהילחם בפיתוי של כסף קל. הלקח והשורה התחתונה של כל הסיפור הזה הם שללוות כספים כדי להיחלץ ממשבר זה כמו לחפור כדי להיחלץ מבור. או, אם תרצו, כמו למרוח שפתון לחזיר.

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הפסקת אש, המו"מ עם איראן והרחבת הסכמי אברהם: נתניהו וטראמפ נפגשו בבית הלבן

טראמפ אמר בארוחת הערב עם נתניהו: "אני נשיא שעוצר מלחמות" • נתניהו: "אני חושב שנגיע לשלום עם כול שכנינו במזה"ת עם מנהיגותו של טראמפ" • ראש הממשלה הגיש לטראמפ מכתב המלצה לקבלת פרס נובל לשלום • על המו"מ עם איראן אמר הנשיא: "הם רוצים לדבר, נעשה הכול כדי שתישאר ללא גרעין" • טראמפ: "לא חושב שיש עיכוב בשיחות המשא ומתן להפסקת אש בין ישראל לחמאס"

סיאול, דרום קוריאה. בפתיחת המסחר באסיה הבוקר נרשמו עליות קלות / צילום: Shutterstock, yun jung chao

סערת המכסים חוזרת: איך מגיבים השווקים ומה צפוי כעת?

שעון החול לפקיעת האולטימטום שהציב נשיא ארה"ב מתקתק, ובינתיים הושגו הסכמות סחר רק עם בריטניה ווייטנאם ● אתמול שיגר טראמפ מכתבים ל-14 מדינות והודיע להן כי החל מאוגוסט יתמודדו עם מכסי יבוא גבוהים ● מי השתיים שייפגעו במיוחד?

חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

יש לכם דירה מלפני הנישואים? כך תדאגו שהיא תישאר שלכם גם בגירושים

ביהמ"ש העליון קבע כי בעת גירושים ניתן לחלק שווה בשווה בין בני הזוג גם נכס השייך לאחד מהם מלפני הנישואים ● מומחים לדיני משפחה מסבירים כיצד ניתן להגן על נכס שלא רוצים לשתפו, כיצד הסכם ממון המנוסח נכון תורם לזוגיות ומדוע חשוב שלא להשפיל את בן או בת הזוג

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

תקציב של 250 מיליון שקל לתוספת קווים ותדירויות טרם מומש / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

האגף שמופקד על 20 מיליארד שקל בשנה במשרד התחבורה התרוקן מקצועית

שרשרת עזיבות התרחשה באחרונה בהנהגה המקצועית של מינהל התשתיות במשרד התחבורה שאמון על כמחצית מתקציבו ● המנהל החדש מכהן במקביל גם כראש הרשות לתחבורה ציבורית ● בינתיים, פרויקטים משמעותיים במרכז ובירושלים מעוכבים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

המדינה: תביעות פילבר נועדו להלך אימים ולהשפיע על משפט נתניהו

הפרקליטות מבקשת לעכב את שתי התביעות האזרחיות שהגיש פילבר נגד מערכת אכיפת החוק ומסבירה כי הן נועדו לשרת את ההגנה במשפט רה"מ: "חשש לפגיעה בהליך הפלילי ולזיהומו"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

חיילי צה''ל פועלים במרחב בית חאנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 5 לוחמים נהרגו בפעילות בבית חאנון

כוח של גדוד נצח יהודה חצה ציר מרכזי ועלה על מטען ● 14 לוחמים נפצעו, בהם שניים באורח קשה ● הלוחמים נפגעו במסגרת התקפה חטיבתית ● במהלך ניסיונות פינוי הפצועים, הכוח הותקל בירי ● 50 חטופים - 641 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?