גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד אפשר לבטל מנוי בחדר כושר למרות התנגדות המכון?

אחת התלונות הנפוצות במועצה לצרכנות היא על מכוני כושר שלא משחררים את הלקוחות מהמנוי, מטילים קנסות עזיבה דרקוניים ולא מאפשרים למכור את המנוי ללקוח אחר ■ "גלובס" בודק מה בכל זאת אפשר לעשות

כמעט כולנו נשבענו לעצמנו לפחות פעם בחיים שהגיע הזמן להיכנס לכושר ולהשקיע בעצמנו. אולם התחייבות לאורך זמן לחדר כושר במסגרת מנוי היא אחת מאותן עסקאות שבתחילת דרכה טומנת בחובה אמביציה ואופטימיות, ועם הזמן עשויה להתברר כ"קוץ" שלא ניתן לבטל מסיבות שאינן בהכרח עונות להגדרה "מגבלות בריאותיות".

תיקון לחוק הגנת הצרכן המאפשר ביטול שירותים מתמשכים אמור להקל על צרכנים שמוצאים עצמם בהתקשרות כפויה, אלא שבתי עסק רבים מתעלמים מחוק זה כאשר הם קובעים בהסכם כי "אין ביטולים".

מאות תלונות נגד מכוני כושר התקבלו במועצה לצרכנות במהלך 2009:

* 85% מכלל התלונות מתייחסות לסירוב מכון הכושר לבטל את המנוי (מסיבות בריאותיות, מעבר דירה, שינוי מקום עבודה וללא סיבה ממשית).

* 10% מהתלונות מוגדרות כ"אי-גילוי נאות" (אי-מסירת חוזים למרות דרישה מפורשת).

* 2% מתלוננים על אי-התאמה (חדר הכושר אינו מספק את השירות המובטח). שיעור דומה מתלוננים על רישום בניגוד לחוק (ללא אישור רפואי).

* 1% מתלוננים על יחס ושירות לקוי מצד צוות עובדי מכון הכושר.

כוכבי התלונות שהתקבלו במועצה לצרכנות: הולמס פלייס (20%), סטודיו C (כ-12%), גרייט שייפ (7%) וגו אקטיב (5%).

כאן יש לציין, כפי שמדגישה עו"ד יעל כהן-שאואט, יועצת משפטית במועצה לצרכנות, כי הדו"ח מרכז את התלונות שהתקבלו ולא מהווה אינדיקציה למספר התלונות המוצדקות.

מקשים על מכירת המנוי

תלונות שהגיעו ל"גלובס" מגלות כי המבקשים להפסיק את המנוי במכונים שונים מתקשים לעשות זאת, וזאת בלשון המעטה.

כך למשל נ', המנויה זו השנה השנייה בסטודיו פיור בתל-אביב. כאשר הסתיימה תקופת המנוי הקודמת, פנתה אליה נציגת הסטודיו בהצעה לחדש את המנוי לשנה נוספת. נ' התלבטה אם לחדש את המנוי מפאת קוצר זמן עקב עבודתה. לטענתה, בשיחת המכירה הובהר לה כי אם תחפוץ להפסיק את המנוי תוכל למכור אותו, ואם לא די בכך - הובטח כי הסטודיו יושיט לה עזרה בכך.

בחלוף מספר חודשים, משהבינה כי אינה ממצה את המנוי עליו משלמת 240 שקל מדי חודש, החליטה נ' לנסות ולמכור אותו. היא פרסמה מודעה בלוחות מכירה באינטרנט ואף תלתה שלט בלוח המודעות של הסטודיו (שהוסר מיידית בטענה שלא ניתן לפרסם בשטח המכון).

מספר קונים פוטנציאליים פנו אל נ' והתעניינו ברכישת המנוי. אלא שלטענתה, בשלב שבו אותם קונים הלכו להתרשם מהסטודיו, שבו אליה עם תשובה שלילית.

לפני כשבועיים מכר של נ' ביקש לבדוק את רכישת המנוי מידיה. גם הוא הלך להתרשם מהסטודיו, ודיווח כי ברגע שהובן כי הוא מתעתד לרכוש מנוי קיים - הוא זכה ליחס שהוא הגדיר "קר ומתנשא", ויתרה מכך, נציגי הסטודיו ניסו להניא אותו מן הרכישה כאשר אמרו לו שאם יחשוף את פרטי המנוי שברצונו לרכוש - כולל שם בעל המנוי והסכום הנדרש - יתנו לו הצעה זולה יותר. הוא סירב.

וכך ציינה בפנייתה ל"גלובס": "מרגיזה אותי העובדה שהסטודיו, שהבהיר מלכתחילה כי יש באפשרותי למכור את המנוי ונתן לי את האופציה - מטרפד לי אותה".

תגובת נדב מאירסון, מנהל ובעלים של רשת פיור: "לא מעט לקוחות מוכרים את מנוייהם - ולי אין אינטרס לטרפד עסקאות כאלה, אלא להפך - גם נרוויח לקוח חדש וגם הלקוח המוכר ייצא מרוצה. בכל מקרה, יש שמעדיפים לקנות מנוי ישירות מאיתנו משום שמנוי משומש לא ניתן להעביר/למכור שוב.

"אנשי המכירות דואגים להציג ללקוחות את אפשרויות המנוי השונות הכוללות כרטיסיה, מנוי לשנתיים, לשנה ומנוי ללא התחייבות שעולה כ-20% יותר. מקובל להעדיף מנוי בהתחייבות בגלל החיסכון הכספי. המטרה שלנו היא להחזיק את הלקוחות עניינית ולא מתוקף החוזה לפיו הם מחויבים".

* באילו תנאים ניתן לבטל מנוי?

"ביטול מנוי מתאפשר רק באמצעות מכתב מרופא מומחה. מעבר דירה אינו סיבה לביטול המנוי".

* החוק מתיר ללקוחות להשתחרר מההתחייבות, גם תחת קנס יציאה. מדוע אינכם מאפשרים זאת?

"נבדוק את תוכן החוק ובמקרה כזה נדאג לקבוע קנס יציאה של כ-400 שקל, ולקוחות שיעדיפו לספוג אותו על פני העברת המנוי יוכלו לעשות זאת".

מקרה אחר של הערמת קשיים בדרישה לבטל מנוי, והפעם מסיבות בריאותיות, מתואר במקרה הבא: ש' נרשמה לסטודיו C לפני כ-8 חודשים. כפי שהיא מספרת, בחודשים הראשונים היא היתה מאוד מרוצה והתעמלה במרץ. עם הזמן חשה כאבים ברגלה. המדריכות בסטודיו הרגיעו אותה ואמרו לה כי "מדובר בכאבים נורמליים, משום שכל משקל הגוף מופעל על הרגל - וזו התעמלות בונה עצם". ש' נרגעה והמשיכה בשיעורים למרות הכאבים הגוברים ברגל.

באוקטובר החליטה ש' לקחת פסק-זמן מהאימונים למשך 3 חודשים. בפנייה לאורתופד נמצאה התחלה של "שברי מאמץ". ש' הצטיידה באישור רפואי שקבע, לאחר שביצעה בדיקת מיפוי עצמות, כי "יש להימנע מספורט נושא משקל למשך 3 חודשים" - משך הזמן שנותר לש' עד תום המנוי.

ש' יצרה קשר עם מנהלת הסניף בו התאמנה, שלבקשתה לבטל המנוי השיבה כי "אין ביטול מנוי, ומכיוון שהרופא המליץ על הפסקת האימונים לפרק זמן מסוים - המנוי יוקפא לאותה תקופה". ש' התעקשה: "אין לי כוונה לשוב לפעילות ספורטיבית שהסבה לי נזק ואעבור לפעילות המתאימה יותר לגוף שלי". אלא שהמדיניות, כפי שהתעקשה מנהלת הסניף, קובעת אחרת. "משום שבאישור כתוב 3 חודשים - אנחנו יכולים להקפיא את המנוי ל-3 חודשים, אבל לא לבטל". גם מנהלת בכירה ממנה השיבה לש' תשובה זהה.

בפנייתה ל"גלובס" ציינה ש': "לפני סטודיו C עסקתי בפעילויות ספורט אחרות שלא הסבו כל נזק. זה 6 חודשים שאני נמנעת מכל פעילות בשל הכאבים ברגלי. לא מובן לי מדוע מערימים עליי קשיים בסטודיו C ומתעקשים להחליט מה טוב בשבילי".

תגובת סטודיו C: "הלקוחה טופלה על-פי הנהלים אשר פורטו בפניה טרם תחילת ההתקשרות לשביעות-רצונה, ובהתאם לכך, עם הבאת האישור מרופא למנוחה ל-3 חודשים, הוקפא מנוי הלקוחה לאלתר. עם סיום תקופה זו, במקרה שלא תוכל להתאמן, נפעל כמובן בהתאם להמלצת המומחה שתציג בפנינו".

החוק מאפשר להתנתק

החוזים האחידים שעליהם מחתימים מועדוני הכושר את לקוחותיהם להתקשרויות ארוכות-טווח קשוחים ולרוב אינם מאפשרים ביטול, גם לא בעבור תשלום של קנס. חשוב להדגיש כי חוזים אלה אינם עולים בקנה אחד עם החוק:

באוקטובר 2008 נכנס לתוקפו תיקון לחוק הגנת הצרכן בנושא התנתקות משירותים מתמשכים, לפיו חל איסור על בית העסק להמשיך לחייב צרכן אשר הודיע על רצונו להתנתק מהשירות. במילים אחרות, בית העסק חייב לאפשר לכל לקוח להתנתק משירות. עם זאת, הוא רשאי לגבות דמי ביטול - גם אם הם דרקוניים.

ממקבץ תלונות שהתקבלו במועצה לצרכנות עולה כי בתי העסק מערימים מסכת מכוונת של הליכים ביורוקרטיים וחסמי התנתקות כדי להתיש את הצרכן, תוך המשך גביית תשלום לאחר הודעת הביטול.

עניין זה נפוץ למשל בתחום התקשורת (בעיקר כבלים ולוויין).

למעט אספקת גז ביתי, החוק חל על כל סוגי העסקאות בהם נרכשים מוצרים או שירותים בעסקה מתמשכת: שירותי תקשורת (אינטרנט, טלפון, טלוויזיה), שירותים חירום רפואיים, מנויים לעיתון או לחדר כושר, שירותי תחזוקה ותיקון מוצרי חשמל ועוד. החוק תקף גם לגבי עסקאות שנכרתו טרם החוק ולגבי עסקאות לתקופה קצובה.

כאמור, החוק אינו מתערב ב"דמי הביטול" וקנסות היציאה האמורים להיות מוזכרים בחוזה (במקרים בהם הקנסות מופרכים רשאי בית המשפט לקבוע קנס מופחת). החוק כולל סנקציה על בתי עסק שיתעלמו מבקשות ניתוק, ומתיר לבית המשפט לחייב פיצוי של עד 10,000 שקל ללא הוכחת נזק, בנוסף להשבה מלאה שלא כספים שנגבו שלא כדין.

מה אפשר לעשות?

כדי להימנע מאי-נעימויות, כדאי להקפיד על מספר צעדים:

1. תחנות יציאה: קראו היטב את החוזה טרם החתימה. אל תהססו לדרוש הוספת סעיף המגדיר תחנות יציאה (ולא להסתפק בהבטחות בעל-פה של נציג המכירות).

2. תקופת התנסות: בחדרי כושר, מכיוון שמדובר בהתחייבות ארוכת-טווח - נסו ראשית לבדוק את כושר ההתמדה בהרשמה לחודש או חודשיים.

3. תיעוד: החלטתם לבטל? שימרו העתק של הודעת הביטול ששלחתם, ודאו כי זו התקבלה, וזיכרו כי החוק מתיר להשתחרר מכל עסקה. בית העסק, לפי חוק, צריך להפסיק החיובים כעבור 6 ימי עסקים לאחר משלוח ההודעה בדואר רשום או 3 ימי עסקים ממסירת ההודעה בפקס/מייל או בעל-פה.

11

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו