גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד אפשר לבטל מנוי בחדר כושר למרות התנגדות המכון?

אחת התלונות הנפוצות במועצה לצרכנות היא על מכוני כושר שלא משחררים את הלקוחות מהמנוי, מטילים קנסות עזיבה דרקוניים ולא מאפשרים למכור את המנוי ללקוח אחר ■ "גלובס" בודק מה בכל זאת אפשר לעשות

כמעט כולנו נשבענו לעצמנו לפחות פעם בחיים שהגיע הזמן להיכנס לכושר ולהשקיע בעצמנו. אולם התחייבות לאורך זמן לחדר כושר במסגרת מנוי היא אחת מאותן עסקאות שבתחילת דרכה טומנת בחובה אמביציה ואופטימיות, ועם הזמן עשויה להתברר כ"קוץ" שלא ניתן לבטל מסיבות שאינן בהכרח עונות להגדרה "מגבלות בריאותיות".

תיקון לחוק הגנת הצרכן המאפשר ביטול שירותים מתמשכים אמור להקל על צרכנים שמוצאים עצמם בהתקשרות כפויה, אלא שבתי עסק רבים מתעלמים מחוק זה כאשר הם קובעים בהסכם כי "אין ביטולים".

מאות תלונות נגד מכוני כושר התקבלו במועצה לצרכנות במהלך 2009:

* 85% מכלל התלונות מתייחסות לסירוב מכון הכושר לבטל את המנוי (מסיבות בריאותיות, מעבר דירה, שינוי מקום עבודה וללא סיבה ממשית).

* 10% מהתלונות מוגדרות כ"אי-גילוי נאות" (אי-מסירת חוזים למרות דרישה מפורשת).

* 2% מתלוננים על אי-התאמה (חדר הכושר אינו מספק את השירות המובטח). שיעור דומה מתלוננים על רישום בניגוד לחוק (ללא אישור רפואי).

* 1% מתלוננים על יחס ושירות לקוי מצד צוות עובדי מכון הכושר.

כוכבי התלונות שהתקבלו במועצה לצרכנות: הולמס פלייס (20%), סטודיו C (כ-12%), גרייט שייפ (7%) וגו אקטיב (5%).

כאן יש לציין, כפי שמדגישה עו"ד יעל כהן-שאואט, יועצת משפטית במועצה לצרכנות, כי הדו"ח מרכז את התלונות שהתקבלו ולא מהווה אינדיקציה למספר התלונות המוצדקות.

מקשים על מכירת המנוי

תלונות שהגיעו ל"גלובס" מגלות כי המבקשים להפסיק את המנוי במכונים שונים מתקשים לעשות זאת, וזאת בלשון המעטה.

כך למשל נ', המנויה זו השנה השנייה בסטודיו פיור בתל-אביב. כאשר הסתיימה תקופת המנוי הקודמת, פנתה אליה נציגת הסטודיו בהצעה לחדש את המנוי לשנה נוספת. נ' התלבטה אם לחדש את המנוי מפאת קוצר זמן עקב עבודתה. לטענתה, בשיחת המכירה הובהר לה כי אם תחפוץ להפסיק את המנוי תוכל למכור אותו, ואם לא די בכך - הובטח כי הסטודיו יושיט לה עזרה בכך.

בחלוף מספר חודשים, משהבינה כי אינה ממצה את המנוי עליו משלמת 240 שקל מדי חודש, החליטה נ' לנסות ולמכור אותו. היא פרסמה מודעה בלוחות מכירה באינטרנט ואף תלתה שלט בלוח המודעות של הסטודיו (שהוסר מיידית בטענה שלא ניתן לפרסם בשטח המכון).

מספר קונים פוטנציאליים פנו אל נ' והתעניינו ברכישת המנוי. אלא שלטענתה, בשלב שבו אותם קונים הלכו להתרשם מהסטודיו, שבו אליה עם תשובה שלילית.

לפני כשבועיים מכר של נ' ביקש לבדוק את רכישת המנוי מידיה. גם הוא הלך להתרשם מהסטודיו, ודיווח כי ברגע שהובן כי הוא מתעתד לרכוש מנוי קיים - הוא זכה ליחס שהוא הגדיר "קר ומתנשא", ויתרה מכך, נציגי הסטודיו ניסו להניא אותו מן הרכישה כאשר אמרו לו שאם יחשוף את פרטי המנוי שברצונו לרכוש - כולל שם בעל המנוי והסכום הנדרש - יתנו לו הצעה זולה יותר. הוא סירב.

וכך ציינה בפנייתה ל"גלובס": "מרגיזה אותי העובדה שהסטודיו, שהבהיר מלכתחילה כי יש באפשרותי למכור את המנוי ונתן לי את האופציה - מטרפד לי אותה".

תגובת נדב מאירסון, מנהל ובעלים של רשת פיור: "לא מעט לקוחות מוכרים את מנוייהם - ולי אין אינטרס לטרפד עסקאות כאלה, אלא להפך - גם נרוויח לקוח חדש וגם הלקוח המוכר ייצא מרוצה. בכל מקרה, יש שמעדיפים לקנות מנוי ישירות מאיתנו משום שמנוי משומש לא ניתן להעביר/למכור שוב.

"אנשי המכירות דואגים להציג ללקוחות את אפשרויות המנוי השונות הכוללות כרטיסיה, מנוי לשנתיים, לשנה ומנוי ללא התחייבות שעולה כ-20% יותר. מקובל להעדיף מנוי בהתחייבות בגלל החיסכון הכספי. המטרה שלנו היא להחזיק את הלקוחות עניינית ולא מתוקף החוזה לפיו הם מחויבים".

* באילו תנאים ניתן לבטל מנוי?

"ביטול מנוי מתאפשר רק באמצעות מכתב מרופא מומחה. מעבר דירה אינו סיבה לביטול המנוי".

* החוק מתיר ללקוחות להשתחרר מההתחייבות, גם תחת קנס יציאה. מדוע אינכם מאפשרים זאת?

"נבדוק את תוכן החוק ובמקרה כזה נדאג לקבוע קנס יציאה של כ-400 שקל, ולקוחות שיעדיפו לספוג אותו על פני העברת המנוי יוכלו לעשות זאת".

מקרה אחר של הערמת קשיים בדרישה לבטל מנוי, והפעם מסיבות בריאותיות, מתואר במקרה הבא: ש' נרשמה לסטודיו C לפני כ-8 חודשים. כפי שהיא מספרת, בחודשים הראשונים היא היתה מאוד מרוצה והתעמלה במרץ. עם הזמן חשה כאבים ברגלה. המדריכות בסטודיו הרגיעו אותה ואמרו לה כי "מדובר בכאבים נורמליים, משום שכל משקל הגוף מופעל על הרגל - וזו התעמלות בונה עצם". ש' נרגעה והמשיכה בשיעורים למרות הכאבים הגוברים ברגל.

באוקטובר החליטה ש' לקחת פסק-זמן מהאימונים למשך 3 חודשים. בפנייה לאורתופד נמצאה התחלה של "שברי מאמץ". ש' הצטיידה באישור רפואי שקבע, לאחר שביצעה בדיקת מיפוי עצמות, כי "יש להימנע מספורט נושא משקל למשך 3 חודשים" - משך הזמן שנותר לש' עד תום המנוי.

ש' יצרה קשר עם מנהלת הסניף בו התאמנה, שלבקשתה לבטל המנוי השיבה כי "אין ביטול מנוי, ומכיוון שהרופא המליץ על הפסקת האימונים לפרק זמן מסוים - המנוי יוקפא לאותה תקופה". ש' התעקשה: "אין לי כוונה לשוב לפעילות ספורטיבית שהסבה לי נזק ואעבור לפעילות המתאימה יותר לגוף שלי". אלא שהמדיניות, כפי שהתעקשה מנהלת הסניף, קובעת אחרת. "משום שבאישור כתוב 3 חודשים - אנחנו יכולים להקפיא את המנוי ל-3 חודשים, אבל לא לבטל". גם מנהלת בכירה ממנה השיבה לש' תשובה זהה.

בפנייתה ל"גלובס" ציינה ש': "לפני סטודיו C עסקתי בפעילויות ספורט אחרות שלא הסבו כל נזק. זה 6 חודשים שאני נמנעת מכל פעילות בשל הכאבים ברגלי. לא מובן לי מדוע מערימים עליי קשיים בסטודיו C ומתעקשים להחליט מה טוב בשבילי".

תגובת סטודיו C: "הלקוחה טופלה על-פי הנהלים אשר פורטו בפניה טרם תחילת ההתקשרות לשביעות-רצונה, ובהתאם לכך, עם הבאת האישור מרופא למנוחה ל-3 חודשים, הוקפא מנוי הלקוחה לאלתר. עם סיום תקופה זו, במקרה שלא תוכל להתאמן, נפעל כמובן בהתאם להמלצת המומחה שתציג בפנינו".

החוק מאפשר להתנתק

החוזים האחידים שעליהם מחתימים מועדוני הכושר את לקוחותיהם להתקשרויות ארוכות-טווח קשוחים ולרוב אינם מאפשרים ביטול, גם לא בעבור תשלום של קנס. חשוב להדגיש כי חוזים אלה אינם עולים בקנה אחד עם החוק:

באוקטובר 2008 נכנס לתוקפו תיקון לחוק הגנת הצרכן בנושא התנתקות משירותים מתמשכים, לפיו חל איסור על בית העסק להמשיך לחייב צרכן אשר הודיע על רצונו להתנתק מהשירות. במילים אחרות, בית העסק חייב לאפשר לכל לקוח להתנתק משירות. עם זאת, הוא רשאי לגבות דמי ביטול - גם אם הם דרקוניים.

ממקבץ תלונות שהתקבלו במועצה לצרכנות עולה כי בתי העסק מערימים מסכת מכוונת של הליכים ביורוקרטיים וחסמי התנתקות כדי להתיש את הצרכן, תוך המשך גביית תשלום לאחר הודעת הביטול.

עניין זה נפוץ למשל בתחום התקשורת (בעיקר כבלים ולוויין).

למעט אספקת גז ביתי, החוק חל על כל סוגי העסקאות בהם נרכשים מוצרים או שירותים בעסקה מתמשכת: שירותי תקשורת (אינטרנט, טלפון, טלוויזיה), שירותים חירום רפואיים, מנויים לעיתון או לחדר כושר, שירותי תחזוקה ותיקון מוצרי חשמל ועוד. החוק תקף גם לגבי עסקאות שנכרתו טרם החוק ולגבי עסקאות לתקופה קצובה.

כאמור, החוק אינו מתערב ב"דמי הביטול" וקנסות היציאה האמורים להיות מוזכרים בחוזה (במקרים בהם הקנסות מופרכים רשאי בית המשפט לקבוע קנס מופחת). החוק כולל סנקציה על בתי עסק שיתעלמו מבקשות ניתוק, ומתיר לבית המשפט לחייב פיצוי של עד 10,000 שקל ללא הוכחת נזק, בנוסף להשבה מלאה שלא כספים שנגבו שלא כדין.

מה אפשר לעשות?

כדי להימנע מאי-נעימויות, כדאי להקפיד על מספר צעדים:

1. תחנות יציאה: קראו היטב את החוזה טרם החתימה. אל תהססו לדרוש הוספת סעיף המגדיר תחנות יציאה (ולא להסתפק בהבטחות בעל-פה של נציג המכירות).

2. תקופת התנסות: בחדרי כושר, מכיוון שמדובר בהתחייבות ארוכת-טווח - נסו ראשית לבדוק את כושר ההתמדה בהרשמה לחודש או חודשיים.

3. תיעוד: החלטתם לבטל? שימרו העתק של הודעת הביטול ששלחתם, ודאו כי זו התקבלה, וזיכרו כי החוק מתיר להשתחרר מכל עסקה. בית העסק, לפי חוק, צריך להפסיק החיובים כעבור 6 ימי עסקים לאחר משלוח ההודעה בדואר רשום או 3 ימי עסקים ממסירת ההודעה בפקס/מייל או בעל-פה.

11

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35