גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלב ראשון באילוף דובים ושוורים

צעדים מקדימים לקראת עצמאות בהשקעות וגם: הסבר אפשרי לתנועת האירו כנגד הזהב

כמנהל פורום הטוקבקים של מדור זה, אני נתקל לעיתים תכופות בשאלה "מה עושים עכשיו?", וזאת לאחר שהמגיב(ה) כבר הסכים להנחה המובעת בסקירה. אני בדרך כלל עונה, שאיני יועץ השקעות מורשה, ושאיני נותן עצות לקניה ומכירה ספציפיות, ומכוון אותו(ה) להתייעץ עם יועץ מקצועי כזה, או ללמוד בעצמו(ה) את סודות המסחר.

פעמים רבות נראה לנו בבירור שאנחנו יודעים את הכיוון, אבל איכשהו אנחנו לא מצליחים ליישם זאת בפקודות ופוזיציות. היום, ובשבוע הבא, נתרכז בקושי ביישום מעשי של השקעות פיננסיות. אציע כמה עקרונות יסוד, שאיתם ניתן להתחיל תהליך לקראת עצמאות בהשקעות וגיבוש דעת-משקיעים כלפי השווקים הפיננסיים.

תהליך קבלת החלטות מתחיל בכמה צעדים המקדימים הבאים:

  1. מיפוי ההון האישי על מנת לקבוע את החשיפה היחסית לסוגי הנכסים הפיננסיים: אגרות חוב ממשלתיות, מט"ח, מזומן או פיקדונות, מניות, סחורות וכו'.
  2. זיהוי חשיפה צולבת בין הנכסים הנמצאים במפה של שלב קודם. למשל: השקעה במניות בחו"ל מהווה גם השקעה במט"ח. אם רוצים ליהנות רק מן האספקט המנייתי, יש לגדר את האספקט המט"חי.
  3. הבחנה בין נכסים מושקעים במוסדות בטוחים לפחות בטוחים ובירור מידת הנזילות שלהם.למשל: בנק ישראלי מאוד בטוח, ולמשל: תוכנית חסכון איננה נזילה אלא בנקודות היציאה, ול"שבירתה" שלא בנקודות זמן אלה, יש מחיר.
  4. הגדרת הסכום הפנוי להשקעות, והמיועד לניהול עצמאי. למשל: ניתן להחליט תחילה על 20% להשקעה, ולהגדיל במשך הזמן את השיעור מסך ההון, ככל שמקבלים בטחון, ותוצאות טובות.
  5. קביעת גובה הסיכון שמוכנים לקחת. אין סיכוי ללא סיכון. אני הייתי ממליץ להשקיע סכום שיאפשר "לישון טוב", ואשר יותר ממנו - התנודתיות בו, מדירה שינה, ופוגעת בתפקוד היום יומי. על כל אחד לגלות מה ולגבי נקודה זו אני חושב שקיים סכום שאגדיר כ"רמת השינה הטובה" אשר מעבר לו, הסוחר לא יוכל לתפקד בחיי היום יום שלו. על כל אחד מאיתנו לגלות רמה זו.
  6. לסמן את מטרת ההשקעה. למשל: הכנסה שוטפת למחייה, הגדלת הון, לימוד לצורך רכישת מקצוע.
  7. קביעת זמינות, וטווח הניתוח של פעילות ההשקעה. למשל: אדם בעל עבודה סדירה, שאיננה קשורה לתחום, לא יוכל לקחת על עצמו פעילות אינטנסיבית תוך יומית.
    כאן אדגיש נקודה, אשר הזכרתי כבר פעמים רבות: ככל שטווח הניתוח רחוק יותר חודשי יותר משבועי, שבועי יותר מיומי, כך סיכוי ההצלחה רב יותר. אם נסכים, שהניתוח הטכני הוא הבנת הפסיכולוגיה של מאבק בין ביקוש והיצע, נבין שכמות דעות רבות ככל האפשר, תיתן לנו ניתוח נכון יותר. רמת האקראיות וההשפעה של החדשות הנקודתית, גם הן מתמעטות פלאים, ככל שעובדים בטווח רחוק יותר.

בחירת הנכסים

מנסיוני, ככל שהסוחר-משקיע מתרכז במספר נכסים מצומצם יותר, הנלקחים מעולם המניות, המדדים, הסחורות, המטבעות ואגרות החוב, כך יכיר את התנהגותם טוב יותר והם יניבו לו תשואות טובות יותר. ניהול מספר נכסים גדול, דורש זמן, מאמץ, וידע, שאינו מצוי לכל אחד. לדעתי, 10 עד 15 נכסים קבועים, בעלי נזילות גבוהה, והמכסים את רוב קשת ההשקעות האפשרית, יתאימו לרוב האנשים הרוצים לנהל תיק עצמאי.

בחירת כלי המסחר, ופלטפורמת הניתוח

כמי שכותב במדיה עיתונאית, אני מנוע מלהצביע על מוצרים מסויימים. מה שחשוב להגיד בעניין זה הוא שהכרות אינטימית עם הכלים היא חיונית, כדי להימנע מטעויות אצבע, וכדי להבין את יכולות הביצוע שלהן.

יש לבחון היטב את העלויות לגבי כל כלי, כי לעיתים זהו אלמנט קריטי, כמו למשל בעמלת ביצוע קניה או מכירה עבור אופציה, או חוזה עתידי.

לימוד הנעשה בעולם הכלכלי

השקעות הוא מקצוע, וכמו כל מקצוע, הוא דורש לימוד - שמצליח יותר כשיש סקרנות והתעניינות. קשה להתנהל מבלי להבין את הרקע למתרחש. בידי המשקיע היום ספרים, עיתונים, אינטרנט, ערוצי כלכלה, וכל אלה חייבים להיות חלק מן הכלים שלו לקביעת העמדה שאותה הוא ינסה ליישם בעזרת כלי התזמון של הניתוח הטכני.

בשבוע הבא, אסכם את הנקודות העיקריות של הצד הטכני בתמונה, המאפשר לתזמן דעה כלכלית, בעזרת הנכסים שאנו מכירים, ברמת סיכון סבירה, ובזמינות המותאמת לכל אחד.

לבקשת גולשים ובהמשך לסקירת השבוע שעבר - הלוך הלכה הקורלציה:

לפניכם שני גרפים שבועיים של נכסים אשר לכאורה היו צריכים להיות בקורלציה מאוד הדוקה, אך לא כך הדבר:

הזהב

משה שלום זהב

האירו-דולר

משה שלום יורו

שני נכסים אלו ניצבים בדרך כלל כנגד הדולר האמריקאי. התבוננות בגרף מגלה מיד שמאז אוקטובר 2009, היורו קורס, ומסמן מגמה יורדת אשר תיקנה כ-61.8% את העלייה הקודמת שלו. זאת לעומת הזהב, אשר שמר על תנועה בתוך תעלתו העולה והרחבה (2 סגול).

שימו לב למספר הפעמים שבהן גבולה התחתון של תעלה זו תמך במתכת היקרה. זה מראה על חוזק התעלה, כמובילת המחיר, וכמה חשוב יהיה שבירתה כלפי מטה. שימו לב לסטייה החיובית הנמצאת במתנדי הזהב (סטייה חיובית - המתנד מייצר שפלים גבוהים יותר, כאשר המחיר מייצר שפלים נמוכים יותר) לעומת הירידה הדרמטית במתנדי האירו לאזור מכירות היתר. (1 סגול).

למרות שבשני הנכסים נראים בבירור שלושה גלים יורדים, מאוקטובר 2009 ועד לאחרונה, מה שקרה מאז סיומם של אלו, נותן רמז שונה לכל נכס: בזהב מדובר בשלושה גלים מתקנים כנגד המגמה (ABC) לעומת שלושה גלים מתוך 5 באירו. מדוע? פשוט מאוד: לפי תורת אליוט גל 4 לא יכול להיכנס לטריטוריה של גל 1, וזה מה שקרה בזהב.

את פשר ההתנהגות השונה אני יכול רק לשער. האירו הוא המרכז התורן של הבעיה. בשלב A במשבר, קרסו שוקי הנדל"ן והפיננסים האמריקאיים, ואילו עכשיו, לעומת זאת, מתרכזים דווקא בגרעונות ובחדלות הפירעון של מדינות כמו יוון, ספרד, איטליה, אירלנד, ופורטוגל. ומה עם קליפורניה? ובכלל מה עם הממשל האמריקאי כולו? הם מחוץ לתמונה, כרגע.

הזהב לעומת זאת אינו הבעיה, אלא חלק מהפתרון בעיני רבים, בהיותו ה"כסף" האמיתי היחידי שנשאר. על כן חוזקו היחסי איננו מפתיע למרות עליית קרנו הזמני של הדולר כמפלט מבעיות אירופאיות.

ויש גם ה-PUT הסיני וההודי. כל כמה זמן מתגלה שמדינות אלו ואחרות, רוכשות כמויות זהב גדולות כגיוון השקעה, המאזן במקצת את כמויות האג"ח דולרי האדירות הממשלתי שהן מחזיקות, כתוצאה מהסחר הגלובלי.

  1. ניתן ליצור קשר במייל Moshe.Shalom@gmail.com.
  2. משה שלום הוא מנתח טכני בכיר ועשוי להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
  3. המעוניינים להיכנס לרשימת תפוצה לקבלת אתראות על סקירותיו, וחומרים נוספים, יכולים לשלוח אימייל ל- Moshe.Shalom@gmail.com עם "אני מעוניין להצטרף" בנושא או בתוכן.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב