גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקארתיזם ישראלי

יוקרתה של מערכת המשפט לא תיבנה מרדיפת עורכי דין המתבטאים פה ושם נגד שופטים

אוהבי בתי המשפט, ועל אלה אני נמנה, צריכים להיות מודאגים בימים אלה. במערכת המשפט מוטחת ביקורת קשה - חלקה טיפשית, חלקה נבזית. ביקורת זו מעוררת דאגה עמוקה. יוקרתו של בית המשפט, מעמדם הציבורי של שופטי ישראל, צריכים להיות חשובים לכל אדם הגון.

השופטים, מצדם, סוערים כלפי הביקורת המוטחת בהם. אפשר להבין את תגובתם. כבודם של השופטים הוא הנכס היקר ביותר שלהם, ויכולתם להגיב בפומבי לביקורת מוגבלת מאוד. אלה מובילים אצל השופטים לכעס גדול, לתגובה זועמת, לעלבון צורב.

זו הצרה, שכעס ועלבון עלולים לערפל את שיקול-הדעת. כך גם הסמיכות בין ביקורת מילולית ובין אלימות פיזית, נגדה יש להיאבק בכל דרך שלטונית. אני חושש שכך קורה.

הבוקר קראתי על עורכת דין הניצבת בפני דין משמעתי בלשכת עורכי הדין, כיוון שהוקלטה אומרת על שופט שהוא "חזיר אמיתי". גם קראתי את דבריו של שר המשפטים, יעקב נאמן, על ענישה חמורה הראויה לפרקליט אורי קורב, שהוקלט אומר כי רבים מהשופטים הם "חמורים".

חופש הדיבור

קראתי ונזכרתי בשני עקרונות יסוד של בית המשפט העליון. העיקרון האחד הוא מבחן חופש הדיבור. בפסק דין "קול העם נגד שר הפנים", ממארס שלפני 57 שנים, קבע העליון מבחן של "ודאות קרובה" כהצדקה לפגיעה בחופש הדיבור. לאורך השנים נקבע כי לצורך גיבוש עבירה נדרש לא רק דיבור פוגעני - אלא גם המבחן ההסתברותי של קיום חשש ממשי לגרימת נזק ופגיעה משמעותיים לאינטרס הציבורי.

ועוד נזכרתי בפסק דין של בית המשפט העליון מ-2008: העלבה של עובד ציבור, כעבירה, קמה רק במקרים "חריגים וקיצוניים, בהם קיימת ודאות קרובה כי הפגיעה הצפויה ממנה עלולה לא רק לפגוע בעובד הציבור כפרט, אלא גם לפגוע פגיעה ממשית וקשה באופן מילוי תפקידו הציבורי, ובכך לפגוע במערכת השירות הציבורי ובאמון הציבור בה".

העיקרון השני הוא ניגוד העניינים. בית המשפט העליון קבע זה מכבר כי אין להימצא במצב של ניגוד עניינים; כי המבחן לקיומו של ניגוד עניינים הוא אובייקטיבי; וכי די בפוטנציאל של ניגוד עניינים בכדי להכיר בקיומו.

דגל אדום

הגיעה העת להציב דגל אדום של אזהרה - לא רק לביקורת רעה כלפי השופטים, אלא גם לתגובה של מערכת המשפט כולה כלפי המבקרים וביקורתם. בטנם של השופטים מלאה ובצדק בגלל ביקורת פומבית, ישירה, צינית ולעתים ארסית ממש, המוטחת בהם מזה זמן, בעיקר מצד חוגים פוליטיים. את זעמם של השופטים אפשר להבין, מה גם ששופטים רגילים ליחס של כבוד אינסופי כלפיהם באולם המשפט, והמפגש עם ביקורת מלכתחילה אינו קל להם.

אבל הזעם והעלבון מציבים את השופטים בעמדה ישירה של ניגוד עניינים מובנה כלפי המשמיצים, ולו מהטעם שהשופטים הם עצמם המושמצים. הרבה יותר קל להגן על חופש הביטוי של אדם אשר משמיץ או מבזה מישהו אחר, אבל מבחנו של השופט הוא דווקא ביכולתו להגן על חופש הביטוי של מי שמשמיץ אותו. וזה מאוד קשה, כי צדקו השופטים: ניגוד העניינים המובנה הוא מכשול לאובייקטיביות. אצל כולנו. גם אצל שופטים.

כאשר מפעילים את מבחניו של בית המשפט העליון בענייני חופש דיבור על עורכת הדין העומדת בפני דין משמעתי בלשכה ועל הפרקליט הניצב בפני דין משמעתי בשירות המדינה - מה המסקנה?

הפרקליט אמר את דבריו הקשים והשגויים לא לפרסום, לקומץ שומעים, בשיעור באוניברסיטה. הם גם נאמרו במקום המוגן בעקרונות החופש האקדמי - והוא אמור לכלול גם את החופש לדבר שטויות.

עורכת הדין, הניצבת בפני דין משמעתי, הוקלטה אומרת את דבריה בשיחה פרטית עם לקוחה לשעבר. קצת פרופורציה, בבקשה. האם דברים אלה, בידי דוברים אלה, אשר נאמרו בשיחה פרטית או בשיעור אוניברסיטאי, הם מקרים "חריגים וקיצוניים בהם קיימת ודאות קרובה לפגיעה ממשית וקשה באופן מילוי תפקידו הציבורי" של השופט? אינני סבור כך.

תסמונת הש"ג

יותר מזה, "תסמונת הש"ג" מאפיינת את היד הקשה הננקטת כאן. מנהיגים פוליטיים, בכנסת ומחוצה לה, התבטאו כלפי בית המשפט העליון ושופטיו, בפומבי ולציטוט, בצורה מעליבה וקשה. איש מהם לא הובא לשום דין, משמעתי או אחר.

מה מזיק יותר, לדעתכם: עורכת דין שמעליבה שופט בשיחה פרטית (אלוהים יודע כמה שיחות כאלה מתנהלות מדי יום), או - למשל - שר משפטים המבזה בפומבי את בית המשפט העליון? לא רק תוכן הדברים משנה, אלא גם נסיבות האמירה, וגם מעמדו הציבורי של הדובר.

יוקרתה של מערכת המשפט לא תיבנה מרדיפת עורכי דין המתבטאים בשיחה פרטית, שהוקלטה, גם אם הדברים גסים. יוקרתה של מערכת המשפט גם לא תיבנה מרדיפת פרקליט בשירות המדינה, שהתבטא בשיעור באוניברסיטה, שהוקלט, גם אם דבריו שגויים ונמהרים. ההיפך הוא הנכון.

יוקרתה של מערכת המשפט תעלה דווקא אם יידעו השופטים ליישם לגבי עצמם את מבחן ההגנה על חופש הדיבור, שהם קבעו לכולנו; אם תדע מערכת המשפט לספוג ביקורת מרושעת בראש מורם, גם אם מקורה בבית פנימה; ואם דין אחד יהא לכל.

מובן הרצון להגן על בית המשפט, ברור הזעם כלפי המעליבים, קשה הקרבה לאירועים פליליים של פגיעה פיזית בשופטים, ובלתי נמנע ניגוד העניינים המובנה במצב בו השופט הוא גם המועלב. ועם כל אלה, אסור לצעוד בנתיב מקרטיסטי של פגיעה בחופש הדיבור, ועוד כזה המבוסס על הלשנות והקלטות.

איך אמרה אחת השופטות? לא על כל נעירה צריך להגיב.

ד"ר תדמור, לשעבר הממונה על הגבלים עסקיים, הוא שותף מנהל במשרד תדמור ושות'

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?