גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הזהב באמת נוצץ?

ההשקעה בזהב הפכה לכה מקובלת ומובנת מאליה, שממש מתבקש לבחון את כל העניין מחדש

אחד הטרנדים החמים בעולם ההשקעות בשנתיים האחרונות, ובמיוחד בחודשים האחרונים הוא השקעה בזהב. באנגלית נהוג לעשות שימוש בביטוי "נו בריינר" (no brainer), כשמתכוונים למשהו שהוא כה פשוט להבנה כך שלא נדרשת חכמה יתרה כדי להבינו, ובתקופה האחרונה יותר ויותר משקיעים אכן מתחילים להתייחס להשקעה בזהב כאל נו בריינר.

ובאמת, מה כל כך מסובך? העולם המערבי מדפיס כסף בכמויות, העתיד של המטבעות המובילים (דולר, אירו, ין, ליש"ט) נראה עגום, החשש משחיקת ערך הכסף גובר, החשש מחדלות פירעון של מדינות עולה, ולכן מה יותר טבעי מאשר השקעה בזהב?

הרי "כולם יודעים" שזהב מהווה נכס בטוח בעיתות משבר, גידור טוב כנגד אינפלציה וכדומה. ומחיר הזהב באמת לא מפסיק לעלות. אז איך ייתכן שאתם עדיין לא מושקעים בזהב? לפני כשבוע גם אפשר היה לקרוא בעיתונות שענקי הגידור סורוס ופולסון מאמינים בזהב. אנחנו עוד נשוב אליהם, כמו שנהגו לומר בסרטי המתיחות של יהודה ברקן.

ב-1987 הקימו 26 חברות הכרייה המובילות בעולם, אשר מייצגות כ-40% מתפוקת הזהב העולמית, גוף ללא מטרות רווח בשם World Gold Council. המטרה של הגוף הזה היא לקדם את החשיפה לזהב בקרב קהל היעד, הכולל את תעשיית התכשיטים ותעשיות נוספות, וכן בנקים מרכזיים ומוסדות.

לצורך כך מבצע הארגון מחקר ומעקב שוטף אחר מגמות בשוק הזהב העולמי, היצע וביקוש וכו'. בנייר שפורסם לאחרונה על ידי אחד האנליסטים בארגון, מצוין כי 68% מן הביקוש לזהב מקורו בתעשיית התכשיטים, כאשר הודו, סין, טורקיה והמזרח התיכון אחראיות למחצית מכך. ענף ההשקעות והבנקאות (כולל בנקים מרכזיים), בעיקר באירופה וארה"ב, אחראי ל-20% מן הביקוש ו-12% הנותרים מקורם בשימושים תעשייתיים, בעיקר ביפן.

במחקר נבדק הקשר בין היצע הכסף (לא המתכת) ובין מחיר הזהב, והממצאים מעידים כי אכן קיים קשר (קורלציה חיובית וגבוהה) בין הגידול בהיצע הכסף ובין מחיר הזהב, אך כמו כן נמצא כי השינוי בהיצע מסביר רק כ-29% מהשינוי במחיר הזהב. נו בריינר? לא כל כך בטוח.

המחקר מתייחס לגורם נוסף בשם Velocity of Money (בתרגום מילולי: מהירות הכסף). אחת הדרכים להעריך את הגורם הזה היא לבחון את התמ"ג ביחס להיצע הכסף. בבחינה של השוק האמריקני נמצא כי מחיר הזהב הוא לרוב אינדיקטור מרכזי ל-velocity of money, בדרך כלל בפער של שנה.

כלומר, עלייה במחיר הזהב היא אינדיקטור לגידול בתמ"ג ביחס להיצע הכסף. פער הזמן נובע מכך שהגידול בתמ"ג מגיע בדרך כלל לאחר הגידול בהיצע הכסף. המידע ביחס לשווקים אחרים מוגבל בזמן, ולכן מודל זה מסביר כ-17% בלבד מהתנהגות מחיר הזהב.

אינטואיטיבית, אם כן, ישנו הגיון בהנחה כי שינויים במחיר הזהב מגלמים במידה מסוימת שינוי בציפיות המשקיעים לגבי אינפלציה עתידית, ועל כן לזהב ישנן תכונות של גידור כנגד אינפלציה, אך הקשר אינו בהכרח כה מובהק כפי שנהוג לחשוב.

"מאמינים בזהב, נכון לעכשיו"

הבעיה שלי בנוגע להשקעה בזהב ולמשקיעים בזהב, היא שהאלמנט הספקולטיבי כאן הוא משמעותי מאוד, יותר מכפי שמרבית המשקיעים מוכנים לייחס לעצמם. כאשר קיים צימאון מצד המשקיעים, תעשיית השירותים הפיננסים שמחה לספק את המענה. ההתייחסות לזהב בסקירות מקצועיות הופכת ליותר ויותר משמעותית, והשילוב של זהב בתיקי השקעות הולך וגובר.

כמה מזה באמת מוצדק? שאלה טובה והתשובה עליה לא כל כך פשוטה. לי קשה לקבל החלטה בנוגע להשקעה בזהב על סמך הנתונים הקיימים, והמחקר שצוטט כאן ממחיש מדוע.

קל ליפול למלכודת של ניתוח פשטני מדי בשילוב עם תהודה תקשורתית. כותרות כדוגמת "פולסון קונה עוד" הן כמובן אטרקטיביות, והמשקיעים ה"מודעים", אלה שעוקבים אחרי השווקים באופן שוטף, מרוצים: "כן, גם אני בזהב, כמו פולסון". אבל הכותרת המדויקת יותר למצב כרגע היא "ענקי הגידור סורוס ופולסון מאמינים בזהב, נכון לעכשיו".

על מצבים דומים נהוג תמיד לומר כי "אם גברת כהן מחדרה משקיעה בזה סימן שזו כבר בועה". אז אני לא חושב שגברת כהן מחדרה משקיעה בזהב. מי שמשקיע הם כאמור המשקיעים הפרטיים, אלה הנחשבים (בעיני אחרים או בעיני עצמם) מתוחכמים יותר. אני גם לא יודע אם ישנה בועה בזהב, אך בהחלט ישנם סימנים להתחממות יתר.

היקף הנכסים של המכשירים הפיננסים העוקבים אחר הזהב הוא אדיר. תעודות הסל וקרנות הסל (ETF) על הזהב הן כיום בין המחזיקים הגדולים בעולם של זהב. לאחרונה אף החלו להציע לנו יותר מקרן גידור אחת שמתומחרת בזהב. כלומר, במקום שמחיר היחידה יהיה דולרי, הביצועים של הקרן (אשר אינם בהכרח קשורים לזהב) יהיו צמודים למחיר הזהב.

קשה לי להגיד שאני מבין את הרעיון הזה, מלבד העובדה שיש בו בהחלט פוטנציאל שיווקי. אם צריך בכל זאת להמר, אז נראה שעוד ייכנס אוויר לבלון הזהב, לפני שיתחיל התהליך ההפוך של יציאתו. מה שכן אפשר לדעת בוודאות הוא שפולסון את סורוס לא יודיעו לנו מראש, ולא יתנו לנו התראה, לפני שיעבור להם החשק לזהב.

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; מדד הבנקים עולה ב-1%

מדד ת"א 90 עולה ב-0.3% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; וויקס מזנקת בכ-20%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין