גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקלות השערורייתית של חנינת בכירים

אם הנשיא או משרד המשפטים יתייחס ברצינות לבקשת החנינה של בניזרי, זו תהיה שערוריה

במאי 2005 הודיע היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, לשר לשעבר שלמה בניזרי על כוונתו להעמיד אותו לדין בעבירות של לקיחת שוחד, הפרת אמונים, שיבוש הליכי משפט ועבירות נוספות. לבניזרי ניתנה, כמקובל, זכות שימוע, ואולם סניגוריו ביקשו מהיועץ עוד ועוד דחיות בקיום השימוע כדי לדחות את הקץ - כלומר, את הגשת כתב האישום נגדו. לאחר מספר דחיות נקבע השימוע לינואר 2006.

ימים אחדים לפני השימוע המיועד ביקש סניגורו של בניזרי לדחות את השימוע גם הפעם. הסיבה: באותו יום אמור עורך הדין לעבור ניתוח. אלא שלא היה מדובר בניתוח דחוף הנובע מחשש כלשהו לבריאותו, אלא בניתוח אלקטיבי להשתלת שיער. מזוז סירב, ובניזרי עתר נגדו לבג"ץ. בסופו של דבר נעתר היועץ לדחייה נוספת - אחרונה - של השימוע, בשבועיים ימים.

יום לפני מועד השימוע הודיעו עורכי דינו של בניזרי ללשכתו של מזוז כי הם לא יתייצבו לשימוע שנקבע להם. סבלנותו של מזוז פקעה, ולמחרת בבוקר הוגש כתב האישום נגד בניזרי לבית המשפט.

למרות כל זאת, לא התבייש בניזרי לטעון במסגרת בקשת החנינה שהגיש השבוע לנשיא המדינה שמעון פרס כי הוא זכאי לחנינה בין היתר בשל "חלוף הזמן הרב בין מועד ביצוע העבירות שבהן הורשע לבין מועד סיום ההליך המשפטי".

המילה "חוצפה" איננה מתחילה למצות את ההגדרה המתבקשת לבקשתו החנינה של בניזרי, המרצה את עונש 4 שנות המאסר שנגזרו עליו זה כחצי שנה.

מבניזרי כנראה אין ולא צריכות להיות ציפיות; הוא כבר הוכיח בלא מעט הזדמנויות כי לתפיסתו, שלטון החוק ועיקרון השוויון לא חלים עליו. מבחינתו, הכל מגיע לו. ואולם, תהיה זו שערורייה אמיתית אם מישהו במחלקת החנינות בבית הנשיא, או במחלקת החנינות במשרד המשפטים, יחשוב שיש להתייחס ברצינות לבקשת החנינה של השר לשעבר או ישקול אותה בכובד-ראש.

לא הפנים

על-פי כל שיקול רציונלי, לבקשת החנינה (או כפי שעורכי דינו, יהורם מלכה ואבי חימי, בחרו להגדיר זאת - "בקשה להקלה משמעותית בעונשו") אין כל סיכוי. אבן-יסוד בכל בקשת חנינה באשר היא היא שהעבריין המורשע מביע חרטה על העבירות שביצע ומראה כי הוא מקבל אחריות על מעשיו. לא כן במקרה בניזרי. "אמשיך להילחם על חפותי", הוא אמר בתום משפטו בבית המשפט המחוזי, וגם לאחר שעונשו הוחמר וערעורו נדחה בבית המשפט העליון, והמשיך והגיש גם בקשה לדיון נוסף בעניינו.

כל מהלכיו של בניזרי, גם אחרי שהורשע בדין ודבקה בו תווית של עבריין, מלמדים כי הוא לא הפנים ולו בדל מהחומרה שבמעשיו. אחרי שבית המשפט העליון החמיר בעונשו, הצהיר אחיו, דוד בניזרי, כי "אחי נשלח לכלא מכיוון שהפריע להומואים בבתי המשפט, בכנסת, במשטרה ובפרקליטות, מי שמאיים על הקליקה הזו משלם מחיר". מנהל בתי המשפט, משה גל, פנה ליועץ מזוז בדרישה שתיפתח חקירה בעקבות "הדברים החריפים והמתלהמים כלפי בית המשפט העליון והשופטים שישבו בדין, בסגנון משתלח, גס וברוטלי". דבר לא נעשה.

לאחר שערעורו לעליון נדחה, ביקש בניזרי לדחות את מועד תחילת ריצוי עונש המאסר. הוא זכה לדחייה בת חודשיים וחצי, אך לא הסתפק בכך ועתר לדחייה נוספת, שבית המשפט העליון סירב להיעתר לה. הוא גם הגיש בקשה לדיון נוסף בהרכב מורחב, בטענה כי עונש המאסר הכבד שנגזר עליו, החמור בהרבה מ-18 חודשי המאסר שנגזרו עליו במחוזי, מהווה מדיניות חדשה באשר לענישה על עבירות שחיתות של אנשי ממשל, וכי הגישה ה"תעריפית" של העליון ראויה לדיון מורחב. השופט אליעזר ריבלין דחה את הבקשה.

לאחז עיניים

גם אחרי תחילת ריצוי עונשו, המשיך בניזרי לבוא בדרישות למערכת אכיפת החוק, כאילו הוא זכאי ליחס מועדף על פני אסירים מן המניין. פחות מחודשיים לאחר שנכנס בשעריו של כלא מעשיהו, פנה בניזרי בבקשה לצאת לחופשה ראשונה מהכלא, בנימוק כי נולד לו נכד וכי הוא אמור לשמש סנדק בברית המילה שלו. "אין לפגוע בו רק בגלל שהוא אישיות פוליטית", טען בשמו עו"ד חימי בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

השופט צבי גורפינקל דחה את הבקשה החריגה, בהתבסס על הנוהל שלפיו אסירים זוכים לצאת לחופשות מטעמים משפחתיים שכאלה, רק לאחר ריצוי רבע מתקופת המאסר. "יש לצאת מנקודת הנחה שמקרי שמחה יהיו רבים", ציינה נציגת הפרקליטות בדיון. בניזרי הוא אח ל-8 אחים ואחיות, אב ל-8 ילדים וסב ל-3 נכדים, כן ירבו.

באותו מעמד הצהיר סניגורו של האסיר: "הוא קיבל עליו בהכנעה את העונש". לא בדיוק תואם את דפוס הפעולה של מי שמגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה.

דומה שכל מטרתה של בקשת החנינה שהגיש בניזרי היא לאחז עיניים. הפרט המשמעותי ביותר בהכרעת דינו, לפי עורכי הדין, הוא זיכויו "משורה של מעשי עבירה שיוחסו לו". בניזרי אכן זוכה מחלק מהאישומים, אך מנגד הורשע בשורה ארוכה של מעשי מירמה, קבלת שוחד וכן שיבוש הליכי משפט, לאחר שזייף מסמך שבו צויין כאילו השיב כספים שקיבל מהקבלן משה סלע, עד המדינה.

אבל את סניגוריו של בניזרי ההרשעה היא בבחינת פרטים טפלים. "יודגש", הם מדגישים, "כי המדינה לא עירערה על זיכויו של הרב בניזרי משורה ארוכה של עבירות שיוחסו לו". אמת - המדינה עירערה לעליון רק על גזר הדין הקליל שלו זכה בניזרי במחוזי, שנה וחצי מאסר בפועל בלבד, אף שהפרקליטות דרשה להטיל עליו 7 שנות מאסר.

גם על התקשורת מתגוללים הפרקליטים, וליתר דיוק על הגישה הנפסדת בדיווחים העיתונאיים אודות משפטו של בניזרי, שלפיה התמקדו העיתונאים רק בסעיפי הרשעתו, והצניעו את זיכויו מכמה סעיפים. "הרב בניזרי הורשע שנים רבות קודם לכן ב'משפט התקשורת', שפירסמה כתבות רבות אודותיו במשך השנים", הם כותבים בבקשת החנינה, "כתבות הכוללות את פרטי האישומים שמהם זוכה, תוך ששמו הטוב נרמס עד עפר".

הקלות לנבחרי ציבור

שמו הטוב של העבריין בניזרי, כך מתברר, עדיין חשוב לו במידה כזו, שהוא מבקש להשתחרר ממאסרו בטרם עת, מכיוון ש"לאחר זיכויו לא טרחה התקשורת לתקן את העוול שנגרם לו והתמקדה בעצם הרשעתו. הלכה למעשה, בעיני רוב הציבור הרב בניזרי כאילו הורשע בכל מה שיוחס לו ופורסם במשך השנים".

אפשר היה לפטור את כל בקשת החנינה של השר לשעבר בביטול, ולהניח כי המלצת מחלקת החנינות, שלבטח לא תהיה חיובית, תתקבל גם על דעתו של שר המשפטים יעקב נאמן והנשיא פרס.

ואולם, מתגנב החשש כי בעניינם של אנשי ציבור עדיין קיימת נטייה מוגזמת ללכת לקראתם בשלב החנינה, כברת-דרך נוספת מעבר למה שמקבלים אסירים מדלת העם. כך קרה בעניינה של סגנית השר לשעבר נעמי בלומנטל, שהורשעה בפרשת "סיטי טאוור", כך כמעט קרה בעניינו של ח"כ לשעבר עמרי שרון, וכך עוד עשוי לקרות גם בעניינו של הנשיא לשעבר משה קצב, היה ויורשע במשפט האונס המתנהל נגדו בימים אלה.

את מגמת ההקלות לנבחרי ציבור בשלב החנינה, לאחר שהמערכת המשפטית סיימה את טיפולה בעניינם, יכולה מחלקת החנינות במשרד המשפטים לנסות ולעצור, ואולם הסמכות מצויה בידיו של אדם אחד בלבד - הנשיא פרס.

בניגוד לקדנציה הנשיאותית של קודמו, בתקופתו של פרס שורר שיתוף-פעולה בין לשכת הנשיא למשרד המשפטים, והחלטות לא מתקבלות בכיפופי ידיים. נותר איפוא רק לקוות שכך יהיה גם במקרה בניזרי.

"יש לציין את פעילותו הברוכה של הרב בניזרי בין כותלי הכלא", מחמיאים לו סניגוריו בבקשה החנינה, "הוא משמש כחזן, מלמד ותורם מנסיונו לאסירים". הפעילות הברוכה הזו חייבת להימשך.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"