גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש דחה את עתירת אליהו; ההחלטה על הדירקטורים - בקיץ

‎השופטת הלה גרסטל, שרק שלשום נטתה לתמוך בעמדת שלמה אליהו, קבעה כי ההצבעה על מינוי הדירקטורים בלאומי תתקיים במסגרת האסיפה השנתית של הבנק

‎‎הוכרע מאבק הכוחות בבנק לאומי סביב מינוי הדירקטורים: הבוקר (ד') דחתה נשיאת בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה, השופטת הילה גרסטל, את עתירתו של שלמה אליהו, בעל המניות הפרטי הגדול ביותר בבנק לאומי , לקיים את האסיפה הכללית של הבנק במועדה המקורי, 11 במארס, כך שמועמדו, ד"ר דוד קליין, יעמוד לבחירה כדירקטור. נקבע כי ההצבעה על מינוי דירקטורים תתקיים במסגרת האסיפה השנתית של הבנק, שתיערך בקיץ.

זאת, לאחר שבדיון שנערך אתמול (ג') בעתירה נדחו על-ידי הצדדים שתי הצעות פשרה מטעם בית המשפט, בהן האפשרות לערוך את האסיפה הכללית תוך 56 ימים מהיום.

השופטת ציינה בהחלטתה כי "מפאת קיומם של סימני שאלה משפטיים רבים בכל הנוגע לתהליך - יש לראות את ההיבטים הציבוריים הרחבים יותר של מתן אפשרות שוויונית ושקופה להתמודדות על משרות הדירקטורים, גם לכאלה שנלכדו בסבך הניסוחים הלקויים או נכשלו בהבנת המצב המשפטי, שלא בטובתם אך גם ללא אשם מצידם".

עוד הוסיפה גרסטל כי "קיים עניין ציבורי המשותף לכולם, שלא תהיה התעסקות בלתי פוסקת בנושא הדירקטוריון והמינויים אליו משך כל השנה ובכל עת, אלא רק פעם בשנה, כדי לא לפגוע בפעילותו ובהתנהלותו השוטפת והתקינה של הבנק".

‎‎מהפך בגישת השופטת

‏‎‎משמעות דחיית ההצבעה היא פתיחת הליך הצגת המועמדים לדירקטוריון, ומתן אפשרות למועמדים להגיש את מועמדותם לוועד הציבורי בראשות השופטת (בדימוס) שולמית ולנשטיין. בהמשך תידרש ועדת המניות של לאומי, בראשות עו"ד מרגלית נוף, לגבש את רשימת המועמדים הסופית שתועמד להצבעה באסיפה.

פסק הדין מבטא מהפך בגישתה של השופטת, כפי שבאה לידי ביטוי במהלך הדיון הראשון בעתירה שנערך ביום ב' השבוע, אז גיבתה גרסטל את עמדתו של שלמה אליהו לפיה יש חובה חוקית לקיים את האסיפה במועדה המקורי, ואף ציינה כי כל פיתרון אחר פוגע בזכות מהותית שלו כבעל מניות.

עם זאת, ההכרעה לא היוותה הפתעה מוחלטת עבור הצדדים, מאחר שכבר במהלך הדיון השני בעתירה, שנערך אתמול בשעות אחר-הצהריים, הסתייגה גרסטל מהתעקשותו של אליהו לקיים את ההצבעה במארס, וציינה כי "האחריות הציבורית" מחייבת את דחיית הדיון למועד מאוחר יותר.

"החלטה בלתי חוקית"

‏‎‎כזכור, אליהו, מייסד קבוצת הביטוח הקרויה על שמו, אשר מחזיק ב-9.6% ממניות בנק לאומי, הציע בינואר לכנס אסיפה כללית והצהיר כי יתמוך בקליין לתפקיד יו"ר הבנק. ב-18 בפברואר החליט דירקטוריון בנק לאומי לדחות את האסיפה הכללית, ככל הנראה לחודש אפריל, אולם אליהו הביע תרעומת על ההחלטה וטען כי היא עומדת בסתירה לחוק.

בעתירה שהוגשה לבית המשפט בשבוע שעבר טען אליהו, באמצעות באי-כוחו עוה"ד ברק טל, שירי שחם ויובל שלהבת, כי החוק מחייב לקיים את אסיפת הדירקטוריון תוך 35 יום, כלומר עד 11 במארס, וכי "החלטת הדירקטוריון חסרת סמכות והיא בלתי חוקית".

דרישתו של אליהו לקיום אסיפה כללית נסמכה על סעיף 63ב' בחוק החברות, המקנה לבעל מניות שלו לפחות 5% מהמניות זכות לדרוש כינוס אסיפה כללית מיוחדת, וקובע כי הדירקטוריון יזמנה בתוך 21 ימים מיום שהוגשה לו הדרישה, ומועד הכינוס יהיה לא יאוחר מ-35 ימים ממועד פרסום ההודעה.

דירקטוריון לאומי ביקש לבטל את האסיפה הכללית לאחר שנתבקש על-ידי רשות ניירות ערך לבדוק את תקיפות סעיף 87 בתקנון הבנק ואת השלכותיו לגבי הצגת מועמדות לדירקטוריון. דרך סעיף זה ניסתה המנכ"לית, גליה מאור, להציג מועמדות עצמית לדירקטוריון.

‎‎‏"טיעון מצוין"

‏‎‎בדיון השני שהתקיים בעתירה אתמול, הופיעה עו"ד טידה שמיר, היועצת המשפטית של בנק ישראל, שהעלתה לראשונה את הטענה כי חוק המניות הבנקאיות קובע במפורש כי דירקטורים ימונו באסיפה שנתית אלא אם כן נקבע אחרת בתקנון, וכי תקנון הבנק לא קובע אחרת.

שמיר הוסיפה כי "לו היה מבקש שלמה אליהו לפטר דירקטור ולמנות דירקטור אחר, הייתי מבינה. אבל מחר הוא יבקש למנות דירקטור למי שיעזוב באסיפה שנתית עוד שנתיים". את זה, ציינה, הפיקוח על הבנקים אינו יכול לאשר.

‏בסיום טיעוניה של שמיר ציינה השופטת גרסטל כי הטיעון היה מצוין, ו"אם הוא היה מועלה אתמול, אולי לא היינו פה היום". לאחר מכן הפנתה לבאי-כוחו של אליהו את השאלה מהיכן נובעת הסמכות למנות דירקטורים באסיפה מיוחדת ולא באסיפה הכללית, ונדמה היה כי אינה מסתפקת בתשובתו של עו"ד ברק טל, לפיה סעיף 63, בצירוף עם סעיף 66 לחוק החברות, קובעים כי יכול להיכלל באסיפה המיוחדת כל נושא שיכול לעלות על סדר היום באסיפה הכללית.

‏בהכרעתה היום אימצה השופטת את גישתו של בנק ישראל, וקבעה "המבקשות (חברות בבעלותו של שלמה אליהו, א' ל"ו) פעלו על-פי זכות קוגנטית שלהן ודרשו כינוס אסיפה מיוחדת, אלא שהנושא אותו דרשו להעלות על סדר היום של האסיפה המיוחדת אינו - בנסיבות העניין - ממין הנושאים שניתן לכלול באסיפה מיוחדת, וניתן להעלותו רק באסיפה כללית רגילה.

עוד ציינה גרסטל כי דירקטוריון הבנק היה אמור לסרב לדרישת אליהו לקיום אסיפה מיוחדת לשם מינוי דירקטור או דירקטורים, ומשלא התנגד היה כבול בסדר היום שקבע וכלל אך ורק את שמות המועמדים שנכללו בו.

‏לסיכום פסק הדין הזכירה השופטת כי בשלב זה אין כלל מקום פנוי בדירקטוריון, ומקום כזה יתפנה רק עם התפטרות 1/3 מחברי הדירקטוריון באסיפה השנתית שתתקיים בעוד מספר חודשים. "ראוי שיתאפשר למועמדים ראויים להתמודד על מקום בדירקטוריון הבנק באופן שוויוני והולם, ולא תימנע מהם אפשרות זו בשל מחסומים דיוניים מעורפלים, לא חד-משמעיים וספק תקפים", קבעה.

עו"ד דרור קדם, שייצג את בנק לאומי יחד עם עוה"ד דליה טל, מסר היום בתגובה לפסק הדין כי "אנו מסכימים עם הדברים שאמרה השופטת גרסטל במהלך הדיון, שאין פה טובים ורעים. מה שחשוב לבנק זה שקט תעשייתי ויציבות, ואנחנו חושבים שבית המשפט נדרש לנושא מורכב ומסובך בלוח זמנים קצר. מקריאה ראשונית נראית לנו החלטתו צודקת ומאוזנת. היה צורך למצוא פיתרון פרקטי שעולה בקנה אחד עם החוק, ונראה כי בית המשפט נתן החלטה העומדת בכללים הללו. זאת, מבלי להתייחס לעניינים ספציפיים שבהם לכל צד עשויות להיות דעות משלו".

רשות ניירות ערך בחרה שלא להגיב לפסק הדין. תגובתם של באי-כוחו של שלמה אליהו טרם התקבלה.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"