גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הסינים חוסכים כל-כך הרבה?

צבי שלגו, מנכ"ל PTL Group, המתגורר בסין: "החינוך הסיני מטמיע את ערך ההסתפקות במועט" ■ שיעור החיסכון בסין עלה מ-16% מכלל ההכנסה ב-1990 ללמעלה מ-30% כיום, שיעור גבוה בהרבה משאר המדינות

שיעור החיסכון הגבוה בסין מושך תשומת לב רבה. לא רק שהוא גבוה בהשוואה לכל מדינה אחרת, אלא שהוא גם משפיע ישירות על העודף בחשבון השוטף של סין ועל הגירעון הצרכני של ארה"ב. כשהחסכונות הלאומיים גבוהים מההשקעות, החסכונות העודפים מופיעים בחשבון השוטף.

שיעור החיסכון בסין עלה מ- 16% מכלל ההכנסה ב- 1990 ללמעלה מ- 30% כיום, שיעור גבוה בהרבה משאר המדינות (השיעור החיסכון בארה"ב עמד על 3% לפני המשבר הכלכלי ועומד על כ- 6% בחודשים האחרונים).

בהתחשב בהשפעות הרחבות של שיעור החיסכון הגבוה בסין, אנאליסטים וקובעי מדיניות כאחד ניסו לזהות את הגורמים ולחזות כמה זמן זה יימשך. חלקם ייחסו את החסכונות בעיקר לתאגידים הסיניים, יותר מאשר למשקי הבית.

שיעור החיסכון בתאגידים הסיניים הוא אמנם גבוה, אך דפוס דומה קיים גם במדינות אחרות. בניגוד לכך, לשיעור הגבוה של החיסכון במשקי הבית בסין - אין אח ורע בכלכלות הגדולות. אחרים הצביעו על אמצעי זהירות כסיבה לחיסכון: בגלל שהסינים מודאגים מעלויות שירותי הבריאות, החינוך והפנסיה ומכיוון שקיים חוסר ודאות בנוגע לעלויות שצפויות להשתנות במהלך הזמן, הם מגיבים בהגברת החיסכון. לפי גישה זו חוסר היציבות שאפיין את סין במאות האחרונות הוא אחד הגורמים המרכזיים לחסכנות הסינית.

אך מי שמבקר בערים הגדולות מקבל רושם שונה. מרכזי קניות חדשים מופיעים כמו פטריות אחרי הגשם, החנויות עמוסות אנשים, המחירים גבוהים מאוד ואנשי העסקים והמשכילים מבני הדור הצעיר לבושים על פי צו האופנה הבינלאומית ורוכשים גאדג'טים וסמלי סטטוס לרוב.

צבי שלגו מנכ"ל PTL Group המתגורר כבר 14 שנה בסין מסביר: "בערים המרכזיות יש עשירים אבל זה מיעוט שבמיעוט, בנוסף אליהם יש כ- 150 מליון איש בסין שיכולים להרשות לעצמם רמת חיים מקבילה לזו הממוצעת בארה"ב והם מתרבים כל שנה בעשרות מיליונים. אך עדיין מרבית האוכלוסייה בסין חיה ברמה כלכלית נמוכה ורוכשת מותגים מקומיים. סיני בה לאיקאה להתרשם, אוכל נקניקיה ב- 5 יואן, קונה מגבת מטבח וחוזר הביתה מאושר. אין לו בבית מקום לספה או לכסא חדש כי הדירות קטנות. בני המעמד הבינוני-גבוה חיים בדירות של 2-3 חדרים וזה כולל בד"כ זוג עם ילד יחד עם הוריהם המבוגרים".

"החינוך הסיני מטמיע את ערך ההסתפקות במועט. משפחה סינית בעלת יכולת עשויה לרכוש מותגים אך לרוב תלבש בחורף מעיל בבית ולא תפעיל הסקה במהלך היום שכן הרגלי הדור הקודם עדיין מכתיבים התנהלות חסכנית וכבוד לערך ההסתפקות במועט. סין בתקופת מעבר, אני מניח שעוד כמה עשרות שנים גם כאן צרכנות עודפת תהפוך לנורמה. כרגע החברות הגדולות ביותר בסין הן חברות מקומיות המתמקדות בשוק הנמוך", שלגו מוסיף.

מחקר שנערך ע"י שיאובו ז'אנג (Xiaobo Zhang) ושאנג-ג'ין ווי (Shang-Jin Wei) מומחים לכלכלה ומנהל עסקים סיניים בבית הספר למנהל עסקים קולומביה, מציע הסבר חדש לחסכנות הסינית. המחקר מצביע על תופעה חברתית אחת כמניע העיקרי לשיעור החיסכון הגבוה: יש יותר גברים מנשים בסין - וצבירת מזומן היא אמצעי לניצחון בשוק הנישואין התחרותי.

חוסר האיזון בין המינים הוא תוצר מובהק של מדיניות תכנון המשפחה הנוקשה בסין ובנסיבות אלה, הורים סיניים רבים מעדיפים בנים. בעשורים האחרונים קיים בסין חוסר איזון משמעותי בין מספר הבנים למספר הבנות הנולדים לאזרחיה. היום יש כ- 122 בנים על כל 100 בנות בסין, וכשדור זה של ילדים יתבגר היחס הזה יתבטא בהדרתו של כל גבר חמישי מחוץ לשוק הנישואין המקומי. הלחץ הנוצר בעקבות זאת על שוק הנישואין בסין מעודד משפחות בעלות בנים להפוך את עצמן לתחרותיות יותר.

הגדלת החסכונות, בעיקר ע"י צמצום הוצאות המשפחה, היא דרך אחת לצבור הון שיגדיל את יתרונו התחרותי של גבר בשוק הנישואין. עד היום סוציולוגים ראו בחוסר האיזון בין המינים בסין בעיה חברתית אך לא קישרו אותו לשיעור החיסכון הגבוה. אולם ממצאי המחקר מלמדים שניתן לייחס כמחצית מהגידול בשיעור החיסכון ב- 25 השנים האחרונות לחוסר האיזון בין המינים.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

כדי להקים שוק שכירות, המדינה מחלקת קרקעות בנזיד עדשים

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל, לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאסיפת בעלי מניות

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בראיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו, ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים, ומה עם הקורונה? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה ארדואן עם דגם של נושאת המטוסים / צילום: Reuters, Murad Sezer

הפרויקט הצבאי הבא של ארדואן: הקמת נושאת מטוסים באורך 300 מטרים

אחרי ההצלחה בעולם המל"טים, נשיא טורקיה ארדואן מכוון לליגת העל, עם הכרזה על נושאת מטוסים מהגדולות ביותר בנאט"ו ● בעוד שישראל שומרת על עליונות טכנולוגית במטוסים, אנקרה מצמצמת פערים בטבלאות היצוא הביטחוני העולמיות ומתבססת כמעצמת מספנות

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

המשפחות השכולות מפנות את גבן לשר שקלי / צילום: מועצת אוקטובר

"ועדת טיוח": התגובות הקשות לוועדת החקירה הפוליטית

מליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את ההצעה להקים ועדת חקירה פוליטית לאירועי ה-7 באוקטובר ● קצין נפצע מפיצוץ מטען ברפיח, ובלשכת רה"מ זעמו: "חמאס ממשיך להפר את הפסקת האש, ישראל תפעל בהתאם" ● פלדשטיין העיד: עובד לשכת רה"מ נכח בפגישתי עם ברוורמן בקריה ● סגנו של ראש השב"כ דוד זיני פורש מתפקידו בעקבות משבר אמון בין השניים ● עדכונים שוטפים

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה