גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הסינים חוסכים כל-כך הרבה?

צבי שלגו, מנכ"ל PTL Group, המתגורר בסין: "החינוך הסיני מטמיע את ערך ההסתפקות במועט" ■ שיעור החיסכון בסין עלה מ-16% מכלל ההכנסה ב-1990 ללמעלה מ-30% כיום, שיעור גבוה בהרבה משאר המדינות

שיעור החיסכון הגבוה בסין מושך תשומת לב רבה. לא רק שהוא גבוה בהשוואה לכל מדינה אחרת, אלא שהוא גם משפיע ישירות על העודף בחשבון השוטף של סין ועל הגירעון הצרכני של ארה"ב. כשהחסכונות הלאומיים גבוהים מההשקעות, החסכונות העודפים מופיעים בחשבון השוטף.

שיעור החיסכון בסין עלה מ- 16% מכלל ההכנסה ב- 1990 ללמעלה מ- 30% כיום, שיעור גבוה בהרבה משאר המדינות (השיעור החיסכון בארה"ב עמד על 3% לפני המשבר הכלכלי ועומד על כ- 6% בחודשים האחרונים).

בהתחשב בהשפעות הרחבות של שיעור החיסכון הגבוה בסין, אנאליסטים וקובעי מדיניות כאחד ניסו לזהות את הגורמים ולחזות כמה זמן זה יימשך. חלקם ייחסו את החסכונות בעיקר לתאגידים הסיניים, יותר מאשר למשקי הבית.

שיעור החיסכון בתאגידים הסיניים הוא אמנם גבוה, אך דפוס דומה קיים גם במדינות אחרות. בניגוד לכך, לשיעור הגבוה של החיסכון במשקי הבית בסין - אין אח ורע בכלכלות הגדולות. אחרים הצביעו על אמצעי זהירות כסיבה לחיסכון: בגלל שהסינים מודאגים מעלויות שירותי הבריאות, החינוך והפנסיה ומכיוון שקיים חוסר ודאות בנוגע לעלויות שצפויות להשתנות במהלך הזמן, הם מגיבים בהגברת החיסכון. לפי גישה זו חוסר היציבות שאפיין את סין במאות האחרונות הוא אחד הגורמים המרכזיים לחסכנות הסינית.

אך מי שמבקר בערים הגדולות מקבל רושם שונה. מרכזי קניות חדשים מופיעים כמו פטריות אחרי הגשם, החנויות עמוסות אנשים, המחירים גבוהים מאוד ואנשי העסקים והמשכילים מבני הדור הצעיר לבושים על פי צו האופנה הבינלאומית ורוכשים גאדג'טים וסמלי סטטוס לרוב.

צבי שלגו מנכ"ל PTL Group המתגורר כבר 14 שנה בסין מסביר: "בערים המרכזיות יש עשירים אבל זה מיעוט שבמיעוט, בנוסף אליהם יש כ- 150 מליון איש בסין שיכולים להרשות לעצמם רמת חיים מקבילה לזו הממוצעת בארה"ב והם מתרבים כל שנה בעשרות מיליונים. אך עדיין מרבית האוכלוסייה בסין חיה ברמה כלכלית נמוכה ורוכשת מותגים מקומיים. סיני בה לאיקאה להתרשם, אוכל נקניקיה ב- 5 יואן, קונה מגבת מטבח וחוזר הביתה מאושר. אין לו בבית מקום לספה או לכסא חדש כי הדירות קטנות. בני המעמד הבינוני-גבוה חיים בדירות של 2-3 חדרים וזה כולל בד"כ זוג עם ילד יחד עם הוריהם המבוגרים".

"החינוך הסיני מטמיע את ערך ההסתפקות במועט. משפחה סינית בעלת יכולת עשויה לרכוש מותגים אך לרוב תלבש בחורף מעיל בבית ולא תפעיל הסקה במהלך היום שכן הרגלי הדור הקודם עדיין מכתיבים התנהלות חסכנית וכבוד לערך ההסתפקות במועט. סין בתקופת מעבר, אני מניח שעוד כמה עשרות שנים גם כאן צרכנות עודפת תהפוך לנורמה. כרגע החברות הגדולות ביותר בסין הן חברות מקומיות המתמקדות בשוק הנמוך", שלגו מוסיף.

מחקר שנערך ע"י שיאובו ז'אנג (Xiaobo Zhang) ושאנג-ג'ין ווי (Shang-Jin Wei) מומחים לכלכלה ומנהל עסקים סיניים בבית הספר למנהל עסקים קולומביה, מציע הסבר חדש לחסכנות הסינית. המחקר מצביע על תופעה חברתית אחת כמניע העיקרי לשיעור החיסכון הגבוה: יש יותר גברים מנשים בסין - וצבירת מזומן היא אמצעי לניצחון בשוק הנישואין התחרותי.

חוסר האיזון בין המינים הוא תוצר מובהק של מדיניות תכנון המשפחה הנוקשה בסין ובנסיבות אלה, הורים סיניים רבים מעדיפים בנים. בעשורים האחרונים קיים בסין חוסר איזון משמעותי בין מספר הבנים למספר הבנות הנולדים לאזרחיה. היום יש כ- 122 בנים על כל 100 בנות בסין, וכשדור זה של ילדים יתבגר היחס הזה יתבטא בהדרתו של כל גבר חמישי מחוץ לשוק הנישואין המקומי. הלחץ הנוצר בעקבות זאת על שוק הנישואין בסין מעודד משפחות בעלות בנים להפוך את עצמן לתחרותיות יותר.

הגדלת החסכונות, בעיקר ע"י צמצום הוצאות המשפחה, היא דרך אחת לצבור הון שיגדיל את יתרונו התחרותי של גבר בשוק הנישואין. עד היום סוציולוגים ראו בחוסר האיזון בין המינים בסין בעיה חברתית אך לא קישרו אותו לשיעור החיסכון הגבוה. אולם ממצאי המחקר מלמדים שניתן לייחס כמחצית מהגידול בשיעור החיסכון ב- 25 השנים האחרונות לחוסר האיזון בין המינים.

עוד כתבות

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

מתוך הפרסומת של סוכנות הפרסום ID.EA לסלקום / צילום: צילום מסך

זה היה קצר: סלקום מפסיקה לעבוד עם סוכנות הפרסום ID.EA

פחות מחודשיים אחרי שסוכנות ID.EA של שחר סגל עלתה בקמפיין ראשון לחברת הסלולר סלקום, ובזמן שפרסומת שנייה באוויר, הוחלט על הפרדת כוחות בין הצדדים - כך נודע לגלובס ● קבוצת המסעדנות קיסו תפעיל מסעדה אסייתית במלון פלטין התל אביבי של קבוצת פתאל, שצפוי להיפתח מחדש ביולי 2026 ● אירועים ומינויים

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

חברת מלם / צילום: בר - אל

על רקע נפילה במניות ה-IT בת"א: ההפסד הצפוי של מלם תים בשוק הגמל

מניית חברות המחשוב בת"א צללו בשיעור חד על רקע החששות מהשפעות עתידיות של ה-AI על שוק התוכנה ● בד־בבד, הודיעה מלם תים כי תפריש 30 מיליון שקל, בעקבות סיומו של מו"מ שניהלה במשך שנתיים עם בנק, לשיתוף־פעולה בתחום תפעול קופות גמל וקרנות השתלמות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות התוכנה מחקו 5.6 מיליארד שקל מהשווי

ת"א 35 ננעל ביציבות, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● מניות התוכנה קרסו בעקבות הירידות וול סטריט אתמול: מג'יק צנחה בכ-20%, לצד מטריקס, וואן טכנולוגיות ומלם תים ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל"ספירלת מוות" שמזינה את עצמה ● הזהב מעל 5,000 דולר לאונקיה; למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום התגלה בקרקע בשדה דב. האם בניית 16 אלף דירות תתעכב?

המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל הודיעו כי בשטח בשדה דב שבו מתוכננות כ־16 אלף דירות נמצאו ממצאים ראשוניים של זיהום במי התהום ובקרקע ● המדינה הודיעה על הרחבת הבדיקות ועל ניהול סיכונים סביבתיים

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

איליה סוצקבר / צילום: כדיה לוי (עיבוד תמונה)

בכיר בחברה של איליה סוצקבר בישראל עוזב לסטארט־אפ חדש

עזיבה נוספת במרכז הפיתוח של SSI בתל אביב: שחר פפיני, מהמהנדסים הבכירים בחברה של איליה סוצקבר, פרש ומצטרף כ־CTO לסטארט־אפ Attestable AI, שגייס כ־20 מיליון דולר עוד לפני השקת מוצר

הנשק הרוסי החדש של איראן שצריך להדאיג את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם