גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשים אקספורט: איך תורמת הנשיות ליצואניות הישראליות

אומנם שיעור הנשים היצואניות בישראל זניח והתחום עדיין נחשב לאוטוריטה גברית, אך במכון היצוא מדווחים כי בשנים האחרונות חל גידול בכניסת נשים לתחום. לרגל יום האישה הבינלאומי יצא "גלובס" לבדוק האם וכיצד תורמת הנשיות לעסקים

אומנם שיעור הנשים היצואניות בישראל זניח והתחום עדיין נחשב לאוטוריטה גברית, אך במכון היצוא מדווחים כי בשנים האחרונות חל גידול בכניסת נשים לתחום, גם כשכירות וגם כיזמיות.

לרגל יום האישה הבינלאומי יצא "גלובס" לבדוק האם וכיצד תורמת הנשיות לעסקים.

"נתקלתי ביחס פתוח, אוהד ומעריך להיותי אישה"

אסתא אלדן, מנכ

אסתר אלדן
תפקיד: מנכ"לית "כיתן"
פעילות: ייצור טקסטיל לבית
מס' עובדים: 350
היקף יצוא שנתי: 200 מיליון שקל ל-20 מדינות

*אילו מהלכים את מובילה בתחום היצוא:

"פתיחת שווקים במדינות חדשות כמו מקסיקו, רוסיה ומזרח-אירופה. כמו-כן, פיתוח יתרונות יחסיים במוצר שלנו בהשוואה ליצרנים מתחרים במזרח הרחוק".

*האם לנשים קל יותר לגשר על פערי תרבות במו"מ עם לקוחות בעולם:

"במקומות מסוימים ובתעשיות מסוימות הפתיחות לנשים גבוהה יותר. גם בתעשיות השונות שניהלתי בעבר בארץ נתקלתי ביחס פתוח, אוהד ומעריך להיותי אישה".

*כיצואנית, האם את מרגישה מעין שגרירה של מדינת ישראל:

"אני בהחלט גאה לראות מוצרים המיוצרים בישראל, ובדימונה בפרט, נמכרים בחנויות יוקרה ברחבי העולם, ובייחוד במקומות כמו 'הרודס' בלונדון ו'גלרי לאפייט' בפריז. יש הרבה גאווה לראות Made in Israel בשכנות למוצרי יוקרה אחרים בתחום בחו"ל".

*מה הטיפ שלך למינוף הנשיות לטובת קידום עסקאות בחו"ל:

"יותר פתיחות, פחות חספוס צברי. ודאי בתחום כמו שלנו - אופנה ולייף סטייל".

"חברים שלי תמיד אומרים לי שבמקרה נולדתי אישה"

דליה כהן, מנכ

דליה כהן
תפקיד: מנכ"לית ומבעלי "שרש ערכות נוודים"
פעילות: פיתוח וייצור סנדלים, מימיות ומוצרים שונים למטיילים ולחיילים
מס' עובדים: 210
היקף יצוא שנתי: 50 מיליון שקל ל-40 מדינות

*אילו מהלכי יצוא את מובילה:

"הרחבת תשתית ההון האנושי בתחום היצוא, והשקעה של כ-10% מהמחזור בפיתוח. האסטרטגיה שלנו כיום היא לשמור על הקיים ולחדור, בנוסף לחנויות מטיילים, גם לחנויות אופניים והנעלה. בתחום הצבאי, עיקר היצוא שלנו הוא לצבא ארה"ב ובתחום האזרחי עיקר היצוא שלנו לצרפת, אוסטרליה וגרמניה".

*כיצואנית, האם את מרגישה מעין שגרירה של ישראל:

"לפני כשנתיים התחלנו עם פרויקט Give one chance, במסגרתו אנחנו תורמים 1% מהמכירות שלנו לטובת פרויקטים קהילתיים בכל מדינה בה מוצרינו נמכרים. בצרפת, למשל, תרמנו 1% מ-400 אלף אירו מכירות לסיוע לילדים שהחלימו מסרטן. הפרויקט תורם לדעתי לתדמית של ישראל, למרות שמאחוריו עומדת חשיבה שיווקית".

*האם לנשים קל יותר לגשר על פערי תרבות במו"מ עם לקוחות בעולם:

"לנשים דרך שונה ויכולת לסיים ויכוח עסקי עם לקוח בחיוך ובהבנה רבה יותר. באחרונה, לקוח גרמני שקנה מאיתנו מימיות גמישות כמעט פוצץ את העסקה. פגשתי אותו. טון הדיבור והענייניות שלי פתרו את הבעיה. התחום שלנו גברי מאוד, ולאישה, מטבע הדברים, יש יתרון".

*מה הטיפ שלך למינוף הנשיות לטובת קידום עסקאות בחו"ל:

"אני לא הסטריאוטיפ הנשי הקלאסי. חברים שלי תמיד אומרים לי שבמקרה נולדתי אישה. אני מאמינה בלדבר עם אנשים בגובה העיניים, בצורה עניינית, לוגית ובלי כל העניינים ה'נשיים'. אף פעם לא נופפתי בדגלים של פמיניזם. מבחינתי זה לא כלי. עם זאת, יש לי יכולת לשים בצד את האגו, וזה נשי".

"אישה יכולה לבוא עם הסטייל שלה"

ענת לוי-רושנסקי, מנכ

ענת לוי-רושנסקי
תפקיד: מנכ"לית "יקבי רמת הגולן"
פעילות: ייצור יינות
מס' עובדים: 140
היקף יצוא שנתי: 27 מיליון שקל ל-30 מדינות

*אילו מהלכי יצוא את מובילה:

"הדגש שלי ביצוא הוא על עבודת שטח לקידום המותג והמוצרים, במקביל לפעילות של המפיץ בכל מדינה. כדי להצליח ביצוא, אני מאמינה בפעילות שיווקית תומכת מכירות באופן עצמאי בשווקים עצמם. זה אומר, פעילות Below the line עם לקוחות ומפגשים מקצועיים במקומות שוברי שגרה. מפגש אישי מכל סוג שהוא עם לקוחות ועם אנשי המכירות של המפיץ, קריטי להצלחה של מותג בחו"ל. ריבוי המותגים על המדף ותחרות של מתחרים בזירה הבינלאומית, מחייבים פעילות שיווקית יצירתית".

*כיצואנית, האם את מרגישה מעין שגרירה של מדינת ישראל:

"יקבי רמת הגולן הם מעין שגרירים בתחומם, ולכן אני חשה מעין שגרירה".

*האם לנשים קל יותר לגשר על פערי תרבות במו"מ עם לקוחות בעולם:

"לא יודעת, אף פעם לא הייתי גבר".

*טיפ שלך למינוף הנשיות לטובת קידום עסקאות בחו"ל:

"לנצל את היכולות התקשורתיות הגבוהות של הנשים לטובת העניין. מעבר לזה, אני לא יכולה לומר משהו כוללני בנושא. ככלל, יצוא שונה ממדינה למדינה, ולכל מדינה צריך להתאים את המבנה השיווקי. במקרים רבים לקוחות פוטנציאליים בחו"ל הופתעו כשהגעתי לפגישה, כי תחום היין גברי מאוד. יחד-עם-זאת, מעולם לא הרגשתי שהיותי אישה בלם או קידם אותי בחו"ל, אבל אין לי ספק שסוג התקשורת מעט שונה ופחות מחייב. אישה יכולה לבוא עם הסטייל והאמירה שלה, ולא חייבת להיות מעונבת".

"האמהות מאפשרת לנו להבין טוב יותר את צורכי הזולת"

ליאורה חיטרון, מבעלי אנה לוטן / צלם עינת לברון

ליאורה חיטרון
תפקיד: מבעלי "אנה לוטן"
פעילות: ייצור מוצרי קוסמטיקה מקצועית
מס' עובדים: 50
היקף יצוא שנתי: כ-10 מיליון שקל ל-36 מדינות

*אילו מהלכים את מובילה בתחום היצוא:

"איתור סוכני מכירות פוטנציאליים והצגת היתרונות של המוצרים שלנו מול המתחרים בשוק היעד. כמו-כן, לווי אישי ותמיכה בסוכן שאותר בתקופת הניסיון עד להפיכתו לשותף עסקי, למרות שהוא בעצם לקוח. וגם, מתן דוגמה אישית שלי לשירות ולעמידה בציפיות של לוחות זמנים לאספקה. ככלל, כמו בנהיגה נכונה, כדאי להתבונן בתנאי הדרך של הנוהג לפנינו. גם ביצוא, כדאי לראות בצורה ברורה את 'חלון ההזדמנויות' של הלקוח. ואם לא רואים, יהיה קשה לשכנע אותו שהוא עושה עסקה טובה".

*האם לנשים קל יותר לגשר על פערי תרבות במו"מ עם לקוחות בעולם:

"לנשים יתרון כלשהו בזכות הגמישות היחסית ויכולת הבנה דקה יותר של צורכי הזולת. האמהות היא שמפתחת את החוש הזה להבנת צורכי הזולת. עם זאת, אני סבורה ששליטה בשפות זרות, המאפשרת לקיים דיאלוג עם הלקוח בשפתו, תורמת יותר לקידום קשרי המסחר. ולא פחות מזה, מתן כבוד לזולת ונכונות אמיתית לתת שירות, הם מפתח מועיל יותר לבניית קשרים ארוכי טווח".

*כיצואנית, האם את מרגישה מעין שגרירה של מדינת ישראל:

"כן. מאוד. הרגולציה ברוב מדינות העולם מחייבת זיהוי של ארץ המקור על גבי המוצר. זה מחייב איכות והתנהגות עסקית הולמת. מוצרינו מזוהים כמוצר ישראלי, ואני גאה בזה".

*מה הטיפ שלך למינוף הנשיות לטובת קידום עסקאות בחו"ל:

"מעולם לא השתמשתי בנשיות שלי כמנוף. אני לא חושבת שזה נכון, אלא אם כן הוא ענייני. אישה לא מקבלת שום נקודות זכות בשל היותה אישה. או שהיא אדם ראוי לעשות איתו עסקים או שלא. בדיוק כמו אצל גברים. אנחנו לא נחותות מהן בדבר. בתחום בו אני עוסקת, קוסמטיקה, מרבית לקוחותינו (סוכני מכירות) בעולם הן נשים. כאן, מטבע הדברים, להיותי אישה יש יתרון כי קל יותר לעבוד מול אישה בתחום".

"מעריכים מאוד את העובדה ששירתי בצבא"



ליאורה בירנהק-מרקוס
תפקיד: מבעלי "מנעמים"
פעילות: ייצור ופלים
מס' עובדים: 80
היקף יצוא שנתי: כ-6 מיליון שקל ל-4 מדינות

*אילו מהלכי יצוא את מובילה:

"כל הזמן מחדשת ומגוונת טעמים המתאימים לחיך הנוכרי. המתחרים הכי גדולים שלנו בעולם הם יצרני ופלים מהמזרח הרחוק, מדרום-אמריקה וממזרח-אירופה. אם בארץ אתה פחות או יותר מכיר את המתחרים שלך, אז בעולם אתה חשוף, ולכן אתה צריך להיות כל הזמן עם היד על הדופק. אני דואגת לשמור על קשר שוטף וטוב עם לקוחות קיימים ולפתח קשרים ושווקים חדשים".

*כיצואנית, האם את מרגישה מעין שגרירה של מדינת ישראל:

"מוסלמים בקנדה ובאוסטרליה והקהילה האיראנית בלוס אנג'לס, קונים ואוכלים את הוופלים הכשרים שלנו, וזה גורם לי להרגיש מעין שגרירה".

*האם לנשים קל יותר לגשר על פערי תרבות במו"מ עם לקוחות בעולם:

"באחת מתערוכות המזון בחו"ל, ניגשו לביתן שלי כמה יפנים שייצגו רשת קמעונאות גדולה, והזמינו אותי למסעדה לצורך מו"מ. באיזשהו שלב במהלך המו"מ יצאתי לשירותים, והם שאלו את בעלי אם ביקרתי כבר ביפן. הוא השיב שלא והם לא האמינו. אמרו שדיברתי איתם בדיוק כמו שצריך לדבר עם יפנים. אולי זה הצליח בגלל שלא האמנתי שאצליח. הצחקתי אותם וזה עבד. נסגרה עסקה. אולי עזר גם שאני בלונדינית".

*טיפ שלך למינוף הנשיות לטובת קידום עסקאות בחו"ל:

"אני לא עושה משהו במודע כאישה ולא מתייחסת לזה. ישראל נחשבת למדינה גברית וצבאית מאוד, והרבה פעמים היו מופתעים בחו"ל לפגוש אישה. גם מעריכים מאוד את העובדה ששירתי בצבא".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן