גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשוק - כמו בזירת האיגרוף

כך מיישמות כי"ל, אלביט מערכות, חברות הגז המקומיות והדסית ביו הקטנה את יתרונן היחסי

אורי ליכט הוא מנהל מחלקת המחקר של אי.בי.אי

בשנת 1996 התרחש אחד מקרבות האיגרוף המותחים ביותר בכל הזמנים, בו המתאגרף אבנדר הוליפילד הצליח לגבור על אלוף העולם באותה תקופה, מייק טייסון, לאחר 11 סיבובי איגרוף. הוליפילד, שאף חזר לפני שלוש שנים מפרישה, נחשב למתחרה חלש משמעותית מטייסון, והמהמרים הניחו כי סיכויו לנצח קלושים. תוכנית הקרב של הוליפילד התבססה על ניצול של אחד מיתרונותיו היחידים - העובדה שהיה בכושר גופני טוב בהרבה מטייסון.

האסטרטגיה הייתה ברורה: יש למשוך את הקרב כמה שיותר זמן. זה הצליח להוליפילד, והקרב נמשך לא פחות מ-11 סיבובים, שבסופם הותש טייסון והפסיד בנוק-אאוט. הוליפילד היה למתאגרף הראשון מאז מוחמד עלי, שזכה שלוש פעמים באליפות העולם למשקל כבד באיגרוף.

יתרון יחסי והיכולת להוציאו לפועל הפכו להיות מהפרמטרים החשובים ביותר בבואנו לבחור את החברות בהן נרצה להשקיע, במיוחד כאלו שאנו מסמנים כהשקעה אסטרטגית לטווח ארוך.

בשוק הישראלי קיימות לא מעט חברות שנהנות מיתרון שכזה. בכתבה זו בחרנו להתמקד בארבע מהן: כי"ל, אשר נהנית מתנאים ומיקום המאפשרים ייצור זול משמעותית מהמתחרות; אלביט מערכות, שמנצלת את הקרבה לצה"ל והניסיון המבצעי בפיתוח, ייצור ושיווק של ציוד צבאי מתקדם; חברות הגז, הנהנות מבלעדיות על משאבי האנרגיה של ישראל; וחברה קטנה בשם הדסית ביו, אשר נהנית מכוח המחקר האדיר של בית החולים הדסה לפיתוחים חדשים בתחום הרפואה.

כי"ל - הקרבה המתוקה לים המלח

אחרי טבע, כיל היא החברה הגדולה בישראל, עם מכירות שנתיות צפויות בשנת 2010 של כ-5 מיליארד דולר ורווח נקי מוערך של כמעט מיליארד דולר. כי"ל, שקרוב ל-97% ממכירותיה מופנות ליצוא, נהנית ממספר יתרונות בולטים, שהחשוב שבהם הוא כמובן ים המלח.

עלויות כריית האשלג בים המלח נעות סביב 120-150 דולר לטון - נמוך משמעותית מעלויות הייצור של המתחרות הכורות את האשלג בעלויות של 180-250 דולר לטון. בכך, משיגה כי"ל רווחיות גבוהה משל החברות המתחרות בענף. בנוסף, נהנית כי"ל מתנאי האקלים היבשים של אזור ים המלח, המאפשרים לה לאגור כמות בלתי מוגבלת של מלאי, בעוד שהמתחרות מקצצות תפוקה במצב של האטה בביקושים.

יתרון נוסף ומהותי לא פחות הוא קרבתה היחסית לנמלים (נמל אילת) ולשוקי פעילותה העיקריים. אלו מוזילים בצורה משמעותית את מחירי ההובלה של כי"ל ומאפשרים רווחיות גבוהה יותר, בייחוד כיום כאשר מחיר המוצר כולל גם את עלות ההובלה.

אלביט מערכות - חותמת איכות צה"לית

יתרונה הגדול של אלביט הוא ביחסים הקרובים הקיימים בין החברה לבין צה"ל. החל מהרקע של חלק גדול מהמהנדסים, המפתחים והעובדים בחברה, שהם בעלי ניסיון מבצעי וצבאי עשיר, כך שפיתוח המוצרים נעשה על ידי אנשים שמכירים בצורה הטובה ביותר את הצרכים המבצעים, דרך העובדה שחלק ניכר מהפיתוח מגיע מצורך אמיתי ודרישות מבצעיות של הצבא המזמין.

מוצרים וציוד צבאי שהחברה מייצרת בתהליך הפיתוח הפנימי, שלא לפי הזמנה וכחלק מפרויקט, עוברים בדיקות מבצעיות מקיפות על ידי צה"ל. העובדה שלרבים ממוצריה של אלביט יש "חותמת" של צה"ל, ומוצריה משווקים אחרי שיושמו הלקחים שנלמדו על ידי אחד הצבאות המוערכים, ולצערנו גם העסוקים בעולם, תורמת רבות למערך השיווק של החברה ומהווה יתרון יחסי אדיר על פני המתחרות בענף. החברה נחשבת לאחת מיצרניות המל"טים הטובות בעולם, ומובילה עולמית הן בטכנולוגיה, הן בפלטפורמה ובוודאי בכמות שעות הטיסה שצברה.

חברות הגז - עצמאות אנרגטית

הסיפור הגדול של חברות הגז הוא אולי גם הסיפור הגדול של השנתיים האחרונות בשוק ההון המקומי. חברות הגז פועלות בשוק שבוי, אשר מנסה להיגמל ככל יכולתו מהתלות ביבוא של נפט ממקורות זרים. הניסיון להיפטר מהתלות באנרגיה זרה, לצד ירידה בהיקף זיהום האוויר והעובדה שמדינת ישראל מוקפת אויבים, גורמים לכך שיש אינטרסים ברורים ומהותיים לעידוד השימוש בגז טבעי בישראל.

לכן, ההנחה שנראה צמיחה חזקה בהיקף השימוש נשמעת בהחלט הגיונית. יתרון זה טומן בחובו גם בעיה מסוימת לחברות, בכך שמדינת ישראל תערים להערכתנו קשיים על חברות הגז במידה שינסו לייצא את הגז הטבעי. משקולת נוספת שמדינת ישראל עשויה לשים על צוואר החברות הינה אולי מגבלה תזרימית, שתבטיח שמירה של רזרבות משמעותיות לשעות חירום.

הדסית ביו - סמוכה על שולחנו של ביה"ח

מעניין להסתכל גם על חברה קטנה בשם הדסית ביו , שנסחרת בשווי שוק בגובה כ-60 מיליון שקל בלבד. הדסית היא חברת ביומד אשר מוחזקת בשיעור של 41% על ידי בית החולים הדסה, שהוא בית חולים פרטי. עובדה זו מאפשרת להדסית לנצל את הציוד הרפואי ויכולת המחקר של בית החולים, על מנת לבצע ניסויים שבמקרה אחר היו עולים הון עתק. בנוסף, נהנית הדסית מראשוניות בכל הקשור לרעיונות ופטנטים אשר מועלים על ידי הצוות הרפואי של בית החולים, ולחברה יש את זכות הסירוב הראשונית לגביהם.

כיום, החברה מושקעת בשמונה סטארט-אפים אותם היא מקדמת ומפתחת באמצעות הפלטפורמה של ביה"ח. מעבר לפוטנציאל הרווח הגלום בפעילות עבור "הדסה", המנגנון תורם לו אף בכך שהוא מסייע לשמר בבית החולים רופאים מהשורה הראשונה, שאחרת היו אולי הולכים בעקבות החלום וההמצאה, וכך יכולים להגשים אותו תוך כדי פעילותם השוטפת.

היתרון היחסי של הדסית נובע מהנגישות לציוד, מידע וקבוצת חשיבה, שאף חממה או אוניברסיטה לא יכולות לספק.

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

5 דברים שכדאי לדעת לפני שרוכשים דירה

רכישת דירה היא אחד היעדים הכלכליים המרכזיים של משק הבית הישראלי הממוצע, ומדובר ביעד יקר במיוחד ● אורי יוניסי מבנק לאומי מפרק 5 שאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני שאתם קונים דירה ● שאלת השבוע, מדור חדש

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה אחד בפסיקה / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון כי בני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, lev radin

ביידן מעלה את המס של כלי רכב מסין ל־100%. האם המהלך ישפיע על ישראל?

נשיא ארה"ב הודיע השבוע על שורת הגבלות סחר בין ארה"ב לסין, חלקן בתחום הרכב ● על הפרק: הגדלת המכס על מכוניות מיובאות ועל הסוללות למכוניות חשמליות ● הצעדים צפויים לזלוג בעקיפין גם לשוק הישראלי ואף להקטין את ההיצע המקומי מסין

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

לפי איזה שער מחזירים ביטקוין? / צילום: Shutterstock

לפי איזה שער מחזירים ביטקוין: לפי מועד החוב או פסק הדין?

בסוף 2019 דרשה התובעת מהנתבעים להשיב לה חוב ביטקוין בשווי 79 אלף שקל, וב-2021, כששווי החוב עמד 412 אלף שקל, הגישה תביעה ● עד מתן פסק הדין האמיר השווי לכחצי מיליון שקל

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

מאיר שטייגמן ועדי ויצהנדלר, מייסדים שותפים ב־Valoo / צילום: קרן גנור

הקרן שאוספת מניות מחברות הייטק למען ילדים שניצלו ב־7 באוקטובר

חברת Valoo משיקה את קרן "למען הילדים", המבוססת על גיוס מניות סקנדרי של חברות טק עבור תרומות ● עד כה נאספו מניות בשווי של כ–20 מיליון דולר, והיעד הוא להגיע ל–100 חברות עד סוף השנה ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית