גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות הפנסיה הפכו להיות המוצר הזול בשוק הגמל והפנסיה

ב-2004 רכשו חברות הביטוח הגדולות את הקרנות הגדולות מהמדינה ■ השוק נכנס לתחרות חריפה על לקוחות חדשים ומכרזים, ובסיוע פעיל של ההסתדרות הפך לשוק הפנסיוני היחיד שהמחיר לצרכן משחק בו תפקיד

בניגוד לשוק קופות הגמל, בקרנות הפנסיה החדשות - המקיפות והכלליות - לא חלה התייקרות בשנים האחרונות. להיפך.

לפני כמה שנים נקבע בביטוחי המנהלים כלל אצבע, שבאמצעותו אנחנו יכולים ללמוד על גובה דמי הניהול בכל האפיקים, ובעזרתו אנחנו משווים בין המוצרים לחיסכון ארוך טווח. לפי כלל זה, אחוז דמי הניהול מהפרמיה שווה ערך לעשירית האחוז מדמי הניהול. הנתון אינו מדויק, בוודאי לא ביחס לקרנות הפנסיה, אך הוא מלמד על הכיוון הכללי, ולפיו, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות הן המוצר הכי זול בשוק החיסכון הפנסיוני.

שוק קרנות הפנסיה החדשות הוא שוק חדש, שהחל את דרכו בשנת 1995. בעבר, רק למעביד היתה הזכות לבחור באיזו קרן פנסיה להפקיד כספים, והסדרים פנסיוניים נקבעו בהתאם להסכמים קיבוציים והסכמים בין המעביד לבין קרן הפנסיה. קרנות הפנסיה גבו אז דמי ניהול בשיעור מרבי משום שלא היתה תחרות בשוק.

ירידה משמעותית בדמי הניהול

ב-2004, השתלטו חברות הביטוח הגדולות על השוק ורכשו את הקרנות הגדולות מהמדינה. השוק נכנס לתחרות חריפה על לקוחות חדשים ומכרזים, ובסיוע פעיל של ההסתדרות ("חברים ומרוויחים"), הפך לשוק הפנסיוני היחיד שהמחיר לצרכן משחק בו תפקיד.

לפי אתר פנסיה-נט של משרד האוצר, בשנת 2009 גבו הקרנות דמי ניהול ממוצעים של 4.4% מההפקדות השוטפות ודמי ניהול של 0.4% מהצבירה. על פי כלל האצבע, מדובר בסדר גודל של כ-0.9% מהצבירה. אף לא אחת מקרנות הפנסיה המקיפות גובה את דמי הניהול המרביים המותרים לגבייה. בנוסף, בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, ובקרנות הפנסיה החדשות הכלליות, חלה לאורך השנים ירידה, לעתים משמעותית, בדמי הניהול הממוצעים משני הסוגים.

נציין שהקרנות הכלליות הן צעירות וחלקן מזערי בשוק החיסכון הפנסיוני. על פי מבנה דמי הניהול שלהן משנת 2006, הן רשאיות לגבות רק דמי ניהול מהצבירה.

קופות הגמל היקרות ביותר

קרן השפע: 95% מהתשואה נגבים כדמי ניהול

איזו קופה הכי יקרה בישראל? בתואר המפוקפק זוכה קרן השפע, כיום בבעלות מיטב ועד לאחרונה של ישיר בית השקעות. קרן השפע גובה מעמיתיה דמי ניהול בשיעור של 1.74%. כשהיתה בניהול הבנק הבינלאומי, גבתה דמי ניהול בגובה 0.91%. עם המעבר לבעלות ביטוח ישיר, קפצו דמי הניהול ב-91%. התוצאה מזעזעת - בשנתיים האחרונות גבתה הקופה מעמיתיה 95% מהתשואה כדמי ניהול. במילים אחרות, העמית נשאר עם כלום ביד.

במקום השני נמצאת מיתר של מנורה (1.71%), ואחריה מירון של מיטב, עם 1.70%. אחריהן נמצאות קופות הגובות כ-1.5% - ליאור של אקסלנס, גמל (בעבר פרפקט) של אלטשולר שחם, תגמולים של אקסלנס, יתר של מנורה וטפחות של אקסלנס. בתואר המקביל, קרן ההשתלמות היקרה בישראל, זוכה השתלמות של אלטשולר שחם, הגובה דמי ניהול בשיעור של 1.54%. אחריה נמצאת השתלמות של אקסלנס (1.53%), נירית של אלטשולר שחם (1.52%) וביג אפיקים של מגדל שוקי הון (1.51%).

קרן הפנסיה היקרה ביותר

הפניקס גובה את דמי הניהול הגבוהים ביותר

קרן הפנסיה של הפניקס היא הזוכה בתואר המפוקפק "קרן הפנסיה הגדולה היקרה ביותר", הן בדמי הניהול מההפקדות והן בדמי הניהול מהצבירה. לפי בדיקת "גלובס", כך היה לאורך השנים 2005-2009. הסיבה המרכזית לכך היא שהפניקס קטנה ממתחרותיה המרכזיות ונסמכת על מכירות באמצעות סוכנים ולא על התיק הישיר שלה בשוק המכרזים של החברות הגדולות.

מנתוני פנסיה-נט עולה שב-2009 גבתה הפניקס דמי ניהול מרביים מהצבירה (0.5%) ודמי ניהול גבוהים של 5.1% מההפקדות. מדו"חות החברה עולה כי בארבע השנים הקודמות גבתה הקרן דמי ניהול מהצבירה של לפחות 0.4%, ולהוציא שנה אחת (2006) היא ליוותה זאת בדמי ניהול של מעל ל-5% מההפקדות.

לצד הפניקס בולטות לרעה גם קרנות הפנסיה של אקסלנס (לשעבר קרן אחדות), דש איפקס (יובלים) והלמן אלדובי. כל שלוש הקרנות קטנות ומתמקדות בלקוחות קטנים ופרטיים, וגובות דמי ניהול של 0.45% מהצבירה (מתוך 0.5% מרביים) ולפחות 5% מההפקדות השוטפות.

מהבדיקה עולה כי איילון ואליהו הן היקרות ביותר כשהן גובות דמי ניהול שווי ערך לכ-2.1% ו-2% בהתאמה. במקום השלישי בדירוג החברות היקרות נמצאת גם החברות הגדולה היקרה ביותר - הפניקס. כך, בדומה למצב בקרנות הפנסיה, גם בביטוחי המנהלים הפניקס גובה יותר ממנורה, מגדל, כלל והראל, כשב-2009 היא גבתה ממבוטחיה דמי ניהול של כ-1.9%. במרחק לא גדול ממנה ניצבת מנורה מבטחים, שגבתה בשנה שעברה דמי ניהול שווי ערך לכ-1.86% מהצבירה. נציין כי במקביל לדמי ניהול אלו חברות הביטוח גם גובות דמי ניהול מהפרמיה השוטפת. מדובר בדמי ניהול בשיעור רחוק מזניח, והמייקר את השירות במידה משמעותית.

בכל אופן, אנו ממליצים לכם לבדוק את דמי הניהול הפרטניים שאתם משלמים ולפעול להפחיתם. זאת מהסיבה הפשוטה שגם אם אתם עמיתים בגוף לא יקר בטבלאות הרי שאפשר וזה נכון לגביכם. הנתונים בהם השתמשנו הינם הממוצעים, וממוצע דמי הניהול מוטה כלפי מטה בגלל לקוחות וארגונים גדולים הנעזרים ביועצים וממקסמים את התנאים שלהם, בעוד שהלקוחות הפרטיים 'הרגילים' משלמים בכל הגופים תעריף גבוה מהממוצע. כך הדבר בגמל, בפנסיה ובביטוח, כשבלקוחות קטנים משלמים הרבה בכל הגופים, ובשיעורים דומים.

ביטוחי מנהלים

המוצר היקר בשוק

פוליסות החיסכון שמוכרות חברות הביטוח הן המוצר הפנסיוני היקר ביותר בשוק ההון לאורך השנים. בהערכה רב-שנתית, דמי הניהול בפועל משתווים ליותר מ-2% לשנה. אמנם מדובר במוצר הפנסיוני המסובך ביותר, שהתחייבויותיו ללקוח הן הרבות ביותר, אך אל תתבלבלו - מדובר בפרת מזומנים מבחינת חברות הביטוח.

ככלל, ניתן לחלק את פוליסות החיסכון של חברות הביטוח, המוכרות יותר בשמן "ביטוחי מנהלים", לשלושה סוגים:

1. פוליסות המבטיחות תשואה. החברות מקבלות מהמדינה קופון קבוע ויפה או שהן מרוויחות מהמרווח הפיננסי. פוליסות אלו נמכרו עד שנת 1991 והן לא חלק מהתחרות בשוק ההון ובוודאי שאינן רלבנטיות לצרכן כיום.

2. פוליסות קרן י', שנמכרו מ-1992 עד 2003, ומוכרות כ"פוליסות משתתפות ברווחים". מדובר בפוליסות יקרות במיוחד: בשנים טובות לשוק ההון, דמי הניהול בהן מזנקים לגבהים אדירים הנוגסים לפחות 0.6% מסכום הצבירה של המבוטח מדי שנה ו-15% מרווחי התשואה הנרשמים לו.

3. פוליסות מסלולי ההשקעה, הנמכרות משנת 2004 ואילך. בפוליסות אלו בוטלה ההשתתפות ברווחים, אבל חברות הביטוח גובות נתח קבוע גבוה יותר מהצבירה ביחס לפוליסות משתתפות ברווחים.

בשנתיים האחרונות, הפכו במפתיע הפוליסות המשתתפות ברווחים למוצר הפנסיוני הזול ביותר. הדבר נובע מכך שהחיסכון של המבוטחים נשחק בעקבות תשואות שליליות בשוקי ההון. באוצר מסבירים כי "הירידה הגדולה בדמי הניהול בביטוח חיים המשתתף ברווחים נעוצה במנגנון דמי הניהול בפוליסות שהונפקו במשך השנים 1992-2003, המאפשר לחברות הביטוח לגבות דמי ניהול לפי אחת מהאפשרויות הבאות בלבד: דמי ניהול קבועים מהחיסכון המצטבר בשיעור של 0.84% לשנה או לחלופין דמי ניהול קבועים מהחיסכון המצטבר בשיעור של 0.6% לשנה בתוספת 15% מהרווחים הריאליים".

בפועל, כל חברות הביטוח בחרו בחלופה השנייה, ולכן, בשנת 2008 ולאורך רוב 2009, הן לא יכלו לגבות דמי ניהול שונים מהרווחים הריאליים.

רוב החברות סגרו את הבור באמצעות דמי הניהול, וב-2010 הן ישובו לגבות דמי ניהול בשיעור שבו הורגלנו לאורך השנים - שיעור גבוה ומרבי.

ביחס לדמי הניהול בקרן י', אין חשיבות לדירוג היוקר, כל הפוליסות יקרות באותה מידה. החברות גובות את השיעור המרבי, והפערים ביניהן נובעים מהבדלי התשואות בתיקי ההשקעה.

בפוליסות מסלולי ההשקעה הנמכרות משנת 2004 ואילך, בדקנו את דמי הניהול הנגבים במסלולי ברירת המחדל, על ידי שקלול דמי הניהול.

השפעת דמי הניהול על החיסכון

1% יותר בדמי הניהול - שחיקה של 20% בחיסכון

ד מי הניהול מהווים רכיב מרכזי מהחיסכון הפנסיוני כולו, כלומר, מההפקדות ומהתשואה שנרשמת עליהן ברבות השנים. הדבר נכון לא רק בשוק הגמל, אלא גם בביטוחי המנהלים ובקרנות הפנסיה.

לשם המחשה, עובד המשתכר כ-10,000 שקל בחודש והחל לחסוך בגיל 30 ישלם לקרן הפנסיה שלו דמי ניהול בגובה של כ-170 אלף שקל לאורך שנות החיסכון, והסכום שיצבור כחיסכון יעמוד על פחות מ-1.6 מיליון שקל. כלומר, כ-11% מהחיסכון ילכו לכיסי קרן הפנסיה.

בביטוחי המנהלים התמונה קשה בהרבה: אותו חוסך ישלם לאורך השנים דמי ניהול מצטברים בסך של כ-313 אלף שקל מתוך חיסכון של כ-1.37 מיליון שקל. דמי הניהול שהוא ישלם לחברת הביטוח יסתכמו בכ-23% מהחיסכון שיצבור.

אותו עמית בן 30 המתחיל לחסוך בקופת גמל ועובד ברציפות עד גיל הפרישה (67), יצבור לאורך השנים כ-1.48 מיליון שקל אם דמי הניהול יעמדו על 1%. כלומר, הוא ישלם דמי ניהול של כ-234 אלף שקל, סכום השווה לכ-16% מהחיסכון. אם דמי הניהול היו 1.5%, דמי הניהול המצטברים היו כ-324 אלף שקל, וסכום החיסכון היה עומד על כ-1.33 מיליון שקל. כלומר, דמי הניהול הם 24% מהחיסכון שלו לאורך השנים. אם אותו לקוח היה משלם את דמי הניהול המרביים, הוא היה צובר לאחר 37 שנות חיסכון סכום של כ-1.19 מיליון שקל ומשלם דמי ניהול של כ-401 אלף שקל (כ-34% מהחיסכון שלו).

חברות הניהול מרוויחות

כלומר, עלייה של 1% בדמי הניהול השנתיים בחיסכון לאורך 37 שנה תביא לירידה של כ-20% בסכום החיסכון בעת היציאה לגמלאות. אותם 20% מופנים כולם לחברות הניהול.

22

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים