גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בתיאטרון הרפרטוארי יש בעיקר טלוויזיה מומחזת"

צחי גראד חוזר לתיאטרון, לראשונה בתפקיד ראשי, במחזה "הקליינט" שעוסק בבכיר בחברת השקעות שפוטר מעבודתו. בראיון ל"גלובס" מדברים גראד ורוני ניניו, הבמאי, על חיים במציאות מזויפת ועל הקולגות שהולכים על בטוח ולא מעוררים את הקהל לחשוב

"אחרי שקיבלתי את התפקיד, הדמות התעדנה. בטקסט המקורי של המחזה, הוא היה אפילו יותר אגרסיבי", אומר צחי גראד על ברי, מנהל בכיר בחברת השקעות שבגיל 47 מוצא את עצמו מצטרף טרי למעגל האבטלה, ומנקודה זו מתחיל להתגלגל כדור השלג הקובר תחתיו את חייו המסודרים לכאורה. ברי הוא גיבור המחזה המקורי החדש "הקליינט", שכתב דני וסרמן וביים רוני ניניו, שעלה בסוף השבוע על במת תיאטרון גשר. מדובר לא רק בשיתוף פעולה ראשון של התיאטרון עם ניניו וגראד, אלא במפתיע גם בתפקיד ראשי ראשון של גראד בתיאטרון, אחרי שנים של תפקידי משנה (האחרון בהם היה השלאגר "אישה, בעל, בית" מאת שמואל הספרי ובבימויו, בתיאטרון הקאמרי).

גראד, שבשנים האחרונות גילם כמה תפקידים מרשימים על המסך הקטן והגדול ("מרחק נגיעה", "תמרות עשן"), מנצל את ההזדמנות עד תום. בכמה סצנות הוא מצליח לעורר מעט אמפתיה לאחת הדמויות הדוחות ביותר במחזות הישראליים המקוריים בשנים האחרונות.

ברי מתחיל את המחזה כאיש קר ומתנשא, הופך לסחבה אנושית המתעללת בסובבים אותה, בהם אשתו לני (אילנית בן-יעקב המצוינת) וסוכן מכירות של שואבי אבק (ארז דריגס), ככל שהוא שוקע עמוק יותר לדיכאון המובטלות. ואם נראה שלמד פרק או שניים בהלכות מוסר וערכים, מגיע הסוף המפתיע ומוכיח שבעולם העסקים הקשוח של המאה ה-21 אין מקום לרחמים בבית ובעיקר מחוצה לו. הפי אנד? לא בבית ספרנו. למעשה, הדמות היחידה שחייה נטולי זיוף היא הזונה (נועה קולר), ורק היא תשיג בדיוק מה שהיא רוצה.

"מעגלים פינות במקום לדקור"

"צחי לא אהב את התפקיד אחרי קריאה ראשונה של המחזה", מאשר הבמאי רוני ניניו, "נדרשו כמה שכנועים, אבל אני מבין לליבו. כשאתה מקבל תפקיד ראשי בתיאטרון, אחרי כל-כך הרבה שנים במקצוע, באופן טבעי אתה מצפה לחיבה או לפחות לסוג של אהדה מהקהל. קשה מאוד להרגיש אהדה לדמות כזו. מצד שני, זה האתגר בסוג הזה של מחזאות, שגם משך אותי לפרויקט. תמיד חיפשתי מחזות שיהיו שונים לעומת הקיים בתיאטרון המקומי.

"כשאני בוחן את ההיצע הנוכחי בתיאטרון הרפרטוארי, אני רואה בעיקר טלוויזיה מומחזת. קומדיות מסחריות, הליכה על בטוח, המון עיגולי פינות במקומות שבהם ראוי לדקור, כדי לעורר קהל לחשוב ולא רק להתבדר".

סוף המחזה הוא לכאורה טוב עבור הדמויות, אבל בפועל משחזר מציאות מדומה ומזויפת. זו הדקירה שדיברת עליה?

"בדיוק. היה לי קשה להתחבר למחזה אם דני וסרמן היה הופך אותו לאגדת מוסר על איש שלמד לקח, ומעכשיו הוא יהיה טוב יותר. זה היה אולי מוציא קהל מרוצה יותר מהאולם, אבל זה לא אמיתי. החיים אכזריים בהרבה, בעיקר בחברה הישראלית המחקה ומאמצת את כל הרעות החולות של הקפיטליזם האמריקני. לא סתם שמות הדמויות במחזה הם לא ישראליים אלא בינלאומיים - ברי, לני, איב. את 'הקליינט' אפשר היה להעלות בכל מדינה בעולם והוא היה רלוונטי, כי סיפורים כאלה מתרחשים בכל מקום. הפכנו חברה חולה, והרדיפה אחרי ביטחון כלכלי על חשבון רגש, אושר וחיי משפחה, מאפיינת את רובנו".

"הנהלת תיאטרון גשר פנתה אלי כבר לפני יותר משנה בהצעה לשתף פעולה", משחזר גראד, "חיכינו לפרויקט המתאים. בשנים האחרונות הייתי עסוק בעיקר על סט צילומים של סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע, ורוב פעילותי על הבמה הייתה במחזה שרץ בהצלחה כמה שנים טובות, כך שהיה איזה אלמנט של 'להתניע מחדש' ולהיזכר מה זה לעבוד על תפקיד בתיאטרון. אבל בסופו של דבר, כאשר נכנסים לחדר החזרות, יש ארבע קירות, טקסט ושותפים ליצירה, וצריך להתחיל להוציא מהמרכיבים האלה את המיטב".

נפגשת עם מובטלים במהלך ההכנות לתפקיד?

"לשמחתי, אין לי עדיין הכרות אישית עם תחושת האבטלה. עם מובטלים לא נפגשתי, אבל עם פסיכולוג המתמחה בסיוע נפשי לאנשים שאיבדו את עבודתם, כן".

בתחילת המחזה ברי מובטל כבר חודש, אך לא מגלה לאשתו ומעמיד פנים שהוא הולך לעבודה בכל בוקר. זה תוצר של הלם, או שהוא באמת מאמין שבתוך זמן קצר הוא ימצא עבודה חדשה והכל יחזור לקדמותו?

"הוא בוחר לחיות באשליה שהכול יסתדר עבורו במהירות, כי הוא חייב את זה כדי לשרוד. עובדה שברגע בו הוא מוותר על האשליה ומודה בפני אשתו שפוטר, הוא מידרדר לדיכאון קליני".

ניניו: "בפועל, שחקנים ובמאים הם תמיד מובטלים בפוטנציה. אין לנו הכנסה קבועה, ואף אחד לא מבטיח לנו שיהיה 'הפרויקט הבא'. אמרתי לצחי כמה פעמים במהלך החזרות : 'דמיין שאתה הולך לאודישן לתפקיד שאתה ממש רוצה ואז לא מקבל אותו. עכשיו דמיין שזה קורה לך כמה פעמים ברצף. פתאום אתה כבר לא מקבל תפקידים חדשים ובפועל יושב בבית ומחכה שמישהו שוב ירצה אותך'. זה הכי קרוב שאפשר להביא שחקן להבנת נפשו של מובטל".

גבריות הולכת לאיבוד

המצוקה הנפשית של ברי מעלה לפני השטח אמיתות אכזריות על הטיב האמיתי של יחסיו עם אשתו לני. נאמרים ביניהם דברים שאי-אפשר יהיה למחוק או לשכוח. עולה השאלה, איך אפשר לחזור לחיות יחד אחרי זה.

ניניו מסביר: "האמת המצערת היא שזוגיות בכלל, וחיי נישואים בפרט, הם עסקת חליפין שבה האושר וההגשמה העצמית הם פרטים שוליים. הגבר מתחייב לספק ביטחון כלכלי, והאישה לספק מין והרחבת התא המשפחתי. כאשר אחד הצדדים לא יכול למלא את חלקו, התחושה היא של הפרת החוזה, ואז כל האמצעים כשרים לבטא אי שביעות רצון מעסקה שכשלה.

"לא סתם האבטלה במחזה הולכת יד ביד עם אימפוטנציה. כאשר ברי לא יכול לפרנס, הוא לא יכול לקיים יחסי מין, כי בעיני עצמו הוא כבר לא גבר. מצד שני, כאשר הביטחון הכלכלי חוזר, העסקה שוב פועלת והרצון לשבת שוב יחד על סיר הבשר גובר על כל חשיבה רציונלית אחרת. שני הצדדים מעדיפים לטפח אשליה ולא להיכנס לתהליך הנפשי המתיש הכרוך בניפוץ שלה.

"אילנית בן-יעקב מגלמת את לני כאישה מוכה לכל דבר. העובדה שמתעללים בה נפשית ולא פיזית אינה משנה דבר. למה היא בוחרת להישאר? למה אישה מוכה נשארת שנים לצד הגבר המכה אותה? בסופו של דבר, צריך רק להביט בהבעת הפנים שלה בסצנת הסיום וזה אומר הכל".

אגב, המחזאי דני וסרמן בחר לקרוא למנכ"ל החברה המפטר את ברי בשם "וסרמן", בעוד בנו החי בלונדון נקרא "רוני". זו בדיחה פרטית?

"במקרה של מנכ"ל החברה, אני מניח שכן. לבן של ברי ולני קראו 'רוני' כבר בדראפט הראשון שקיבלתי עוד לפני שהסכמתי לביים את 'הקליינט', כך שזה כבר צירוף מקרים".

"הקליינט" יועלה היום (א', 14.3) וביום ה' 1.4, בשעה 20:30, באולם ההאנגר המחודש של תיאטרון גשר

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר