גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש עוד דרכים לחגוג המצאה ישראלית מלבד 'קח את הכסף וברח'"

ד"ר ג'יימס קונלי, ממציא ומרצה לחדשנות בקלוג, חושב שהבעיה העיקרית של הישראלים ("אומה של סטארט-אפים, שאלופים בלהמציא טכנולוגיות מתוחכמות") היא חוסר הידע כיצד למנף את ההמצאות שלהם ■ והוא מסביר

"הצלחה מסחרית ארוכת טווח לעולם לא נשענת על המצאות מתוחכמות, אלא בעיקר על ניהול המיתוג שלהן". בתובנה זו פותח ד"ר ג'יימס קונלי - תעשיין, ממציא ומרצה לקניין רוחני וחדשנות בבית-הספר לניהול קלוג באוניברסיטת נורת'ווסטרן - את הראיון הבלעדי ל"גלובס".

"אתם הישראלים", ממשיך קונלי, "לא ממש מפנימים רעיון זה. כאומה של סטארט-אפים אתם אלופים ב'להמציא טכנולוגיות מתוחכמות', אבל אתם לא יודעים למנף את הקניין הרוחני שלכם, לא ממש חושבים באופן שיווקי, לא חושבים בשפה של 'מיתוג'. הסטייט אוף מיינד שלכם הוא In a hurry".

*למה הכוונה?

"על-פי-רוב, הממציא הישראלי הטיפוסי קצר רוח, ממהר לממש ולמכור את הפטנט שלו או את ההמצאה שפיתח למותג אחר, במקום לבנות את הטכנולוגיה שלו כמותג באופן עצמאי ולהרוויח עליו לאורך שנים. קרי, עם חוסר הסבלנות שלכם אתם מבזבזים את העוצמה הכי חזקה שלכם, מאפשרים למותגים חזקים בעולם ליהנות ממנה, ולא עוצרים אפילו לבחון מקורות מימוש חלופיים שקיימים. זוהי ראייה צרה, מצמצמת".

"מי זוכר ש'דולבי' זו מערכת דחיסה"

*אולי זהו דווקא מהלך חכם להתמקד ביכולות הליבה (כושר המצאה).

"באופן חלקי את צודקת. יש אומנם הגיון להניח את הפוקוס על יכולת הליבה שלך, אבל עם זאת מכירה מהירה של הפטנט והתעלמות מהאפשרות למתג אותו באופן עצמאי היא החמצה. צריך להבין שפיתוחים טכנולוגיים מעלים חלודה ככל שהזמן חולף ונעלמים מתודעת הציבור. לעומת זאת, מותגים שנבנו בתבונה ומנוהלים נכון נשארים לנצח ומאפשרים לבעליהם ל'חגוג' על המיתוג לאורך שנים ארוכות.

"הדוגמה המובהקת היא מקרה הבוחן של 'דולבי'. כולם היום בעולם מכירים את המושג 'דולבי' ומזהים אותו עם מוסיקה, מערכות שמע וסטריאו, ולא זוכרים שבבסיס מדובר באלגוריתם דחיסה לשיפור איכות הצליל. ריי דולבי הוא מהנדס מסן פרנסיסקו שבשנות ה-60 המציא טכנולוגיה להפחתת רעשי לווין בזמן השמעת המוסיקה.

"במקום להיחפז למכור את הפטנט ולממש אותו הוא השכיל למכור את רישיונות הטכנולוגיה במחירים נמוכים ליצרני מערכות השמע, בתמורה לכך שהשם 'דולבי' והסמל המסחרי המפורסם שלו יופיע על מוצרים סופיים בתעשיית האלקטרוניקה. מסיבה זו מושג זה הפך מזוהה היום בתודעה הציבורית עם מערכות מוסיקה, פסקולי סרטים, סרטי די וידי ומדיות דיגיטליות אחרות. בגלל שהוא השכיל לנהל את המותג שלו בתבונה היום דולבי נמנה על הפורבס-400".

*למה לדעתך סוגיית ניהול המיתוג חלשה בישראל יחסית למערב?

"זו שאלה שמעסיקה ומסקרנת אותי זמן רב, כיוון שאשפי תורת המיתוג בעולם היו דווקא יהודים - פיליפ קוטלר וסיד לוי. אני חושב שלכשל היחסי שלכם במינוף שיווקי ובניהול תהליך הברנדינג יש שתי סיבות מרכזיות.

"ראשית, זה עניין של תרבות מקומית. בשל תנאי החיים בישראל כמו מלחמות ופיגועי טרור, פיתחתם 'הלך רוח של שורדים', מה שמוליד מחשבה על הטווח הקצר, תרבות עסקית של 'קח את הכסף וברח'.

"שנית, הבחנתי בישראל בדפוס של התנהגות צרכנית ייחודית: הישראלים הם עם של צרכנים רציונליים מאוד. הם מוקסמים מהתחכום הטכנולוגי של המוצר, הולכים שבי אחרי טכנולוגיה מבריקה, מתרגשים מפיתוח שיש בו זוהר ויצירתיות; אבל במקביל אתם רוצים לשלם כמה שפחות על המוצר הסופי.

"באופן קלאסי זוהי חשיבה צרכנית רציונלית בשעה שתהליך הברנדינג לעולם קשור עם אמוציות ועם יציקת משמעויות רגשיות. מיתוג הוא מרחב הרבה יותר פסיכולוגי, שכנראה לא עולה בקנה אחד עם צורת החשיבה הטיפוסית של איש העסקים הישראלי: לעשות עסקאות".

"וולט דיסני: ניצחון הרוח על החומר"

*רציונליות זו אינה מוצדקת לאור העובדה שתהליכי ניהול המיתוג, השיווק והפרסום כרוכים בהשקעה כספית גדולה?

"בזירה שלנו קיימת אמרה עתיקה: 'חצי מהכסף שתוציא על ערוצי הפרסום יבוזבז, הבעיה שאתה לא יודע על איזה חצי הכסף הלך לשווא'. אבל אני רוצה לשבור כאן מיתוס ולומר, שתהליך הברנדינג לא בהכרח קשור בהשקעת כספים כבדים. ניתן לנהל תהליך זה בעלויות לא יקרות במיוחד אם מפעילים חשיבה ותכנון נבון מראש.

"לדוגמה, וולט דיסני השכילה לעשות תהליך מיתוג בשיטה זו של 'ניצחון הרוח על החומר': היא ידעה לעשות טרנספורמציה לטריידמרק שלה מחברת מדיה של סרטים לפירמה של מוצרים; כשהיא נטלה דמויות כמו אלדאין, שלגיה וסימבה, שיווקה את הזכויות עליהם וכך נשארה בתודעת הצרכנים בעולם לשנים ארוכות - אחרי שהמוצר המקורי שלה (סרטים) כבר התיישן".

*מה בשורה התחתונה אתה אומר ליזמים ישראלים שעוסקים בפיתוח טכנולוגיה?

"החולשה הכי גדולה של הממציא הישראלי היא שהוא לא מודע עד כמה קל לבנות מותג בערוצים חלופיים מלבד פרסום. זוהי נקודה עיוורת אצלכם הישראלים. אתם אומה של אנשים אינטליגנטים מאוד, חריפי מחשבה ויצירתיים. חבל מאוד שהיצירתיות הזאת לא מנווטת לבניית מיתוג וניהולו, שכן החיבור הזה של 'חדשנות עם מיתוג' הוא זה שמעניקה לפירמה את היתרון היחסי שלה בסופו של יום.

"כאן אני ממליץ לפירמות טכנולוגיות ישראליות שרוצות לעשות שינוי ולמנף את הפיתוחים החדשניים שלהן בכיוון של בנית מותג - ללכת ללמוד מקרי בוחן וסיפורי ההצלחה בהקשר של ניהול מותג, ואיך מקודדים לתוכו משמעות מפירמות ותאגידים בעולם כמו מונסנטו (יצרנית NutraSweet), אפל, ו-Yamaha.

"חולשה אחרת שלכם היא מה שאני מכנה Technology Hubris: הפירמה החדשנית יודעת 'הכול' על ההמצאה שלה, אבל נכשלת לתרגם אותה לצרכים של הלקוח. בהקשר זה, של המעבר מחדשנות לשיווק ומיתוג, הייתי מציע לכל ממציא לעצור ולשאול את עצמו מספר שאלות מפתח:

"מהי הצעת הערך האמיתית שלי, למה היא ייחודית, למה היא שווה את המחיר שאני מבקש עליה, מיהם הלקוחות בקהל היעד שלי, איך לתקשר נכון את הייחודיות בהצעה שלי ללקוחות הללו, איך לקודד את הייחודיות של הצעת הערך בתוך המותג, ובעיקר - באילו אמצעים אני שומר על ההמצאה שלי ומשריין אותה כמותג לאורך זמן בתודעת הצרכן?".

ד"ר ג'יימס קונלי
תפקיד: תעשיין, ממציא ומרצה לקניין רוחני ולחדשנות בביה"ס לניהול קלוג באוני' נורת'ווסטרן
גיל: 49
מצב משפחתי: נשוי פלוס חמישה
מגורים: שיקגו
הכשרה מקצועית: דוקטורט במדעי החומרים ובהנדסה
לקוחות מפורסמים: שימש כיועץ לחברות סוני, סמסונג וג'נרל-אלקטריק
עוד משהו: בעל מספר פטנטים, אחד מהם משולב במוצרי ג'ילט של פרוקטר אנד גמבל

*ד"ר קונלי הוזמן ע"י תוכנית קלוג-רקנטי באוני' ת"א, לפורום MIT ליזמות

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית