גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ים של אינטרסים

עונת הרחצה בפתח, אבל אם תשאלו את ראשי המועצות האזוריות שחולשות על חופי הים התיכון, בגדי הים יכולים להישאר בארון. נטל אחזקת החופים כבד, המדינה לא משתתפת, ואם לא יימצא פתרון הים יהיה סגור בקיץ > איתי רום

בדצמבר האחרון מסר בג"ץ את פסיקתו באחת העתירות המסקרנות שהוגשו בשנים האחרונות בתחום החברתי-סביבתי. עמותת אדם טבע ודין ביקשה לעצור תופעה פסולה שהתפשטה ברחבי הארץ - הרשויות המקומיות גבו סכומי כסף גבוהים תמורת הזכות לרחוץ בים. השופטים הסכימו עם טענתה הבסיסית. "אחריותה של המדינה היא לדאוג לכך שבני הציבור יוכלו לממש את זכותם הטבעית ליהנות ממשאבי הטבע, שהם נחלת הכלל", כתבה השופטת איילה פרוקצ'יה בפסיקה שהעניקה משנה תוקף לשינויים מרחיקי לכת שכבר בוצעו בחוק בשנים האחרונות.

כך, בעקבות העתירה שהוגשה ב-2005, רשאית כיום רשות מקומית לגבות כסף בכניסה לחוף רק לאחר קבלת אישור מיוחד משר הפנים, ורק כנגד שירותים מיוחדים שיוצעו באותו חוף (מתקני ספורט, למשל). עבור השירותים הבסיסיים - הצלה, ניקיון, שירותים ומים לשתייה - אסורה גביית תשלום. נוסף על כך, המשרד אינו מאשר גביית דמי כניסה גבוהים מ10-שקלים לאדם, ותיקון מיוחד לחוק אוסר על גבייה כלשהי מילדים עד גיל 13.

לכאורה, כולם יכולים להיות מרוצים, לארגן בזריזות מגבת וקרם הגנה ולסור חסרי דאגות וארנק לחוף הים הקרוב למקום מגוריהם. זה אולי נכון במידה מסוימת ברמת הפרט, אולם עדיין, קשה לומר שהמילים היפות של פרוקצ'יה בדבר "אחריותה של המדינה" אכן מתממשות. רחוק מזה. באותו הזמן שבו זכויות האזרח ליהנות מהחול ומהמים ללא תשלום עשו קפיצת מדרגה משמעותית, הלכה המדינה והתנערה יותר ויותר מאחריותה המדוברת. אם עד 1997 הזרימה המדינה לרשויות המקומיות 7-8 מיליוני שקלים בשנה לטובת אחזקת החופים, הרי שהיום היא כמעט אינה מעבירה כספים, והנטל נופל כמעט במלואו על כתפי הרשויות, שאינן מוכנות לכך.

לאחרונה החליטו ראשי המועצות האזוריות שבתחומיהן חופים הנושקים לים התיכון, שהמצב הזה נמאס עליהן. "איננו עומדים בעלויות אחזקת החופים", כתב בחודש שעבר, כרמל סלע, ראש מועצת חוף הכרמל, למשרד הפנים. "לא נפתח את עונת הרחצה במידה שלא יימצא פתרון תקציבי ראוי לאחזקת החופים. חרף העובדה שהחופים הנם משאב לאומי הפתוח לכלל הציבור הרחב, המדינה ממאנת לתקצב את נושא אחזקת חופי הרחצה. לא יעלה על הדעת שמספר מצומצם של תושבים יממן את עלויות אחזקת החופים לטובת כלל תושבי המדינה. המצב הקיים, בו מחד השימוש בחופים הנו פתוח לכול, ומאידך הרשות ותושביה הם הנושאים בנטל ההוצאות הגבוהות - לא יוכל להימשך. אנו מבקשים למצוא פתרון שיאפשר לפתוח את עונת הרחצה הקרובה במועד".

תשובה, אומר סלע, הוא לא ממש קיבל ממשרד הפנים, שם "לא כל-כך מתייחסים אלינו". הדרך היחידה להזיז את הממשלה, החליטו סלע ועמיתיו, היא בעתירה לבג"ץ שבה יבקשו לבטל את ההכרזה על החופים, צעד שמשמעותו היא ביטול חובת הרשויות המקומיות לספק בחוף שירותים, ובראשם ההצלה. בינתיים הגשת עתירה שכזאמתעכבת, שכן חלק מהרשויות קשורות בהסכמים ארוכי טווח עם מפעילים ומבררות את ההשלכות של ביטולם.

מה שהמועצות באמת רוצות הוא שהמדינה תשתתף במימון אחזקת החופים, שמוערכת בין 800 אלף ל-1.2 מיליון שקלים לחוף מוכרז. "עד לפני שנתיים נתנו לנו לחיות", מסביר סלע. כעת, כשדמי הכניסה הוגבלו, המודעות לבעייתיות שבמסחור החופים עלתה משמעותית ולפעמים גם סוכלה בהצלחה בעזרת בית המשפט והרשויות מתמודדות עם נטל כלכלי כבד שלא בטוח שעליהן לשאת בו בכוחות עצמן. במשך שנים ספגו זאת המועצות בעזרת גביית דמי כניסה גבוהים, העברת החופים לזכיינים שערכו בחוף אירועים ושיטות יצירתיות נוספות, שעוררו מחאה רבה מצד מתרחצים וארגונים ירוקים. כעת הן בבעיה מסיבה זו, וגם נוכח דוח של מבקר המדינה, שצפוי למתוח ביקורת חריפה על הדרך שבה הן מטפלות בחופים.

"למה לי אסור לגבות מילדים?"

מי שסבור כי מדובר בקונפליקט פנימי בין הרשויות, שאינו נוגע לאזרח, שכבר "הסתדר" בעקבות שינויי החקיקה שהוזכרו לעיל, מוזמן לחשוב שנית: סלע מעריך כי "אין סיכוי" שהמדינה תחזור להשתתף כבעבר באחזקת החופים, ומבחינתו אין כלל טעם לבקש זאת ממנה. פקידי האוצר, הוא אומר, רוצים רק לקצץ ולקצץ. הפתרון היחיד שהוא מוצא לבעיה הוא גלגולה לכיסו של האזרח: לאפשר לגבות דמי כניסה של 15 שקלים לפחות, ובמקום להתיר גבייה רק מגיל 13 - להתירה מגיל 3.

"במצב כזה אני אוכל לצאת מהעניין מאוזן פחות או יותר", הוא אומר. "אני בסך-הכול מבקש שיאפשרו לנו לגבות סכומים ריאליים כדי לתת שירותים לטובת כל עם ישראל". למעשה, בהיעדר מימון ממשלתי, סלע רוצה שהאזרחים יממנו, באמצעות תשלום הכניסה לחוף, את אחזקתו. זאת כשהחוק, כאמור, קובע שהכסף שמשלמים המתרחצים מיועד אך ורק למימון שירותים נוספים על אלה הבסיסיים - שצריכים להינתן בחינם.

"האיסור לגבות עד גיל 13 בכלל שיגע אותנו", ממשיך סלע. "איזה מין פטנט זה? תראה לי עוד מקום שמשלמים בו דמי כניסה רק מגיל 13. למה לי אסור לגבות מילדים, ורשות הטבע והגנים כן יכולה באתרים שלה? במקום שהמדינה מתחזקת, היא גובה כסף מכל אדם מלבד ילדים מאוד קטנים, אבל לנו אסור".

איסור הגבייה מילדים כל-כך הפריע לסלע, עד שבתחומי המועצה שלו לא תמיד הקפידו על שמירת החוק בעניין: בשנה שעברה פורסמו באתר ynet עדויות מבקרים בחוף דור, למשל, שסיפרו כי נדרש שם תשלום עבור ילדים מגיל שנתיים. סיפורים דוגמת זה, שנחשפו לא פעם בשנים האחרונות בכמה רשויות, מעוררים אנטגוניזם מוצדק כלפיהן - אולם גם הפרת החוק אינה מבטלת את הביקורת העניינית עליו.

עיון בפרוטוקול הדיון של ועדת הפנים והגנת הסביבה, שבו אושרה ההצעה לאסור גבייה עד גיל 13, מיוני 2008, מעלה תהיות בנוגע לשיקול דעתם של חברי הכנסת. נציג משרד הפנים, יוסף עאמר, אמר בדיון כי המשרד מתנגד להצעה מכיוון ש"חופי הרחצה מהווים נטל כבד על הרשויות המקומיות ונטל כבד על תקציב הרשויות. כמעט שאין להן הכנסה מחופי הרחצה, והן לא מקבלות תגמול מהמדינה בנושא". היו"ר אופיר פינס אמר שהעניין מתייחס בעיקר לחופי הכינרת, שם החליטה הממשלה להזרים 10 מיליוני שקלים בשנה לטובת הטיפול בחופים, ו"אין סיבה שזה גם לא יוריד במשהו את המחירים ויסבסד את המחירים בכינרת. לכן אני חושב שההחלטה היא סבירה ומאוזנת". וכך, בנימוק שאיסור הגבייה הנו סביר מאחר שהממשלה מעבירה כספים לחופי הכינרת - נאסרה הגבייה גם בשאר החופים, שכמעט אינם זוכים לתמיכה ממשלתית.

"זה התירוץ שלהם"

הפסקת התמיכה הממשלתית בעייתית גם לתפיסתו של ניר פפאי, ראש אגף שמירת טבע בחברה להגנת הטבע. "כחלק מהפרטת המדינה מפריטים גם את החופים", הוא מלין. "מעבירים את האחריות לרשויות המקומיות, והן מעבירות את זה לזכיין פרטי שעושה הרבה פעמים כל מיני תרגילים: גובה כסף שאסור לגבות, או ממסחר את החוף - עושה אירועים, הופך קיוסקים למסעדות באופן לא חוקי. זו תופעה בעייתית שהלכה והתרחבה, והיא באה כמענה לכך שהמדינה התנערה מאחריותה. אנחנו רוצים למנוע מסחור של החוף, ולכן אנחנו סבורים שאחזקת החופים היא בהחלט חלק מתפקיד המדינה. אם זה נכס ציבורי, המדינה צריכה לפחות לסייע לתחזוקה שלו".

פפאי מתנגד לרצון של ראשי מועצות להגדיל את הגבייה מהמתרחצים: "זה אומר לוותר בקלות למדינה וללכת לפתרון הקל. מחר בבוקר הם גם יגידו, 'אין לי כסף אז תן לי לעשות אירועים בחוף'". עם זאת, הוא מסכים שהמועצות האזוריות הועמדו במצב קשה ביותר וש"אם צריך לתת סיוע למישהו, זה להם. זה לא מקרי שרוב החופים העירוניים פתוחים והעיריות מסתדרות, בניגוד למועצות: בערים יש בסיס ארנונה מאוד גדול, והן מפיקות מהחופים תועלות שונות דרך מלונות, מסעדות. במועצות האזוריות, לעומת זאת, יש כשל שוק: הן יושבות על שטחים גדולים אבל בסיס הארנונה שלהן קטן, והן מפיקות מהחופים מעט מאוד תועלות - יש מעט פרויקטים מלונאיים או נדל"ניים שהם יכולים ליהנות מהם".

דוד אמירי מהעמותה למען חוף מכמורת נחרץ יותר, ואינו מקבל את טענות מועצת עמק חפר בדבר הקושי לממן את תחזוקת החוף. "זה התירוץ שלהם", הוא אומר. "לדעתי הם יכולים יפה מאוד לתפעל את החוף בהכנסות ממגרש החניה, שהוא די גדול, ובקיץ הוא מלא ומכניס הרבה כסף, ויש עוד דרכים. העובדה שיש מפעיל פרטי שמוכן לקחת את זה על עצמו מוכיחה שזה כדאי".

אבל אולי זה כדאי רק אם עוברים על החוק ועושים אירועים פרטיים, כפי שנעשה?

"הוא היה יכול להרוויח גם בלי לעבור על החוק. עשו את זה כי ככה פשוט אפשר להרוויח הרבה יותר".

אז המועצה סתם מתבכיינת כשהיא דורשת סיוע?

"בהחלט. הם פשוט לא מעוניינים לעשות את זה".

מה דעתך על הטענה שתושבי הרשות המקומית לא צריכים לממן את החוף שמגיעים אליו מרחבי הארץ?

"גם לתל אביב מגיעים עשרות אלפי אנשים ביום, שהם לא תושבי העיר, ונהנים לפחות מניקיון הרחובות. אם הולכים לכיוון הזה אין לזה סוף, ואתה צריך להגיד ש'אין רשויות מקומיות, שהמדינה תעשה הכול'. תראה, אם יש מועצות שלא באים אליהן הרבה מבקרים וקשה לייצר הכנסות וצריך להחזיק חוף שלם - זו בעיה. אבל מכמורת היא חוף פופולרי וקל לכסות בו את הפעילות".

"מכמורת היא חוף יוצא דופן", מסכים סלע. "ברוב המקומות בלתי אפשרי לכסות את העלויות. אצלנו ישנו חוף דור, שהוא חוף ענקי של 600 מטר, ויש בו בסך-הכול מסעדה אחת. היא לא יכולה לסבסד את זה. החוף עולה לנו 2.1 מיליוני שקלים בשנה. אנחנו לא נוכל להמשיך ככה".

"עושים צחוק מהציבור"

אם, בניגוד לתחזיתו של סלע, תסכים המדינה להשתתף באופן משמעותי במימון אחזקת החופים, היא תצטרך לוודא שהן משתמשות כראוי בכסף. משרד הפנים הסביר בעבר בכנסת כי העברת הכספים הופסקה בשנות ה-90 לאחר שהתגלה כי הם נבלעים בקופות הרשויות ואינם מגיעים תמיד לייעודם האמיתי.

מקרה מבחן מהשנים האחרונות יכולים לספק חופי הכינרת, שכאמור מקבלים מאז 2008 תמיכה ממשלתית בשיעור של כ-10 מיליוני שקלים בשנה. הכספים מועברים לאיגוד ערים כינרת, גוף חדש שהוקם ונטל אחריות על החופים במקום המועצה האזורית.

יהודה גליקמן, חבר המועצה האזורית גולן, מאוכזב מהתנהלות האיגוד וטוען שכספי הממשלה אינם מופנים למקום הנדרש. "המדינה עשתה אצלנו צעד מאוד גדול והקצתה מיליונים לטובת אחזקת החופים", הוא אומר, "אבל בינתיים אני רואה שהאיגוד משקיע בתשתיות כבישים, במעגלי תנועה, בשבילי גישה - לא באחזקת החופים. אלה אולי תשתיות חשובות, אבל המטרה בהעברת הכסף הייתה לפתור את בעיית מימון אחזקת החופים, השירותים הבסיסיים - הצלה, ניקיון, שירותים ומים. גם בפועל דברים לא השתנו; עדיין יש פה חופים שאסור להתרחץ בהם וגובים כסף בכניסה, או שזכיינים של האיגוד גובים מעבר למותר בחוק. עושים צחוק מהציבור. זה הכי גרוע - שגם אחרי שתיקנת לכאורה, הקלקול ממשיך".

מאיגוד ערים כנרת נמסר בתגובה: "האיגוד נמצא בתהליך להחזרת החופים לניהול תקין. חלקם יפעלו בקרוב בהפעלה עצמית ובאחרים יצא הניהול למכרזים. האיגוד מצא שבחלק גדול מדרכי הגישה לחופים יש סכנת בטיחות והחיבור בינם לכביש סובב כנרת לא מוסדר, ולכן הוחלט על שיפור דרמטי בתשתיות. במקביל הוקם מערך לאיסוף פסולת והאיגוד משקיע בהסברה על חשיבות הבטיחות והניקיון".

ממשרד הפנים נמסר: "בהתאם לחוק, האחריות על הפעלת החופים המוכרזים הנה של הרשות המקומית".

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל