גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמעון פרס: "מחריד לראות את גורל הנשים - איך מבזים ומשפילים אותן. הכיבוש הגברי גרוע מכיבוש של שטח"

נשיא המדינה מדבר על הכל בראיון ל"ליידי גלובס", גם על החיקוי של סוניה פרס ב"ארץ נהדרת": “מי שמכיר את סוניה יודע שזה לא מובן, העניין הזה"

"מחריד לראות מה גורל הנשים. איך מבזים אותן, איך משפילים אותן. איך לא נותנים להן לנשום אוויר. כשאני קורא נגד הכיבוש, אני אומר שהכיבוש הנורא הוא קודם כל הכיבוש הגברי. כיבוש של אדם, כלומר אישה, הוא לא פחות חמור מאשר כיבוש של שטח, של מדינה. מי שרוצה להשתחרר מהכיבוש, שקודם כל ישתחרר מהכיבוש שיש אצלו"- כך אמר נשיא המדינה, שמעון פרס, למגזין "ליידי גלובס".

- אין הרבה מנהיגים בעולם שמחשיבים את הנושא הנשי כמוך. מה היה הטריגר אצלך?

"שאלתי את עצמי מה היו ההישגים הכי גדולים של המאה ה-20. בעיניי זה מתן השוויון לנשים, שחרור הנשים. אני לוחם נגד עבדות של נשים. מאות מיליוני נשים נמצאות במצב של עבדות. זה נורא".

- עד כמה אתה ער לעבדות בארץ?

"לא רוצה להיכנס כאן לפרטים. יש בארץ נשים שלא זכו לעצמאות ולשוויון, בוודאי שאני רואה את זה. זה הפסד שלא נותנים לנשים לתפוס מקומות, כי תרומתן ייחודית, ולא רק זאת, היא יתרה - יותר משל הגברים. נשים הן מפתח להתקדמות העולם יותר מאשר טכנולוגיה".

- מה צריך לעשות כדי לתקן את המעוות?

"לתת לאישה מגיל צעיר אפשרות ללמוד, לא להפלות אותה, לא בשכר ולא במעמד. לא לעשות מאישה בובה".

- הסוציאליזציה על כל אפיקיה, בעיקר הטלוויזיה, ברוב המקרים די מנציחה את מודל הבובה.

"מה שצריך זה לפתח יחס ביקורתי לטלוויזיה, כמו שהטלוויזיה מסתכלת עלינו במבט ביקורתי".

- אתה מרגיש שהדרך שבה "ארץ נהדרת" מציגה את סוניה פרס היא חצייה של קווים אדומים?

"מי שמכיר את סוניה יודע שזה לא מובן, העניין הזה. אני לא חושב שהם כל כך משפיעים. יש הגזמה. לכן אני חושב שאדם צריך להיות מחוסן בצפייה בטלוויזיה. לומר לעצמו: רגע אחד, החבר’ה האלה קצת מזייפים ומגזימים.

"אני רוצה שהעין שבה יראו טלוויזיה תראה גם את מה שמדריך אותה, את הצורך לרכוש באופן סיטוני רייטינג. אתם מבקרים אותי? גם אני מסתכל עליכם באופן ביקורתי. אתם עושים צחוק? זה צחוק הדדי".

חסמו את גליה מאור

- כמי שמייחס משקל גדול למנהיגות נשית, איך אתה רואה את כישלון המרוץ של גליה מאור לתפקיד יו"ר בנק לאומי?

"קודם כל, היא אישה יוצאת מן הכלל. היא התגלתה כמנהלת מעולה, ואישיות רגישה מבחינה חברתית. היא לרגע לא זנחה את הצד החברתי. חסמו את דרכה במחסומים משפטיים, וצר לי על כך. אני מאוד מעריך אותה".

- בעוד שבפיננסים תופסות נשים פוזיציות חזקות מאוד, בהיי טק אין כמעט יזמיות.

"זה בגלל שישראל די קונסרבטיבית. באמריקה אני רואה הרבה יותר נשים בראש. מפני שזה היה טאבו לנשים. אני אגיד לך איפה אני רואה את השינוי: בצבא. ברגע שנשים מתחילות להיות לוחמות ומדריכות, זה מדהים. פעם רצו שהנשים יעבדו בכביש, יחצבו עם הסרפן והקוקייה והטורייה. היום אין צורך בטורייה, אף אחד לא משתמש בה. את המחשב שיש במטוס אישה יודעת להפעיל כמו גבר".

- אז איפה הנשים בהיי טק?

"יש בהיי טק בחורה בשם רות אלון".

- היא שותפה בפיטנגו, הקרן של חמי פרס, בנך.

"חיפשנו בתחום הזה מי האיש הכי טוב, אמרו רות אלון, אני לא הכרתי אותה קודם. אני אגיד לך מה העניין. בתחום ההיי טק האגרסיביות משחקת תפקיד מרכזי, מפני שהעולם נהיה לא רק גלובלי, אלא גם אינדיבידואלי. היום איש אחד יכול להקים אימפריה כלכלית. שני בחורים צעירים הקימו את גוגל, בחור צעיר בן 24 הקים את פייסבוק".

- בסך הכול, החקיקה בתחום מעמד האישה בישראל מתקדמת מאוד יחסית.

"מה שמקומם אותי, ואת זה צריך לתקן, זה שכל זמן שאישה שעושה תפקיד דומה לזה של גבר ומרוויחה אפילו פרוטה אחת פחות ממנו - זו אפליה שאין לה מקום. יש תחומים שבהם נתנו לנשים לפרוץ - בתחום המשפט, החינוך, התקשורת. אבל בכנסת ובממשלה אין לנו מספיק נשים. אנחנו בפיגור ניכר. הייתי רוצה לראות יותר נשים בכנסת, שישקפו את ההרכב האמיתי של החיים"".

- לכאורה, היית אמור לתמוך קצת יותר בציפי לבני, גם מבחינת התפיסה המדינית וגם מבחינת רעיון המנהיגות הנשית.

"אני לא חושב שאני תומך בה פחות. אני מוקיר אותה ומעריך אותה, אני מקיים איתה שיחות גלויות, אבל במסגרת תפקידי הנוכחי אני לא יכול שלא לכבד את תוצאות הבחירות. אין שום בעיה אישית. אני שומע מדי פעם טענה כאילו אני נוהג איזושהי העדפה, אבל זה לא כך. לי עצמי אין שום אג’נדה פוליטית. אין לי שום שאיפה למלא תפקיד פוליטי".

- אבל תהליך השלום יקר ללבך.

"אז אני מנסה לעשות כמיטב יכולתי".

- אינך מודאג מהתקיעות במשא ומתן המדיני?

"לא רוצה להישמע ביקורתי. אני לא שופט, אני מסייע".

הולכים בעקבות הרייטינג

לנשיא המדינה קצת קשה למצוא משהו ראוי לקרוא בעיתונים. הכול שם הפך בהדרגה, אך בהתמדה, לעיסת רכילות מיוזעת, פרובינציאלית, רדודה. אבי אבות החטא הקדמון הוא התחרות המסחרית הדחוסה שמשאירה שדות תוכן חרוכים, ושמעון פרס מתגעגע לקצת עומק.

- התקשורת בארץ עוברת שינויים משמעותיים בשנים האחרונות. לא רק במספר השחקנים, גם במהות. איך אתה חווה את הדרמה הזאת?

"אנשי התקשורת היום במבוכה גדולה מאוד. מתחיל להיות צפוף שם, אנשים מתחילים לאבד את מקומות העבודה שלהם, ואין להם במי להיאחז. הם מתחילים להיות תלויים בכל מיני שיקולים מסחריים.

"פעם העיתונים שירתו את המפלגות. העיתונות הייתה מפלגתית, אחר כך היא הפכה מושתתת על תפוצה. בינתיים קמו לה מתחרים - הטלוויזיה, האינטרנט. יש מספר גדול מאוד של עיתונאים, ולאף אחד אין ביטחון עצמי, מה יהיה איתו. זה מטלטל אותם וגורם להם ללכת בעקבות הרייטינג. הדבר הזה מושך את העיתונים כלפי מטה, לצערי הרב. אפילו ה'ניו יורק טיימס', העיתון החשוב והמשפיע בארה"ב, נמצא על סף משבר. התוצאה קשה מאוד. העיתונות נוטה מדי לסנסציות, לרכילות שלילית. כל היום רק אונס ורצח. כל היום עסוקים בדברים מושחתים, בילדים מופרעים. אפשר לחשוב שכלום לא קורה חוץ מזה. זה פשוט לא נכון".

- איך אתה מחלץ את עצמך מהתזונה העיתונאית הדלה?

"אני קורא כל בוקר מאמרים מהעולם. מזה אני מתפרנס אינטלקטואלית. כשאני מאזין לרדיו וקורא עיתון, אני שואל את עצמי: מה השכלתי? והקציר בדרך כלל דל מאוד. אם תשפטי את ישראל לפי אמצעי התקשורת תגיעי למסקנות קשות. דובאי היה הדבר הכי נחמד שהיה פה בתקופה האחרונה. במציאות יש פריחה תרבותית ויזמית בלתי רגילה, ואין לזה ביטוי. כל התיאטראות מלאים הרבה יותר ממגרשי הכדורגל".

הראיון המלא - במגזין "ליידי גלובס"

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק